Μπορείτε να φανταστείτε ένα τέτοιο σχολείο στην Ελλάδα;;;

  

Ωραίες εικόνες ενός χώρου των παιδιών, έτσι;;;Και δεν είναι παιδότοπος!!!!!!!!
Είναι σχολείο!!!! 
Φυσικά στη Σουηδία, που πάντα είναι πρωτοποριακή, ο ΟΣΚ σε συνεργασία με το σχεδιαστικό γραφείο ROSAN Bosch, έφτιαξαν αυτό το σχολείο χωρίς τοίχους και αίθουσες διδασκαλίας!
Σκοπός τους ήταν, όπως λένε οι σχεδιαστές, ''...να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες που θα κάνουν τους μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους όχι πάνω σε ένα κλασικό θρανίο με το φόβο… της έδρας απέναντι, αλλά μέσα σε… παιδότοπους και ανάμεσα σε παιχνίδια. Αυτός, άλλωστε είναι ο φυσικός τους χώρος και αυτόν τους παρέχουμε...''
Τα παιδιά μάλιστα το είδαν τόσο θετικά το χώρο τους, που θέλουν διακαώς να επιστρέψουν στο σχολείο τους.(πηγή)
Σκεφτείτε τώρα ένα τέτοιο σχολείο στην Ελλάδα!!!!!!!!!!!!!
Λέμε....σκεφτείτε....και ας είναι απίθανο σαν ιδέα...
Η εμπειρία μας λέει ότι μάλλον θα μετατρεπόταν σε .........ακατοίκητο κτίσμα μετά λίγο καιρό.
Θυμάμαι ένα σχολείο, στα δικά μας πρότυπα βέβαια, που φτιάχτηκε σε προάστιο των Αθηνών. Καινούργιο κτίριο με όλα όσα χρειάζονται σε ένα σχολείο, με τις αίθουσες με θέρμανση, με αίθουσα εκδηλώσεων, με αίθουσες για υπολογιστές, με τουαλέτες σύγχρονες, που μετά λίγο καιρό βρέθηκε γραμμένο παντού με γκράφιτι και μάλιστα την πρώτη εβδομάδα το σαπούνι στη θήκη αντικαταστάθηκε από τους μάγκες του σχολείου με..........σπέρμα!!!!!!!!!
Βέβαια, οι καθηγητές βρήκαν τρόπο να διορθώσουν την κατάσταση, βάζοντας υπεύθυνους για το κτίριο τους άτακτους μαθητές, τους γνωστούς ''μάγκες'' του σχολείου. Και το θέμα αντιμετωπίστηκε...
Σκέψου τώρα να κατασκευαστεί κάτι τέτοιο.......όπως στη Σουηδία!!
Επειδή κάθε δημόσιο κτίσμα δεν το σεβόμαστε, όπως δεν σεβόμαστε και τους νόμους μας, επειδή θεωρούμε μαγκιά μας την καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου, επειδή μπορεί να έχουμε γνώσεις αλλά μόρφωση δεν έχουμε, επειδή μπορεί να είναι λίγοι όσοι καταστρέφουν αλλά και εμείς οι πολλοί δεν βοηθάμε να περιθωριοποιηθούν οι λίγοι, γι αυτό τίποτε όμορφο δεν παραμένει όμορφο.
Kαι έτσι δεν διδάσκονται και τα παιδιά σεβασμό...............
Και έτσι θα περιοριζόμαστε στις φώτο από άλλες χώρες ..........
Μόνο αν το σχολείο αλλάξει, αν αντί για γνώσεις, μόνο, που  προσφέρει στους μαθητές και την εξέτασή τους αν θυμούνται  αυτές τις γνώσεις,  προσφέρει αληθινή μόρφωση, μόνο τότε οι μαθητές θα γίνουν υπεύθυνα άτομα και θα μάθουν ότι τα δημόσια κτίρια, είναι ό,τι και το σπίτι τους !!!!
Και φυσικά η αρχή θα γίνει από τα σχολικά κτίρια!!!

Εμένα με εντυπωσίασε σαν ιδέα...εσάς;;;;;;;;6 σχόλια:

 1. Δυστυχώς ο σεβασμός λείπει από ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων και φυσικά δεν τον μαθαίνουν τα παιδιά τους, ένα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών που φυσικά δεν το μεταδίδουν στους μαθητές τους, και από όλες τις ηγεσίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ώστε δεν τον μαθαίνουν οι πολίτες αυτής της χώρας!
  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα! Όντως είναι θέμα σεβασμού που δεν τον διδάσκουμε στα παιδιά μας....
   Αλλά είναι θέμα αληθινής μόρφωσης...το να έχεις σεβασμό και το να τον μεταδόσεις στους νεώτερους.
   Καλό Σ/Κο να έχεις!

   Διαγραφή
 2. πολύ εντυπωσιακό...δυστυχώς για άλλη μια φορά για να κάνουμε κάτι στην πατρίδα του πολιτισμού θα πρέπει να αντιγράψουμε πρώην βαρβάρους......κρίμα....πολύ καλη ανάρτηση νασαι καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα homemade. Όπως τα λες...''η πατρίδα του πολιτισμού...........'' μόνο αντιγραφές κάνει και αυτές πρόχειρες μια και το συμφέρον του τόπου μπαίνει πολύυυυυυυυυυυυυ πίσω από το ατομικό!!!
   Να σαι καλά και καλή Κυριακή να περάσεις

   Διαγραφή
 3. Καταπληκτικό! Και μπράβο στους εμπνευστές του.

  Όσο για τα δικά μας, τι μπορεί να πει κανείς; Απλώς θα συμφωνήσει μαζί σου... Δυστυχώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το ''δυστυχώς'' μας κατατρέχει .....Και σκέψου, κατασκευαστές, άνθρωποι που συνέλαβαν την ιδέα, άτομα που χρησιμοποιούν αυτό το χώρο, είναι πολίτες.....είναι λαός!!!!
   Μπορεί η άρχουσα τάξη της χώρας μας, αν και εκλεγμένη, να συμπεριφέρεται κατώτερα των εξαγγελιών της, εμείς οι πολίτες όμως, ακολουθούμε κατά πόδας............Εδώ να δεις πόσο μεγάλο είναι το δικό μου ''δυστυχώς''!!!
   Καλησπέρα

   Διαγραφή