Τελικά, η Ιθάκη του πολυμήχανου Οδυσσέα βρέθηκε;;;
Νέο εντυπωσιακό οικοδόμημα της Μυκηναϊκής περιόδου (1400-1200π.χ.), βρέθηκε μετά τις αρχαιολογικές ανασκαφές στον Πόρο Κεφαλονιάς.
Θεωρείται τμήμα ενός εκτεταμένου οικιστικού κέντρου και είναι το πρώτο που βρέθηκε στην Κεφαλονιά.
Αν επιβεβαιωθεί, τότε η Ιθάκη του Οδυσσέα είναι η Κεφαλονιά με το ανάκτορο του βασιλιά και εμπνευστή του Δούρειου Ίππου να βρίσκεται στον Πόρο.
Εκεί κοντά βρίσκεται και ο θολωτός Μυκηναϊκός τάφος που έχει ανακαλυφθεί και θεωρείται ο μεγαλυτερος θολωτός τάφος της βορειοδυτικής Ελλάδας.
Η κορυφή του θόλου βρέθηκε βυθισμένη. Από τη διενεργηθείσα ανασκαφή διαπιστώθηκε ότι κατέρρευσε κατά τα χρόνια της Βενετοκρατίας, όταν ο τάφος χρησιμοποιήθηκε ως κατάλυμα. Όπως συμβαίνει συνήθως με τους θολωτούς τάφους, είχε συληθεί ήδη από την αρχαιότητα. Από τα διασωθέντα κτερίσματα συνάγεται ότι η ταφική του χρήση διήρκεσε από τα μυκηναϊκά έως και τα ελληνιστικά χρόνια.
Η γεωγραφική θέση του τάφου και σήμερα του νέου Μυκηναϊκού οικοδομήματος που βρέθηκε, τα συνδέει και τα δύο με την έρευνα για τη θέση της Ομηρικής Ιθάκης!
Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Αρχαιοτήτων κ.Βασιλάκη, αυτή η νέα ανακάλυψη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο ζήτημα της μνημειακής Τοπογραφίας της Μυκηναϊκής περιόδου στα νησιά του κεντρικού και νότιου Ιονίου, που αποτελούσαν την επικράτεια του βασιλιά της Ιθάκης, Οδυσσέα (/kefaloniapress.gr/)
Κοντά στο θολωτό τάφο εντοπίστηκε και ερευνήθηκε άλλος κτιστός τετράπλευρος θαλαμοειδής τάφος, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως οστεοφυλάκιο. Το δάπεδό του ήταν επιστρωμένο με λευκά βότσαλα. Οι μακρές πλευρές του συγκλίνουν προς τα άνω, η δε στέγη θα ήταν από μεγάλες πλάκες σε οριζόντια δόμηση. Κατά την έρευνα αποκαλύφθηκαν σκελετικά λείψανα 72 ατόμων, τα οποία είχαν μεταφερθεί εκεί με λίγα από τα κτερίσματά τους, όταν κατά τις εργασίες ανέγερσης του νεότερου θολωτού καθαρίστηκε ο χώρος (ανακομιδή). odysseus.culture.gr
Και η αρχαιολογική σκαπάνη συνεχίζει να διερευνά την ιστορία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου