Η τεχνολογία, αρωγός των αρχαιολόγων!


Ένα όμορφο σπίτι με τα δέντρα του τριγύρω ξαναχτίστηκε ψηφιακά και ανήκει σε μια ολόκληρη πόλη που χαρτογραφήθηκε πλήρως ψηφιακά με περιθώριο σφάλματος λιγότερο από τρία εκατοστά.

Να και η πόλη που μετά τη χαρτογράφηση, ''ξαναχτίστηκε'' σε τρεις διαστάσεις! Με άριστη ρυμοτομία, οι διώροφες κατοικίες με  τους κήπους και  τα κανάλια, βρίσκονται ανάμεσα σε καλοσχεδιασμένους δρόμους.......... άλλη μια απόδειξη ότι εμείς, όπως φτιάχνουμε τις πόλεις μας, δείχνουμε ότι ή δεν αγαπάμε τους ανθρώπους ή δεν έχουμε γνώσεις ρυμοτομίας!!!!! Αυτή η πόλη λοιπόν βρέθηκε κάτω από τη θάλασσα, στις νότιες ακτές της Λακωνίας, και είναι της εποχής της Ιλιάδας του Ομήρου!!!!!!!!!!!!!
Αυτή η ελληνική  πόλη, που δεν είναι γνωστό το όνομά της, μελετάται εδώ και χρόνια από Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους και φέτος μόνο κατόρθωσαν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να μας χαρίσουν την τρισδιάστατη εικόνα της!
Φυσικά δεν την είδαμε εμείς, μόνον οι Άγγλοι στο BBC είδαν το ντοκιμαντέρ του Πανεπιστημίου  του Νότινγκχαμ  με τη δουλειά των Άγγλων αρχαιολόγων!!!!!!!!
Φαρδείς δρόμοι, κανάλια και υδρορροές που μαρτυρούν ένα πολύπλοκο σύστημα απορρόφησης των υδάτων, θρησκευτικά ιερά και τάφοι έχουν βρεθεί από τους επιστήμονες και έχουν χαρτογραφηθεί!

Τα υπολείμματα εκατοντάδων τεράστιων πίθων, που χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση αλλά και μεταφορά διαφόρων προϊόντων όπως λαδιού, κρασιού, χρωμάτων, αρωμάτων ακόμα και αγαλματιδίων είναι εξάλλου διασκορπισμένα σε όλο τον βυθό. Ένα μεγάλο κτίριο άλλωστε διέθετε σημαντικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης για εισαγόμενα τρόφιμα, τα οποία όπως αποδεικνύεται από το είδος των αγγείων προέρχονταν από όλη την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και την Μινωική Κρήτη.

Οι αρχαιολόγοι όμως έχουν ανακαλύψει και θραύσματα αντικείμενων καθημερινής χρήσης, όπως αγγεία μαγειρέματος και περίτεχνα αγγεία πόσης, πιθανόν για υψηλούς καλεσμένους ή για προσφορές προς τους θεούς.
Μεταξύ του 2000 και του 1100 π. Χ. άνθησε η πόλη-λιμάνι φθάνοντας στο μεγαλύτερο μέγεθός της στην περίοδο 1700-1500 π. Χ., ενώ η εγκατάλειψή της έγινε περίπου έναν αιώνα πριν από το τέλος της 1ης π. Χ. χιλιετίας.
Εκείνη την εποχή κάλυπτε περί τα 20 στρέμματα όπως έδειξαν οι έρευνες. Δεν γνωρίζει κανείς όμως, όχι μόνο το όνομά της αλλά και το πολιτικό καθεστώς της, σημαντικότατες πληροφορίες για να ολοκληρωθεί η εικόνα μιας χαμένης πόλης από τα κύματα που οι σεισμοί προκάλεσαν! 
 Παρ΄ όλα αυτά οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι θα ήταν ένας εμπορικός ή πολιτικός δορυφόρος του Μινωικού πολιτισμού ενώ κατά τους τελευταίους αιώνες της ύπαρξής της πιθανώς να λειτουργούσε ως λιμάνι του μυκηναϊκού κόσμου. Γύρω στα 1200 π. Χ. μάλιστα, εποχή που συνδέεται με τον πόλεμο της Τροίας θα ήταν μία ακμάζουσα πόλη με περίπου 2.000 κατοίκους. Το μαρτυρούν άλλωστε και τα ευρήματα.
Στην καρδιά της πόλης υπήρχε μία πλατεία μήκους 40 μέτρων και πλάτους 20, ενώ τα περισσότερα σπίτια είχαν ως και δώδεκα δωμάτια. Ανάμεσα στα κτίρια, συχνά μάλιστα κτισμένοι μέσα στους τοίχους, βρίσκονται πετρόκτιστοι τάφοι ενώ το οργανωμένο νεκροταφείο είναι ακριβώς έξω από την πόλη.

....................
Η τεχνολογία, βοηθά το έργο των αρχαιολόγων σε κάθε προσπάθειά τους  να ριχθεί φως στο πολύ μακρινό ''χθες''. Έτσι, οι γνώσεις που αποκτώνται αντικαθιστούν τις γενικολογίες και υποθέσεις των αρχαιολόγων παλαιότερων χρόνων.
Άλλη μια βοήθεια της τεχνολογίας,  έχουμε και στο να μάθουμε τι είδη εμπορεύονταν οι αρχαίοι Έλληνες.
Πολλοί αμφορείς  που προέρχονται από ναυάγια, είναι φυλαγμένοι και κρατούν συνήθως μυστικά τα προϊόντα που μετέφεραν, αφού οι περισσότεροι βρέθηκαν άδειοι.
Σήμερα, με τη νέα τεχνολογία, οι αρχαιολόγοι κατόρθωσαν να βρουν νέα στοιχεία.Η τεχνολογία που τους βοήθησε, είναι αυτή που παρακολουθούμε σε σειρές αστυνομικές τύπου CSI! 
Ο κ. Κουρκουμέλης -αρχαιολόγος- τονίζει  ότι η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας ήταν εκείνη που επέτρεψε να ληφθεί γενετικό υλικό από τους αμφορείς χωρίς εκείνοι να «τραυματιστούν» στο ελάχιστο.
Λήψη δείγματος με μια μεγάλη μπατονέτα, ανάλυση με τη συμβατική μέθοδο γενετικών αναλύσεων, αυτήν της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR), παραγωγή αντιγράφων του γενετικού δείγματος και στη συνέχεια σύγκριση με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων που περιέχουν φυτικό DNA αρκετών ειδών.

Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα. Δεν ήταν μόνο λάδι και κρασί που εμπορεύονταν οι πρόγονοί μας, αλλά βρέθηκε το DNA οσπρίων, πιπερόριζας (του γνωστού μας τζίντζερ), καρυδιών, άρκευθου (λατινική ονομασία Juniperus communis που σημαίνει άγριο κυπαρίσσι και χρησιμοποιείτο πιθανότατα ως μπαχαρικό), αλλά και την ύπαρξη αρωματικών βοτάνων όπως η μέντα, το θυμάρι και η ρίγανη.
Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι βρέθηκαν είδη φυτών που δεν κατορθώθηκε να ταυτιστούν με τη  βάση δεδομένων γιατί ή δεν είναι ενημερωμένη πλήρως   ή δεν υπάρχουν πια, τα φυτά αυτά.
Η σκέψη όμως και η δυνατότητα που ανοίγεται είναι ότι μπορούν να ''αναστηθούν'' φυτά που έχουν χαθεί ή ακόμη να αναγεννηθεί η ''αρχαία άμπελος'' που έδινε το κρασί τότε!!!!!!!!!!!!!!
Πολύτιμες πληροφορίες για έναν κόσμο που χάθηκε, αλλά άφησε πίσω του τη λαμπρή του σφραγίδα.
.........................
Οι πληροφορίες είναι από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ




4 σχόλια:

  1. ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΑΓΙΑ?? ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΜΑΚΡΙΝΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΡΟΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΞΕΘΑΨΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΡΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι δεδομένο ότι αυτά που ανακαλύπτουν στον Ελλαδικό χώρο είναι αρχαία Ελληνικά. Τώρα, με την βοήθεια της τεχνολογίας, απαντούν σε ερωτήματα που απλά οι απαντήσεις ήταν υποθετικές. Και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας είναι ένα μουσείο .......και πόσα ακόμη μένει να βρεθούν ή πόσα έχουν χαθεί!!!!!!
    Καλησπέρα Vicky και σ'ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή