Το ελβετικό δημοψήφισμα για τα βιβλία!


Η Ελβετία, αυτή η υπέροχη χώρα της Δ. Ευρώπης με την περίφημη ουδετερότητά της, είναι μια ομοσπονδιακή δημοκρατία, που το δημοψήφισμα αποτελεί το κυριότερο εργαλείο των πολιτών για τη  συμμετοχή τους στις αποφάσεις του κράτους τους, αφού τους αφορούν.
Δημοψηφίσματα γίνονται συνεχώς και αφορούν ποικίλα θέματα, όπως η ένταξή τους στην ΕΕ, τα ναρκωτικά, η είσοδο εργατών από άλλες χώρες στην Ελβετία και πολλά άλλα ακόμη. Τώρα, έχουν ένα νέο δημοψήφισμα στις 11 Μαρτίου.
Ο ελβετικός λαός θα αποφασίσει , αν τα βιβλία θα πωλούνται με ενιαία τιμή παντού στη χώρα, ή θα αφεθούν στην ελεύθερη αγορά και να πωλούνται ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ.
Ακόμη και για το θέμα αυτό κάνουν δημοψήφισμα!!!!!!!
Ας είναι.............
Η ενιαία τιμή των βιβλίων, λοιπόν, ισχύει στην Γερμανία, είτε πωλούνται από μικρά βιβλιοπωλεία, είτε από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.
Η ελεύθερη αγορά ισχύει στην Μ.Βρετανία και στις ΗΠΑ,που εκεί τα σούπερ μάρκετ πωλούν βιβλία φθηνά, αλλά έτσι τα μικρά βιβλιοπωλεία τείνουν να εξαφανιστούν.
Για τους συγγραφείς, η Γερμανία θεωρείται παράδεισος, ενώ θεωρείται το μικρό βιβλιοπωλείο ένα μικρό πολιτιστικό κέντρο που πουλάει βιβλία αλλά διοργανώνει και λογοτεχνικές συζητήσεις  και μουσικές βραδιές. Γι αυτό και κάθε μικρή κωμόπολη στη Γερμανία διαθέτει το δικό της βιβλιοπωλείο, που ασκεί επιρροή στους κατοίκους της κωμόπολης, που φέρνει κοντά το βιβλίο με τους νέους, αλλά και τους μεγαλύτερους στην ηλικία.
Αντίθετα, στην ελεύθερη αγορά, τα μικρά βιβλιοπωλεία που έπρεπε να πληρώνουν τα διπλά για την αγορά αντιτύπων από τον κάθε εκδοτικό οίκο, τείνουν προς εξαφάνιση!
Το θετικό φυσικά είναι η φθηνή τιμή των βιβλίων στα σούπερ μάρκετ, όμως το αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει η ποικιλία των βιβλίων που διαθέτει ένα βιβλιοπωλείο!
Βέβαια, τώρα με το διαδίκτυο, τείνει να χαθεί η μαγεία της αναζήτησης καλών βιβλίων ...............και τι ωραιότερο από το να χάνεσαι ανάμεσα στα ράφια βιβλιοπωλείων, ψάχνοντας και διαβάζοντας στα πεταχτά οπισθόφυλλα και τίτλους!!!!!!!!!!!!!
Αυτός που αγαπά το βιβλίο θα βγει να το αγοράσει, θα το ψάξει. Είναι υπέροχο να βρίσκεσαι  ανάμεσα σε τόμους με τη μυρωδιά του χαρτιού και να χαθείς  διαβάζοντας ...........χωρίς η τιμή να παίζει πολύ ιδιαίτερο ρόλο.
Η οικονομική κρίση, τουλάχιστον στη χώρα μας, επηρεάζει και την αγορά βιβλίων!!!!!!!!!!
Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν τα μικρά βιβλιοπωλεία που είναι και εστία λογοτεχνικών αναζητήσεων και συζητήσεων....Δεν ξέρω όμως τι είναι καλύτερο.............Η φθηνή τιμή των βιβλίων ή η ενιαία;;; Ας είναι..Ότι και αν αποφασίσουν, δικό τους θέμα είναι και τους αφορά!!!!!!!!!
Εξ άλλου η αξία του βιβλίου δεν μπορεί να μειωθεί, όπου και αν πωλείται.
Μου αρέσει όμως που και γι αυτό το θέμα αποφασίζει ο λαός της Ελβετίας!!!!!!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου