Ζωή με θάρρος.......


Tι είναι θάρρος; 
Είναι η απουσία φόβου, η γενναιότητα, η τόλμη, η αποφασιστικότητα, το σθένος που σε δύσκολες περιστάσεις δείχνουν οι άνθρωποι.
Πολλά τα παραδείγματα θάρρους στην ιστορία μας, τα μνημονεύουμε πολλές φορές, τα φέρνουμε ως παράδειγμα, τα θαυμάζουμε, τα περιβάλλουμε με θρύλους και παραμύθια κάποιες φορές, τα γιγαντώνουμε έξω από τη σφαίρα των ανθρωπίνων διαστάσεων!
Ηρωποιήσαμε τους θαρραλέους. Τους γράψαμε με χρυσά γράμματα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. 
Και όμως: πολλοί μίλησαν για αυτήν την απουσία φόβου στη ζωή. Άλλοι την ονόμασαν θράσος, άλλοι αποκοτιά, ριψοκίνδυνη στάση ζωής, και άλλοι θάρρος.
Κάθε εποχή αλλάζει τον ορισμό του θάρρους. Τον προσαρμόζει στη δικό της ''σήμερα''!
Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι με θάρρος;;;
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν φοβούνται τίποτε;;;;
Δεν θα τους βρούμε στα πεδία των μαχών...δεν πολεμούν οι άνθρωποι σήμερα όπως παλιά. Θα τους βρούμε όμως στην καθημερινότητά μας.
Γιατί χρειάζεται θάρρος για να αντιμετωπίσει κανείς τη σημερινή συγκυρία. Να σταθεί στητός απέναντι στα προβλήματα, να αγωνιστεί για ό,τι έχει πραγματική αξία...
Θάρρος χρειάζεται για να υπερασπίσεις το δίκιο σου και ειδικά το δίκαιο γύρω σου. Θάρρος χρειάζεται  για να διατυπώσεις τις δικές σου απόψεις, τις δικές σου αρχές, να τις υποστηρίξεις και κυρίως να τις συνοδεύσεις με πράξεις, με τη δική σου στάση ζωής. Ειδικότερα όταν αυτές οι απόψεις πάνε κόντρα στους πολλούς. 
Θαρραλέοι είναι και αυτοί που παλεύουν με την φτώχεια, την ανέχεια, την ασθένεια, την απελπισία, την μοναξιά, την απόγνωση, το αδιέξοδο στη ζωή τους.
Θάρρος χρειάζεται για να ανοίξεις νέους δρόμους στη ζωή σου, να μην παραιτηθείς, να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι και όταν δεν φαίνεται λύση πουθενά.
Πολλοί έχουν παρεξηγήσει την έννοια του θάρρους. Θεωρούν θάρρος να ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους σε ανούσια πράγματα...
''Είμαι θαρραλέος ''λέει ο νέος  που τρέχει κάνοντας σούζα στην παραλιακή...ενώ στη ζωή του μπορεί να μην αντέχει ούτε τη θέα της ένεσης... 'Δεν φοβάμαι τίποτε ''λέει ο γείτονας που θεωρεί τον εαυτό του θαρραλέο επειδή θα ''παίξει'' ξύλο με αυτόν που θα του πάρει τη θέση στο πάρκινγκ....ενώ σκύβει το κεφάλι στο αφεντικό και δέχεται την όποια αδικία για να μην χάσει τη δουλειά του... 
Έχουμε πολλούς τέτοιους θαρραλέους  σήμερα! Τι να τους κάνουμε; 
Μας χρειάζονται όμως οι πραγματικοί θαρραλέοι που με κίνδυνο της ζωής τους βοηθούν να σωθεί η ζωή του συμπολίτη τους......που με κίνδυνο της θέσης τους στη δουλειά, υπερασπίζονται συναδέλφους, που υποστηρίζουν την αλήθεια πάσι θυσία!!!!!!!
Χιλιοειπωμένη λέξη το ''θάρρος''! Με νόημα που ο καθένας δίνει ανάλογα τη θέση του, το περιβάλλον που ζει και τις αξίες του...
Δεν θα πάψει ποτέ όμως να προκαλεί πραγματικό θαυμασμό κάθε πράξη θάρρους που ανιδιοτελώς προσφέρεται κόντρα σε κινδύνους πραγματικούς ή φανταστικούς! 
Θάρρος χρειάζεται σήμερα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες δύσκολες καταστάσεις που ζούμε.........για να υποστηρίξουμε όσους μας χρειάζονται....για να αγωνιστούμε για μια καλύτερη ζωή, για μια καλύτερη χώρα.
Μπορούμε όμως να ξεχωρίσουμε το θάρρος από το θράσος που αφειδώς προσφέρεται; 
Μόνο η αυτογνωσία μπορεί να μας βοηθήσει. 
Κάποτε παίζαμε το παιχνίδι ''θάρρος ή αλήθεια''! Ας το παίξουμε άλλη μια φορά με τον καθρέφτη μπροστά μας... 
Νομίζω μας χρειάζεται! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου