''Καλώς μας ήρθες Άνοιξη''!!!!!!!!!



Επισήμως πια μπήκε η Άνοιξη!!!!!!!!
 Ίσως, η πιο όμορφη εποχή του χρόνου....και η πιο χιλιοτραγουδημένη!
Λόγω ισημερίας αρχίζει λοιπόν η άνοιξη στις 20-21 Μαρτίου και ο ήλιος σήμερα μας το έδειξε το χαμόγελό του.....
Αναγέννηση της φύσης  γίνεται αυτήν την εποχή, γι αυτό και η λαογραφία έχει πολλά να πει για την Άνοιξη. Μια και ο λαός ήταν και σίγουρα είναι συνυφασμένος με την παραγωγή, με τη γη και την καλλιέργεια, η Άνοιξη σηματοδοτεί την ανάσταση της φύσης. Φεύγει ο Χειμώνας που τα πάντα παγώνει, και αρχίζει ο νέος κύκλος της ζωής. Φυσικά δεν έλειπαν στον τόπο μας, οι εκδηλώσεις για το γιορτασμό της φύσης.

Η Πρωτομαρτιά που ήταν και η πρωτοχρονιά ήταν μια πρώτη εκδήλωση γιορτής της Άνοιξης. Το χελιδόνισμα που τελείται  ακόμη στην επαρχία, η γιορτή των Αγίων Σαράντα που είχε μεγάλη σημασία για την αγροτική λαϊκή λατρεία με τη μαγική δύναμη που απέδιδαν στον αριθμό 40, και που ξεκινούσε η έναρξη του φυτέματος των όψιμων καλλιεργειών, αλλά ξεκινούσαν και οι ετοιμασίες- τότε- των κουκουλιών για τους μεταξοσκώληκες. Τότε, οι μεταξούδες, οι γυναίκες που έφτιαχναν το μετάξι, πήγαιναν το σπόρο των κουκουλιών στην εκκλησία να τους ευλογήσει  ο παπάς. Μέσα στην Άνοιξη έχουμε και τον Ευαγγελισμό που, εκτός της μεγάλης θρησκευτικής αξίας της ως γιορτή, συνδυάζεται στον αγροτικό χώρο με τη μετακίνηση των κτηνοτρόφων από τα χειμαδιά στα ψηλότερα μέρη. Ακολουθεί η ανάσταση του Λαζάρου, τα λαζαρικά και η ανάσταση του Χριστού που σε τελευταία ανάλυση απεικονίζουν την καθολική αναβλάστηση της γης.

Εξαιρετική σημασία έχει για τους κτηνοτρόφους η γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Οι Σαρακατσάνοι την πανηγυρίζουν περισσότερο από τη Λαμπρή γιατί είναι η έναρξη του ''ποιμενικού χρόνου'' και η δική τους πρωτοχρονιά.
Ας μην ξεχνάμε όμως και την Ανάληψη, που εκτός από το μεταφυσικό  περιεχόμενό της-που για 40 μέρες  έχουμε προσωρινή ανάσταση νεκρών-, έχει και ένα καθαρό  υλικό περιεχόμενο: είναι η ''Πληθερή'', η ''Γαλακτερή'' Πέμπτη, η ''Γαλατοπέφτη'', γιατί η γαλακτοπαραγωγή φτάνει την εποχή αυτή στο κορυφαίο σημείο απόδοσής της και οι κτηνοτρόφοι προσφέρουν την ημέρα αυτή δωρεάν γάλα ''για το καλό του κοπαδιού τους''. Την ίδια μέρα συνηθιζόταν να γίνεται το πρώτο μπάνιο σημάδι ότι φεύγει η Άνοιξη και μπαίνουμε στο καλοκαίρι!.

Δεν ξεχάσαμε βέβαια την πρωτομαγιά, σημαντική εκδήλωση  της Άνοιξης, όχι μόνο για τους εργατικούς αγώνες,  αλλά και ως είσοδο στον φορτισμένο με μαγεία Μάη!!!!!!!!!!
Σε πολλούς πολιτισμούς η Άνοιξη γιορτάζεται με ιεροτελεστίες και γιορτές με κύριο θέμα τη σημασία της εποχής αυτής για την παραγωγή.
Σημαντική εποχή του χρόνου η Άνοιξη, τιμήθηκε με τραγούδια, ποιήματα, στολίστηκε με λουλούδια που απλόχερα χαρίζει στη γη, αλλά  τραγουδιέται και ως εποχή των ερωτευμένων!!!!!!!!
Ζώα, φυτά, άνθρωποι ''ανασταίνονται'' αυτήν την εποχή, η γη λουλουδίζει, τα πουλιά κελαηδούν, ζώα ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη τους, κατασκευάζουν φωλιές, μεταναστεύουν, δέντρα μπουμπουκιάζουν για να δώσουν καρπούς, και  οι άνθρωποι σιγοτραγουδούν για τα όνειρα  που ξανά αποκτούν το αισιόδοξο  ρόδινο χρώμα τους!!!!!!!!!!
Χαμογελάτε! Η Άνοιξη ήρθε επισήμως για να διώξει ό,τι άσχημο άφησε ο Χειμώνας!
Καλώς μας ήρθες Άνοιξη!!!!!!!



5 σχόλια:

  1. Πολλά πράγματα μας είπες που, εγώ τουλάχιστον, δεν τα ήξερα! (Ειδικά αυτό με τις μεταξούδες)

    Καλή Άνοιξη λοιπόν :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα Τελευταίε! Καλώς ήλθε η Άνοιξη ιδίως στις καρδιές μας!
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  2. Μακάρι να τα κατάφερνε η Ανοιξη να διώξει ότι άσχημο άφησε ο Χειμώνας Αννα μου αλλά κομματάκι δύσκολο το βλέπω!
    Εξαιρετική ανάρτηση με πάρα πολλές πληροφορίες.
    Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη μου μην είσαι απαισιόδοξος! Δεν βλέπεις αλλαγές στον ηλιόλουστο ουρανό;;;;;;; Τόσοι σωτήρες έχουν βαλθεί να μας σώσουν...ε...όλο και κάποιος μπορεί να τα καταφέρει!!!!!!!!!!!!!
      Καλή σου μέρα με άνοιξη στις καρδιές μας!

      Διαγραφή