Και όμως οι νέοι δεν ντρέπονται να χορέψουν παραδοσιακούς χορούς!


Oι διακοπές τελείωσαν αν και λένε πως ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που έχουμε τον  καλό τουρισμό όπως τον ονομάζουν, γιατί αφήνει χρήματα μια και  ο τουρίστας ζει ακριβά. Μάλιστα έμαθα πρόσφατα, ότι ανάμεσα στους λόγους που προβάλλουν στο εξωτερικό τα ταξιδιωτικά μας γραφεία για το Σεπτέμβρη, είναι ότι εμείς οι Έλληνες των πόλεων, επιστρέφουμε πλέον στις δουλειές μας.
Μακριά λοιπόν η πλέμπα από τους τουρίστες του Σεπτεμβρίου! 
Ορισμένες φορές δεν έχουν άδικο. Αλλά για σκέψου και τους τουρίστες που ανέχονται τα διάφορα νησιά μας, που τους  δημιουργούν ένα χάος μόνο και μόνο για να αφήσουν τα ευρουλάκια τους! 
Πρόσφατα ένας φίλος, εκπαιδευτικός και μόνιμος κάτοικος ενός μικρού νησιού του Αιγαίου, νέος στην ηλικία, μας έλεγε τα παράπονά του για την υποβάθμιση του νησιού του εξαιτίας των τουριστών, κυρίως νέων, που μεθούν, δημιουργούν αφόρητη κατάσταση στους κατοίκους και εξαιτίας των μηχανών τους που θορυβούν επίτηδες, ενώ κάνουν χρήση και ναρκωτικών ουσιών. Η ωραιότερη παραλία του νησιού με άμμο, έχει γεμίσει από σύριγγες, μας είπε.
Και οι ντόπιοι νέοι είπε, ακολουθούν κατά πλειοψηφία τους ξένους στον τρόπο ζωής, με την ανοχή των γονιών τους! 
Είναι να απορείς ποιος ιθύνων νους κάνει τέτοιες  προσφορές στο εξωτερικό που είναι τόσο φθηνές ώστε να έρχονται πάσης φύσεως τύποι με σκοπό να δημιουργήσουν φασαρίες! 
Στο δικό μου νησί που πηγαίνω κάθε χρόνο, μέχρι σήμερα ευτυχώς, αν και γεμίζει από τουρίστες, δεν έχω παρατηρήσει έκτροπα. Ίσως γιατί είναι μεγάλο νησί, ίσως γιατί οι παραλίες είναι πολλές και σε απόσταση, ίσως γιατί τα μπαρ είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού!
Πάντως και τα ελληνόπουλα που έρχονται κάθε χρόνο, τα καμαρώνω.
Και τα βλέπεις στα πανηγύρια. Που γίνονται πολλά το καλοκαίρι.  Μια και δραστηριοποιούνται οι σύλλογοι κάθε χωριού, κάθε πόλης ή κωμόπολης και προσκαλούν με αφίσες τους όλους όσους βρίσκονται στο νησί.......
Χορός παραδοσιακός, φαγητό και κρασί-μπύρα- αναψυκτικό, με τραπέζια ολόγυρα στην κάθε πλατεία που διαθέτει το κάθε  χωριό, με την ορχήστρα να παίζει μέχρι αργά τη νύχτα, είναι μια ευκαιρία για  να παρακολουθήσεις τους νέους.
Αυτούς τους νέους που χορεύουν όλη νύχτα, από μπάλο Κεφαλονίτικο, μέχρι σύγχρονους χορούς. Εντύπωση προκαλεί ότι πολλά νέα παιδιά χορεύουν τα παραδοσιακά του νησιού μας και όχι τα σύγχρονα!
Και μάλιστα χορεύουν λεβέντικα, σέρνουν μπροστά το χορό, και τα βήματα και οι φιγούρες τους σε κάνουν να θέλεις να τα καμαρώνεις, ξεχνώντας το χορό!!!!!!!! Στην δική μου εποχή θυμάμαι, ντρέπονταν πολλά νέα παιδιά να πουν ότι ξέρουν να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Αν και το μάθημα γυμναστικής περιελάμβανε και μάθηση των χορών αυτών, εντούτοις σε χορούς δεν συμμετείχαμε για να μη φανούμε ντεμοντέ. Σήμερα δεν το παρατηρώ αυτό. 
Στα πανηγύρια των χωριών, που τα παιδιά της πόλης έρχονται για διακοπές μαζί ή χωρίς τους γονείς τους, βλέπεις πόσο καμαρώνει ο κάθε νέος, επειδή ξέρει να χορεύει το χορό του πατέρα του ή της μητέρας του............
Πάντα γίνονταν πανηγύρια......Από παλιά σε κάθε χωριό γιόρταζαν τον πολιούχο άγιό του. Τότε, μαζεύονταν στην πλατεία τα βράδια, κάποιος έπαιζε το βιολί, κάποιος τραγουδούσε, και όλοι χόρευαν αλλά χωρίς φαγητό και ποτό. Βλέπετε το φαγητό είχε προηγηθεί μια και κάθε σπίτι έπρεπε να μαγειρέψει για πολλά στόματα όπως λένε, μια και θα είχαν επισκέψεις όλοι τους, διάφορους συγγενείς που έρχονταν από τα άλλα χωριά!
Τώρα τα πανηγύρια τα ανέλαβαν οι σύλλογοι, μια και προοδεύσαμε, ώστε να έχουν εισπράξεις από το φαγητό και τα ποτά που συνήθως είναι προσφορά των ντόπιων στο σύλλογο.
Σ'αυτά τα πανηγύρια βλέπεις και τουρίστες, ειδικά Ιταλούς, που ως φαίνεται αγαπούν τον παραδοσιακό χορό και μετέχουν όπως μπορούν και όσο θέλουν.
Οι νέοι μας λοιπόν είναι χαρά θεού. Και η αλήθεια είναι ότι περνώντας τον Αύγουστο στο νησί μου, και παρακολουθώντας τα νέα παιδιά και τον τρόπο ζωής τους με πιάνει μια αισιοδοξία ότι τίποτε δεν χάθηκε και το μέλλον μας είναι υγιές και ζωντανό. 
Ίσως, οι νέοι που παρεκτρέπονται στα νησιά της πατρίδας μας να είναι μειοψηφία αλλά λόγω του χάους που δημιουργούν να φαίνονται πολλοί. 
Ας ελπίσουμε ότι είναι έτσι,γιατί το μέλλον είναι αυτά τα νέα παιδιά!





4 σχόλια:

  1. Πραγματικά, θα συμφωνήσω κι εγώ μαζί σου. Αυτό το "ντεμοντέ" έχει περάσει στο παρελθόν σε θέματα που αφορούν στην παράδοσή μας. Μπράβο λοιπόν στα παιδιά που χορεύουν και μπράβο και στους γονείς τους που τους έμαθαν να χορεύουν.

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κώστα Και εγώ συμφωνώ ότι το ''ντεμοντέ'' πλέον είναι....ντεμοντέ και η παράδοση ξανακερδίζει τους νέους. Και χαίρομαι γι αυτό πάρα πολύ.
      Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή
  2. Και φυσικά μ' άρεσε το θέμα της ανάρτησής σου αλλά περισσότερο θέλω να σταθώ στην προσθήκη του βίντεο. Με την Ιστοσελίδα του "Φάρου" που διατηρώ, "οργώνω" την Ελληνική Περιφέρεια, οπότε η όποια αναφορά στην παράδοση της χώρας μας (και κυρίως τη μουσική) είναι κάτι που μ' ενθουσιάζει...

    Καλό σου απόγευμα αγαπητή μου φίλη... Οι παρουσιάσεις σου είναι πάντα αξιοπρόσεχτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω Διάττοντα πως σ'αρέσει ό,τι έχει σχέση με την παράδοση...........χαίρομαι που βρήκες το θέμα αξιοπρόσεκτο γιατί αφορά τους νέους μας που τόσο απαξιώνονται από πάρα πολλούς αλλά και το παρόν τους οδηγεί στην απαξίωση.
      Καλησπέρα και να περνάς καλά!

      Διαγραφή