ΑΝΕΥ ευθύνης ζεις;;



πηγή

Από μικρά μας μαθαίνουν να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των πράξεών μας. Έτσι  μαθαίνουμε τι σημαίνει ευθύνη.
Μικρά --τι καλά που ήταν τότε--είχαμε ευθύνες μικρές και ασήμαντες για τους ενήλικες, αλλά το παιδί μαθαίνει ότι τίποτε στη ζωή δεν γίνεται ανεύθυνα.

Έχουμε ευθύνες για κάθε πράξη μας.
Δική μας η επιλογή και ευθύνη μας .

Πολλές φορές όμως ως άνθρωποι ενήλικες, φερόμαστε ανεύθυνα και  οι επιπτώσεις είναι ολέθριες.
Άνθρωποι ζημιώνονται από την ανευθυνότητα κάποιων.
Άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από την εγκληματική αδιαφορία  κάποιων άλλων.

Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: "Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δε σωθεί, εγώ θα φταίω! Καζαντζάκης Ν.

Γιατί αν δεν αγαπάς την ευθύνη γίνεσαι επιζήμιος πολίτης, αντιπαθείς την προσφορά, γιατί και αυτή ευθύνη συνεπάγεται,  γίνεσαι αντικοινωνικός  και ατομιστής.

Τι γίνεται όμως με εκείνους που συνειδητά επιλέγουν να ζουν ανεύθυνα;
Που μισούν τις ευθύνες και ζουν σαν παιδιά χωρίς όμως τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, ούτε βέβαια το γνωστικό επίπεδο των παιδιών,γιατί αυτοί οι ανεύθυνοι δεν είναι χαμηλού δείκτη νοημοσύνης.

Είναι δυνατόν κάποιος να ζει ανεύθυνα;
Κι αυτή ακόμη η επιλογή, ευθύνη συνεπάγεται. Έχεις ευθύνη πρώτα πρώτα της ζωής σου, του εαυτού σου. Είναι ελεύθερος ο καθένας να επιλέξει τον τρόπο που θα ζει, αλλά η ανευθυνότητα, η συνειδητή, απορρέει από την  ελευθερία που έχει ο καθένας, για  να επιλέξει τρόπο ζωής. 

Ο άνθρωπος είναι απόλυτα ελεύθερος και γι' αυτό είναι απόλυτα υπεύθυνος Σαρτρ Ζαν Πωλ 

Απόλυτα υπεύθυνος είσαι λοιπόν, όταν είσαι ελεύθερος  κι επειδή ο υπεύθυνος δεν μπορεί να είναι συγχρόνως και ανεύθυνος, σημαίνει ότι είναι γελοίος ο ισχυρισμός ότι επιλέγουμε την ζωή χωρίς ευθύνες .

Ανεύθυνα ζω, σημαίνει ζω χωρίς επιπτώσεις;
Αδύνατον να συμβεί. Πάντα οι επιπτώσεις σου ''χτυπούν την πόρτα'' και αυτό συνεπάγεται ευθύνη. 

Ακόμη και εκείνος που επιλέγει να ''φορτώνει'' τις ευθύνες του στους άλλους, κάποια στιγμή θα βρεθεί προ εκπλήξεων και δυσάρεστων καταστάσεων.

Να είσαι άνθρωπος σημαίνει να νιώθεις τον εαυτό σου υπεύθυνο για όλα γύρω σου Σαιντ Εξιπερί

Γεμίσαμε ανευθυνότητα και μετακίνηση ευθυνών από τη μια πλάτη στην άλλη.
Τη ζωή δεν τη ζεις μέσω τρίτων.
Και αν δεν αναλάβεις τις ευθύνες σου ένα είναι σίγουρο: θα έλθουν εκείνες να σε βρουν. 
Άνθρωπος  ελεύθερος που απαιτεί δικαιώματα, πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο που ανήκει.

Πιστεύω πως κάθε δικαίωμα συνεπάγεται μια ευθύνη, κάθε ευκαιρία μια υποχρέωση, κάθε κέρδος ένα καθήκον Ροκφέλερ Τζον Ντ. (τζούνιορ)

πηγή

Η ανέμελη στάση μας στη ζωή, το ''όσα παίρνει ο άνεμος'', το ζω για το σήμερα, δεν σημαίνει μη ανάληψη ευθυνών.
Εξάλλου το είπαμε...δεν δύναται να θεωρηθεί τρόπος ζωής η ανευθυνότητα από επιλογή, μια και αυτή η ίδια η επιλογή είναι δική μας απόφαση ζωής, άρα και ευθύνης  αφού καθορίζουμε τον τρόπο που ζούμε. 

Γι αυτό ας μη ξεχνάμε:
Είμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο για ό,τι πράττουμε, αλλά και για ό,τι παραλείπουμε να πράξουμε Μολιέρος

Υπάρχει και η ανευθυνότητα βέβαια που η επιπολαιότητα προκάλεσε. 
Υπάρχει και η ανευθυνότητα που η αδιαφορία και ο ωφελιμισμός προκαλούν
Υπάρχει η ανευθυνότητα που η υπερβολική υπερτίμηση των δυνατοτήτων μας προκαλεί
Ανεύθυνοι πολίτες...
Ανεύθυνοι πολιτικοί...
Ανεύθυνοι εργαζόμενοι... μόνο συμφορές προκαλούν.
Όσες δικαιολογίες κι αν σκαρφιστούν ένα είναι σίγουρο: είναι ευθυνόφοβοι άρα δειλοί και  ανόητοι. Γιατί οι άνθρωποι λάθη κάνουν αλλά τα ''πληρώνουν''!

52 σχόλια:

  1. Όπως οι περισσότερες ιδιότητες του ανθρώπου, έτσι κι η υπευθυνότητα ή μη είναι ένα μείγμα χαρακτήρα και εμπειριών. Και για να παίξω λίγο με τις λέξεις, ακόμα κι αν δεν έχουμε την ευθύνη των όσων μας διδάσκουν, έχουμε την ευθύνη των όσων πράττουμε. Το να μεταθέτουμε την ευθύνη είναι παιδαριώδες. Μπορεί να υπάρχουν κίνητρα, να υπάρχουν αφορμές και αιτίες, αλλά την τελική απόφαση την παίρνουμε εμείς. Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι, φυσικά. Μια κουβέντα με τον ανεύθυνο ή τον ευθυνόφοβο ίσως βελτιώσει την κατάσταση.
    Κι επειδή έγραψα σεντόνι (εσύ φταις! χαχαχα) σου εύχομαι καλό ξημέρωμα, Άννα μου με την εξαιρετική ανάρτηση! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φακίδα μου. Φυσικά όπως όλα και η ανευθυνότητα είναι μέρος του χαρακτήρα μας και των όσων διδαχτηκαμε. Αυτό πιστεύω και εγώ ότι είναι παιδαριώδες να υποστηρίζουμε ότι δεν θέλουμε ευθύνες και έτσι πορευόμαστε.
      Δεν ξέρω αν η κατάσταση βελτιωθεί αν συζητήσεις μαζί τους, λες να μην έχει προσπαθήσει ο περίγυρος; Το θέμα είναι ότι οι επιπτώσεις ανευθυνότητας επηρεάζουν αρνητικά και πολλούς άλλους
      Σεντόνι δεν έγραψες αλλά εντάξει το δέχομαι αφου...μου ρίχνεις την ευθύνη χαχααχαα
      Χαίρομαι που σου άρεσε το θέμα
      Φιλιά και καλό Σ/Κο να περάσεις Κατερίνα μου

      Διαγραφή
  2. Γεια σου Άννα. Απλά να πω ότι σε όλα νομίζω ότι χρειάζεται μέτρο. Και το υπερβολικό αίσθημα ευθύνης δεν είναι καλό. Μπορεί ο Βολταίρος να έγραψε ότι «Κάθε άνθρωπος είναι ένοχος για όλο το καλό που δεν έκανε», όμως συνάμα ο ίδιος έγραψε «Αποφάσισα να είμαι ευτυχισμένος επειδή κάνει καλό στην υγεία.» Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη Μέτρο παντού χρειάζεται αλλά θα ρωτήσω ''μέτρο και στην ανάληψη ευθυνών των πράξεών μας;'' Όσο για το Βολταίρο τον βρίσκω υπερβολικό για την ενοχή που προάπτει στους ανθρώπους για το καλό που δεν εκαναν αλλά για το δεύτερο συμφωνώ απόλυτα. Φυσικά η ανευθυνότητα δεν φέρνει ευτυχία ναι; Ούτε Πίτερ Παν ούτε Γουέντι έτσι;
      Καλό Σ/Κο να περάσεις

      Διαγραφή
  3. Άννα μου καλημέρα σου,
    μια τεκμηριωμένη πραγματεία για την Προσωπική Ευθύνη του ανθρώπου εδώ...!
    Δοσμένη με καθαρά λόγια, με ξεκάθαρες προσεγγίσεις, με σαφήνεια και απλότητα.
    Και σαν την διανθίζεις με λόγια πνευματικών σημαντικών ανθρώπων ντύνεται ακόμα καλύτερα στα μάτια μας αλλά και εμπεδώνεται στη σκέψη μας.
    Η Ευθύνη είναι τεράστιο ζήτημα. Πηγάζει από τις αξίες που έχουμε μπολιαστεί ως άνθρωποι στην πορεία διαμόρφωσης της προσωπικότητάς μας. Από τα παιδικά μας χρόνια σφυρηλατείται η κλίμακα της ευθύνης μας.
    Βήμα το βήμα.
    Από τους γονείς μας κατά βάση, το σύστημα παιδείας στη συνέχεια και τους δικούς μας προσωπικούς παράγοντες.
    Καθήκον μας να κρατάμε αυτές τις αξίες όπως πολλές κοινωνίες έκαναν παλιά με τη μορφή μιας σφιχτής παράδοσης.
    Χωρίς μέτρο και αξίες δεν πάμε πουθενά.
    Και τα αποτελέσματα είναι τραγικά.
    Ωραία η έμπνευσή σου απόψε καλή μου φίλη...! μας έδωσε την ευκαιρία να σκύψουμε λίγο μέσα μας και να αναρωτηθούμε για πολλά.
    Τα φιλιά μου και ευχές πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου καλημέρα. Έχουμε όντως μπολιαστεί με αξίες και όσοι δεν είχαν την τύχη ζουν τις συνέπειες της έλειψης αξιών.
      Άρα ως γονείς έχουμε μεγάλη ευθύνη(να η λέξη μου) για το τι παιδιά θα μεγαλώσουμε
      Έχουμε γεμίσει ανεύθυνες πράξεις Γιάννη και οι δικαιολογίες μετά είναι παιδαριώδεις. Ανάληψη ευθυνών γιατί αυτό είναι το σωστό και ας επισύρει τιμωρίες.
      Η στάση της ζωής η ανεύθυνη πάντως που γίνεται κατ'επιλογήν είναι το άκρον άωτον της ανοησίας
      Καλή σου μέρα
      Καλό κουράγιο στην λήξη του δρώμενού σου
      Καλό Σ/Κο να περάσεις

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Άννα μου,
    το σημερινό σου θέμα με κολλάει κάπως στον τοίχο. Το θέμα της ευθύνης με απασχόλησε όλη την ενήλικη ζωή μου και προσωπικά και επαγγελματικά. Είναι ένα ζήτημα που έχει πάρα πολλές παραμέτρους και θέλει χρόνο για το αναλύσει κανείς. Όμως θα πω το εξής:Υπάρχουν πράγματα για τα οποία είμαστε υπεύθυνοι επειδή εμείς τα προκαλέσαμε με τις πράξεις ή τις παραλείψεις μας, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις και εσύ στο κείμενό σου, όπως υπάρχουν και πράγματα που δεν ευθυνόμαστε με τίποτα αλλά υπάρχει σταθερά η τάση του περιβάλλοντος να μας κάνει να νιώθουμε υπεύθυνοι για λόγους ελέγχου και υποταγής.
    Το θέμα της ευθύνης έχει βαθιές ψυχολογικές, κοινωνιολογικές και πολιτικές ρίζες και ερμηνεύεται κάθε φορά κατά το συμφέρον.
    Δέχομαι απόλυτα την ευθύνη των (ελεύθερων και όχι εκβιαστικών) επιλογών στην προσωπική ζωή, δέχομαι την ευθύνη που απορρέει από την κοινωνική δράση του ανθρώπου αλλά αμφισβητώ σοβαρά την πολιτική ευθύνη, στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ εποχή.(αυτό θέλει πολύ ανάλυση)
    Όπως και να έχει όμως όλα συνοψίζονται σε μια απλή αλλά σημαντική πρόταση: H ζωή είναι σαν ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ. Μπαίνεις, παίρνεις το καλάθι σου, περνάς απ' όλα τα τμήματα και το γεμίζεις με ό,τι θέλεις. Πάντα όμως στο τέλος θα περάσεις απ' το ταμείο.
    Μου άρεσαν πολύ οι εικόνες που διάλεξες!
    Καλό Σαββατοκύριακο Άννα μου.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Μαρία μου για τις παραμέτρους της ευθύνης. Και αλλίμονο αν φορτωθούμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν. Εξάλλου είπαμε ότι οι ανεύθυνοι και ευθυνόφοβοι το συνηθίζουν να μεταθέτουν τις ευθύνες τους στους άλλους.
      Φυσικά ο έλεγχος θέλει να νοιώθει ο υποταγμένος τύψεις για ευθύνες που νομίζει δικές του.
      Αμφισβητείς την πολιτική ευθύνη γιατί; Δεν το κατάλαβα. Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη ή κανένας πολιτικός δεν είναι υπεύθυνος;
      Πάντα στο τέλος περνάς από το ταμείο. Ακόμη και αν ξεγλιστρήσεις τη μια φορά την επομένη θα πληρώσεις οπωσδήποτε
      Φιλιά πολλά και σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου

      Διαγραφή
    2. Σχετικά με την πολιτική ευθύνη να διευκρινίσω το εξής: έχω καταλήξει, μετά από πολλή σκέψη ότι στη σημερινή εποχή που η πληροφόρηση είναι άπειρη αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό σωστή και αξιόπιστη, και τα πολιτικά παιχνίδια και οι πολιτικές αποφάσεις παίρνονται ερήμην των λαών από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που δρουν χωρίς καμία διαφάνεια και η προπαγάνδα από τα ΜΜΕ έχει ξεφύγει εντελώς κ.α ο απλός άνθρωπος-ψηφοφόρος που το μόνο δημοκρατικό δικαίωμα που ασκεί είναι η κατάθεση της ψήφου του -μια ψήφος που δεν λαμβάνεται υπ΄όψη από αυτούς που αποφασίζουν ή "καθοδηγείται" έντεχνα με όλα τα παραπάνω που ανέφερα- αυτός ο απλός πολίτης λοιπόν κατά τη γνώμη μου έχει κουτσουρεμένη έως εντελώς ακυρωμένη πολιτική ευθύνη, με τη στενή έννοια του όρου βέβαια.
      Καλή εβδομάδα Άννα μου!

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ απόλυτα Αλλά η πολιτική ευθύνη που γράφω στο σχόλιό μου αφορά την ευθύνη των πολιτικών για όλα όσα γράφεις αλλά και για όλα όσα υποσχέθηκαν ότι θα πράξουν και δεν τήρησαν καμιά υπόσχεση. Φυσικά ο πολίτηες έχει κουτσουρεμένη ευθύνη αλλά Μαρία μου όχι ακυρωμένη γιατί επαναμβάνονται λάθη και από τον απλό πολίτη. Φυσικά η κύρια ευθύνη πέφτει στους ώμους των ιθυνόντων και ας προσπαθούν να τη μεταθέσουν στην πλάτη των πολιτών.
      Καλή σου εβδομάδα μάτια μου

      Διαγραφή
  5. Για δες Άννα μου, που χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί, γράψαμε και οι δυο για την "ευθύνη" που φέρουμε πρώτα απέναντι στον εαυτό μας και ως πολίτες απέναντι στην ανθρωπότητα!
    Τα αποφθέγματα που διάλεξες είναι όλα εξαιρετικά και εξηγούν απλά και όμορφα πόσο σημαντική είναι η συνειδητοποίηση αυτής της ευθύνης!

    https://ainafetst.wordpress.com/2018/05/10/%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82/

    ΑΦιλάκια πολλά πολλά και συγνώμη για το τεράστιο λινκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μεγάλα πνεύματα συναντιώνται!! Μόλις επέστρεψα από το χώρο σου.
      Να σαι καλά Στεφανία μου
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα Αννουλα μου!Ωραια αναρτηση και το θέμα που επέλεξες σήμερα!
    Η αξία της ευθύνης παραμένει πυξίδα και στάση ζωής , για όσους κρατούν ζωντανό το όραμα μιας «ανθρώπινης» κοινωνίας. Για όσους έχουν τη γενναιότητα να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως πηγή της ανθρώπινης εμπειρίας . Για εκείνους που αισθάνονται τη σκέψη, τα συναισθήματα και τις πράξεις τους ως επιλογή συνείδησης και αποδοχή των συνεπειών που επισύρει κάθε συνειδητοποιημένη πράξη.Και με καλύπτει απόλυτα το «ειμαστε υπεύθυνοι οχι μόνο για οτι πράττουμε αλλα και για οτι παραλείπουμε να πράξουμε» Καλο Σαββατοκύριακο και καλα να περασεις!!Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δήμητρά μου. Συμφωνώ μαζί σου. Η Ανθρώπινη κοινωνία χαρακτηρίζεται από ευθύνη. Πολύ σωστά όσα λες και συμφωνούμε.
      Φιλιά πολλά και καλά να περάσεις το Σ/Κο σου

      Διαγραφή
  7. Να το στέλναμε αυτό που έγραψες σε κάτι πολιτικούς που μας έριξαν στα βράχια και ως επιστέγασμα, μας έριξαν στα μούτρα το μνημειώδες "Μαζί τα φάγαμε" ;
    Αννούλα μου, θα συνυπογράψω το κείμενό σου και θα το χειροκροτήσω κιόλας.
    Κι αν είμαστε ακόμα όρθιοι σα λαός, είναι γιατί υπήρξαν τέτοιοι άνθρωποι, με μεγάλη ευθύνη, υπερβατικές αξίες, μπόλικη τρέλλα και όραμα ελπίδας. Μακάρι να μη μας σωθούν τα αποθέματα σε τέτοιους ανθρώπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α το Μαζί τα φάγαμε είναι μνημειώδης τρόπος ελέγχου και ανευθυνότητας. Αν μας πείσει--που μας έπεισε--ότι είμαι υπεύθυνοι δεν θα αντιδράσουμε σ'αυτή τη λαίλαπα και όντως έτσι έγινε. Οι πολιτικοί γι αυτό έγιναν πολιτικοί γιατί έχουν μεταβλητές συνειδήσεις και αξίες υπό το μηδέν.
      Μακάρι λέω και εγώ Μαρία μου γιατί προσπαθούν πολύ να μας γονατίσουν ως λαό!!
      Καλό σου Σ/Κο

      Διαγραφή
  8. Εγώ θα μείνω μόνο σ' αυτό που τονίζεις στο κείμενό σου, Άννα μου: ό,τι και να κάνουμε, θα πάρουμε παραμάσχαλα και τις συνέπειές του - όσο κι αν νομίζουμε το αντίθετο. Κι επειδή δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει κάνει λάθη (ή να μην κάνει στο μέλλον), θα ελπίζω πως θα βγάζει πού και πού τη πυξίδα που φυλάσσει στο συρταράκι του και θα επανέρχεται σε ορθή πορεία.

    Πολύ ωραία ανάρτηση, ειλικρινά.
    Σε φιλώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την μου. Μα ναι οι πράξεις μας επισύρουν και ευθύνες. Φυσικά θα κάνουμε και κάνουμε λάθη. Αλλά να ρίχνεις τις ευθύνες αλλού είναι εκτός από μικρόψυχο και γελοίο.
      Το ελπίζω και εγώ και το εύχομαι Μακάρι να επανέρχεται ο καθένας μας στην ορθή πορεία
      Σ'ευχαριστώ πολύ
      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Δεν υπάρχει πραγματικά ελεύθερος σε αυτήν την ζωή. Πάντα κάτι υπάρχει που σε διαφεντεύει. Ακόμα κι αν αυτό το κάτι είναι τα απωθημένα σου ή τα βιώματα σου. Τους ανεύθυνους δεν θα τους έλεγα απλά επιπόλαιους. Είναι πολύ περισσότερα! Η πράξη του ενός γίνεται ντόμινο και παρασύρει τον άλλον και αυτός τον επόμενο και πάει λέγοντας. Όμως Άννα μου στην πραγματικότητα έχει γεμίσει ο κόσμος που θεωρεί πως σε σοβαρά θέματα είναι άμοιρος ευθυνών. Η ευθυνοφοβία έχει αυξηθεί σε σημαντικό ποσοστό. Πολλά φιλιά καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελεύθερος απόλυτα Μαίρη μου δεν είναι κανένας αλλά έχει ο καθένας μας την επιλογή να επιλέξει τον τρόπο ζωής του. Και εγώ επιπόλαιους δεν θα τους έλεγα και η ανευθυνότητα είναι εγκληματική τελικά σε πολλές περιπτώσεις. Ναι γινόμαστε ευθυνόφοβοι γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις αλλά δεν αποφεύγονται...
      Φιλιά και σε σένα

      Διαγραφή
  10. Μεγάλη κουβέντα ανοίγεις. Όλοι κάνουμε λάθη. Το θέμα δεν είναι το λάθος, αυτό είναι αναπόφευκτο. Το θέμα είναι πως δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Και αυτό φυσικά οδηγεί σε νέα λάθη. Σε ένα φαύλο κύκλο που επηρεάζει όλους μας.
    Καλημέρα Άννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μεγάλη συζήτηση και απλά επιδερμικά την έπιασα. Γεμίσαμε ανεύθυνους Μαρία και κοστίζουν στην κοινωνία. Έτσι όπως τα λες...
      Καλή σου μέρα και φιλιά στην πριγκίπισσά σου

      Διαγραφή
  11. Μη με φορτώνεις άλλες ευθύνες ναι; να μπορέσω κάπου να κρατήσω φυλαγμένη την παιδικότητα μου
    Φιλί :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Μάνια μου δεν μπορώ να σε φορτώσω ευθύνες. Αυτές που σου αναλογούν τις αναλαμβάνεις μια χαρά από όσο ξέρω και έχεις αφήσει χώρο για την παιδικότητά σου. Αυτό είναι δική σου επιλογή και μπράβο σου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  12. Άννα μου, αν ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές κι από τις πράξεις του, μπορούμε νομίζω όλοι να συμφωνήσουμε ότι ζούμε σε μια ανώριμη κι ευθυνόφοβη κοινωνία. Εύχομαι κι ελπίζω, να παραδώσουμε στο αύριο, πιο υπεύθυνους και πιο ώριμους ανθρώπους και πολίτες.
    Με ενθουσίασε το κείμενο σου, γιατί με πολύ εμπεριστατωμένο τρόπο και πολύ όμορφα δοσμένο μας χάρισε σκέψεις που έχουν περάσει από το μυαλό όλων μας.
    Μπράβο Αννούλα μου!
    Καλή Κυριακή και χρόνια πολλά για τη γιορτή της μητέρας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά Μαρίνα μου. Οι πράξεις μας και η ανάληψη ευθυνών μας κρίνουν ως άτομα και ναι συμφωνώ ζούμε σε μια ευθυνόφοβη κοινωνία. Για ανώριμη δεν ξέρω, ανώριμοι είναι όσοι μένουν δια παντός παιδιά, επειδή έτσι μεγάλωσαν ή όσοι δεν έχουν γνώσεις και πείρα.Δεν δικαιολογείται η κοινωνία μας να είναι ανώριμη. Θέλει και είναι.
      Σ'ευχαριστώ Μαρίνα μου χαίρομαι που το απόλαυσες το κείμενο
      Σε φιλώ και σ'ευχαριστώ για τις ευχές

      Διαγραφή
  13. Ενα θα πω Αννιώ μου.. εμεις και μονο εμεις ειμαστε υπευθυνοι για οτι κανουμε και για οτι είμαστε..ομως το να είμαστε υπευθυνοι δεν σημενει οτι δεν μπορουμε να κρατησουμε και την παιδικότητα μεσα μας!! αυτο μας κανει καλυτερους ανθρωπους... και βεβαια ο αξεπέραστος Καζαντζακης τα ειπε όλα για την ευθύνη.. φιλεναδα..
    καλη εβδομαδα να εχεις Αννιώ μου... φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι Ρούλα μου. Υπεύθυνοι για ό,τι κάνουμε και ό,τι δεν κάνουμε.
      Να σαι καλά Ρούλα μου και σ'ευχαριστώ
      Καλή σου εβδομάδα
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  14. Δυστυχώς, δεν διδασκόμαστε να αναγνωρίζουμε τις ευθύνες, να τις αξιολογούμε. Ούτε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες αλλά και να μην αναλαμβάνουμε ευθύνες άλλων. Όσο καταστροφική κι εύκολη είναι η ανευθυνότητα, τόσο επικίνδυνη κι εύκολη είναι και η ανάληψη όλων των ευθυνών...
    Καλώς ήρθα ξανά μετά από τόσο καιρό, χι,χι!!!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το μου. Επαναπατρίστηκες βλέπω...αντε σε χάσαμε και μας έλειψες. Λοιπόν συμφωνώ απόλυτα. Επικίνδυνη η ανάληψη όλων των ευθυνών, συμφωνώ, αλλά ας αναλαμβάνουμε τις δικές μας, ναι; Αυτές που είναι προσωπικές μας ευθύνες και ας αναγνωρίζουμε την ανευθυνότητα ως έχει και όχι ως ξέγνοιαστο τρόπο ζωής.
      Επιτέλους έχεις ιντερνετ να λες!!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  15. Μακάρι όλοι να καταλάβαιναν έστω και λίγο τη σημασία της ευθύνης...να καταλάβει και να πει ΕΦΤΑΙΞΑ ΡΕ ΦΙΛΕ! αναλαμβάνω τις ευθύνες μου μόνο τότε ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος!!
    Την αγάπη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι Δέσποινά μου μακάρι αλλά είναι πιο εύκολο να πετάς δεξιά και αριστερά τις ευθύνες σου...ΈΦΤΑΙΞΑ ΡΕ ΦΙΛΕ!! τι αξιοπρεπής φράση ε;;
      Και τη δική μου αγάπη έχεις Φιλιά

      Διαγραφή
  16. Καλό βράδυ 'Αννα :) Ενδιαφέρον το θέμα σου γιατί γίνεται αφορμή να σκεφθούμε , να κάνουμε την αυτοκριτική μας πόσο άνθρωποι είμαστε , πόσο δίκαιοι , πόσο ατομιστές , πόσο ελεύθεροι . Μου άρεσαν τα λόγια " Πιστεύω πως κάθε δικαίωμα συνεπάγεται μια ευθύνη, κάθε ευκαιρία μια υποχρέωση, κάθε κέρδος ένα καθήκον " Ροκφέλερ Τζούνιορ Να περάσεις όμορφα Άννα , καλή συνέχεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Κυριακή. Ναι αφορμή για σκέψη σίγουρα, αφορμή για προβληματισμό. Και εμένα μου άρεσαν τα λόγια του Ροκφέλερ Τζούνιορ γι αυτό το επέλεξα. Είναι μεστά και σοφά
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  17. Νομίζω είναι ένας φαύλος κύκλος. Το πως φερόμαστε εμείς στη ζωή μας, έχει αντίκτυπο σε κάποιον, και αν ένας μας μιμηθεί τότε ένα ντόμινο σχηματίζεται.
    Έχουμε ευθύνη λοιπόν όχι μόνον απέναντι σε εμάς, αλλά απέναντι στον κόσμο.
    Θέλει μεγάλη αυτοκριτική για να αναλογιστούμε πως έχουμε ζήσει.
    Και θέλει τεράστια σκέψη για το πως θα πράξουμε στη συνέχεια.

    Ωραίο προβληματισμό μας δημιούργησες Άννα μου, καλό σου ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Νικολέτα μου είναι φαύλος κύκλος όντως. Γι αυτό και ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία βλέπεις ότι τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα ενός φαύλου κύκλου.
      Χαίρομαι αν προβληματιστήκαμε αλλά όχι και νυχτιάτικα προβληματισμοί τέτοιοι, ναι;
      Καλή σου μέρα όλη μέρα

      Διαγραφή
  18. Αννα έγραψες!
    Δυστυχώς ζούμε σε μια ευθυνόφοβη κοινωνία, μια κοινωνία που με το παραμικρό μεταθέτει τις δικές ΤΗΣ ευθυνες στους αλλους. Λυπαμαι πολυ που θα πω οτι ο μέσος Έλληνας, σπανια αναλαμβάνει τις ευθυνες του. Τοσο για πολιτικά ζητήματα, οσο για κοινωνικά αλλά και προσωπικά.
    Σίγουρα όλοι λίγο πολύ ίσως το εχουμε κανει ακομα και αθελά μας, να μας κατηγορήσουν για κάτι και αμεσως να πουμε "δεν εφταιγα εγώ", ομως ορισμένοι άνθρωποι πραγματικά χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης με την άγνοια και την αδιαφορία τους!!!
    Δεν γινεται να ζουμε χωρίς ευθυνες. Ακομα και μονοι μας να ειμαστε στο κοσμο αυτό , έχουμε ευθύνη στον εαυτό μας, στους γύρω μας σε ολους.
    Πολύ ωραιο το θεμα σου μπραβο!!! Τροφή για σκέψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου σε όλα! Ακριβώς έτσι το σκέφτηκα και εγώ. Μου κάνει εντύπωση πόσο ορατές και επιζήμιες είναι οι επιπτώσεις της ανευθυνότητας κάποιων και όμως δεν αλλάζουν...
      Ωραία τα είπαμε ναι; Μην κάθεσαι γράφε. Περιμένω να δω παρακάτω τι γίνεται με το διήγημά σου. Μη μ'αφήνεις σε αγωνία γράφε γράφε!! χαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  19. Γενικά η ΕΥΘΥΝΗ Αννούλα μου ως έννοια, αλλά και ως πράξη είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για της οποίας την απουσία, όσο και για τις συνέπειες της έλλειψής της , δεν υπάρχει καμιά επιείκεια ούτε ανοχή. Το μόνο άλλοθι ενός/μιας ανεύθυνου ενήλικα, είναι η ανωριμότητα ίσως, και ασφαλώς ο μειωμένος δείκτης νοημοσύνης. Στην περίπτωση αυτή του/της αναγνωρίζεται μειωμένος καταλογισμός.

    Ειδικότερα στις φιλικές, οικογενειακές, επαγγελματικές,κοινωνικές έως και διαπροσωπικές συναλλαγές, δεν αντέχεται η ανευθυνότητα γιατί καθιστά τον ανεύθυνο απρόβλεπτο έως επικίνδυνο, εντελώς δε ανάξιο της θεμελιώδους Αξίας που λέγεται Εμπιστοσύνη.
    Κι άμα λείψει η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους, όλα πια είναι σχετικά, αμφίβολα, έωλα, ακόμη και αναγκαστικά και κατά το επιεικέστερο σ υ μ β ι β α σ τ ι κ α .

    Σε ατομικό δε επίπεδο ο ανεύθυνος ,είναι ο εχθρός του εαυτού του κι ας το παίζει ανέμελος, αραχτός, large και light. Είναι εχθρός του εαυτού του και άξιος της τύχης του
    ίσως να ακούγεται λίγο σκληρό το τελευταίο,αλλά δυστυχώς αυτό μας διδάσκει η σκληρή πραγματικότητα.
    Βέβαια ,επειδή κανείς δεν γεννιέται «έτοιμος» και οι χαρακτήρες διαμορφώνονται από την παιδική μας ηλικία και μάλιστα παραδειγματικά και δια ζώσης ,καταλήγουμε στο Αξίωμα ότι όλα εξαρτώνται από την παιδεία του καθενός.

    Έκανες πάρα πολύ καλά που έβαλες ένα τέτοιο ακανθώδες θέμα προς συζήτηση Αννούλα μου. Καλό είναι κάπου-κάπου να καταπιανόμαστε με θέματα που δεν ευφραίνουν την καρδία αλλά μας βάζουν στην επώδυνη διαδικασία της σκέψης.

    Καλή σου νύχτα γλυκιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω με όλα όσα γράφεις. Πρώτα από όλα εμείς οι γονείς καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι ο υπεύθυνος ενήλικας είναι ένα παιδί που διδάσκεται το πώς και το γιατί. Γιατί μερικοί γονείς ακούω να παραπονιούνται γιατί ο ενήλικας γιος τους ή η κόρη τους είναι ανεύθυνη.
      Επίσης να πω ότι όντως είναι εχθρός του εαυτού του ο ανεύθυνος αρκεί να διαβάσεις των ψυχολόγων άρθρα και θα δεις από πόση μοναχικόητα διακατέχεται ο ανεύθυνος μια και ο περίγυρος τον αποφεύγει.
      Χαίρομαι αν περνάω μηνύματα με όσα γράφω και αν συμβάλλω στο προβληματισμό γιατί όλα ωραία και καλά να τα βλέπουμε αλλά δεν είναι και καλό είναι να κρατάμε το μέτρο το αληθινό των πραγμάτων
      Καλό σου βράδυ Λυγερή μου

      Διαγραφή
  20. Και πόσες φορές καλούμαστε να πληρώσουμε την ανευθυνότητα των άλλων;
    Αμέτρητες.
    Συμφωνώ απόλυτα με την Νικολέτα! Φαύλος κύκλος είναι.
    Όπως και με το σχόλιο του Γιάννη, ξεκινάνε από το σπίτι όλα..

    Το θέμα είναι να μη μας παρασύρει το συνολικό κακό και να γινόμαστε
    ίδιοι για να επιβιώσουμε.

    Καλή συνέχεια σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα Κατερίνα μου αν η ανευθυνότητα είχε επιπτώσεςις μόνο στον ανεύθυνο τότε δική του επιλογή και όλα καλά...αλλά οι άλλοι τι φταίνε;
      Και ναι είναι φαύλος κύκλος και ο άνθρωπος διδάσκεται να είναι υπεύθυνος των πράξεών του
      Φιλάκια και καλημέρες πολλές

      Διαγραφή
  21. Καλησπερουδια Αννούλα μου!!
    Ελειψα λιγο 😕... But.. im back!!

    Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που παρουσίασες την ανευθυνότητα...
    Χμμμ.. όταν ο στόχος στον οποίο αποβλέπουν οι ανθρώποι γίνεται ενα άπιαστο όνειρο τότε θολώνουν απέναντι στους άλλους γιατι αποφευγουν την προσωπική ευθυνη και είναι εκείνη η στιγμή που αρχίζει η ανευθυνότητα..
    Και ειναι κρίμα γιατί αυτό ειναι μια μορφή απραξίας σε οτι έχει παλμό και ζωή, ουσιαστικά αυτοί οι ανθρωποι ζούνε μια ζωή μίζερη και δυστυχισμένη .. και οι τριγύρω μια ζωή μόνιμης αγανάκτησης 🙁.. .


    Φιλιά πολλαααά Αννούλα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την μου. Καλώς όρισες!!!Πολύ έλειψες αλλά ας μη το σχολιάσουμε...
      Λοιπόν αυτό το ότι είναι μια μορφή απραξίας η ανευθυνότητα είναι πολύ πολύ σωστό. Υπάρχουν όμως και οι ανεύθυνοι που πράττουν και ρίχνουν τις ευθύνες αλλού...αυτοί πιο επικίνδυνοι
      Χαίρομαι που σου άρεσε το θέμα
      Φιλάκια πολλά και.....μη χάνεσαιιι!!

      Διαγραφή
  22. Η ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο με αντιπαραβολή τα λόγια του Καζαντζάκη! Υποκλίνομαι, Άννα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι Μία μου Σ'ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  23. Η δική μας ευθύνη σε ό,τι μας αφορά δεν είναι βάρος όσο μεγάλη και να είναι, όσο κι αν εξαρχής πιστεύουμε...
    Βάρος δυσβάσταχτο είναι οι ανάληψη ευθυνών που δε μας αναλογούν αλλά πρέπει να επιφέρουμε εμείς αποτέλεσμα ευθύνης άλλων...
    Καλό Σ/Κ ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ αλλά αυτές τις ευθύνες πολλές φορές είναι επιλογή μας να τις φέρουμε ενώ μπορούμε να τις μεταφέρουμε εκεί που ανήκουν. Αλλά ναι όταν συμβαίνει είναι δυσβάσταχτο το βάρος...και είναι κρίμα.
      Καλό Σ/Κο και σε σένα Λυγερή μου
      Όλα καλά;

      Διαγραφή
    2. Είμαστε σε αναμονη για τη λήψη φαρμακου για ενα καλύτερο σημερα... διαδικασίες, επιτροπες, εγκριση τσεκ... αναμονή... περιμενουμε να μας καλέσουν και νομίζω πως μπαίνουμε στην τελικη ευθεία... ευχομαι το καφεδακι στη βεράντα να γίνει ενα καλοκαιρινο ουζάκι με καλή παρεα! :) Στόχος!

      Διαγραφή
    3. Το εύχομαι τόσο πολύ....προσεύχομαι γι αυτό!

      Διαγραφή
  24. "Πιο επίκαιρο -και διαχρονικό- από ποτέ",
    και πιο κατάλληλο για τον συγκεκριμένο λαό,
    δεν υπάρχει, από αυτό το κείμενο! Όλο το νόημα
    το έκλεισες εδώ: "Κι αυτή ακόμη η επιλογή, ευθύνη
    συνεπάγεται".. Πολύ ωραία ανάρτηση Αννούλα. Φιλιά!✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το βρήκες ικανοποιητικό το κείμενο και ναι βαρέθηκα τους ανεύθυνους και ειδικά εκείνους που το ''παίζουν'' ξέγνοιαστη ζωή χωρίς ευθύνες. Λες και γίνεται ένα βήμα μας χωρίς ευθύνη, αν είναι δυνατόν!
      Σ'ευχαριστώ Πέτρα μου
      Φιλάκια

      Διαγραφή