Λέμε ότι σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε, ο άνθρωπος πρέπει να δείχνει αλληλεγγύη, να συμπονά, να συμπάσχει, να βοηθά όπου μπορεί ανακουφίζοντας το γείτονα, το φίλο, από τα όποια προβλήματα τον ταλαιπωρούν.
Η αλληλεγγύη προϋποθέτει να διαθέτεις ανθρωπιά. Να δίνεις ίση αξία στον συνάνθρωπό σου, όση και στον εαυτό σου. Η ανθρωπιά όμως διδάσκεται....Διδάσκεται από τους γονείς και το περιβάλλον που μεγαλώνει ένα παιδί να μάθει να είναι καλό.
Η κινέζικη σοφία λέει :''Αρκεί να συναντήσεις έναν καλό άνθρωπο και σου φαίνεται πιο όμορφη όλη η γη''! Πόσο καλύτερες θα ήταν οι κοινωνίες μας αν κάναμε το καλό πιο συχνά!!!!!!!!!!!!!!!
Κι όμως ο καλός άνθρωπος κατάντησε είδος προς εξαφάνιση. Γιατί στην εποχή του ατομικισμού, του ''ωχ αδελφέ'', της ταχύτητας και του κέρδους, ακόμη και μια καλή πράξη μπορεί να έχει σκοπιμότητες.
''Αν φανερώνονταν τα κίνητρά μας, τότε θα ντρεπόμασταν για τις καλές μας πράξεις '' Λαροσφουκώ!
Ο αληθινά καλός άνθρωπος, αυτός που βοηθά με αλτρουισμό, ίσως και ανώνυμα, αυτός που δε ζητά ανταπόδοση, είναι σπάνιος.....
Καλοί και κακοί θα υπάρχουν πάντα. Πώς γινόμαστε όμως καλοί;
Η διαπαιδαγώγηση παίζει σημαντικό ρόλο. Το πώς βλέπουμε τον κόσμο, ποιες αντιλήψεις υιοθετούμε στο μεγάλωμά μας, εξαρτάται ασφαλώς από το περιβάλλον μας και τις εμπειρίες που αποκτούμε.
Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί που ενώ έζησαν σε ένα σκληρό περιβάλλον και έμαθαν ότι ο κόσμος είναι άπονος, εξακολουθούν να δείχνουν καλοσύνη............σε αντίθεση με άλλους.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το DNA μας, μπορεί να είναι υπεύθυνο για τη συμπεριφορά μας. Υπάρχουν, δηλαδή, συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία ελέγχουν τη λειτουργία των υποδοχέων οξιτοκίνης και βασοπρεσίνης. Όσοι λοιπόν έχουν αυτά τα γονίδια, εξακολουθούν να φέρονται καλά, αλληλέγγυα προς τους άλλους, εξακολουθούν να βοηθούν , ακόμη και αν πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι σκληρός.
Καλοσύνη είναι η κατανόηση, είναι η ευγένεια ψυχής, είναι η σεμνότητα, είναι η αγάπη προς τον πλησίον που ξεχειλίζει και θέλει να προσφέρει, είναι το φως της ζωής!
''Η καλοσύνη στον λόγο καλλιεργεί την εμπιστοσύνη. Η καλοσύνη στη σκέψη καλλιεργεί το βάθος. Η καλοσύνη στην προσφορά καλλιεργεί την αγάπη''. Σοφά λόγια του Λάο Τσε!
Μπορείς σήμερα να είσαι καλός;
Χρειάζεται προσπάθεια, χρειάζεται θάρρος και φυσικά γνώση ότι πολλές φορές η ίδια η καλοσύνη που δείχνεις προκαλεί τόσο μίσος όσο και μια κακή πράξη.Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται να ξοδέψουμε χρόνο για να φροντίσουμε το διπλανό μας. Είναι αλήθεια ότι σήμερα, στην εποχή που ο καθένας τρέχει να προλάβει τη ζωή για τον εαυτό του και την οικογένειά του, δύσκολα μπορεί να αφιερώσει το χρόνο του για τους άλλους. Και γίνεται χειρότερα γιατί η δυσπιστία κατοικεί στην καρδιά. Μια δυσπιστία για τους άλλους που δηλητηριάζει τη ψυχή και σβήνει τη φλόγα της φιλανθρωπίας στη γέννησή της. Η αληθινή όμως επιθυμία να συνεισφέρεις, να κάνεις το καλό, να φερθείς μεγαλόψυχα και ευγενικά παρ όλες τις αντιξοότητες, είναι το μεγαλείο της καλοσύνης που έχεις μέσα σου!
Να γιατί πρέπει να θυμόμαστε αυτό που ο Μαρκ Τουέιν είπε : ''Καλοσύνη: η γλώσσα που ακούν οι κωφοί και βλέπουν οι τυφλοί !!!!!!!!!!!!!!
Ο Πιττακός όμως είχε δίκιο όταν έλεγε ''Χαλεπόν, εσθλόν έμμεναι (Είναι δύσκολο πράγμα να κατορθώσει κανείς να παραμένει συνεχώς καλός) !!!!!! Μήπως όμως τα δύσκολα δεν είναι αυτά που αξίζουν;
Ο άνθρωπος επιλέγει το πώς και το πού της ζωής του. Επιλέγει να κάνει κακό ή καλό. Αυτή η επιλογή έχει αξία. Και εξαιτίας αυτής της επιλογής αυτοχαρακτηρίζεται.
Η επιλογή του πώς θα συμπεριφερθούμε μέσα στην κοινωνία που ζούμε είναι δική μας. Μπορεί οι επιστήμονες να βρήκαν γονίδια που είναι υπεύθυνα για την καλή μας συμπεριφορά, αλλά το πόσο καλοί θα είμαστε και ο τρόπος που σκεφτόμαστε είναι δική μας επιλογή και αποτέλεσμα της διαπαιδαγώγησής μας.
Κακοί και καλοί θα υπάρχουν πάντα. Εξάλλου, τι θα ήταν η καλοσύνη αν δεν υπήρχε η κακία για να δείχνει αυτή την διαφορά; Όπως τι θα ήταν η ομορφιά αν δεν υπήρχε η ασχήμια; Αρκεί να υπάρχει ισορροπία στη ζωή και να μην υπερισχύει η ασχήμια και η κακία...................
''Ο όμορφος είναι όμορφος όσο στέκεται μπροστά σου. Μα ο καλός είναι όμορφος κι αργότερα και πάντα''-Σαπφώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου