Ένα κομπολόι από λόφους έχει η Αθήνα...


Ένα κομπολόι από λόφους Τουρκοβούνια, Λυκαβηττός, λόφος του Στρέφη, Φιλοπάππου, Πνύκα, Άρειος Πάγος,λόφος των Νυμφών, Αγοραίος Κολωνός, Αρδηττός, Ίππειος Κολωνός και σπουδαιότερος όλων ο βράχος της Ακρόπολης  χωρίζουν το λεκανοπέδιο στη μέση ενώ ενώνουν  την Αθήνα με την ιστορία της, μας περιγράφει η Μαρία Μπελογιάννη -Αργυροπούλου.



Η βόλτα στην Ακρόπολη, σίγουρα σου προκαλεί δέος. Ο χώρος ιερός, τα Μνημεία ''μιλούν'' για ιστορία αιώνων και αν είσαι τυχερός μπορεί να μην έχει   πολύ κόσμο και να μπορέσεις να αφουγκραστείς τα βήματα εκείνων  που έφτιαξαν τόσα αριστουργήματα!
Αν αντέχεις να γυρίσεις την πλάτη σε έναν Παρθενώνα, τότε θα δεις να απλώνεται μπροστά σου η Αθήνα και όλη η περιοχή της Αττικής  ως πέρα μακριά.
Βέβαια η ομορφιά της Αθήνας είναι αμφιλεγόμενη και ό,τι αντικρίσεις δεν θα σου ''κόψει την ανάσα''.
Ένα λεκανοπέδιο γεμάτο τσιμεντένια τέρατα που στην κορυφή τους οι κεραίες τους δείχνουν την επιθυμία επικοινωνίας με τον έξω κόσμο όσων ζουν φυλακισμένοι εντός.
Την ζημίωσαν την Αθήνα τόσοι και τόσοι αλλοπρόσαλλοι κυβερνώντες με τις αποφάσεις τους, αλλά και αρπαχτικά που το προσωπικό συμφέρον ήταν ο ένας και μοναδικός στόχος τους. Να μην ξεχνάμε και τους κατακτητές που πέρασαν δυστυχώς από τον τόπο μας.

Τα γύρω βουνά του λεκανοπεδίου και αυτά έχουν δεχθεί πληγές   από ''σαρκοφάγα'' που μονίμως είναι πεινασμένα για χρήμα.
Αλλά και οι λόφοι της, τα μικρά αυτά εξογκώματα που κάποτε ήταν γεμάτα πράσινο, έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.


Κάποια διατηρούν την ομορφιά τους και έλκουν πολύ κόσμο όπως ο Λυκαβηττός, που σώθηκε- ευτυχώς- από τερατουργήματα που ήθελαν να χτίσουν στην κορυφή του, όταν οι πνευματικοί άνθρωποι της εποχής, κινητοποιήθηκαν. Ανάμεσά τους και ο Παλαμάς που έγραψε,  τότε στο 1925 περίπου, μπας και  ακουστεί από το κράτος και  εμποδίσει τα κτιριακά οικοδομήματα που συμφώνησε η τότε κυβέρνηση να χτίσουν επιχειρηματίες. Οι λόφοι μας '' δεν πρέπει να γίνονται όργανα για ξεφαντώματα και καλοπεράσματα, πράγματα που μπορεί να είναι πραχτικά, θετικά, επιθυμητά μα  που υπάρχουν για την εφαρμογή τους τόποι άλλοι  καταλληλότεροι''.

Η Μυθολογία μας λέει ότι ο Λυκαβηττός ήταν ο βράχος που κρατούσε η θεά Αθηνά και όταν έμαθε μια άσχημη είδηση της έπεσε στη θέση αυτή, ενώ τον προόριζε για την Ακρόπολη να ενισχύσει την άμυνά της. Δες εδώ .
Φαίνεται ότι ο Λυκαβηττός δεν ήταν αγαπητός εξαρχής στον κόσμο. Δεν ρέμβαζαν οι άνθρωποι στην κορυφή του, ούτε ειδύλλια πλέχτηκαν κάτω από τα  κλαδιά των δέντρων του. Η παράδοση θέλει να προκαλεί φόβο στους κατοίκους αν και στα 1600 φτιάχτηκε ένα εκκλησάκι εκεί του προφήτη Ηλία ίσως για να ξορκίσει το κακό. Το οποίο κακό που κρατούσε τους Αθηναίους μακριά από το λόφο, σύμφωνα με τους θρύλους και τις παραδόσεις, ήταν ένας αράπης, τρία μέτρα μπόι, που κατοικούσε εκεί και όποιος αποφάσιζε να παραβιάσει το άσυλό του έχανε τη ζωή του.
πηγή
Ένας ασκητής όμως, εκεί στα 1834, ιερομόναχος από την Κρήτη, ζώστηκε τα σύνεργά του και ξεκίνησε τη δύσκολη ανάβαση. Λέγεται ότι θαμπώθηκε από την ομορφιά που αντίκρισε και αποφάσισε να μείνει εκεί ψηλά, πιο κοντά στο Θεό. Έχτισε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και μια μικρή πλατεία. Καλλιέργησε και το περιβολάκι του και έζησε ευτυχισμένος μέχρι το τέλος της ζωής του που ήλθε το 1885. Αυτός ο ασκητής λοιπόν '' έδιωξε τον αράπη'' και άνοιξε το δρόμο στους Αθηναίους να ανεβαίνουν στο Λυκαβηττό και να τον αγαπούν τόσο!
Στους αρχαίους χρόνους, ο λόφος ήταν κατάφυτος και στην κορυφή του υπήρχε ναός αφιερωμένος στον Δία. Όταν η Αθήνα ελευθερώθηκε από τους Τούρκους, ο Λυκαβηττός ήταν γυμνός από δέντρα. Η αναδάσωσή του ξεκίνησε το 1880 και ολοκληρώθηκε το έτος 1915(εδώ)
πηγή
Κοντά στα Εξάρχεια είναι ο λόφος του Στρέφη που τώρα οι Αθηναίοι δεν τολμούν να διασχίσουν αφού έχει γίνει άντρο ναρκομανών και εμπορίου του θανάτου.
Είναι γνωστός για το κρατηροειδές κοίλωμά του, σφραγίδα ανεξίτηλη της λατόμησις και αυτού του λόφου.
Αγχεσμός λεγόταν πρώτα....και το σημερινό του όνομα το πήρε  από   την ομώνυμη οικογένεια η οποία το 1963 δώρισε την έκταση στον Δήμο Αθηναίων. Το λατομείο όμως που λειτουργούσε εκεί από το 1840, προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στο λόφο.
Ευτυχώς που τα ασπρόρουχα της κας Στρέφη κατακοκκίνισαν από τη σκόνη του λατομείου και ο αξιωματικός κος Στρέφη έδωσε εντολή να φυτευθούν πεύκα.(εδώ) 
Μα και πολλοί άνθρωποι της εποχής που έβλεπαν την αλόγιστη λατόμηση του λόφου, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον και την καταστροφή της κληρονομιάς μας στους κυβερνώντες, αλλά ευτυχώς τα ασπρόρουχα της κας Στρέφη έσωσαν ό,τι απέμεινε από το λόφο και πιθανόν να τον αποτελειώσουν σήμερα η αδιαφορία και ολιγωρία των ιθυνόντων!


Κάποια άλλη φορά θα μιλήσουμε και για τους υπόλοιπους λόφους μας!

25 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Άννα μου. Η Αθήνα έχει πολλά σημεία που η φύση τους σε προσελκύει. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτά έχουν διατηρηθεί ή σεβαστεί. Καλό βράδυ να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιάννη μου. Αυτό είναι και το θέμα μου. Πολλοί δεν σεβάστηκαν αυτούς τους λόφους και είπα να θυμηθούμε λίγα πράγματα χρήσιμα από την ιστορία τους
      Καλη σου εβδομάδα

      Διαγραφή
  2. Αυτοί οι ιστορικοί λόφοι είναι που κάνουν όμορφοι την Αθήνα.
    Πολύ ωραία ανάρτηση.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όμορφη την Αθήνα...(ο δαίμων του πληκτρολογίου το έγραψε ανορθόγραφα)

      Διαγραφή
    2. Ελένη μου καλημέρα
      Ναι αυτό πιστεύω και εγώ. Η ομορφιά της Αθήνας είναι αυτοί οι λίγοι λόφοι που τελικά κανένας δεν έχει μείνει ανέπαφος.
      Καλή σου εβδομάδα
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  3. Πολυ όμορφη η ανάρτηση σου Άννα μου για τους λόφους γύρο απο την Αθήνα. Καλή και όμορφη εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου καλή σου μέρα. Καλή εβδομάδα Και εμένα μου άρεσε ό,τι διάβασα γι αυτούς τους λόφους και ό,τι ξαναθυμήθηκα από την ιστορία τους. Είπα να τα μοιραστώ μαζί σας
      Θα ακολουθήσουν και άλλοι λόφοι
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετική ανάρτηση, Άννα!!! Μας θύμισες όλες τις ομορφιές της Αθήνας, που η καθημερινότητα μας κάνει να τα ξεχνάμε και μας έμαθες την ιστορία της...
    Την απολαύσαμε και σ' ευχαριστούμε
    Πολλά φιλιά, καλή σου εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ κορίτσια μου. Και εγώ έμαθα μαζί σας και χαίρομαι που μοιράστηκα μερικά όμορφα πράγματα
      Καλημέρα και καλη εβδομάδα

      Διαγραφή
  5. Αννούλα μου τι όμορφη η αναφορά σου
    στους λόφους της Αθήνας...αυτής της
    πολύπαθης πόλης που ανθίσταται κι
    αγαπάμε πολύ!

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μ'αρέσουν και εμένα οι λόφοι της Ελένη μου. Είπα να θυμηθούμε μερικά όχι πολύ γνωστά από την Μυθιστορία της!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία και πρωτότυπη βόλτα Άννα.
    Μα έχει τόσα πολλά ωραία σημεία η πρωτεύουσα,
    πραγματικά όμως δεν ξέρω κατά πόσο τα έχουμε σεβαστεί και εκτιμήσει..
    Άσχετο, αλλά κλείνω με μια μουσική ανάσα:
    https://www.youtube.com/watch?v=jij_Py5tzU0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει ομορφιές η πρωτεύουσα Πέτρα μου αλλά όλο και τις μειώνουν.Όσο για σεβασμό; Μπα νομίζω ότι είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε. ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ!!!
      Ωραία η Μούσχουρη! Να σαι καλά

      Διαγραφή
  7. Με πολύ ωραία βόλτα με καλωσορίζεις στο σπιτάκι σου!
    Χαίρομαι που σε βρίσκω!
    Όμορφη πάντα η Αθήνα για ό,τι αποπνέει, για ό,τι ξέρουμε πως έχει υπάρξει για όλον τον κόσμο, εγώ σπουδάζω και Φιλολογία και με την κλασσική Αθήνα τα πηγαίνω πολύ καλά εκ των πραγμάτων, χαχα...
    Καλό σου βράδυ! Θα σου έρχομαι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία Π καλώς όρισες. Πέρασα και εγώ από το δικό σου σπιτάκι και μου άρεσε ό,τι είδα. Θα το επισκέπτομαι και εγώ. Φιλολογία ε; Εκ των πραγμάτων σίγουρα τα πηγαίνεις καλά και να θα μας μάθεις πολλά να υποθέσω;
      Καλό σου απόγευμα

      Διαγραφή
  8. Αγαπάω,μην σου πω λατρεύω πολύ την Αθήνα και ας την λένε δύσκολη πόλη.
    Και όμως έχει κάτι κρυφά μέρη που μόνο όσοι έδωσαν όρκους αιώνιας αγάπης(και ας μην κράτησαν για πάντα) γνωρίζουν και λατρεύουν. Τα κρατάν βαθιά στην καρδιά τους σαν το πιο όμορφο μυστικό!
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ Χριστίν μου την αγαπάω όσο και αν με πονάει πολύ η κατάντια της. Όσο γι αυτά τα κρυφά μέρη...χμ χμ να υποθέσω κάτι σαν λατρευτικοί τόποι αιώνιας αγάπης; Κλειστή η ομάδα; Δεν δέχεται νέα μέλη να με μυήσεις;
      Φιλιά και από εμένα

      Διαγραφή
  9. Αννούλα μου φοβάμαι πως σε λίγα χρόνια με την αλόγιστη οικιστική επέκταση και τις καταπατήσεις, όχι λόφο δεν θα έχουμε, μα θα γίνουμε μία πόλη-έκτρωμα. Αυτό που η φύση δημιούργησε γύρω απ' το λεκανοπέδιο, το καταστρέφουμε συστηματικά. Πώς γίνεται να ξεφυτρώνουν μικρές πολιτείες στα βουνά και στους λόφους και ποιος τα νομιμοποιεί όλα αυτά; Πώς δημιουργήθηκε για παράδειγμα η περίφημη Ιπποκράτειος πολιτεία μέσα στην Πάρνηθα, ανάμεσα στα πεύκα και στις βελανιδιές; Απ' τα Τουρκοβούνια ως το Ποικίλον Όρος, η καταπάτηση είναι προφανής και όσο πάει και εξαπλώνεται. Σε λίγο θα έχουν χτίσει σ' όλες τις κορυφογραμμές και στα κορφοβούνια. Και να μας δω τι θα κάνουμε όταν δεν θα υπάρχει ίχνος πράσινου και η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μας πνίξει σαν τα ποντίκια.
    Ωραία η αναφορά σου στα στολίδια της Αθήνας, αλλά φοβάμαι ότι σύντομα θα τα θυμόμαστε όλα αυτά με νοσταλγία και πίκρα.
    Καλό σου βράδυ Άννα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου νομίζω ότι ήδη η Αθήνα είναι πόλη-έκτρωμα. Όσο για τις καταπατήσεις και την αλόγιστη επέκταση και χρήση του πρασίνου της πόλης μας, έχει αρχίσει αυτό από την ίδρυσης του Ελλ κράτους. Και το χειρότερο; Δεν υπάρχουν νόμοι ώστε να προστατεύσουμε τις λίγες πιθαμές γης και για να προλάβω τυχόν αντίρρηση να σου υπενθυμίσω ότι δεν νοείται νόμος που επιτρέπει σε δασική περιοχή καλύβι για επαγγελματικούς λόγους και να δέχεται βίλλα στη θέση του καλυβιού ως νόμιμη κατασκευή! Δεν είναι νόμος αυτός που λέει ότι μπορώ να κατέχω τμήμα δασικής περιοχής αλλά δεν επιτρέπεται η ανοικοδόμηση. Αν όμως μπει φωτιά στο τμήμα αυτό μπορώ!!!!!! Έτσι δυο νόμους ανέφερα που δεν είμαι σίγουρη ακόμη αν ισχύει αυτός με τη φωτιά αλλά έτσι γίνονται τα αυθαίρετα!!!Και η έλλειψη θέλησης να χαρτογραφηθούν τα δάση και οι κρατικές περιουσίες γης έχει το λόγο της οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν κυβερνάει. Τι κάνουμε; Τοπικές κινητοποιήσεις μόνο γιατί δεν υπάρχει κοινό συμφέρον!(Υπάρχει αλλά δεν το ''βλέπουμε'')
      Νομίζω ότι τίποτε δεν κάνουμε ως πολίτες και μας χρειάζεται να τα θυμόμαστε μόνο. Και δεν είναι μόνο η ατμοσφαιρική ρύπανση. Σκέψου τις πλημμύρες και κατολισθήσεις αφου δεν θα υπάρχουν δέντρα....
      Καλό σου απόγευμα Μαρία μου

      Διαγραφή
  10. Τη λατρευω την Αθηνα για τις αντιθέσεις και την ομορφια της!
    Καλό απόγευμα :)
    Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Αριάδνη μου που την αγαπάς παρόλες τις αντιθέσεις της
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  11. Η Αθήνα η πόλη των αντιθέσεων. Μια πόλη με τόση ιστορία και δόξα και τόση εγκατάλειψη σήμερα. Μια πόλη με τόσο εσωτερικό φως, και τόσο σκοτεινή σαν όψη. Άλλοτε τη λατρεύεις και άλλοτε νιώθεις να σε πνίγει. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου Άννα! Μου αρέσει πολύ!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση Μαιρούλα
      Είναι ακριβώς όπως την περιγράφεις η Αθήνα
      Όνειρα γλυκά

      Διαγραφή