Τα παιδιά μας που μετανάστευσαν και το σχολείο τους.........



Koίτα τώρα..............όταν διαβάζω κάποιες ειδήσεις, που για πολλούς μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικές, θέλω να τις μοιραστώ μαζί σoυ γιατί μου γεννούν πολλά συναισθήματα, πολλές σκέψεις και προβληματισμούς.
Έτσι και αυτή η είδηση μου γέννησε εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα.
Ίσως γιατί, εξαιτίας συγγενών μου που είναι μετανάστες, κατανοώ τι σημαίνει να αφήνεις τη χώρα  σου και να ζεις σε νέο περιβάλλον, ή γιατί θεωρώ μεγάλη πληγή το να μεταναστεύουν νέοι άνθρωποι, οικογένειες ολόκληρες από τη χώρα μας για να βρουν καλύτερο τόπο να ζήσουν, αλλά και καμαρώνω όταν αυτοί που φεύγουν παίρνουν και διατηρούν την Ελλάδα ζωντανή.
Η είδηση αφορά την Αυστραλία και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την μετανάστευση Ελλήνων, τα τελευταία δυο χρόνια.
Σκέψου  πόσοι είναι αριθμητικά, που η κοινότητα, άκουσε, είδε το πρόβλημα που δημιουργείται και ανέλαβε δράση.
Το πρόβλημα αφορά τα μικρά παιδιά, τα ελληνόπουλα που έφυγαν μαζί με τους γονείς τους αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.
Και φυσικά το πρόβλημα αφορά τη γλώσσα και το σχολείο που θα πηγαίνουν.
Βλέπετε οι Έλληνες της Αυστραλίας, έχουν σήμερα παιδιά και εγγόνια γεννημένα στην χώρα, μιλούν ως μητρική γλώσσα τα αγγλικά και πάρα πολλά, πηγαίνουν και σε ελληνικό σχολείο που λειτουργεί απόγευμα για να μάθουν να μιλούν ελληνικά και μπράβο τους!!!
Βέβαια- και το ξέρω πολύ καλά- τα ελληνικά τους, που θεωρούνται δεύτερη γλώσσα, δεν είναι καν του επιπέδου της δεύτερης γλώσσας που μαθαίνουν τα δικά μας παιδιά εδώ πχ τα αγγλικά που τα μιλούν πολύ καλά. Τα ελληνικά των Ελλήνων- Αυστραλών τρίτης γενιάς δεν είναι καν σαν τα ελληνικά που μιλούν οι γονείς τους, γεννημένοι και αυτοί στην Αυστραλία, η δεύτερη γενιά δηλ.,αλλά άκουγαν τη γλώσσα μας από τους δικούς τους γονείς και μιλούσαν ελληνικά και στο σπίτι τους ή στις παρέες τους, γι αυτό και τα μιλούν καλά.
Τώρα όμως τα παιδιά που φεύγουν από εδώ, ακόμη και όταν είναι μικρά μιλούν πολύ καλά τα ελληνικά. Οι γονείς τους θέλουν ένα σχολείο που να διδάσκει ελληνική γλώσσα για όσα παιδιά την έχουν ως μητρική. Και αυτό γιατί το επίπεδο αυτού του σχολείου θα είναι σίγουρα ανώτερο από τα άλλα σχολεία της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας που οι μαθητές μιλούν αγγλικά και τα ελληνικά είναι δεύτερή τους γλώσσα, όπως λένε.
Και η κοινότητα είπαμε, ανέλαβε δράση!
Ιδρύεται σχολείο ελληνικών, που θα διδάσκεται όχι μόνον η ελληνική γλώσσα αλλά και ο  πολιτισμός μας και η  ελληνική ιστορία, βασισμένο στα διδακτικά βιβλία της χώρας μας, για όλα αυτά τα παιδιά που εγκαταστάθηκαν τώρα στην Αυστραλία και  που μιλούν καλά την  ελληνική. Όχι ότι δεν θα φοιτούν και στο σχολείο της Αυστραλίας, αλλά θα πηγαίνουν  το απόγευμα για τρίωρο μάθημα μόνον ελληνικών! Και οι αιτήσεις οικογενειών που ενδιαφέρονται ήδη είναι 100 με δυο παιδιά η κάθε μια το λιγότερο, κυρίως του δημοτικού!
Πώς να μην καμαρώσεις για αυτήν την κοινότητα που αμέσως ανέλαβε πρωτοβουλία για να καλύψει νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τη μετανάστευση;
Πώς να μη γεννηθούν συναισθήματα θλίψης για όλους αυτούς που φεύγουν ή έφυγαν από την Ελλάδα της ισοπέδωσης κάθε δικαιώματος των πολιτών στην εργασία και την κάλυψη των αναγκών επιβίωσης;;
Πώς να μην καμαρώσεις για τους  γονείς που φεύγουν και που  θέλουν τα παιδιά τους να μην ξεχάσουν τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό τους και την ιστορία τους;
Ας μη γελιόμαστε...........οι περισσότεροι που έφυγαν πιθανότατα δεν θα ξαναγυρίσουν..
Πώς να μην γεννηθεί συναίσθημα απελπισίας για το πόσο λίγοι μένουμε πλέον εδώ σε μια χώρα που δεν μπορεί να θρέψει το μικρό πληθυσμό της και τον αναγκάζει σε εξαφάνιση;
Μπράβο στην ελληνική κοινότητα ..........μπράβο και στους δικούς μας που έφυγαν και διεκδικούν ελληνική παιδεία για τα παιδιά τους, που μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως νέοι μετανάστες -προσαρμογή σε νέο περιβάλλον, προσαρμογή σε νέο εργασιακό περιβάλλον, εξασφάλιση στέγης και όλων των αναγκών που απαιτούνται για μια οικογένεια- ασχολούνται και με το  σχολείο των παιδιών τους, ένα σχολείο διαφορετικό από αυτά που προσφέρει η χώρα, μόνο και μόνο για να μην ξεχάσουν τα παιδιά τους να μιλούν ελληνικά!!!
Όπου υπάρχουν άνθρωποι σαν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας της παροικίας στην Αυστραλία, που θεωρούν ότι είναι καθήκον τους να δίνουν λύσεις, τότε το μέλλον εκεί, προμηνύεται αισιόδοξο!!!

πηγή


4 σχόλια:

  1. (✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫ Mετά απο πολύ καιρό λογω στρατου είπα να μπω στο σπιτικο μου για να σας ευχηθω!!Γιορτες ερχονται και περνω απο το σπιτικό σου να ευχηθω ΚΑΛΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ γεμάτα υγεία-αγάπη - ευτυχια.Οι Αγιες μέρες ας απαλύνουν τον πόνο σε οσους υποφέρουν και ας δώσουν σε όλους μας οτι πιο ανθρώπινο υπάρχει για να νιώσουμε όμορφα!!(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫Πολυ ομορφη η αναρτηση σου!!!Καλως σε βρηκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς όρισες. Εύχομαι να είσαι καλά και οι γιορτές αυτές να είναι πραγματική έκπληξη ανθρωπιάς και αγάπης για όλους. Καλές γιορτές και σε σένα!!!!!!!!!! Καλή σου μέρα!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ παρήγορο ειναι αυτό που διαβαζουμε για τους Ελληνες ομογενείς μας εκεί κάτω.. δυστηχώς εδώ συμβαίνουν τα αντίθετα.. υπαρχει ενα μπλοκ στην γειτονια ..το λένε ( Αγριμιώ) εη φίλη μενει στην Μελβούρνη και κανει μια σπουδαια δουλεια εκεί.. αν βρείς το μπλοκ της (το εχω στα ιστολόγια που διαβαζω) διάβασε την ειναι πολύ ενδιαφερον.. να περάσεις τις ομορφότερες γιορτές σου γεμάτες απο συναισθήματα φιλιά πολλα Αννα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eυχαριστώ Σμαραγδένια ! Να σαι καλά!
      Πάω να βρω αυτό το μπλογκ που μου συστήνεις. Εξάλλου θέλω να γνωρίζω όσους κάνουν σπουδαία δουλειά όπου και αν είναι. Σ'ευχαριστώ και γι αυτό.
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή