πηγή |
Η περιθωριοποίηση πολιτών οπλίζει τα χέρια τους πολλές φορές, διαπράττοντας εγκλήματα.
Τα κοινωνικά αδιέξοδα εξαιτίας οικογενειακών προβλημάτων, ή ψυχολογικών, ή οικονομικής ανέχειας, ή εθισμού στα ναρκωτικά πρέπει να αντιμετωπίζονται από κάθε ευνομούμενη πολιτεία.
Φυσικά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν εγκληματικές φυσιογνωμίες που ''γουστάρουν'' να αφαιρούν ανθρώπινες ζωές.
Αν όμως η πολιτεία μεριμνά χωρίς τη δικαιολογία, ''δεν υπάρχουν χρήματα'', που ναι μεν απαραίτητα είναι αλλά πάντα υπάρχει τρόπος αν υπάρξει θέληση, τότε ελαχιστοποιούνται τα εγκλήματα αυτά.
πηγή |
Για να θυμηθούμε λίγο κάποια περιθωριοποιημένα παιδιά στην αρχή του 20ου αι., που ήταν ο τρόμος και ο φόβος των καταστημάτων γύρω από τους Αέρηδες αλλά και των περαστικών. Στους Αέρηδες είχαν το στέκι τους και το ορμητήριο τους αρκετά φτωχόπαιδα που έφταναν στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα.
Εκεί ξημεροβραδιάζονταν μας λέει η Μαρία Μαρκογιάννη στο βιβλίο της ''Ματιές στην Αθήνα που έφυγε'', μισόγυμνα, ξυπόλυτα, πεινασμένα, κάνοντας μικροθελήματα.Ήταν μικρά σε ηλικία ή και έφηβοι.Έβριζαν, κάπνιζαν, επιτίθονταν σε περαστικούς, γενικά ήταν η πληγή της αγοράς. ''Μάγκες του Ρολογιού'' λέγονταν από το Ρολόι του Κυρρήστου, τους Αέρηδες όπως τους λέμε.
7 χρόνια μετά την ίδρυση του ''Παρνασσού'', του πολιτιστικού συλλόγου από παιδιά επίσης, ιδρύθηκε η ''Σχολή Απόρων Παίδων''
Από τα πρώτα άτομα που εγγράφηκαν ήταν και οι Μάγκες του Ρολογιού. Βρήκαν τροφή, στέγη και κάλυψαν τις ανάγκες τους.
πηγή |
Τι φαντάζεστε ότι έγινε με αυτά τα παιδιά;
Πολλά έγιναν επιστήμονες, μεγαλοβιομήχανοι και διέπρεψαν. Σκέψου ο ιδρυτής του Πρακτορείου Τύπου Σπύρος Τσαγκάρης ήταν ένας εξ αυτών. Άλλος ήταν ο μεγαλοβιομήχανος Γιώργος Ξαχώνης,ή ο βιομήχανος καπέλων Αντώνης Αριανούτσος.
Τι θα γίνονταν αν δεν βοηθούσαν τη φτωχή τότε Ελλάδα, μερικοί πολίτες όπως οι καταστηματάρχες της περιοχής που ήθελαν να απαλλαγούν από την πληγή των παιδιών αυτών ; Τα περισσότερα θα γίνονταν μεγάλοι εγκληματίες, σωστά;
Ένα από τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας είναι η αύξηση της εγκληματικότητας. Η οικονομική κρίση γιγάντωσε το πρόβλημα.
Ειδικά για τους ναρκομανείς, που για τη δόση τους μπορεί να φτάσουν και στο έγκλημα, δεν έχει καμιά δικαιολογία η πολιτεία να μένει άπραγη ή να ολιγορεί.
Καιρός είναι το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και ακόμη περισσότερες.
Άννα μου καλησπέρα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για την ευαισθητοποίησή σου πάνω σε ένα θέμα που καίει πραγματικά.
Σποραδικά γύρω μας καταγράφουμε οξύτατα περιστατικά βίας που ανατριχιάζουν με την αγριότητά τους. Επίσης στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν κέντρα εγκληματικότητας που όσα δεν σχετίζονται με το λεγόμενο "έγκλημα λευκού κολλάρου" σχετίζονται άμεσα με την κοινωνική περιθωριοποίηση.
Φυσικά και δεν ξεπλένουμε κάθε παραβατική συμπεριφορά στο εύκολο "φταίει το σύστημα" αναιρώντας την καθοριστική προσωπική ευθύνη του καθένα.
Καλούμαστε όμως, ως οργανωμένη κοινωνία και όχι ως Φαρ Ουέστ, να διαχειριστούμε τα θέματα αυτά.
Εδώ είναι ο ρόλος τόσο των συλλογικών φορέων επανένταξης τέτοιων περιθωριοποιημένων ατόμων σε μια ομαλή ζωή όσο και ο ρόλος μιας τυπικά ευνομούμενης κοινωνίας να στηρίξει αυτήν την κοινωνική πολιτική.
Τι βλέπουμε όμως ;
Η Πολιτεία καταστρέφει οικονομικά και οργανωτικά τις κοινότητες αυτές, στο όνομα της κοινωνικής κρίσης, με αποτέλεσμα κάθε κοινότητα απεξάρτησης ή επανένταξης που κλείνει, ένας σκληρός εν δυνάμει εγκληματίας θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας.
Και εκείνοι που πιστεύουν μόνο στην καταστολή ας δουν π.χ. τις ΗΠΑ, μια χώρα που οπλοφορεί ο κάθε πικραμένος αν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αυτή τη μάστιγα με την καταστολή.
Και για να μην παρεξηγηθώ ξαναλέω αυτή η προσέγγιση δεν αναιρεί την τεράστια προσωπική ευθύνη κάθε ανθρώπου.
Άννα μου μπράβο.
Υ.Γ. Άλλαξες και το χρώμα φόντου εδώ στο λευκό έτσι ; καλορίζικο (Σαν προσωπικό γούστο να σου πω ότι προτιμούσα το ζεστό μπεζάκι χωρίς να απορρίπτω και αυτό έτσι ;)
Καλό Σ/Κ να έχεις.
Γιάννη μου ποιος δεν είναι ευαισθητοποιημένος με όλα αυτά που συμβαίνουν και που καίνε όντως; Φυσικά ευθύνη έχει ο άνθρωπος ο ίδιος και μόνον αυτός. Το σύστημα απλά θα μπορούσε να μειώσει όλες αυτές τις παραβατικότητες που οφείλονται στην φτώχεια, τα ναρκωτικά, την περιθωριοποίηση και ειδικά από την παιδική ηλικία.
ΔιαγραφήΌταν κλείνουν ΟΚΑΝΑ, όταν εύκολα και χωρίς την αστυνόμευση προμηθεύονται τη δόση τους από τους εμπόρους τόσοι τοκικομανείς που να σημειώσουμε εδώ ότι οι ίδιοι οι έμποροι τα βαποράκια κλπ δεν θα αφήνουν τους ''πελάτες'' τους να κάνουν μήτε αποτοξίνωση μήτε να πηγαίνουν στους οργανισμούς του κράτους για προμήθεια υποκατάστατων. Λοιπόν χρειάζεται νέος σχεδιασμός και στροφή στους πολίτες που έχουν την οικονομική επιφάνεια και μπορούν να βοηθήσουν.
Όταν ο άνεργος και άστεγος δεν έχει πού να στραφεί να είσαι σίγουρος ότι οι επιτήδειοι θα τον πλευρίσουν. Κρατικές δομές και οχι ελεύθερος ο καθένας να επιλέγει αν θα πάει στις κρατικές μονάδες ή όχι. Να υποχρεωούται.
Τα εγκλήματα του ''λευκού κολάρου'' δεν έχουν φυσικά σχέση με την περιθωριοποίηση. Η φτώχεια και το χαμηλό πνευματικό επίπεδο καθώς και ψυχολογικά και άλλα προβλήματα προκαλούν το έγκλημα.
Φυσικά και δεν θα γίνουμε Φαρ Ουέστ αλλά κατανόησε και το δράμα το ψυχολογικό που περιέπεσαν απλοί άνθρωποι στα καλά καθούμενα...Οργή Γιάννη..οργή των πολιτών εναντίων τέτοιων φόνων θα βλέπουμε συχνά και δεν υποστηρίζονται απλά την κατανοώ εγώ
Καλό σου βράδυ
ΥΓ Ναι άλλαξαο πρότυπο γενικά. Με κούρασε αφάνταστα το προηγούμενο να μην έχω ευχέρεια για εικονες επιλογής μου Επίσης το λευκό είναι καλύτερο φόντο για τις εικόνες που έτσι αναδεικνύονται, τι λες;
Πολύτιμες οι σημειώσεις σου, οι ιστορικές σου αναφορές και η κατακλείδα σου Άννα μου. Έχοντας σα δεδομένο ότι τα παραβατικά παιδιά πλέον αντιμετωπίζονται ως παράσιτα και ουδεμία -κρατική τουλάχιστον- μέριμνα δεν υπάρχει, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ενσωματωθούν ποτέ στο κοινωνικό πλαίσιο, να μάθουν μια τέχνη, να εργαστούν κ.λ.π. Και καλά τότε, ήταν δύσκολα χρόνια με φτώχεια και πόλεμο. Σήμερα όμως δεν υπάρχει δικαιολογία. Ναι, πρέπει να αναλάβουμε όλοι το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, πριν δούμε σκηνές με παιδιά που οπλοφορούν στα σχολεία, όπως γράφει κι ο Γιάννης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πρόσφατο το παράδειγμα της Ηριάννας βέβαια, είναι ξεκάθαρο πώς λειτουργεί το σύστημα και η δικαιοσύνη.
Μ' αρέσει πολύ το νέο σου φόντο και η φωτογραφία στο ταβάνι!
Με φόντο την οικονομική κρίση Μαρία μου το κράτος υπολειτουργεί και τι θα γίνει; Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας; Χάος τότε!!
ΔιαγραφήΦυσικά οι αναφορές τότε οι ιστορικές μιλούν για μια εποχή φτώχειας και πολέμου Και εμείς τι έχουμε σήμερα; Φτώχεια και οικονομικό πόλεμο!! Σωστά;
Δικαιολογία ποτέ δεν πρέπει να υπάρχει για να προστατέψει η εξουσία τους πολίτες. Και τότε μέσα σε ένα φτωχό μικρό ελληνικό κράτος βρέθηκαν οι επιχορηγήσεις και δωρεές για τέτοιες κινήσεις σαν το Ασυλο των Απόρων
Δυστυχώς τίποτε δεν λειτουργεί μόνο κατόπιν εορτής και τι γίνεται; Η τιμωρία δεν επαναφέρει στη ζωή κάποιον που χάθηκε άδικα ή δεν σβήνει την αδικία που υπέστη άλλος...
Χαίρομαι που σ'αρέσει το φόντο και η φώτο...Και μένα μ'αρέσει αλλά όπως κατάλαβες μ'αρέσουν και οι αλλαγές....
Καλό σου βράδυ
Βρήκα το άρθρο σου Άννα πολύ ενδιαφέρον γιατί δεν γνώριζα για το πώς ιδρύθηκε "η Σχολή απόρων παιδιών". Το μόνο που ακούγεται και ξέρω ότι λειτουργεί άψογα, είναι το "Χαμόγελο του παιδιού", η "Κιβωτός" και άλλες παρόμοιες οργανώσεις που λειτουργούν όμως με μεγάλες δυσκολίες εκτός κρατικής μέριμνας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς έχουμε τα μάτια και τ' αυτιά μας ανοιχτά για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε με τη πληροφόρηση όπως μπορεί ο καθένας.
Με γεια το νέο look, αισθητικά άψογο!
Πολλά πολλά ΑΦιλάκια σου στέλνω!
Στεφανία μου είχα διαβάσει το βιβλίο της Μαρκογιάννη και θυμήθηκα ότι κάπου ανέφερε αυτό που σας γράφω και το αλίευσα για του λόγου το αληθές.
ΔιαγραφήΝαι οργανώσεις λειτουργούν άψογα με τη βοήθεια των πολιτών αλλά πόσες φορές κινδύνεψε το Χαμόγελο του Παιδιού από τον οικονομικό αποκλεισμό;
Ας βοηθάμε όσο μπορούμε αλλά πρέπει το κράτος η εξουσία να αναλάβεις τις ευθύνες της Δεν γίνεται αλλιώς...
Ευχαριστώ και χαίρομαι που το βρίσκεις αψογο το νέο λουκ μου χααχαχα Αγαπώ τις αλλαγές
Φιλιά πολλά
Ένα από τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας είναι η αύξηση της εγκληματικότητας. Η οικονομική κρίση γιγάντωσε το πρόβλημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό Αννιώ μου τα λέει όλα δεν ξερω που θα φτασει αυτή κατασταση.. τα ιδια και εδώ στην επαρχια αλλα με λιγοτερη συχνοτητα.. και οπως παντα το κρατος απων...
Τι καλα που έκανες και αναρτησες ένα τόσο σοβαρο θεμα φιλη μου..μακαρι να προβληματιστούν και αυτοι που μας κυβερνουν εκαστοτε..!!
Το μπουκετακι σου επαν χάρμα οφθαλμόν ειναι.. με γεια το νεο σου λουκ..!! αντε να το συνηθησω τωρα.. χα..χα. μου αρεσει όμως που αλλαζεις !!! θελω να το κανω και εγώ καμια φορα.. αλλα μετα θα το χανω και το δικο μου..χα..χα... να περνας καλα Αννιω μου καλη κυριακή.. φιλακιααα!!
Ναι νομίζω Ρούλα μου ότι η φτώχεια είναι η πρώτη αιτία της αύξησης της εγκληματικότητας και δεν το λέω εγώ. Εσείς στην επαρχία είστε καλύτερα από εμάς αλλά ακούμε τόσα που συμβαίνουν σε όλη τη χώρα που ανατριχιάζουμε στ'αλήθεια.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που καλοδέχτηκες το θέμα μου και μακάρι να κάνει κάτι η κυβέρνηση γιατί η κοινωνία μας παίρνει τον κατήφορο.
Σ'άρεσε το μπουκέτο έτσι; Και εμένα!!!
Να το αλλάξεις και συ το μπλογκ σου αν θες θα το αποθηκεύσεις και θα το βρίσκεις όποτε θες. Άνοιξε ένα φάκελο και αποθήκευσε εκεί το μπλογκ σου Και εγώ έχω ανοίξει φάκελο και για τα φιλικά μπλογκ. Έτσι σας βρίσκω όλες.
Καλή Κυριακή και για σένα Ρουλίτσα μου
Φιλιά πολλά
Καλημέρα Άννα μου και κάθε σου ανάρτηση αγγίζει ψυχές.Η κοινωνία και οι επιπτώσεις τη κρίσης σ' αυτήν είναι κάτι που με απασχολεί πάρα πολύ.Μου στέρησε την..αισιοδοξία που είχα, όπου και να κοιτάξω βλέπω..πληγές και αυτοί που τις φροντίζουν είναι καθαρά από εμάς τους απλούς μεσαίους ανθρώπους ενώ γύρω μας ακούμε για χορό εκατομμυρίων που φυσικό είναι να κάνει πολλά νέα παιδιά να οργίζονται γιατί θέλουν να ζήσουν και δεν μπορούν. ΑΧΤΙΔΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξέρω Αχτίδα μου ότι σε απασχολεί όπως και κάθε σκεπτόμενο πολίτη η κατάσταση που βιώνουμε. Ναι έχεις δίκιο αυτό είναι, μας στερεί την αισιοδοξία μας και αυτό δεν αντέχεται.
ΔιαγραφήΔυστυχώς το κράτος ως εκλεγμένη εξουσία απουσιάζει αλλά ευτυχώς αναδείχθηκε στους καιρούς αυτούς και η αλληλεγγύη των πολιτών. Μπορεί όχι όλων αλλά πολλών όπως εσύ που πάντα βοηθάς συνανθρώπους μας
Καλή εβδομάδα να χουμε
Δυστυχώς Άννα μου έτσι είναι. Με την οικονομική κρίση οξύνθηκαν τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν. Και φυσικά πρέπει να δοθεί μια λύση για να κοιμόμαστε όλοι πιο ήσυχα... καλό υπόλοιπο Κυριακής!
ΑπάντησηΔιαγραφήμη ξεχάσω να αναφέρω πως μου άρεσε και μένα η νέα εικόνα του μπλογκ σου!! :)
ΔιαγραφήΈτσι Εύη μου πρέπει να δοθεί λύση και να είναι και μόνιμη και αποδοτική. Καλό βράδυ
Διαγραφή...και χαίρομαι που σου άρεσε η εικονα του μπλογκ...Προφανώς θα κατάλαβαες ότι λατρεύω τις αλλαγές χαχαχαχα
ΔιαγραφήΚαταρχήν να σου πω συγχαρητήρια για το μπλογκ σου έτσι όπως το έφτιαξες! Μου αρέσει πολύ! Όσον αφορά την ανάρτηση σου, το θέμα που έθιξες είναι υπέροχο και ''καυτό''. Είναι φοβερό το κράτος να τονίζει την παρουσία του εκ των υστέρων. Σίγουρα οι σαθρές οικογενειακές βάσεις και η φτώχια είναι σοβαροί λόγοι για το κατρακύλισμα κάποιων. Και σίγουρα το κράτος θα έπρεπε να είχε φροντίσει τα άτομα που καταλήγουν να αφαιρούν ζωές για να πάρουν τη δόση τους. Το να τους βάζουμε στο περιθώριο δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση. Θα πρέπει όμως να σου πω πως και οι τιμωρίες πρέπει να αλλάξουν. Είμαι της άποψης πως οι καθ έξιν εγκληματίες που διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα, θα έπρεπε να θανατώνονται. Δηλαδή αν κατάλαβες είμαι υπέρ της ποινής του θανάτου και όχι τόσο υπέρμαχος των υπερβολικών δικαιωμάτων σε άτομα που μόνα τους κατ' εξακολούθησιν επέλεξαν να μην έχουν δικαιώματα. Αντί να τους δίνουν άδειες που τις εκμεταλλεύονται και εξαφανίζονται μέχρι να κάνουν τον επόμενο φόνο τους, καλύτερα να λιγόστευαν και να αποτελούσαν παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Θεωρώ πιο φοβερό το να αυξάνεται η εγκληματικότητα και να χάνονται ζωές αθώων και να καταπατούνται δικαιώματα πολιτών και να κλείνουν σπίτια. Είναι μεγάλο το θέμα και λεπτό. Και επίσης είναι δύσκολο να μην περάσεις την λεπτή γραμμή που χωρίζει την απόδοση δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς από την εκδίκηση. Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Μαίρη μου.
ΔιαγραφήΤο θέμα είναι όντως καυτό και μόνο η εκλεγμένη εξουσία αδυνατεί να πάρει μέτρα. Όλοι συμφωνούμε ότι η περιθωριοποίηση έχει άσχημα αποτελέσματα.
Το άλλο θέμα που θίγεις της θανατικής ποινής ομολογώ ότι με προβληματίζει και μένα. Είμαι και εγώ υπέρ για ορισμένους εγκληματίες κι όχι μόνο φονιάδες. Αλλά απ' την άλλη και όταν υπήρχε η θανατική ποινή δεν είχαμε λιγότερο έγκλημα. Αν τώρα έχει αυξηθεί δεν φταίει η τιμωρία αλλά η φτώχεια και η έλλειψη παιδείας. Εκεί πρέπει να εστιάσει το κράτος.
Σ'ευχαριστώ για το σχόλιο σου
Καλή σου εβδομάδα
Ο φόβος της τιμωρίας δεν είναι λύση. Η πρόληψη είναι η λύση. Και η πρόληψη είναι δουλειά του κράτους. Αλλά είναι "ωραίο" να υπάρχει το περιθώριο. Να μας τρομάζει, να μας κάνει να συμφωνούμε με την αστυνόμευση και την αστυνομική βία, να απορροφά εκείνους που δεν προσαρμόζονται, να κατασπαράζει τα νιάτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιστορική σου αναφορά πολύ καλή, Άννα μου, γιατί γεννάει ερωτηματικά.
Τώρα, που μπήκα από τον υπολογιστή είδα την αλλαγή στο blog σου: με γεια, πολύ ωραία! ♥
Φυσικά η πρόληψη είναι λύση. Φυσικά χρειάζεται μια ευνομούμενη κοινωνία αλλά ΚΑΜΙΑ χώρα δεν προνοεί. Γιατί έτσι τους συμφέρει. Έτσι και η δική μας.
ΔιαγραφήΔυστυχώς όμως Αλεξάνδρα μου είναι ουτοπικό να πω ότι μπορεί να συμβεί ή να υπάρξει ποτέ μια τέτοια κοινωνία της πρόληψης. Το κράτος είναι τιμωρός αλλά όχι για όλους και μόνο για όσους πρέπει να κάθονται με σκυμένο κεφάλι...Όμως θα 'πρεπε οι πολίτες να ξέρουμε τι ζητάμε απ΄όσους ψηφίζουμε. Όχι περιθωριοποίηση των προβληματικών αλλά νοιάξιμο και ενδιαφέρον. Αυτό ζητώ για να πω την αλήθεια μου.
Χαίρομαι που σ'αρέσει το μπλογκ και πιο πολύ που σ'άρεσε το θέμα
Φιλιά πολλά
Πικρό το θέμα που θίγεις Αννα μου. Είναι θέμα κοινωνικής πρόληψης και προσωπικής ευθύνης. Θέλω να πω δεν έχουν παραβατίσει όλοι όσοι είναι φτωχοί ή ναρκομανείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ήξερα και για τα παιδιά στους Αέρηδες.
Κι ίσως τελικά εν δυνάμει να μαστε όλοι ικανοί για κάποιου είδους παράβαση αλλά οι συνθήκες ή ο φόβος τιμωρίας ή η προσωπική ευθύνη του καθενός να μην μας έχει καταστήσει, ακόμα, παραβάτες.
Από την άλλη σκέφτομαι μπορεί πχ η πολιτεία να θέλει μέσω ιδρυμάτων να συγκεντρώσει εκεί αστέγους. Υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να πάνε. Γιατί η κοινωνία τους στιγματίζει αν επιλέξουν το παγκάκι αντί του ιδρύματος; Στο λέω γιατί έχω ακουστά τέτοια περιστατικά.
Αρκετοί ναρκομανείς που επιθυμούν την απεξάρτηση γιατι χλευαζονται από την κοινωνία όταν αμφισβητούν τον οκανα που τους "θεραπευει" με νόμιμα συνταγογραφημένα υποκατάστατα ναρκωτικών;
Πολλή κουβέντα και τροφή για σκέψη κι αυτό είναι το ζητούμενο. Σε φιλώ κοπέλα μου!! 😚
Ναι Μαριλένα μου έτσι είναι προσωπική ευθυνη και πρόληψη. Εξάλλου οι φτωχοί σίγουρα δεν είναι παραβατικοί όλοι αλλά η φτώχεια είναι μια αιτία. Ξέρω ότι οι άστεγοι δεν πάνε όλοι γιατί πρέπει να δώσουν στοιχεία και να μην είναι χρήστες πχ αλλά μπορεί να μεριμνήσει και γι αυτούς η πολιτεία σωστά και αυστηρά ώστε να μην δικαιολογούνται όσοι εκγληματούν ότι ''είμαι χρήστης'' και να ξοφλάνε έτσι.
ΔιαγραφήΝαι το θέμα της κοινωνικής απαξίωσης είναι και δική μας ευθύνη. Είπαμε η πολιτεία και το κράτος δηλ εμείς όλοι έχουμε τις ευθύνες μας
Πολλή σκέψη όντως εγείρει το θέμα και μεγάλη η συζήτηση πάντα
Φιλιά πολλά
Καλή χρονιά Άννα μου με περισσότερο σεβασμό στον άνθρωπο και ιδιαιτέρως στα παιδιά. Διάβασα την ανάρτησή σου κι όλα τα σχόλια και συμφωνώ κι εγώ ότι η λύση είναι η πρόληψη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα όμως που δεν νοιάζονται οι προύχοντες γι'αυτό.
Θέλουν να υπάρχουν και οι ταραξίες για να μπορούν να επιβάλουν την τάξη με όποιο τρόπο θέλουν.
Δεν συμφωνώ για τις άδειες που παιρνουν5πι βαρυποινίτες και φυσικά δεν επιστρέφουν και κάνουν ξανά εγκλήματα. Αν τιμώρησαν αυτούς που τους έδωσαν τις άδειες, να δεις τι καλά θα τις έκοβαν.
Όσο για τη θανατική ποινή,ποιος θα την επαναφέρει;
Όλοι αυτοί που μας κατάντησαν επαίτες,θα ήταν πρώτοι στη λίστα,οπότε φυλάνε τα ρούχα τους.
Εύχομαι κι ελπίζω στην ιδιωτική πρωτοβουλία πάλι. Ίσως έτσι σωθουν μερικές ψυχουλες.
Καλή συνέχεια.
Ο άνθρωπος είναι «φύσει κοινωνικό ον», όπως είπε και ο Αριστοτέλης. Μόνος του δεν πετυχαίνει τίποτα. Η κοινωνία προκόβει μόνο όταν είναι καλά οργανωμένη και τα μέλη της να αισθάνονται δημιουργικά και ασφαλή στους κόλπους της. Έχει όμως και νόμους, οι οποίοι δεσμεύουν τα άτομα, που είναι ενταγμένα σ’ αυτήν. Σαν «αντίτιμο» για την ασφάλεια που του παρέχει η κοινωνική ζωή, ο άνθρωπος πρέπει να δίνει ένα μέρος της ελευθερίας του. Τα νέα άτομα συνήθως αντιδρούν και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σ’ αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό και πολλές φορές έρχονται σε ρήξη με την κοινωνία και θέτουν τον εαυτό τους στο περιθώριο,ιδιαίτερα σ'εποχές που υπάρχει κρίση.το ζητούμενο;πολλές οι απαντήσεις.αλλά στην πράξη λιγα γίνονται...σωστή παιδεία για να διευρυνθούν οι πνευματικοί ορίζοντες του νέου, να αποκτήσει κρίση και ευθύνη.ίσως αν υπήρχε κρατική μέριμνα για παιδιά που ζουν κάτω από άθλιες οικονομικές και οικογενειακές συνθήκες,αν υπήρχε ο σεβασμός στην προσωπικότητα του νέου από τη μεριά των μεγαλύτερων ανθρώπων για να αισθανθεί ο νέος σιγουριά και αυτοπεποίθηση θα ήταν διαφορετικά.Τέλος
ΑπάντησηΔιαγραφήοι μεγαλύτεροι να αποτελούν αληθινά πρότυπα και να μην υποκρίνονται.ίσως τότε θα είχαμε μια υγιή κοινωνία.Τα φιλιά μου και καλή χρονιά!
Είναι γεγονός,ότι σε κάθε κοινωνία μοχθούν να επιβιώσουν ομάδες με σοβαρά βιοτικά προβλήματα.Δυστυχώς όσοι προκαλούν παραβατικές ενέργειες,συμμετέχουν σε κάθε μορφή παράνομης συμπεριφοράς,με αποτέλεσμα αυτά τα ίδια άτομα ν'"αποκλείονται" απο τον κοινωνικό κλοιό.Είναι τόσο μεγάλο το θέμα που ανάπτυξες που πιστεύω ότι καθένας μας θ'έχει να πεί την δική του άποψη η οποία είναι ανεξάντλητη Άννα μου.Είναι ευθύνη του κράτους της παιδείας και του κοινωνικού ιστού.Το ιστολόγιο σου είναι ανανεωμένο και πολύ φωτεινό.Σου εύχομαι καλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφή