Πρόγραμμα αναδάσωσης στην Πάρνηθα

Είναι ελπιδοφόρο να παρακολουθείς τόσους εθελοντές να συμμετέχουν με ενθουσιασμό, στο πρόγραμμα αναδάσωσης της Πάρνηθας.
Ελπιδοφόρο γιατί, αν και καθυστερημένα, γινόμαστε  όλο και πιο πολύ ευαισθητοποιημένοι πολίτες, σε θέματα περιβάλλοντος.


Το πρόγραμμα ξεκίνησε  στις 20 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί κάθε Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή εθελοντών, εκτός των εορτών, και μέχρι το Μάρτιο. Δηλώσεις συμμετοχής στο  parnitha. wwf. gr
Οι εθελοντές θα παρακολουθήσουν θεωρητικά μαθήματα μετά την εγγραφή τους και πρακτική εξάσκηση τις ώρες της εργασίας αναδάσωσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε ημέρα δράσης στην Πάρνηθα θα ανεβαίνουν έως εκατό εθελοντές, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης αυτός είναι ο ανώτατος αριθμός επισκεπτών που «αντέχουν» οι περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν οι αναδασώσεις.
Η καταστροφή που άφησε η πυρκαγιά του 2008, σε πολλά σημεία είναι μη ανατρέψιμη.
Σε άλλες περιοχές θα γίνει προσπάθεια αναδάσωσης. 
Ενέργειες δεν γίνονται για τα δάση της χαλεπίου πεύκης (10.562 στρ.), που η αναδημιουργία του δάσους είναι εξασφαλισμένη από τη φυσική αναγέννηση που θα ακολουθήσει μετά την πυρκαγιά. Τα κουκουνάρια γεμάτα σπόρους των παλαιών δέντρων που δεν κάηκαν, θα ''φροντίσουν'' γι αυτό.
Θα αναδημιουργηθούν, επίσης, τα δάση αείφυλλων πλατύφυλλων (3.976 στρ.) , μετά τις πρώτες βροχές, με την αναβλάστηση των πρέμνων, οι ρίζες των οποίων δεν καίγονται από την πυρκαγιά. Για τα δάση αυτά, όπως και για τα δάση της χαλεπίου πεύκης, απαιτείται μόνο προστασία από βόσκηση και από νέα πυρκαγιά.
Όμως τα  21.800 στρέμματα που κάηκαν ολοσχερώς, ήταν δάσος κεφαλληνιακής ελάτης.
Και εδώ έγκειται το πρόβλημα:
Η κεφαλληνιακή ελάτη, μοναδική στον κόσμο, είναι ψυχρόβιο είδος και δεν είναι προσαρμοσμένη στις πυρκαγιές, οι οποίες κατακαίουν και τα κουκουνάρια της, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σπόροι μετά την φωτιά. Επιπλέον, η ανάπτυξη των νεαρών φυτωρίων της απαιτεί σκίαση, που δεν υφίσταται στις καμένες εκτάσεις. Για την εξασφάλιση της σκίασης πρέπει να δημιουργηθεί προδάσος από άλλα είδη όπως μαύρη πεύκη, ή άρκευθος,  στη σκιά του οποίου θα φυτευτεί ελάτη.
Πολλά χρόνια θα χρειαστούν για να αναγεννηθεί μέρος του δάσους που κάηκε.
Οι επιπτώσεις για μας, τους κατοίκους της Αττικής, θα γίνουν περισσότερο αισθητές  με την πάροδο των χρόνων και για πολλά χρόνια!!
Η Πάρνηθα, ως εθνικός δρυμός, ως πνεύμονας οξυγόνου χρειάζεται την αμέριστη προσπάθειά μας και προσοχή μας.
Ας έχουμε το νου μας, για να καταγγέλλουμε παρατυπίες ενάντια στο περιβάλλον και το δάσος της Πάρνηθας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, εκτός από την ανοχή της πολιτείας, που χάσαμε χιλιάδες στρέμματα δάσους από καταπατητές , επιδείξαμε και εμείς οι απλοί πολίτες παραβατικές συμπεριφορές αλλά και αδιαφορία!!

 Ο Γεώργιος Αμοργιανιώτης,
Δασολόγος-Δασάρχης Πάρνηθας, είπε για τις επιπτώσεις του καμένου δάσους:

''Η εκδήλωση πυρκαγιάς σε μία περιοχή έχει σοβαρότατες περιβαλλοντικές, οικολογικές, οικονομικές, αισθητικές, πολιτιστικές και λοιπές επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής αυτής. 
Στα δασικά οικοσυστήματα έχουμε οπισθοδρόμηση για αρκετές δεκαετίες, η πανίδα της περιοχής που επιβίωσε της πυρκαγιάς μεταναστεύει για άλλους βιότοπους, η συγκράτηση του νερού στο έδαφος μειώνεται δραματικά, ενώ αντίθετα αυξάνει κατακόρυφα η επιφανειακή απορροή, παρασύροντας το γόνιμο επιφανειακό έδαφος, αυξάνοντας τις παροχές των ρεμάτων και δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα . 
Ο κίνδυνος διάβρωσης του εδάφους στην καμένη περιοχή της Πάρνηθας και δημιουργίας πλημμυρικών φαινομένων είναι πολύ μεγάλος, τόσο λόγω των μεγάλων εγκάρσιων κλίσεων που επικρατούν, όσο και της παντελούς πλέον απουσίας βλάστησης, η οποία δυστυχώς κατακάηκε στο σύνολό της από τη μεγάλη ένταση της φωτιάς, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της επιφανειακής απορροής.''
Οι μετεωρολόγοι μιλούν για ακραία καιρικά φαινόμενα που θα πλήττουν από εδώ και πέρα συχνά τη χώρα μας!
Ας μην παραπονεθούμε για τις πλημμύρες και τα κανάλια -δρόμους που θα βλέπουμε συχνά!! Καταστρέφοντας τη φύση, καταστρέφουμε τη ζωή μας.
Ας δείξουμε υπευθυνότητα και ως επισκέπτες των τόπων αναψυχής της Πάρνηθας. Το πρόβλημα με τα απορρίμματα είναι τεράστιο. Γίνεται συχνά παράκληση στους επισκέπτες να χρησιμοποιούν τους σχετικούς κάδους!
Κι όμως....τα απορρίμματα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας.


Αυτά συσσωρεύονται στους χώρους αναψυχής και λόγω καθυστέρησης στην αποκομιδή τους από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αχαρνών, διασπείρονται σε μεγάλη απόσταση από τους σκύλους και τις αλεπούδες που περιφέρονται στο βουνό, καθώς και από τον αέρα.
Λίγη ευαισθησία και υπευθυνότητα αν επιδείξουμε, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν!! 


πηγές Εδώ     και Εδώ





2 σχόλια:

  1. ΟΤΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΜΑΣ , ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ, ΕΝΔΕΙΞΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ, ΚΑΤΑΔΩΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ....ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ. ΑΠΟ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. ΝΑ ΝΟΙΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΧΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό χρειάζεται ακριβώς: αλλαγή νοοτροπίας!!
    Όλοι εμείς είμαστε το κράτος εξάλλου, όχι μόνο οι πολιτικοί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή