Σαχέτι...........το ελληνικό σχολείο!

Στη Ν.Αφρική, στην περιοχή που δοκιμάστηκε τόσο πολύ  από το απαρτχάιντ,στην πατρίδα του Νέλσον Μαντέλα, υπάρχουν Έλληνες μετανάστες, που πήγαν για να βρουν δουλειά, να αλλάξουν τη ζωή τους,να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
Πολλοί δεν τάχθηκαν εναντίον του απαρτχάιντ....μετανάστες ήταν....το ''φίδι ας το έβγαζαν απ' την τρύπα, οι ντόπιοι''- ήταν ένας λόγος...
Ανάμεσα  στους Έλληνες της Ν.Αφρικής, ήταν και κάποιοι που αγωνίστηκαν εναντίον του απαρτχάιντ...Ένας από αυτούς  ήταν και ο Γιώργος Μπίζος φίλος και δικηγόρος του Μαντέλα, που κράτησε στην ψυχή του τα ιδεώδη της ελληνικής παιδείας!
Φυσικά οι Έλληνες ομογενείς, ίδρυσαν το δικό τους σχολείο...Το περίφημο σήμερα Σαχέτι. 
Η προσπάθεια ίδρυσης σχολείου ελληνικού, ώστε να κρατήσει άσβεστη την ελληνική παιδεία και τη γλώσσα, ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της ελληνικής παροικίας.
Όμως οι δυσκολίες ήταν πολλές και ο κύριος λόγος ήταν το οικονομικό!
Τα χρήματα ήταν από δωρεές των ομογενών μας για την αγορά οικοπέδου και όχι μόνον, για να μπει ο ''πρώτος θεμέλιος λίθος του σχολείου΄΄...και πάντα υπήρχαν προβλήματα.
Ο θεμέλιος λίθος πάντως, όταν τοποθετήθηκε έγινε πραγματική εορτή της ομογένειας.
Σήμερα βρίσκεται στην είσοδο του σχολείου Σαχέτι!
Η ονομασία Σαχέτι,  προέρχεται από τα αρχικά του South African Hellenic Educational and Technical Institute. 
Ιδρύθηκε το 1974, αλλά από το 1970 ξεκίνησε, υπό τον Γ. Μπίζο,όταν του ζητήθηκε  --από τους συμπατριώτες του--να αναλάβει την ίδρυση ενός ελληνικού σχολείου.
Στα εγκαίνια μάλιστα του σχολείου, παρέστη και ο Νέλσον Μαντέλα, προσκεκλημένος του φίλου και δικηγόρου του, ο οποίος τον είχε μυήσει από νωρίς με το πνεύμα της ελληνικής ποίησης και φιλοσοφίας!
Στο Γιοχάνεσμπουργκ,  λειτουργεί πλέον το ελληνικό κολέγιο που διδάσκει υποχρεωτικά ελληνική γλώσσα. Έχει αρκετούς μαθητές αλλά το σπουδαίο είναι ότι δεν είναι μόνο ελληνόπουλα. Οι πόρτες είναι ανοικτές και για έγχρωμους μαθητές  ή μαθήτριες!
Μάλιστα ήταν το πρώτο σχολείο που δέχθηκε παιδιά όλων των εθνικοτήτων ακόμα και τότε που απαγορευόταν αυστηρά. Τότε που τα σχολεία διακρίνονταν ανάλογα με το χρώμα.
Ο Γ.Μπίζος είχε πει για αυτήν τη φιλοσοφία του σχολείου ''Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας. Είναι η φιλοσοφία που δανείστηκα από τον Σωκράτη''.
''Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε τα παιδιά Έλληνες ,αλλά να κατορθώσουμε να συνειδητοποιήσουν το ποιοι είναι. ''Το γνώθι σαυτόν'' είναι το έμβλημα του σχολείου μας'' τονίζει.
Το σχολείο Σαχέτι έχει δίδακτρα, τα οποία βγάζουν τα έξοδα του σχολείου, αλλά υπάρχουν και δωρεές των ομογενών μας.
Τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν δίδακτρα, στηρίζονται σε υποτροφίες, το ποσό των οποίων προβλέπεται  στον προϋπολογισμό, εξηγούν τους κανόνες του σχολείου οι υπεύθυνοι της διοίκησης.
Τα ελληνικά είναι επίσημο μάθημα δέσμης σ' όλη τη  Ν.Αφρική!
Αυτό κάνει το σχολείο Σαχέτι να ''παίζει''ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση. Και οι μαθητές του, έχουν ένα μεγάλο χαρτί για τις πανεπιστημιακές εξετάσεις...Τη γλώσσα!
Οι επιτυχίες στο πανεπιστήμιο των μαθητών του Σαχέτι αγγίζει σχεδόν, το 100%!
Και οι αριστεύσαντες δεν είναι μόνο ελληνόπουλα! 
Είναι μαθητές με καταγωγή Ινδία, Πορτογαλία, ντόπιοι Νοτιοαφρικάνοι και από πάρα πολλά έθνη!!!
Οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου της ελληνικής παροικίας,  διακρίνονται στα μαθηματικά και στα οικονομικά, καθώς και στις ιατρικές σχολές !
Θεατρικές παραστάσεις, τελετές στις εθνικές  εορτές, με όλους τους μαθητές να ακολουθούν πιστά τα έθιμα, να παρελαύνουν, να χορεύουν με ελληνικές ενδυμασίες, είναι εντυπωσιακές!
Μυρωδιές από κεφτεδάκια, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, σουβλάκια και τζατζίκι. Σαν να είμαστε σε πανηγύρι αλλιώτικο ,χαμένοι σε άγνωστο αλλά άκρως ελληνικό τόπο...είναι η περιγραφή της εικόνας του σχολείου.
Στο φουαγιέ ακούγεται μουσική από μπουζούκι που το παίζουν νοτιοαφρικανοί νέοι, ενώ βλέπεις νέες με λίκνισμα ζουλού να χορεύουν πεντοζάλι!!!
Αγώνες ρητορικής, με ακούσματα και βυζαντινές μελωδίες από την Θεία Λειτουργία στην Ορθόδοξη εκκλησία που υπάρχει εντός του σχολείου, συμπληρώνουν την πολιτιστική δραστηριότητα του σχολείου.
Μουσική και διδασκαλία διαφόρων οργάνων περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Σαχέτι .
Βιβλιοθήκη,  απαραίτητο εργαλείο των μαθητών, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αθλητικές εγκαταστάσεις για ποδόσφαιρο, κρίκετ, μπάσκετ,  βόλεϋ, πισίνα για κολύμβηση,  καθώς και εγκαταστάσεις για αθλήματα στίβου!
Όλα αυτά αποτελούν το σχολείο Σαχέτι, το πλέον γνωστό σχολείο της Ομογένειας, με τους μαθητές του να προσπαθούν να κρατήσουν τη φλόγα του ελληνικού πολιτισμού και τις αξίες του!!!!!











2 σχόλια:

  1. Μεγάλο επίτευγμα για τον Ελληνισμό, και κατόρθωμα ανθρώπων που έχουν αναπτυγμένο μέσα τους το Έλληνικό πνεύμα και άσβεστη αγάπη για το λαό που γέννησε το πολιτισμό!Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν το έχεις προσέξει αλλά ως μετανάστες συμπεριφερόμαστε καλύτερα στην ιστορία μας από όλους τους ντόπιους της χώρας μας μαζί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή