Πρωτοπορία στην επιστήμη!!

Δεν είναι όλα κακοφτιαγμένα σ' αυτήν τη χώρα...Υπάρχουν μερικές νησίδες ελπίδας ως παραδείγματα προς μίμηση, για το τι μπορούμε να κατορθώσουμε αν μόνο το θελήσουμε...
Πάγια πεποίθησή μου είναι ότι επιτέλους πρέπει να ξεφύγουμε από τα στενά περιθώρια αντιλήψεων για το πώς πρέπει να λειτουργεί αυτό το κράτος, αντιλήψεις που προέρχονται από βαθιά ριζωμένες οπισθοδρομικές τάσεις.
Στην παιδεία θα έπρεπε να ρίξουμε όλο μας το βάρος....Να ''εξάγουμε'' παιδεία, να εκπαιδεύουμε εμείς, εδώ, στη χώρα μας, άλλους επιστήμονες και όχι τα ξένα πανεπιστήμια που, με την εισροή χρήματος από τους ξένους φοιτητές, καλύπτουν τον προϋπολογισμό της παιδείας των χωρών τους.
Προώθηση στην έρευνα ....αυτό πρέπει να γίνει σκοπός της χώρας μας.
Έχουμε τα ''μυαλά'' για να ασχοληθούν και έχουμε ικανούς να ηγηθούν των προσπαθειών αυτών...
Μπορεί να ερευνώνται πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων για έρευνες ''μαϊμού'' και για χρήματα της ΕΕ που μπήκαν στην τσέπη τους, αλλά το νόμισμα έχει δύο όψεις..
Με αυστηρότατους νόμους και τιμωρίες σε ενόχους μπορεί να τεθούν τα θεμέλια για μια υγιή και αναπτυξιακή πορεία στην επιστημονική έρευνα.

Ένα  παράδειγμα προς μίμηση είναι και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Η επιστημονική έρευνα του ιδρύματος δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από παρόμοια ιδρύματα του εξωτερικού..Και χωρίς ιδιαίτερη προβολή.
Το ΙΙΒΕΑΑ αποτελεί την πλέον πρόσφατη προσθήκη στο  χώρο των Βιοιατρικών Επιστημών στην Ελλάδα.
Άρχισε τις δραστηριότητές του το 2004 και ανέπτυξε σε ένα ιδανικό περιβάλλον την μεταφραστική έρευνα που συνδέει τα εργαστηριακά ευρήματα με τις κλινικές πρακτικές.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Γρ. Σκαλκέας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, υπογράμμισε ότι '' η Τάξη των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, για να εκπληρώσει την υποχρέωσή της, η οποία είναι η πρόοδος της έρευνας στη χώρα, δημιούργησε το ίδρυμα που έχει την πρωτοτυπία όχι μόνο στην Ελλάδα,  να συνδυάζει τη βασική έρευνα που αποτελεί την κύρια αποστολή του, με την κλινική και τη χειρουργική έρευνα, καθώς και με τον ενδιαφέροντα τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος''.
Σε ένα κτίριο 26.000 τ.μ. περιλαμβάνονται διάφορα ερευνητικά κέντρα που εξειδικεύονται σε διαφορετικές πτυχές της ιατροβιολογικής έρευνας.
Περιλαμβάνει κέντρα Βασικής Έρευνας, Κέντρο Πειραματικής Χειρουργικής, Κέντρο Κλινικής Έρευνας, Κέντρο Νευροεπιστημών, Κέντρο Ανοσολογίας και Μεταμοσχεύσεων και Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας και Βιοφυσικής.
Πέντε ευρεσιτεχνίες έχει στο ενεργητικό του μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα της δραστηριότητάς του.
Σύμφωνα με τον κ.Σκαλέα, ''πολύ αξιόλογο είναι επίσης το χειρουργικό μας συγκρότημα, το  οποίο θεωρείται το καλύτερο της Ευρώπης και όπου διακεκριμένοι ξένοι επιστήμονες, όπως ο καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ και ο πρόεδρος του Imrerial College Ναγκί Χαμπίμπ, έχουν διεξάγει πειραματικές έρευνες. 
Μεγάλη και η προσφορά της Ποζιτρονικής Κάμερας στην έγκαιρη διάγνωση ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και τη δημόσια και διεθνώς αναγνωρισμένη τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος που προσφέρει βλαστικά κύτταρα''.
Οι αξιόλογες εργασίες του Ιδρύματος ανέρχονται σε 250 και ασκούνται εκεί 132 υποψήφιοι διδάκτορες και 53 μεταδιδακτορικοί ερευνητές με χρήματα προερχόμενα από ανταγωνιστικά προγράμματα, ενώ πραγματοποιούνται 6 μεταπτυχιακά προγράμματα.
Στο Ίδρυμα σήμερα, εργάζονται περισσότεροι από 350 ερευνητές, εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα διοικήσεως, οικονομικής διαχείρισης και τεχνικής υποστήριξης.
Σύντομα θα επεκτείνει τη δραστηριότητά του στη μεταφραστική έρευνα με τη δημιουργία μιας νέας Μονάδας Ζωικών Προτύπων και της Ελληνικής Εθνικής Βιοτράπεζας. 
Νέες δραστηριότητες λοιπόν σε νέο κτίριο που αναμένεται η κατασκευή του σύντομα, 22.000 τ.μ.
Ήδη λειτουργούν συνολικά 19 εργαστήρια άρτια εξοπλισμένα και στελεχωμένα.
Τα προγράμματα του είναι επιγραμματικά:
Μελέτη του καρδιαγγειακού συστήματος,
Μελέτη των μηχανισμών του στρες και των μεταβολικών νόσων,
Μελέτη της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος και  των νευροεκφυλιστικών νόσων,
Μελέτη της βιολογίας του καρκίνου και των βασικών μοριακών μηχανισμών της ζωής, όπως η κυτταρική γήρανση, η διαφοροποίηση βλαστικών κυττάρων, η μελέτη ανοσίας και φλεγμονής κ.ά.
Η δυνατότητα που παρέχει για την επιστημονική έρευνα είναι τεράστια...
Η δραστηριοποίηση του Ιδρύματος σε μεγάλο εύρος τομέων από το  ατμοσφαιρικό περιβάλλον και τη βιοχημεία ως τη βιολογική μηχανική, τη βιοτεχνολογία, την ιστολογία, τη θεραπεία σε επίπεδο κυττάρων ή γόνων, τη γενετική, την ενδοκρινολογία κ.ά το έχει κατατάξει σε διεθνές ερευνητικό κέντρο υψηλού επιπέδου....

Πηγή: FREE SUNDAY





2 σχόλια:

  1. Έχουμε και τα μυαλά και το μεράκι άμα θέλουμε να δημιουργήσουμε πολλά.Πρέπει να το θέλουμε να βοηθήσουμε να αναπτυχθούν κι άλλοι τομείς, να θέλουμε η εργασία μας να είναι δημιουργική και να είναι προσφορά για το σύνολο και για το ευρύτερο καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δόση βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατοτιτα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
    Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
    Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες

    www.ksipnistere.blogspot.com

    www.ksipnistere.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή