Όνειρο...''φτερούγα ύπνου από κερί...........''

Όνειρο σημαίνει φτερούγα ύπνου από κερί, που ήλιο ερωτεύεται και λιώνει!
Κική Δημουλά

Όλοι ονειρευόμαστε....στον ύπνο αλλά και ξύπνιοι έχει ο καθένας τα δικά του προσωπικά όνειρα...
Τα όνειρα της νύχτας.............που από την αρχαιότητα απασχόλησαν τους ανθρώπους, είναι ένα μυστήριο, με το οποίο  καταπιάνονται οι επιστήμονες σε όλη την πορεία της ανθρωπότητας και προσπαθούν να λύσουν!
Διάφορες θεωρίες θέλουν τα όνειρα να είναι ένας παράλληλος κόσμος με το δικό μας, ή ένας κόσμος του συνειδητού, της εγρήγορσης που το ''μάτι'' της συνείδησης κάνει τον ένα κόσμο πραγματικό και τον άλλο φανταστικό..
Στον προηγούμενο αιώνα πίστευαν οι επιστήμονες  πως μέσω των ονείρων οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρουν βοήθεια ώστε να ωριμάσουν και να αποκτήσουν κατανόηση του εαυτού τους. Επίσης θεωρούσαν πως μέσα από τα όνειρα θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος όταν είναι σε εγρήγορση (Carl Yung Σουηδός ψυχίατρος), ενώ ο   Sigmund Freud   πίστευε πως οι άνθρωποι συχνά ονειρεύονται πράγματα που θα ήθελαν να έχουν ή να κάνουν αλλά δεν μπορούν και πως αυτά συνδέονται ιδιαίτερα με σεξουαλικά και επιθετικά ένστικτα. Για τον Freud τα όνειρα είχαν πολλά κρυφά νοήματα. Προσπάθησε να τα καταλάβει, ώστε μέσα από αυτά να καταλάβει τους ίδιους τους ανθρώπους και το πώς αυτοί σκέπτονταν ή ενεργούσαν με διάφορους τρόπους. Πίστευε πως κάθε σκέψη και πράξη μας έχει βαθύτερα κίνητρα και πως μέσα από τα όνειρα θα μπορούσαν να βρεθούν οι καλά θαμμένοι αυτοί κινητήρες των δράσεων και σκέψεών μας. Έδωσε ένα κλειδί ερμηνείας των ονείρων, βοηθώντας στην επίλυση προβλημάτων αλλά και στην αυτοανάλυση των ανθρώπων. Για παράδειγμα ο Freud έλεγε πως όσοι ονειρεύονται πως πετούν ή αιωρούνται, θέλουν να ελευθερωθούν από την παιδική τους ηλικία. Εάν κάποιος ονειρεύεται πως κάποιος στενός του συγγενής πεθαίνει, πιθανότατα κρύβει εχθρότητα για το πρόσωπο αυτό, ή επιθυμία να αποκτήσει αυτά που έχει το άλλο πρόσωπο.

Σήμερα η επιστήμη που μελετάει τα όνειρα έχει εξελιχθεί και μπορούμε να παρακολουθήσουμε τι γίνεται στον εγκέφαλο κάποιου που βλέπει όνειρα. Σύμφωνα με τις απεικονίσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας, κατά τη διάρκεια των ονείρων έχουμε μεγάλη δραστηριότητα στην οπτική περιοχή, καθώς και σε περιοχές που σχετίζονται με τα συναισθήματα, ενώ παρουσιάζεται μικρή δραστηριότητα στις περιοχές που γίνονται λογικοί συλλογισμοί. Ίσως έτσι να εξηγείται το γεγονός, ότι αυτά που βλέπουμε στα όνειρα φαντάζουν παράδοξα και δύσκολα να κατανοηθούν, ακόμα περισσότερο μας είναι δύσκολο να αφηγηθούμε ένα όνειρο που είδαμε.
Ένα ιδιαίτερο είδος ονείρων είναι τα συνειδητά όνειρα (lucid dreaming), στα οποία κάποιος γνωρίζει ότι ονειρεύεται την ώρα που βλέπει το όνειρο. Μία καναδέζικη οργάνωση που λέγεται «the Dreams Foundation» πιστεύει ότι κάποιος μπορεί να εκπαιδευτεί στο να έχει συνειδητά όνειρα, εάν τους δίνει ιδιαίτερη σημασία και τα καταγράφει. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί κανείς να αυξήσει την φαντασία και τη δημιουργικότητά του. Οργανώνουν ομάδες που συνδυάζουν ασκήσεις επάνω στο συνειδητό ονείρεμα με ταξίδια σε ειδυλλιακές περιοχές που προσφέρουν ηρεμία, θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προσωπικά του προβλήματα, αλλά και να βοηθήσει ενεργά βρίσκοντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας.
Η επιστημονική κοινότητα ασχολείται πολύ σοβαρά με τα όνειρα, αλλά η λύση του αινίγματος αυτού είναι ίσως πολύ μακρινή.
Οι αρχαίοι Έλληνες πάντως, χρησιμοποιούσαν το ονείρεμα σε ειδικά υπνο-θεραπευτήρια, ενώ ακόμα νωρίτερα οι ιερείς της αρχαίας Αιγύπτου θεωρούσαν, πως τα όνειρα ήταν ένα παράθυρο για έναν μυστήριο μεταφυσικό κόσμο, στον οποίο θα μπορούσαν να μπουν συνειδητά μόνον οι μυημένοι. 

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι αναφέρουν συχνά όνειρα, που φέρουν μηνύματα από θεούς. Τέτοια μηνύματα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε μάχες και λέγεται πως έδρασαν με συμβουλευτικό τρόπο σε στρατιωτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια πολέμων. Στην αρχαία Αίγυπτο, οι άνθρωποι που μπορούσαν να ερμηνεύσουν το νόημα των ονείρων έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης, ενώ στη Βίβλο, υπάρχουν πάνω από επτακόσιες αναφορές ή ιστορίες που σχετίζονται με όνειρα. Επίσης, ιστορίες που συνδέονται με τη γέννηση του Μωάμεθ, εμπεριέχουν σημαντικά γεγονότα που είχαν προλεχθεί σε όνειρα, συμπεριλαμβανομένης της γέννησης του Μωάμεθ, καθώς και του ονόματός του. Στην Κίνα υπήρχε η αντίληψη ότι τα όνειρα ήταν ένας τρόπος για να επισκεφτεί κανείς τα αποθανόντα μέλη της οικογένειάς του. Κάποιοι ιθαγενείς της Αμερικής και του Μεξικού πιστεύουν πως ο ονειρικός κόσμος είναι ένας διαφορετικός κόσμος από αυτόν που ζούμε ξύπνιοι, τον οποίο μπορούμε να επισκεφτούμε όταν κοιμόμαστε. Στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην εποχή του Μεσαίωνα οι άνθρωποι πίστευαν πως τα όνειρα ήταν δαιμονικά και πως μπορούσαν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να κάνουν κακές πράξεις.Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, επίσης,κάποια όνειρα υποβάλλονταν στην Ρωμαϊκή Σύγκλητο για ανάλυση και την ερμηνεία τους.
Τα όνειρα τότε θεωρούνταν ως μηνύματα από τους θεούς. Άνθρωποι που ερμήνευαν όνειρα συνόδευαν ακόμα και στρατιωτικούς ηγέτες σε μάχες και εκστρατείες!

Είναι επίσης γνωστό ότι πολλοί καλλιτέχνες έχουν λάβει τις δημιουργικές ιδέες τους από τα όνειρά τους. Αλλά τι πραγματικά γνωρίζουμε για τα όνειρα σήμερα;
  • Ξεχνάτε το 90% των ονείρων σας
  • Και οι τυφλοί ονειρεύονται...ακόμη και οι εκ γενετής τυφλοί, δεν έχουν εικόνες στα όνειρά τους, αλλά έχουν συμμετοχή άλλων αισθήσεων, όπως αφής, ακοής-ήχος-,οσμή.
  • Όλοι ονειρεύονται
  • Στα όνειρά μας βλέπουμε μόνο πρόσωπα τα οποία ήδη γνωρίζουμε...ακόμη και αν δεν τα θυμόμαστε, ή δεν τα γνωρίζουμε προσωπικά...
  • Δεν βλέπουν όλοι όνειρα με Χρώματα, ιδίως όσοι έχουν μειωμένη όραση
  • Τα όνειρα είναι συμβολικά
  • Τα αρνητικά συναισθήματα των ονείρων είναι πιο συχνά από τα θετικά, όπως το άγχος
  • Μπορείτε να δείτε από τέσσερα έως επτά όνειρα σε μια νύχτα.
  • Και τα ζώα βλέπουν όνειρα
  • Παράλυση σώματος . Ο ύπνος REM (Rapid Eye Movement) γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο. 
  • Ο ύπνος REM στους ενήλικες συνήθως καταλαμβάνει το 20% με 25% του συνολικού ύπνου και διαρκεί για 90-120 λεπτά. Κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού ύπνου, συνήθως βιώνουμε 4 με 5 περιόδους ύπνου REM, όσο προχωρά η νύκτα τόσο αυξάνεται και η περίοδος των σταδίων REM και μειώνεται ο βαθύς ύπνος.
    Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM το σώμα είναι παράλυτο από ένα μηχανισμό στον εγκέφαλο, προκειμένου να αποφευχθούν οι κινήσεις που εμφανίζονται στο όνειρο και προκαλούν το σώμα σας να κινηθεί. Ωστόσο, είναι πιθανό ο μηχανισμός αυτός να ενεργοποιηθεί πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από φυσιολογικό ύπνο, ενώ ο εγκέφαλος ξυπνάει.
  • Ενσωμάτωση ονείρων.  Το μυαλό μας απορροφά τα εξωτερικά ερεθίσματα που βομβαρδίζουν τις αισθήσεις μας όταν είμαστε κοιμισμένοι και τα ενσωματώνει στα όνειρα μας. Για παράδειγμα, μπορεί να ονειρεύεστε ότι είστε σε μια συναυλία, ενώ ο αδελφός σας παίζει κιθάρα κατά τη διάρκεια του ύπνου σας.
  • Άνδρες και γυναίκες ονειρεύονται διαφορετικά.
  • Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έχει ονειρευτεί μια πρόβλεψη για το μέλλον
  • Μπορείτε να έρθετε σε οργασμό στο όνειρό σας
  • Η άποψη ότι όσοι ροχαλίζουν δεν βλέπουν όνειρα δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά!


Και επειδή πολλοί δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα όνειρα, ας θυμηθούμε ότι  πολλοί καλλιτέχνες, συγγραφείς και επιστήμονες, έχουν δηλώσει κατά καιρούς πως άντλησαν τις ιδέες τους μέσα από όνειρα. Ο τραγουδιστής Paul McCartney των Beatles,  έχει αναφέρει πως κάποιο πρωί ξύπνησε με τη μελωδία του "Yesterday" στο μυαλό του, ενώ η συγγραφέας Mary Shelley δήλωσε πως είχε δει ένα πολύ έντονο όνειρο, σχετικά με έναν επιστήμονα που χρησιμοποιούσε κάποια μηχανή για να φέρει στη ζωή ένα πλάσμα. Όταν ξύπνησε, άρχισε να γράφει το βιβλίο της που αναφερόταν σε έναν επιστήμονα ονομαζόμενο Δρ. Φράνκενστάιν!


πηγή: 1
         2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου