''Το κορδόνι στα μυστικά της ζωής''

πηγή



                                                       1980
Η Αρετή έδειχνε εκνευρισμένη. Τρεις μέρες ψιλόβρεχε. Έτσι  αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το γραφείο του πατέρα της. 
Το δέμα με το κορδονάκι της προξένησε περιέργεια. Δεν το είχε ξαναδεί. Το βρήκε μέσα  σ' ένα συρτάρι  μαζί με μια πένα,  μελάνι και φωτογραφίες τοπίων.
Έλυσε το κορδόνι και πήρε μπροστά της τους δυο μεγάλους φακέλους.  Γράμματα,   που απευθύνονταν στον πατέρα της!  Ο αποστολέας ίδιος σε όλα: Δέσποινα Δελούζου!
Ούτε που είχε ακούσει αυτό το όνομα ποτέ. Πήρε τα γράμματα στα χέρια της  και ετοιμάστηκε να γίνει αδιάκριτη στα μυστικά του.


                              1950

Η Δέσποινα για άλλη μια  φορά καθόταν ανήσυχη.   Μόλις είχε λήξει η ένοπλη σύγκρουση μετά το διάγγελμα για τον ΔΣΕ. Οι διώξεις όμως των αριστερών συνεχίζονταν αδιάλειπτα.

Πού ήταν ο Απόστολος ; Η αγωνία της  έκδηλη. Την έκρυβε όσο μπορούσε από τους γονείς της. Φανατικοί Μοναρχικοί, κατέδιδαν όσους αριστερούς μάθαιναν πού κρύβονταν.  
Οι μέρες περνούσαν χωρίς νέο και η κατάσταση της απαιτούσε χειρισμό άμεσα. Δεν θα μπορούσε να κρύβει την εγκυμοσύνη της για καιρό. Η μόνη λύση ήταν να γυρνούσε ο Απόστολος και να έφευγε μαζί του...

                                  1980
Η Αρετή άφησε κάτω τα γράμματα. Είχε ανάγκη να πάρει ανάσα. Ήξερε ότι ο πατέρας της είχε κάνει εξορία.  Οι ημερομηνίες ταίριαζαν.
Τι να έγινε  το μωρό; Ζει;  Θα είναι σήμερα 30 ετών σκέφτηκε και ταράχτηκε ολόκληρη ...30  ετών ήταν εκείνη!  Το σοκ έκανε τις σκέψεις της να στροβιλίζουν...Ποια ήταν η Δέσποινα;
 Ο τρίτος φάκελος,   περιείχε επίσημα έγγραφα, πράξη γεννήσεως ενός κοριτσιού,  αναγνώριση του παιδιού από τον  πατέρα της...
Πώς να επιβεβαιώσει τις μύριες σκέψεις που στρογγυλοκάθισαν στο μυαλό της;  Πώς θα μάθαινε; Χρειαζόταν απαντήσεις.
                                  1950
Το Φθινόπωρο  η Δέσποινα ήταν  ετοιμόγεννη. Πόσο πολύ λάτρευε το μωρό της! Είχε αφοσιωθεί σ' αυτό.  Ο φόβος όμως, είχε κυριεύσει την ψυχή της, για την τύχη του μωρού και του Απόστολου που ήταν άφαντος.
 Όταν ήλθε η ώρα να γεννήσει την πήγαν οι δικοί της σε μια κλινική.  Της πήραν αμέσως το μωρό. Έπαθε σοκ. Νευρικό κλονισμό  διέγνωσαν οι γιατροί και έτσι νοσηλεύτηκε με την υπογραφή τους.
Οι γονείς της γύρισαν στις ζωές τους ...''μια και η μοίρα τους είχε δώσει μια κόρη αλλοπαρμένη που κατέληξε στο ψυχιατρείο.  Γι αυτό έμπλεξε μ' αυτόν τον αριστερό... σαλεμένη βίδα είχε'', την ξέχασαν και έπαψαν να στενοχωριούνται 

                                 1980 
Η Αρετή έμαθε τελικά όλη τη ζωή της Δέσποινας από μια φίλη  της μητέρας της, τη Θεανώ, που τους στάθηκε.   
''Ο Απόστολος όταν ελευθερώθηκε'', είπε η Θεανώ, ''βρήκε την Δέσποινα στην κλινική που παρέμενε  οικειοθελώς για ασφάλεια. Εγώ είχα το μωρό της,  όπως είχαμε συνεννοηθεί  και είχε υπογράψει . 
Επειδή φοβόταν ακόμη τους γονείς της με τις διασυνδέσεις τους και το κυνήγι στους αριστερούς, με τη συμπαράσταση του γιατρού της  έφυγε. Οι γονείς σου  παντρεύτηκαν και ζήσατε μακριά.  Η μητέρα σου άλλαξε και το όνομά της νόμιμα. Δυο μάρτυρες, τότε, ήταν αρκετοί.  Δεν σου μίλησε ποτέ αφενός γιατί ντρεπόταν για την οικογένειά της και αφετέρου γιατί έφυγε πρόωρα. Ο πατέρας σου σεβάστηκε την επιθυμία της. Αυτό είναι το μυστικό που ανακάλυψες  Αρετή μου''
Ο  κόμπος  είχε πλέον λυθεί.





Αυτή είναι η συμμετοχή μου στο παιχνίδι της Μαίρης και της Γήινης Ματιάς της, Φωτο-Συγγραφική Σκυτάλη. Το διήγημα εμπνεύστηκα από τη φωτογραφία της Ελένης μας και την ευχαριστώ πολύ.

Παραδίδω τη σκυτάλη στη  Ρούλα μας  με την παρακάτω  φωτογραφία  




Ρούλα μου έχει τύχει πολλές φορές να μας αρέσουν οι ίδιες εικόνες. Ελπίζω να σου αρέσει και αυτή  και να σου φέρει έμπνευση.
Καλή σου επιτυχία !



74 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Καλά έπαθα! Είναι μια υπέροχη ιστορία που αναδεικνύει φοβερά την εικόνα που διάλεξε η Ελένη! Φανταστική έμπνευση και μου αρέσει φοβερά το παιχνίδι μεταξύ παρόντος και παρελθόντος. Τα θερμά μου συγχαρητήρια! Και η εικόνα που διάλεξες για την Ρούλα επίσης υπέροχη! Σ' ευχαριστώ Άννα μου πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαίρη μου. Φανταστική έμπνευση είχες εσύ με το παιχνίδι και δεν είναι τόσο το γράψιμο όσο αυτή η σκυτάλη με τις φώτο που αγωνιάς τι θα σου ετοιμάσουν οι προηγούμενες και επίσης αγωνιάς αν θα αρέσει η δική σου φώτο. Χαίρομαι που σου άρεσε η συμμετοχή μου
      Να σαι καλά και περιμένω με αγωνία της Ρούλας την αντίδραση για τη φώτο που θα παραλάβει
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Άννα μου .
    Κάτι τέτοιο φαντάστηκα κι εγώ οταν ειδα την εικονα με το δεματάκι.
    Μια ιστορία αγάπης, αλλά εσύ έγραψες κάτι ιδιαίτερο για μια εποχή που πολλοί βίωσαν πολλά και διάφορα .
    Μπράβο για τη συμμετοχή σου .
    Καλή συνέχεια και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου καλησπέρα σου. Ναι ο πάκος με γράμματα προϊδεάζει και έσπασα το κεφάλι μου για να μην είναι μια ιστορία αγάπης απλή και ανεκπλήρωτη. Προσπάθησα να φανταστώ τι άλλο μπορεί να περιέχουν οι φάκελοι και δεμένοι μάλιστα αρα φυλαγμένο το περιεχόμενο. Τελικά χαίρομαι που σου άρεσε αυτή η επιλογή της συμμετοχής μου
      Φιλιά πολλά και να σε ενημερώσω ότι δεν δείχνει τις αναρτήσεις μου το ιστολόγιό μου στα φιλικά σας ιστολόγια όσοι το έχετε. Δείχνει παλιά ανάρτηση να το έχεις υπόψη αν ενημερώνεσαι από τη στήλη σου με τα ιστολόγια των φίλων
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  3. Άννα μουυυυυυυ! Ότι καλύτερο διάβασα σε αυτή τη σκυτάλη.Υπέροχο κείμενο, το "ρούφηξα" όπως λέω , πρωτότυπος τρόπος συγγραφής,η ροή γεμάτη με την περιέργεια να μάθεις αυτό που..μαντεύεις..υπέροχο Άννα μου μα ..δεν περίμενα λιγότερο από σένα..βγάζω το καπέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργία μου και μόνο η αντίδρασή σου είναι επιβράβευση. Σ'ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνεις και χαίρομαι αφάνταστα που το ρούφηξες. Ξέρεις, ο περιορισμός των λέξεων με έμπόδισε και έσβησα πολλά στοιχεία αλλά χαίρομαι που το ευχαριστήθηκες
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  4. Η υπέροχη η ιστορία σου ΄Αννα μου , το γλαφυρό της ύφος και η νοσταλγική συγκινητική ιστορία που ξεδιπλώθηκε μέσα από το δεματάκι με τα παλιά γράμματα....με καταγοήτευσε....Συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες για το δώρο που μας πρόσφερες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κλαυδία μου. Χαίρομαι πολύ που σε γοήτευσε η συμμετοχή μου. Κι εγώ ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα λόγια που συνοδεύουν το σχόλιό σου
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Κοίτα λοιπόν, μια απλή εικόνα τι ιστορίες μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια!
    Συγχαρητήρια! Εμπνευσμένη και καλογραμμένη η συμμετοχή σου Άννα!
    Και το πισωγύρισμα στο χρόνο ευρηματικό!
    Ομολογώ πως έχω αγχωθεί πολύ για τη δική μου συμμετοχή...
    Την καλησπέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζωή μου και εγώ είχα άγχος μέχρι να δω τη φωτογραφία που θα διάλεγε η Ελένη. Και θα δεις και εσύ όταν έλθει η σειρά σου μια χαρά θα τα πας γιατί γράφρεις ωραία πρώτον και δεύτερον γιατί ....παίζουμε, δεν είναι διαγωνισμός επίσημος που εξαρτιόνται πολλά από αυτό. Ούτε καν συναγωνισμός καλύτερης συμμετοχής δεν είναι.
      Χαίρομαι που σου άρεσε η συμμετοχή μου
      Να σαι καλά

      Διαγραφή
  6. Έδεσες με πολύ πρωτότυπο και ευφυή τρόπο την ιδέα σου και μας έδωσες μια μικρή ιστορία που είχε τόσο σασπένς λες και διάβασα μυθιστόρημα.
    Συγχαρητήρια Άννα μου!!
    Σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου χαίρομαι που σου άρεσε η συμμετοχή μου. Και να ξέρεις ότι αν δεν είχε το παιχνίδι ως όρο περιορισμό λέξεων--500 λέξεις--θα διάβαζες μυθιστόρημα έτσι που εξελισσόταν χιχιχιχι
      Και σε ενημερώνω ότι στη στήλη με τα ιστολόγια που παρακολουθείς στο μπλογκ σου το δικό μου δεν δείχνει τις νέες αναρτήσεις. Έχω στείλει ερώτημα για το πρόβλημα αλλά θα δούμε τίποτε ακόμη.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  7. Άννα μου καλησπέρα,
    ξέρεις ότι αυτές οι ιστορίες, βγαλμένες από το ξαράχνιασμα του χρόνου και των αντικειμένων που ταξιδεύουν μέσα σ' αυτόν, με εξιτάρουν και με συγκινούν.
    Ακόμα ένα συν με το συγκεκριμένο αυτό θέμα της αναζήτησης μιας χαμένης ταυτότητας και της επαναφοράς μιας τραγικής ιστορίας στο φως.
    Άπλετη συγκίνηση και δυνατά συναισθήματα σκορπά η ιστορία με την οποία συνόδευσες την φωτογραφία της σκυτάλης.
    Ο Λόγος σου σαφής, οι ιστορικές αναδρομές δοσμένες με ακρίβεια και συνοχή. Πάντα τα φλας μπακ συγκινούν να το ξέρεις.
    Ακόμα κάτι ιδιαίτερο. Η Ιστορία σου αναφέρεται σε γκρίζες εποχές και στάσεις που σκότωσαν και δηλητηρίασαν ψυχές και ανθρώπους. Αυτό το δύσκολο θέμα την κάνει ακόμα πιο ζόρικη.
    Μου άρεσε και το θετικό κλείσιμο. Όλα στο φως μετά από χρόνια.
    Μπράβο Άννα μου, ειλικρινά το χάρηκα με την καρδιά μου.

    Όσο για την εικόνα σου....! ε τι να πω. Ένα ψηφιακό εικονικό υπέροχο θέμα που θα αναδείξει το ταλέντο και την έμπνευση της Ρούλας, το πιστεύω.
    Πολύ όμορφα εξελλίσσεται αυτή η φωτο-συγγραφική σκυταλοδρομία παιδιά.
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου καλησπέρα σου. Ναι εξιτάρουν όλους μας όχι μόνο εσένα αυτού του στυλ οι ιστορίες. Ξέρεις, με το που είδα τον πάκο με το κορδόνι σκέφτηκα να ξεδιπλώσω κάποια παράξενα μυστικά ή να τα ενσωματώσω σε ένα περιβάλλον διαφορετικό. Γιατί τα γράμματα είναι αναμενόμενο ότι περιλαμβάνουν κάποιο μυστικό από τη φώτο.
      Ναι το φλας μπακ μ'αρέσει και εμένα σε όποιο βιβλίο το συναντώ και είπα να το εφαρμόσω. Χαίρομαι που σας άρεσε η συμμετοχή μου. Οι ιστορικές αναδρομές απαραίτητες για την πλοκή αλλιώς δεν δίνονταν εξηγήσεις. Αν δεν γυρνούσα σ'αυτήν ΄την ιστορική περίοδο θα γυρνούσα σε περίοδο αιώνων πριν.
      Χαίρομαι που σου άρεσε η φώτο για τη Ρούλα. Αγωνιώ για την γνώμη της.
      Ναι το παιχνίδι εξελίσσεται υπέροχα. Και αυτή η ιδέα της Μαίρης για τη σκυτάλη φωτογραφιών είναι το κάτι άλλο
      Φιλιά κι από εμένα και ευχαριστίες πολλές

      Διαγραφή
  8. Συγκλονιστική η ιστορία σου για την εικόνα (τη ζήλεψα) της Ελένης.
    Μια εποχή που ανέδειξε τους καλύτερους και τους χειρίτερους εαυτούς μας κατάφερες να ξεδιπλώσεις μοναδικά με λίγες λέξεις.
    Πολύ μου άρεσε! 💖

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι καλά που σου άρεσε !! Ώστε ζήλεψες την εικόνα...τι να σου κάνω; Η Ελένη τη σκυτάλη της σε μένα την έδωσε ...αμ πώς;;💖💖
      Αλεξάνδρα μου αυτό είναι το ωραίο σ'αυτό το παιχνίδι, οι φωτογραφίες που θα σου δώσουν και δεν ξέρει κανένας μας πριν ποια θα είναι.
      Φιλί γλυκό

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα Αννουλα μου!
    Μόλις διάβασα το σχόλιο σου στο Δελφινακι,σχετικά με τις αναρτήσεις σου!
    Και τσουπ...μπήκα!!!Συγχαρητηρια για την υπέροχη συμμετοχή σου και για το συγγραφικό σου ταλέντο!!
    Πολυ όμορφη η ιστορία σου αλλα και η φωτογραφία που διάλεξες για την Ρούλα μας!!
    Καλη συνέχεια!!Πολλα φιλακια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρά μου σ'ευχαριστώ πολύ
      Ναι έχε το υπόψη γιατί δεν ξέρω το λόγο δεν δείχνει πάντως στους φίλους τις νέες αναρτήσεις μου.
      Χαίρομαι που σου άρεσε και η συμμετοχή μου και η φωτογραφία
      Φιλιάκια πολλά

      Διαγραφή
  10. Αγαπητή συμπατρίωτισσα μου
    τι όμορφη - τρυφερή - συγκινητική - λυπητερή ιστορία σου , είχε από όλα

    Τι όμορφα που εμπνεύστηκες από την φωτογραφία της Ελένης
    Μου άρεσε και η φωτογραφία για τη κ.Ρούλλα

    Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ , είναι που το χώρισες με χρονολογίες και μου θύμισε βιβλία που διάβασα , που οι συγγραφείς τα χωρίζουν έτσι κεφάλαιο και χρονολογία

    Πάντως είδες ανησυχουσες μια χαρά τα πήγες και συ σκέφτηκες εύκολα ιστορία
    Σαββατο σου δόθηκε η εικόνα από την Ελένη και Τρίτη/Τετάρτη είχες έτοιμη την ιστορία σου

    Καλή συνέχεια / καλό απόγευμα

    Φιλούθκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη συμπατριώτισσα! Χαίρομαι που σου άρεσε. Ναι και εμένα μου αρέσει στα βιβλία το φλασμπακ.
      Ναι ανησυχούσα μέχρι που είδα την φώτο της Ελένης. Ξέρεις είναι και η αγωνία μέχρι να σου στείλουν φωτογραφία. Δεν μπορείς να ετοιμαστείς από πριν ή να προετοιμάσεις κάτι μέχρι να έρθειη σειρά σου, αυτό είναι το όμορφο πιστεύω.
      Ναι μου βγήκε γρήγορα η ιστορία και αν δεν είχα και τον περιορισμό των λέξεων θα έγραφα ακόμη χιχιχιχιχι
      Καλό σου βράδυ Δελφινάκι μου 💖
      Φιλούθκια

      Διαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Χριστίνα μου που σου άρεσε. Ετοιμάσου κοντεύει η σειρά σου για να σε απολαύσουμε
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  12. Άννα μου υπέροχο το διήγημά σου!
    Ανέδειξες με αυτό μια πολυτάραχη περίοδο της ιστορίας μας μέσα από την δραματική πορεία της ζωής των ηρώων, αλλά ευτυχώς για την ηρωίδα σου του σήμερα όλο αυτό είχε αίσιο τέλος και σίγουρα θα νιώθει υπερηφάνεια για τους γονείς της. Πολύ ωραία η εναλλαγή του χθες και του σήμερα της ηρωίδας.
    Χαίρομαι που η φωτογραφία που διάλεξα για σένα σου έδωσε μια τέτοια έμπνευση, αλλά και εσύ διάλεξες μια πολύ ωραία για την Ρούλα.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Ελένη μου με τη φώτο σου. Δυο έγραψα, δυο διηγήματα και επέλεξα αυτό. Και αν δεν είχα κόψε ράψε με το όριο των λέξεων θα έγραφα ακόμη χιχιχιι
      Να σαι καλά και σ'ευχαριστώ που διάλεξες μια φώτο που μου έλεγε πολλά
      Περιμένω τις αντιδράσεις της Ρούλας για τη φώτο...αλλά εκείνη γράφει συχνά και πολύ καλά οπότε δεν έχει πρόβλημα
      Φιλάκια

      Διαγραφή
    2. Κάποια στιγμή κάνε ανάρτηση και το άλλο διήγημα, εκτός φωτο-συγγραφικής σκυτάλης, θα έχει ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
    3. Εντάξει Ελένη μου θα το δημοσιεύσω ναι το υπόσχομαι

      Διαγραφή
  13. Αυτό το "κάποτε" πόσα μυστικά κρύβει που ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ...
    Εξαιρετική η συμμετοχή σου Άννα μου, κατάφερες να αγγίξεις καταστάσεις και εποχές που δύσκολα να πράγματα βγαίνανε στο φως.
    ΑΦιλάκια με πολλά πολλά μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι Στεφανία μου πολλά μυστικά. Και να τα ξέραμε και όλα...να μην χρειάζεται να φανταζόμαστε!!!
      Σ'ευχαριστώ να σαι καλά Χαίρομαι που σου άρεσε και ναι οι εποχές εκείνες όχι μόνο δύσκολα βγαίνανε στο φως αλλά πολλά γίνονταν και αυθαίρετα ειδικά σε βάρος υποδεέστερων.
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  14. Άννα μου κατάφερες να μας καθηλώσεις!
    Υπέροχη η ιστορία σου και η φωτογραφία που διάλεξες για τη Ρούλα πολύ όμορφη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μαρία μου. Μόνο εσύ θα μας απογειώνεις; Να σας καθηλώνω και εγώ πότε πότε!💖
      Χαίρομαι που σου άρεσε η φώτο για τη Ρούλα και περιμένω τη δική της αντίδραση που είναι και αυτή που μας ενδιαφέρει αλλά είναι άφαντη χιχιχιχιχι
      Καλό σου βράδυ
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  15. Κούκουυυυυ τήν βρήκα την ανάρτηση !!!! και μου άρεσε πάρα πολύ η ιστορία σου!!!! όμορφο παιχνίδι κάνετε με τις φωτογραφίες και μακάρι να μπορούσα να το κάνω και εγώ. Και πάλι μπράβο σου Αννούλα μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Σου το είπα πάτα το ΑΤΕΝΙΖΟΝΤΑΣ και θα σε φέρει σε μένα στη νέα ανάρτηση χιχιχιι
      Χαίρομαι που σου άρεσε η ιστορία. Και ναι απο το επόμενο θα συμμετέχεις να το ξέρεις. Τι θα πει ''μακάρι να μπορούσα'';΄Ότι δεν μπορείς ή ότι έχουν κλείσει οι συμμετοχές; Γιατί στο ξαναλέω απο το επόμενο είσαι μέσα ναι;
      Φιλί γλυκό και σ'ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Έλενα κανόνισε να συμμετάσχεις και εσύ, καλά σου λέει. Μέσα είναι Άννα μου, ας την να λέει. :)

      Διαγραφή
    3. Θα συμμετάσχει Γιάννη μου Σε σχόλιο στο μπλογκ της της το είπε και η Μαίρη και απάντησε θετικά

      Διαγραφή
    4. Σ'ευχαριστώ πολύυυυυυυυυυυυ

      Διαγραφή
    5. Ναιιιιιιιιι το θέλω και σας ευχαριστώ πολύυυυ!!!! χαίρομαι που έφτιαξε το πρόβλημα με τις αναρτήσεις Αννούλα μου!!! Καλέ μου Γιάννη σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη . Καλό ξημέρωμα και στους δύο σας φατσούλες μου!!!

      Διαγραφή
    6. Ναι έφτιαξε το πρόβλημα τι καλά και για μένα!! Θα είσαι η πρώτη που θα καλεστεις στο επόμενο παιχνίδι μας να το ξέρεις.Καλό ξημέρωμα!!!

      Διαγραφή
  16. Άννα μου, απογείωσες τη φωτογραφία που έλαβες και διάλεξες μια πανέμορφη φωτογραφία για να συνεχιστεί η φωτοσυγγραφική σκυτάλη. Η ιστορία σου όμορφη, τη ρούφηξα και τη διάβασα με μεγάλη περιέργεια και αγωνία για το τέλος. Μπράβο, φίλη μου. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωω χαίρομαι πολύ Μία μου που σου άρεσε η συμμετοχή μου. Και χαίρομαι και για τη φώτο της Ρούλας Ναι της Ελένης η φώτο μου έδωσε αμέσως ιδέες
      Να σαι καλά και σ'ευχαριστώ
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  17. Μπηκα να δω αν απαντησες στο σχόλιο μου και δεν το βρήκα Αννιώ μου ..αργησα να περασω λογο ιατρικων υποχρεώσεων...και ειχα γραψει ενα όμορφο σχολιο..πριν δυο ωρες σνιφ... μαλλον δεν πατησα την δημοσιευση..σαν χαζό..!
    καλα που ξαναπερασα..να σου πώ πόσο μου αρεσε η ιστορια σου που γραφτηκε για μια δυσκολη εποχη για τον τόπο μας.. αλλα που εσύ της έβαλες ενα έρωτα μεσα να την γλυκανει φιλη μου ..το τέλος της βεβαια ηταν αυτό που με γαλήνεψε.. μπραβο σου φιλεναδα ..υπεροχη εμπνευση..!!όπως υπεροχη και η φωτογραφία που διαλεξες για μενα.. ηδη μου εβαλες την ιδεα της ιστοριας στο μυαλό..χα..χα.. σε ευχαριστω παρα πολύ Αννιώ μου.. καλό βράδυ φιλακιααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη δική σου αντίδραση περίμενα για τη φωτογραφία της σκυτάλης! Χαίρομαι τόσο μα τόσο που ήδη έχεις την ιστορία στο μυαλό σου.
      Και χάρηκα επίσης που σου άρεσε η συμμετοχή μου. Τι καλά...Περιμένω τη δική σου ανάρτηση. Είμαι σίγουρη ότι θα μας συνεπάρεις.
      Γιατροί διάβασα...συμβαίνει κάτι; Όλα καλά μάτια μου;
      Καλή σου μέρα ΄να σαι καλά
      Φιλιά πολλά πολλά

      Διαγραφή
    2. Απο εμας όλα καλά ..αλλα υπρχουν και οι συγγενικες ιατρικες υποχρεωσεις και εχω λιγη πιεση χρόνου..ελπίζω να προλαβω ημερομηνιες..Αννιώ μου φιλακιααα

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι που είστε καλά και εύχομαι ΄και για τους συγγενείς να είναι περαστικά όλα.
      Θα προλάβεις μάτια μου εχεις μια βδομάδα. Και εξάλλου δεν παίρνονται κεφάλια μην αγχώνεσαι
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  18. Καταλαβαίνω πόσο θα ήθελες να ξεδιπλώσεις την ιστορία αυτή με όλες τις δραματικές πτυχές της. Ακόμα κι έτσι όμως, επιγραμματικά και με την ωραία ιδέα σου να εναλλάσσεται χρονολογικά, μας κράτησες σε μια κατάσταση συγκίνησης, αγωνίας και λύτρωσης. Οποιαδήποτε αναφορά σε κείνη τη μαύρη περίοδο της ιστορίας μας, είναι βαρύνουσα κι εσύ έδωσες μια φανταστική -ίσως- ιστορία, που όλοι όμως ξέρουμε πως την βίωσαν στ' αλήθεια πολλοί άνθρωποι τότε.
    Συγχαρητήρια Αννούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλησπέρα σου. Ναι ξέρεις πόσο πολύ είχα ήδη ξεδιπλώσει την ιστορία μου; Είχα περάσει τις 1000 λεξεις και ακόμη θα έγραφα. Κόψε ράψε βέβαια έγιναν επιγραμματικά όλα αλλά δεν ήθελα να την παρατήσω. Μέχρι στη Μαίρη έγραψα μαίιλ αν μπορώ να ξεπεράσω το όριο των 500 λέξεων χιχιχι και πήρα αρνητική απάντηση όπως κατάλαβες.
      Χαίρομαι που παρόλα αυτά σου άρεσε
      Και ναι η ιστορική περίοδος έπρεπε να αναφερθεί. Η παλιά όψη των γραμμάτων παρέπεμπε σε παρελθόν και είχα ξεκινήσει άλλη ιστορία του περασμένου αιώνα. Αλλά επέλεξα αυτήν
      Να σαι καλά
      Κοντεύει η σειρά σου
      Θα σε απολαύσουμε
      Ευχαριστώ πολύ πολύ

      Διαγραφή
  19. Αυτός ο γκουγκλης μας κάνει σχέδια!!!Όμορφη ιστορία που θα μπορούσε να είναι αληθινή μιας και όλοι ξέρουμε ότι έχουν συμβεί παρόμοιες!!!Μου άρεσε που έπεξες με τις χρονολογίες και κράτησες την αγωνία μας να κορυφώνεται με αίσιο τέλος!!!Πολλά μπράβο!!!
    Η φώτο για τη Ρούλα υπέροχη!!!καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινά μου αναφέρεσαι στο πρόβλημα με τις ενημερώσεις του ιστολογίου μου στους φίλους έτσι; Σου εξήγησα στο μπλογκ σου δεν ξέρω τι συμβαίνει. Έχει κολλήσει η ενημέρωση στη βουδίστρια κορνίζα λες και της αρέσει η δημοσιότητα. Δεν δείχνει πέραν αυτής τίποτε άλλο. Αλλά ο σύνδεσμος Ατενίζοντας σε πάει στις νέες αναρτήσεις. Θα δούμε τι θα γίνει
      Σ'ευχαριστώ πολύ
      Χαίρομαι που σ'αρέσουν και η ανάρτηση και η φωτογραφία. Άρεσε στη Ρούλα και έχει έτοιμη την ιδέα της χαχαχαα είναι φοβερή!
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  20. Άννα μου υπέροχη η ιστορία σου και πόσο μου άρεσε η επιλογή να εντάξεις πολιτικο κοινωνικά γεγονότα μια ιδιαίτερης εποχής! Καλή έμπνευση στην επόμενη και ανυπομονούμε για την σειρά μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου χαίρομαι που σου άρεσε. Ναι η χρονική εκείνη περίοδος ήταν απαραίτητη και μας αφορά όλους.
      Καλή σας έμπνευση κοντεύεις και εσύ..

      Διαγραφή
  21. Αννούλα μου! Μπράβο σου! Κατάφερες έστω και με τη σύντομη εξέλιξη, να μας μεταφέρεις λίγο εκείνη τη δύσκολη περίοδο της ιστορίας μας, με τις διώξεις και το φόβο. Ευτυχώς είχε αίσια έκβαση η ιστορία, γιατί μέχρι να τελειώσω την ανάγνωση, είχα σκεφτεί διάφορα!!
    Μια χαρά συνεχίζει η Φωτογραφική σκυτάλη μας!
    Φιλάκια πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αριστέα μου μια χαρά πάει η σκυτάλη μας. Και έχει ενδιαφέρον ειδικά αυτό με τις φώτο για μένα φοβερό ενδιαφέρον.
      Χαίρομαι που σου άρεσε. Ναι ο περιορισμός των λέξεων αναγκάζει τη συντομία...αλλιώς ακόμη θα διάβαζες.χαχααα
      Να σαι καλά
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  22. Άννα μου, υπέροχη η ιστορία σου. Ταίριαζε τόσο στην εικόνα και πραγματικά θα μπορούσε να γίνει διήγημα. Αν και σύντομη ιστορία, μου άρεσε πολύ η εξέλιξη της πλοκής.
    Μπράβο μπράβο μπράβο.
    Να 'σαι πάντα καλά Αννούλα μου. Καλό Σ-κ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α Μαρίνα μου μη μου βάζεις ιδέες και την ξαναγράψω σαν διήγημα και δούμε κανένα μυθιστόρημα στο τέλος.χααχαα
      Χαίρομαι που τη βρήκες ενδιαφέρουσα
      Καλό Σ/Κο και σε σένα
      Να περνάς πάντα καλά

      Διαγραφή
  23. Υπέροχη η ιστορία που έγραψες, 'Αννα μου!!! Σε καταλαβαίνω απόλυτα που λές ότι είχες γράψει πολύ περισσότερα αλλά αναγκάστηκες να την περιορίσεις στις 500 λέξεις. (Γιατί να μην μας την ξαναγράψεις κάποια στιγμή ολόκληρη;) Συγχαρητήρια για την συμμετοχή σου αλλά και για την όμορφη εικόνα που διάλεξες για την Ρούλα μας. Γράφει κι εκείνη τόσο ωραία!
    'Οταν κάνεις νέα ανάρτηση, το βλέπω σαν ειδοποίηση στο outlook, οπότε μην ανησυχείς, άσχετα αν αργώ να περάσω.
    Φιλάκια και καλή Κυριακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ Μαριάννα μου που σου άρεσε αν και την ''πετσόκοψα''λόγω λέξεων. Μπορώ να σας την δείξω ολόκληρη, κοντά 2000 λέξεις χαααχα αν δεν βαριέστε να διαβάζετε!!
      Σ'ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σου λόγια, και χαίρομαι που σου άρεσε και η φώτο για τη ΡΟύλα
      Διορθώθηκε το πρόβλημα Μαριάννα μου αν και εσύ ενημερώνεσαι σωστότερα βλέπω. Δεν αργείς, οκ είσαι και μην το βάλουμε κι αυτό άγχος. Όποτε μπορούμε
      Καλή κυριακή να περάσεις
      Φιλάκια πολλά και καλημέρα όλη μέρα

      Διαγραφή
  24. Έγραψες Άννα μου!!!
    Μπράβο

    Φιλάκι κυριακάτικο ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πραγματικά δεν την είχα δει την ανάρτηση !! Αννα μου η ιστορία σου εμένα μου φαίνεται ότι κάποιοι σίγουρα έχουν ζήσει μια τέτοια ιστορία εκείνα τα άγρια χρόνια !! Γράφεις πολύ ωραία και μου αρέσουν τα γραπτά σου !! Καλή εβδομάδα Αννα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλ μου υπήρχε πρόβλημα με τις ενημερώσεις του μπλογκ μου αλλά τώρα αποκαταστάθηκε και θα βλέπεις τις νέες αναρτήσεις.
      Χαίρομαι που σου άρεσε. Σ'ευχαριστώ για τα εμψυχωτικά σου λόγια. Να είσαι καλά και καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  26. Τι υπέροχη ιστορία πάει και έρχεται μέσα στο χρόνο και έχει μια ιδιαιτερότητα! Πολύ μου άρεσε Αννούλι μου. Αχ πόσο σας θαυμάζω που έχετε αυτή την εξαιρετική άνεση στο γραπτό λόγο μακάρι να μπορούσα και εγώ αλλά πού... Καλημέρα Αννα μου φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βιργινία μου
      Χαίρομαι που σου άρεσε. Και μη λες ότι δεν εχεις άνεση στο λόγο. Θυμάμαι σε ένα παιχνίδι μας στον Παθ που έλαβες μέρος πόσο υπέροχα έγραψες, ναι; το θυμάσαι; Δοκίμασε και θα δεις...
      Καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  27. Η ιστορια σου θα μπορουσε καλλιστα να ειναι και αληθινη και υποθετω πως εκεινα τα χρονια ηταν συνηθισμενες τετοιες ιστοριες ανθρωπων , ενω σ εμας σημερα φανταζουν σεναριο κινηματογραφικου εργου ! Μπραβο σου Αννα ! Καλημερα και καλη σου εβδομαδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά θα μπορούσε να είναι αληθινή. Καμιά φορά η ζωή φτιάχνει σενάρια που η ανθρώπινη φαντασία δεν μπορεί να τα φτάσει. Σ'ευχαριστώ πολύ να σαι καλά
      Καλή σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  28. Σενάριο Άννα μου τόσο καλά γραμμένο Ειλικρινά με εντυπωσίασες.Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Μαρία μου! Το παιχνίδι μας το απαιτεί, χαίρομαι που σ'αρεσε!

      Διαγραφή
  29. Και κορδόνι, κι ομφάλιος λώρος, κι από όλα!
    Κυρίως όμως, βγαλμένη από τη ζωή! Καλό σ/κ ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Πέτρα μου. Φυσικά θα μπορούσε να έχει συμβεί...η ζωή μας έχει διδάξει πολλά ειδικά για εκείνες τις εποχές
      Καλό Σ/Κο να περάσεις

      Διαγραφή
  30. Καλησπέρα Αννα μου!!! Καιρό ειχα να διαβασω τα πάντα υπέροχα κειμενάκια σου. Με συγκλονισε αυτη η συντομη ιστοριουλα πραγματικά. Ποιος ξέρει πόσες τέτοιες υπάρχουν κρυμμένες γύρω μας
    Σε φιλώ πολύ
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την. Χαίρομαι που σε βλέπω ξανά. Σ'ευχαριστώ Μαράκι μου. Μικρές ιστορίες που μπορεί να υπάρχουν όντως μέσα στη ζωή, ποιος ξέρει;
      Καλό σου Σαββατόβραδο

      Διαγραφή
  31. Ιστορία που μπορεί να είναι και αληθινή , εκείνη την εποχή πολλές ζωές πληγώθηκαν Άννα μου και το ξέρω πολυ καλά απο δικό μου άνθρωπο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Κατερίνα μου, εκείνη την εποχή πολλοί υπέφεραν. Να σαι καλά
      Χρόνια πολλά για τη σημερινή ημέρα

      Διαγραφή