Ακριβό φάρμακο; Προσδόκιμο επιβίωσης!

πηγή

-Ξέρετε, δεν μπορώ να εκτελέσω αυτήν τη συνταγή σας. Θα σας δώσω όλα τα φάρμακα αλλά αυτό, να αυτό εδώ, είναι πολύ ακριβό.  
-Μα παιδάκι μου αυτό το φάρμακο θέλω να μου δώκεις. Τα άλλα μπορώ και μόνη μου τα τα πάρω.
-Μα πρέπει να πάτε στο γιατρό σας γιατί θέλω να γράφει προσδόκιμο ζωής. Αυτές είναι οι εντολές!
-Τι είναι τούτο παιδάκι μου; Θέλει και σφραγίδες και τέτοια; Να πω στο γιόκα μου να μου το βγάλει
- Γιαγιά δεν ξέρεις τι είναι το προσδόκιμο ζωής; Δεν είναι χαρτί, είναι χμ ...χμ...κάτι που ξέχασε να συμπληρώσει  ο γιατρός σας.
-Δεν είπα τιποτις προτύτελα  κοπέλα μου αλλά γιαγιά να πεις τη δικιά σου. Μέλπω με λένε και ακόμα δεν έγινα γιαγιά σε δικά μου εγγόνια. Δική σου θα γίνω;  Και δεν το ξέρω το προσδ...πώς το πες;  Πρέπει να τα ξέρω όλα αυκιά που λες; Μόνο το προσδοκώ ανάσταση νεκρών ξέρω. Σου κάνει; Και τι ξέχασε το τσαλαφό παιδί να γράψει πάλι; Μα με τόσα τηλέφωνα που βαράνε στο γιατρείο του πώς να μη ξεχάσει;
Η φαρμακοποιός χαμογέλασε αμήχανα και της έδωσε όσα φάρμακα επιτρεπόταν να της δώσει. Έστειλε στο γιατρό με ένα σημείωμα τη συνταγή  για  το προσδόκιμο ζωής
Τι εξυπνάδα και αυτή! σκέφτηκε. Ξέρεις τι οικονομία θα κάνει το κράτος από τόσα φάρμακα που πάνε χαμένα; Δηλαδή λεφτά που πάνε χαμένα. Ε να είμαστε και ρεαλιστές, σκέφτηκε. Το προσδόκιμο επιβίωσης είναι απαραίτητο για τόσους σοβαρά ασθενείς, σκέφτηκε.
πηγή

Στο ιατρείο του ''τσαλαφού παιδιού'' η κα Μέλπω ρώτησε
- Τι είναι αυτό γιατρέ μου;  Τι θέλουν να γράψεις πάλι; Ξέχασες κάτι;.
-Τίποτε σημαντικό  κυρία Μέλπω θέλουν κάτι να συμπληρώσω. Μη δίνεις σημασία και μη συγχύζεσαι.
Πώς να μη δίνει σημασία; Η περιέργειά της είχε χτυπήσει κόκκινο και οι βρισιές που έλεγε ψιθυριστά ο γιατρός για αυτό που ξέχασε να γράψει δεν πέρασαν απαρατήρητα από την κα Μέλπω. Ίσα ίσα που  έδωσαν μια στην περιέργειά της και την έφτασαν στα ύψη.
Στο σπίτι διάβασε εκεί που έγραφε προσδόκιμο ζωής μια πενταετία. Τι θα πει πάλι αυτό; Της δίνανε φάρμακα για πέντε χρόνια; Λες; 
Α! πρέπει να ρωτήσει το γιο  της αλλά θα το πάει με πλάγιο τρόπο μπας και καταλάβει και δεν θελήσει να της πει...
Και τα κατάφερε. Και δεν έδειξε την έκπληξή της όταν της είπε πόσα χρόνια πιθανόν να ζήσει κάποιος. Μάνα είναι ήξερε να μην ξαφνιάζεται..
Ώστε περίμεναν σε 5 χρόνια να κακαρώσει!
Μια και δυο πάει στη φαρμακοποιό. 
-Το φάρμακό μου θέλω. Να και η συνταγή και το προσδόκιμο αυτό που σου λέει ότι θα ζήσω 5 χρόνια. Τι ανθρωπιά και αυτή ε;
Η φαρμακοποιός δεν μίλησε, ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, αυτό πίστευε.
Η Μέλπω συνέχισε απτόητη
-Δηλαδή κυρία Λίτσα μου δεν μου εξηγείς τι χρειάζεται να ξέρουν πόσο θα ζήσω; 
-Ε...ξέρετε κα Μέλπω τα φάρμακα κοστίζουν στο κράτος και...
-Τι μας λες; Και τι είμαστε; Σακιά που μόλις σκιστούν τα πετάς; Για να ξοδεύουν αυτοί  έχουν;  Αλλά τι θα κάνουν; Θα αφήνουν χωρίς φάρμακα τους αρρώστους και αυτό το προσδ..το συφοριασμένο δεν θυμάμαι πώς το λένε, αυτό θα γίνει μικρότερο χωρίς φάρμακα ε; Και θα τους αδειάζουμε τη γωνιά. Για κοίτα!!! Που έφτασα 65 για να δω τόση ανθρωπιά στο κράτος μας!!!  
Μωρέ ποιος τους υπολογίζει; Όταν γίνουν θεοί θα τους σεβαστώ.
Και κοίτα....έλεγα να μην παντρευτώ τον Απόστολο αλλά τώρα θα τον παντρευτώ. Τι γελάς; Γεροντοέρωτας και;   Ενοχλώ κανένα;  Και έτσι θα πάρει και τη σύνταξή μου ο Απόστολος όταν πεθάνω. Να μάθει το παλιοκράτος ποια είναι η κυρία Μέλπω!



Με αφορμή το σάλο που δημιουργήθηκε με τον ΕΟΠΥΥ να φέρεται ότι ζήτησε προσδόκιμο ζωής στη συνταγογράφηση καρκινοπαθών!

20 σχόλια:

  1. Μου αρέσει που πείρες μια τόσο "αισχρή" απόφαση και έβγαλες κείμενο που βγάζει γέλιο.... αλλά πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα το ρίξουν στο καλαμπούρι και θα θελήσουν να ζήσουν τον "Γεροντοέρωτα"???? Σαν δεν ντρέπονται λιγάκι.... η καλή ψυχολογική κατάσταση κρατά και το ψέμα που τους σερβίρουν με τρόπο οι ειδικοί κρατούν κάποιους αρρώστους στην ζωή, και ήρθαν τώρα τα μεγάλα κεφάλια να ζητούν προσδόκιμο ζωής!!!!! Τι θα δούμε ακόμα ήθελα να ήξερα. Πολλά φιλιά Άννα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βίκυ μου και μόνο που άκουσα αυτήν την είδηση ξέσπασα σε τέτοιο νευρικό γέλιο που δεν μπορούσα να σταματήσω! Να ντραπούν; Μα ντρέπεται όποιος έχει μια στάλα φιλότιμο.
      Και επειδή γέλασα τόσο πολύ έστω και νευρικά, είπα να το γελοιοποιήσω το θέμα γιατί δεν τους αξίζει τίποτε άλλο.Ελπίζω με την αναταραχή να μην ξαναακουστεί τέτοιο θέμα
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Το είδαμε κι αυτό
    Άνθρωποι με ημερομηνία λήξης....
    Τι να πω ...αίσχος!!!!

    Σε φιλώ Αννούλα μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου δεν ξέρω πόσα θα αντέξουμε να δούμε ακόμη.....δεν ξέρω και απορώ με την αντοχή μας
      Φιλί και από εμένα

      Διαγραφή
  3. Μόνο με αυτό το χιούμορ, που χαλαρώνει και ταυτόχρπνα ξεγυμνώνει την αθλιότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια θέματα..
    Καλημέρα, Άννα μου! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα Αλεξάνδρα μου μόνο γελοιοποίηση τους αξίζει. Έχω απηυδήσει πια....
      Καλό σου βράδυ κορίτσι μου

      Διαγραφή
  4. Να! αυτά διάβαζα και άκουγα αυτές τις μέρες και μου ανάψαν τα λαμπάκια! Τι ψυχές έχουν αυτοί οι άνθρωποι..τι ψυχή θα παραδώσουν στο Θεό και τι συνείδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε...πώς να μην σου ανάψουν τα λαμπάκια; Αλλά εγώ γέλασα με το που άκουσα αυτό για το προσδόκιμο που δεν φαντάζεσαι. Νευρικό γέλιο αλλά γέλιο τρανταχτό. Ντροπή και αίσχος πια.....

      Διαγραφή
  5. Άννα, το κείμενό σου, το μικρό τούτο Χρονογράφημα θα το έλεγα, θα μπορούσε στις χρυσές εκείνες εποχές του τύπου και της εφημερίδας, να γίνει το χρονογράφημα του μήνα.
    Πραγματικά συγκλονιστικό....! σε ένα θέμα που αναδεικνύει την αποφορά του τρόπου σκέψης ενός "μοντέρνου" πολιτικού συστήματος που οφείλει να πράττει ανάλογα με το ...προσδόκιμο ζωής ενός πολίτη.
    Μετά όμως κάποιους άλλους τους κατηγορούν για "ξύλινη γλώσσα" και "αναχρονισμό" έτσι ;
    Ας κάνει καθένας τις συγκρίσεις λοιπόν.
    Μου αρέσει ο λόγος σου, το γραπτό σου, η πέννα σου. Τιμάς τον άνθρωπο με χιούμορ.
    Καλό βράδυ να έχεις και άπειρο ...προσδόκιμο καλής ζωής. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο γελοίοι γίνονται όσοι σκέφτοναι με αυτόν τον τρόπο το ανθρώπινο ον:ως ένα αναλώσιμο άνευ αξίας ζωντανό.
      Ξύλινη γλώσσα και αναχρονισμο; Μα με τέτοια ''πρόοδο'' που βιώνουμε λογικό είναι να θεωρείται αναχρονιστικός όποιος μιλάει για ασφάλεια και υγεία του λαού. Αυτή πάντως για το προσδόκιμο λέω δεν είναι ξύλινη γλώσσα, είναι η σιωπη του δήμιου μπροστά στη λαιμητόμο.
      Καλό σου βράδυ Γιάννη μου και το χιούμορ μεγαλώνει το προσόκιμο χαχαχα
      Ευχαριστώ για την ευχή σου.

      Διαγραφή
  6. Κλαίω. Απ' τη μια γελάω με το καταλυτικό και καταπληκτικό σου χιούμορ κι απ' την άλλη κλαίω για την κατάντια τους (μας). Ότι πληρώνουμε πανάκριβες εισφορές για όλη μας την εργασιακή ζωή, αυτό δεν το βάλανε στο εξελάκι με τους υπολογισμούς τους. Μόνο ότι τους συμφέρει. Ας ανοίξουν κι ένα λάκκο να μας χώνουν όταν δεν είμαστε πια χρήσιμοι στο σύστημα.
    Τα φιλιά μου και τον θαυμασμό μου γι αυτό που έγραψες Άννα.
    Όπως λέει κι ο Γιάννης, είναι το απόλυτο χρονογράφημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία μου να γελάς. Δεν γίνεται να μη γελάσεις με γελοίους. Και σκέφτομαι ότι ειδικά οι καρκινοπαθείς που έχουν τόσο αυξηθεί από Τσερνομπιλ και μετά, είναι υποχρεωμένοι τα κράτη, να πληρώσουν και αποζημιώσεις.Σε λίγο μια και είναι ετοιμοθάνατος κάποιος θα του κόβουν και τη σύνταξη ή το μισθό για να μην είναι βάρος στο κράτος! Αυτή είναι η πρόοδος. Μίλησε κανείς για Καιάδα;;;;;
    Χαίρομαι που σου άρεσε και σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εμψυχωτικά όσο δεν παίρνει.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βέβαια, όταν διέλυε το ΙΚΑ αρχικά (παρέα με το ΠΑΣΟΚ πάντα), και στην συνέχεια τον ΕΟΠΥΥ η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, ο Δημήτρης Σταμάτης τής Ν.Δ δεν είχε βρει τίποτα το μεμπτό. Όπως και ο ΙΣΑ επίσης, με ελεγχόμενο από την δεξιά διοικητικό συμβούλιο. Ξαφνικά έγινε μεμπτή μια "είδηση", επειδή η ΝΔ βρίσκεται στην αντιπολίτευση.. Πο-ω-λιτικά παιχνίδια αισχίστου είδους και φυσικά, δεν θα βρεθεί ποτέ λύση, αφού, δεν ασχολούνται με τα θέματα (και) της υγείας επειδή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ είναι σοβαρά, αλλά επειδή θίγονται συμφέροντα οικονομικά και κομματικά. Κι εδώ δυο ακόμα λινκ με περισσότερα στοιχεία γενικώς, αλλά και για την περίπτωση τού εν λόγω ασθενούς ειδικώς, για όσους θελήσουν να τα διαβάσουν, επειδή όλα τα νομίσματα έχουν δυο όψεις...
    1)
    https://www.vice.com/gr/article/se-paniko-oi-karkinopa8eis-meta-apo-tis-kataggelies-gia-syntagografhseis-me-prosdokimo-zwhs

    2) ΕΟΠΥΥ: Ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε η παράμετρος 'Προσδόκιμο ζωής'

    http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ygeia/anadiplwsh-eopyy-gia-thn-anagrafh-toy-prosdokimoy-zwhs-twn-karkinopathwnn.4518130.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Πέτρα μου. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ξέρουμε ότι έκαναν πάρτι σε βάρος των φορολογούμενων ασθενών και ειδικά το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε πιο πολλά χρόνια, είδες πού κατάντησε και πολύ του, λέω εγώ.
      Το θέμα της Υγείας σηκώνει μεγάλη συζήτηση και δεν επιτρέπουν τα γνωστά κοράκια στην κυβέρνηση να κάνει όσα θα ήθελε. Όταν μας ζητούν ''τη κεφαλή της χώρας επί πινακι'' δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία για το πού πάμε.
      Όμως, καλό είναι ακόμη ( και το γράφω) και να φέρεται οτι ζήτησε το προσδόκιμο ο γιατρός για την έγκριση απο τον ΕΟΠΥΥ, να υπάρχουν αντιδράσεις για να αποφύγουμε γενικεύσεις. Είδες τι λέει ο ΕΟΠΠΥΥ; Ακολουθεί διεθνείς κανονες επιστημονικούς στους ελέγχους που είναι και εξωτερικοί. Καλό είναι να γνωρίζουν ότι γίνεται φασαρία έστω με την είδηση που αφορά μονάδα ασθενούς. Γιατί μην αμφιβάλλεις θα μας στριμώξουν ακόμη περισσότερο στη γωνία και κανείς ούτε η εκλεγμένη κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι.
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  9. Αννιώ μου που πηγε το σχόλιο μου καλε; απο εχθες το εγραψα αλλα μαλον τό σκασε και αυτό με αυτα που ακουει γυρω...τραγικα γεγονοτα.. που ευτυχως τα είδες φιλη μου και από την χιουμοριτικη του πλευρα... πολύ την πηγα την Μέλπω σου..ακου προσδ...το συφοριασμενο πως το λενε.... βρε φάσκελο που τους χρειάζεται..!!!
    και μην χειροτερα Αννιώ μου να προσεχεις να είσαι καλα.. ναι; φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου Σαββατόβραδο φαίνεται, το σχόλιό σου ήθελε να βγει! χχεχεχεεχε
      Χαίρομαι που σ''αρεσε και το διασκέδασες όπως άξιζε σε τέτοια είδηση
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. χμμμ...προβληματίστηκα...δεν έχω λόγια για το γεγονός...πολύ ωραία η ιστορία σου και καλά τα λεέι η Μέλπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι μας.Όλοι προβληματιστήκαμε και εύχομαι να μην γίνει στην πράξη ένα τέτοιο γεγονός
      Καλή εβδομάδα Έυη μου

      Διαγραφή
  11. Τί βλέπουν τα ματάκια μου Αννούλα μου;
    Προσδόκιμο ζωης;
    Ε αυτό κι αν είναι για γέλια και για κλάματα μαζί.
    Τί άλλο θα βρουν οι συμφοριασμένοι, που θαλεγε και η γιαγιά μου.
    Σειρά έχει ο Καιάδας.
    Πολυ καλα εκανες και τους γελιωποίησες
    Αννιώ μου,έσκασε και το δικό μας το χειλάκι λίγο.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που γέλασες και εσύ! Μόνο για γελοιοποίηση είναι, ακόμη και σαν σκέψη. Ο Καιάδας Ρένα μου ήλθε αλλά κάπως διαφορετικός, αλλά Καιάδας
      Φιλί γλυκό Να σαι καλά

      Διαγραφή