Tο πρώτο δέντρο στον Κόσμο!!



Πολύ πριν εμφανιστούν οι πρώτοι άνθρωποι, πριν ακόμη και από την εποχή των δεινοσαύρων,ή την εμφάνιση των  πρώτων δασών δενδρώδους φτέρης του Λιθανθρακοφόρου, ένα γιγάντιο φυτό όμοιο με χριστουγεννιάτικο δέντρο έκανε την εμφάνισή του και δημιούργησε  τα πρώτα πραγματικά δάση του πλανήτη μας.
Ήταν στο Δεβόνιο, πριν από 370 εκατ. χρόνια,όταν οι 5 ήπειροι δεν ήταν όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, αλλά μόνον δύο: η Λαυρασία και η Γκοντβάνα.
Στη Γη βασίλευαν τα ασπόνδυλα: αράχνες, σαρανταποδαρούσες ,σκορπιοί ,και στις περισσότερες υγρές περιοχές άπλωνε τη σκιά της η Αρχαιοπτέρις.



Η Αρχαιοπτέρις  ήταν ένα δέντρο πρόγονος των σημερινών κωνοφόρων, με φύλλα και σπόρια όπως της φτέρης--απ΄όπου και το παραπλανητικό όνομά της--με ξυλώδη κορμό και ύψος έως 30 μέτρα.
Πολλά δέντρα εμφανίστηκαν την εποχή εκείνη για να εξαφανιστούν πολύ σύντομα,όμως η Αρχαιοπτέρις ήρθε και κυριάρχησε στο φυτικό βασίλειο ,επί 20 και πλέον εκατομ. χρόνια.
Για να ερευνηθούν τα ''μυστικά '' της ,τον Μάρτιο του 1998, μια ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τη Γαλλίδα παλαιοβοτανολόγο Μπριζίτ Μεγιέρ- Μπερτώ του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ, τον Αμερικανό συνάδελφό της Στήβεν Σέκλερ του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Βιρτζίνια και το Γερμανό γεωλόγο Γιομπστ Βεντ του 
Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν, ταξίδεψαν στην έρημο του Μαρόκου, κοντά στην πόλη Ερφούντ.
Η περιοχή αυτή είχε εντοπιστεί από τον Γερμανό γεωλόγο το 1991, και είναι το σημαντικότερο ,έως σήμερα, απολυθωματοφόρο κοίτασμα Αρχαιοπτέριδων.
Η ομάδα εργάστηκε στην περιοχή επί δύο βδομάδες σε ένα γυμνό τοπίο, φέρνοντας πίσω στο Μονπελιέ απολιθώματα και ένα κορμό μήκους 5 μέτρων.
Η Μπριζίτ, μελετώντας και τεμαχίζοντας τον κορμό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αρχαιοπτέρις διέθετε δυο ειδών κλαδιά: εκείνα που έφεραν φύλλα και έπεφταν στο τέλος της αυξητικής περιόδου και εκείνα που έφεραν μόνιμα φύλλα.
Σε περίπτωση τραυματισμού του δέντρου , αναπτύσσονταν στον κορμό οφθαλμοί, όπως και στα σημερινά δέντρα ,από όπου φύτρωναν νέα μόνιμα κλαδιά.
Έτσι η Αρχαιοπτέρις μπορούσε να επιβιώσει και στις πιο δύσκολες συνθήκες της εποχής ,σε αντίθεση με άλλα φυτά.
Ένα ακόμη κοινό της με τα σύγχρονα δέντρα ήταν, η ικανότητά της σε κατάσταση ανάγκης να αναπτύσσει νέες ρίζες.
Ενώ όμως ο βασικός τρόπος πολλαπλασιασμού της ήταν η φυλετική αναπαραγωγή με σπόρια, κάποια στιγμή κάνουν την εμφάνισή τους τα γνήσια σπερματόφυτα, που αναπαράγονται με σπέρματα και αυτό πιθανόν να σήμανε και την αρχή της εξαφάνισής της, πριν από 350 εκατ. χρόνια λόγω του ανταγωνισμού με τα φυτά αυτά.
Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή ,που μπορεί να δώσει και πληροφορίες για την ιστορία του πλανήτη μας την μακρινή εκείνη εποχή.
Επί εκατομμύρια χρόνια τα δάση της Αρχαιοπτέριδας, απορροφούσαν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα με αποτέλεσμα να πέσει κάποια στιγμή η θερμοκρασία στον πλανήτη και να επέλθει η παγετώδης περίοδος. 
Μεταβάλλοντας λοιπόν το κλίμα του πλανήτη, το πανύψηλο  φυτό διόλου απίθανο να προκάλεσε την εξαφάνισή του ,θύμα της μοναδικής προσαρμοστικής του επιτυχίας.


Από ALEXIE VALOIS Γαιόραμα




2 σχόλια:

  1. Τελικά η φύση είναι ένα μεγάλο μυστήριο, που όμως όσο το ψάχνεις σου προκαλεί όλο και μεγαλύτερο θαυμασμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως έτσι είναι ...Και ο μεγαλύτερος δάσκαλός μας!! Μόνο που την δολοφονούμε σιγά σιγά!!!!! Δεν είναι φοβερό;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή