''Αν δεν λαλήσει τζίτζικας δεν είναι καλοκαίρι''!

Καλοκαίρι χωρίς τζιτζίκια γίνεται;;;
Χωρίς τον ενοχλητικό τριγμό---τραγούδι το λέμε--- που ακούγεται όλη μέρα στην εξοχή, καλοκαίρι δεν νοείται.
Κρυμμένα στα γύρω δέντρα, με τα διαφανή τους φτερά τραγουδούν σε σημείο να γίνονται ενοχλητικά πολλές φορές... Αλλά τραγουδούν μόνο τα αρσενικά εξαιτίας ενός  ειδικού οργάνου που έχουν κοντά στη βάση της κοιλιάς τους.
1500 είδη τζιτζικιών υπάρχουν που αφθονούν στις θερμές χώρες..........Αλλά αυτό το τραγούδι δεν είναι ένα....είναι τρία διαφορετικά τραγούδια : της συνάθροισης, που ρυθμίζεται από τις καιρικές διακυμάνσεις και από το τραγούδι των άλλων αρσενικών, το τραγούδι της προγαμιαίας τελετής  και το τραγούδι της ενόχλησης που είναι ένας τριγμός διαμαρτυρίας που παράγουν τα αρσενικά όταν αιχμαλωτιστούν ή όταν εμποδιστούν κατά την πτήση τους!


Σύμφωνα με τις νεοελληνικές παραδόσεις, ο τζίτζικας αδιαφόρησε να βοηθήσει την άρρωστη μητέρα του και εκείνη τον καταράστηκε ''όλο το καλοκαίρι να τραγουδά και το χειμώνα να ψοφά από την πείνα'' ή '' να φωνάζει να φωνάζει και να σκα''!
Ως φαίνεται.....αυτό το έντομο που κάνει τόσο χρόνο για να ολοκληρωθεί για να ζήσει τόσο λίγο, ενοχλούσε τον κόσμο με τον τριγμό του γι αυτό και όλοι οι μύθοι τον παρουσιάζουν ως τεμπέλη και χωρίς προνοητικότητα που του άξιζε ο θάνατος!!!!!!!!!!!
Πάντως τους επιστήμονες ενδιαφέρει πολύ ο τζίτζικας γι αυτό το όργανο που έχει στην κοιλιά του και προκαλεί τον ήχο. Αποτελείται από δυο παλλόμενες μεμβράνες τα τύμπανα, που περιβάλλονται από τα αντιηχεία,δυο ευρείς θαλάμους ανεπτυγμένους στα σπλάχνα.

Τα τζιτζίκια είναι κουφά, σύμφωνα με έναν δήμαρχο του Μαγδεμβούργου, που τον περασμένο αιώνα πυροδότησε ένα κανόνι κάτω από το πλατάνι της πλατείας που ''τραγουδούσαν'' χιλιάδες τζιτζίκια τα οποία δεν αντέδρασαν καθόλου με τον κανονιοβολισμό!
Ίσως και αυτά να μην αντέχουν το τραγούδι τους!!!!!!!
πηγή
Πάντως για πολλούς λαούς τα τζιτζίκια αποτελούσαν σημαντική τροφή και τα χρησιμοποιούσαν στην παραδοσιακή ιατρική.
Στην Κίνα τα αιχμαλώτιζαν, τα έκλειναν σε κλουβιά για να τραγουδάνε!!!!!!!!!!!

Στον τζίτζικα, σύμβολο του καλοκαιριού, οι γεωργοί μας συνήθιζαν να προσφέρουν ένα κουλούρι, κατασκευασμένο από το πρώτο στάρι της χρονιάς. Το κουλούρι --τζιτζιρόκλικο,  τζιτζιροκούλουρο κλπ--τοποθετούνταν στη βρύση του χωριού και μετά το μοίραζαν στους διαβάτες!!!!!!!!!
''Αν δεν λαλήσει τζίτζικας, δεν είναι καλοκαίρι''!!!!!!!!!!!!
Καλέ μου τζίτζικα καλώς όρισες!!!!!!!!!!!!!

Οι πληροφορίες είναι από την εγκυκλοπαίδεια Britannica

2 σχόλια:

  1. Πράγματι,τζίτζικας και καλοκαίρι πάνε μαζί...Πόσα βράδια κάτω απ'τα δέντρα δεν μας ταξίδεψε το τραγούδι του...Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι φίλη μου!
    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα, δροσερό και όμορφο με ή χωρίς τζιτζίκια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή