Η οικονομική κρίση...........''ρίχνει'' την ποιότητα διατροφής!




Η οικονομική κρίση επηρεάζει τη ζωή μας.............το βιώνουμε καθημερινά!
Έχει όμως επηρεάσει και τη διατροφή μας............
Τα μειωμένα έσοδα της οικογένειας, οδηγούν στην απόφαση να μειωθεί  το ποσό που διατίθεται  για τη διατροφή...Τι σημαίνει αυτό;; Σημαίνει ότι ο κόσμος αναγκάζεται να αγοράζει λιγότερα είδη διατροφής και μάλιστα ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι ρίχνει την ποιότητα των τροφίμων.
Τα φθηνότερα όμως προϊόντα,   είναι  αυτά που έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα, μια και τα βιολογικά είναι ακριβότερα. 

Πάντα, ως φυλή, δεν προτιμούσαμε το πρωινό, ένας καφές ήταν αρκετός να μας καλύψει...Ίσως ένα σνακ ''στο πόδι'' από τα έτοιμα που πωλούνται τώρα με προσφορές στις τιμές τους..........συνόδευε τον καφέ. Σήμερα, το 40% δηλώνει ότι δεν τρώει πρωινό..............Υπάρχουν πολλοί ακόμη που προτιμούν το πακέτο με  τον καφέ- και τα λιπαρά πρωταγωνιστές -για το δρόμο, ως πρωινό γεύμα.  Λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση των ειδικών ότι έχει μειωθεί η ποιότητα του έτοιμου φαγητού λόγω κόστους, καταλαβαίνουμε πόσο υποβαθμισμένο πρωινό είναι αυτό του πακέτου....
Τελικά το σπιτικό  πρωινό που ετοιμάζουμε μόνοι μας με φρέσκα υλικά, όλο και χάνει έδαφος ανάμεσα σ' αυτούς που το προτιμούσαν.....λόγω κρίσης.
Τα βιολογικά προϊόντα που τόσο προβλήθηκαν τα περασμένα χρόνια και μπήκαν στο σπίτι μας και ας ήταν ακριβότερα, τώρα  μένουν πίσω....30% έπεσε η αγορά των βιολογικών προϊόντων.............καθώς και η κατανάλωση κρέατος.
Βέβαια η συχνή χρήση κόκκινου κρέατος δεν κάνει καλό στην υγεία, αλλά  πρέπει να θυμόμαστε ότι για τα παιδιά είναι απαραίτητο!!!!!!!!! Και όμως ............πολλά το στερούνται!!!!!!!!!!
Φρούτα, χμ!!.....η χώρα του φρούτου, του λαχανικού, άρχισε να ...............κάνει οικονομία! 38,5% δηλώνουν ότι καταναλώνουν κάτω από 4 μερίδες φρούτων την εβδομάδα!  Και δεν σταματάει εδώ η εισβολή της κρίσης στο σπίτι μας...
Το 25% δηλώνουν ότι δεν καταναλώνουν σχεδόν ποτέ ψάρι!!!!!!!!!!!
Το 20%  παραδέχονται ότι καταναλώνουν ημερησίως 4-5 μερίδες λαχανικών!
Και έτσι..... και η αγορά τροφίμων ''λυγίζει''....
Σούπερ Μάρκετ και μάλιστα μεγάλες αλυσίδες μαθαίνουμε ότι ''στενάζουν'' από τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Και ο αριθμός όσων πεινούν αυξάνεται...........
Από τα συσσίτια πλέον θρέφονται ένας στα 11 άτομα!
Οι τράπεζες τροφίμων βοηθούν όσους έχουν ανάγκη και μαρτυρούν  πλέον, ότι άνθρωποι της διπλανής πόρτας δέχονται τη βοήθειά τους , άνθρωποι που έμειναν άνεργοι, άνθρωποι που δεν μπορούν πλέον να θρέψουν τα προστατευόμενα μέλη τους, άνθρωποι άρρωστοι που ο δικός τους άνθρωπος, που τους στήριζε, έχασε δουλειά και χρήματα........
Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς  και .................. και έτσι, κατά 35% αυξήθηκαν τα άτομα στα συσσίτια....Ούτε καν το ποσό των 6.897 ευρώ δεν αγγίζουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας πλέον, που είναι το κατώφλι κινδύνου φτώχειας κατά άτομο το χρόνο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ!!!!!!!!!!!!!!!!
Ας ελπίσουμε................αυτός ο χειμώνας να μην καταγραφεί ως ο χειρότερος και πιο ''φονικός'' χειμώνας για μας!!!!!!!!!!!!






2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Αννα μου,να είσαι καλά,μου θύμησες τη Μαρία Αντουανέτα:"Και γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;"!
    Πέρα από την πλάκα είναι γεγονός πως όλοι μας κόβουμε πάρα πολλά που δεν τα κρίνουμε αναγκαία και σίγουρα κάποιοι που αντιμετωπίζουν πιο σοβαρό πρόβλημα κόβουν και τα απαραίτητα για τη σωστή διατροφή.Μια καλή λύση για να μη μένουμε χωρίς βιταμίνες είναι η λαϊκή για φρέσκα φρούτα,ακόμα είναι προσιτά.Και να βάλει κι Θεός το χεράκι του γιατί όντως ο χειμώνας μοιάζει βαρύς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είδες Δημήτρη μου πόσο στον κόσμο τους ήταν και είναι όσοι μας κυβερνούν;; Ξέρεις....δεν θα ήθελα τίποτε άλλον μόνο να φιλοξενήσει για 2-3 μήνες η κάθε μικροαστική οικογένεια από έναν πολιτικό.
    Να του δώσουν και το μισθό τον κουτσουρεμένο, αν υπάρχει, και να του πουν τώρα ρύθμισε τα οικονομικά μας και για φαγητό!!!!!!!!!!!!!!Για να δουν σε τι κόσμο μας υποχρεώνουν να ζήσουμε με τις ρεμούλες που έκαναν ή που ανέχθηκαν!!!!!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή