Το χθες και το σήμερα της τσάντας!!!!!!

Καλοκαίρι και  τα βράδια είναι γλυκά που ευνοούν  τις βόλτες! 
Και βολτάρουν όλοι................και πρώτοι και καλύτεροι οι ....τσαντάκηδες!
Γύρω στα 10 περιστατικά αρπαγής τσάντας καταγγέλλονται σε κάθε βάρδια της αστυνομίας...........Το αποτέλεσμα =μηδέν!
Περίμενα τη φίλη μου για τη βραδινή μας έξοδο. Η βραδιά ήταν όμορφη, ούτε ζεστή, ούτε βροχερή..
Και να την!!! Με τη τσάντα της αγκαλιά! Γιατί ένα μεγάλο σκίσιμο ήταν  στο πλάι...Και τα πράγματά της χύμα μέσα στην αγκαλιά..........φυσικά το πορτοφόλι έλειπε!!!!!!!!
-Δεν το κατάλαβα, το πιστεύεις;; Ήταν η πρώτη  φράση που μου είπε...
-Πώς γίνεται να μην το καταλάβω;;; Μέσα στο τρόλεϊ ήταν...δίπλα μου προφανώς, και έσχισε τη τσάντα, πήρε το πορτοφόλι και....................;;;;;;;;;;;;;;
Είπαμε πολλά. Ευτυχώς είναι από εκείνους που δεν έχουν τίποτε αξίας στην τσάντα και το πορτοφόλι είχε κάτι ψιλά! Τίποτε άλλο. Έτσι είχαμε όλο το χρόνο να το αναλύσουμε, να το διακωμωδήσουμε και να ''κλάψουμε'' την όμορφη τσάντα της!!!!!!!!!!!
Μια τσάντα για κάθε γυναίκα, έτσι δεν λένε;;;
Για πολλές είναι βάρος, αλλά για άλλες απαραίτητη όπως τα........παπούτσια.
Η ανάγκη αποθήκευσης- προφανώς- των απαραίτητων κατά τη μετακίνηση,  οδήγησε στη δημιουργία αυτής της τεράστιας βιομηχανίας μόδας της τσάντας!!!!!!!!!!!!!!
Εν αρχή ήταν το ...τίποτε. Μετά, ένα μικρό ταπεινό κομμάτι δέρματος δεμένο στη μέση της προϊστορικής γυναίκας.
Στον Μεσαίωνα όμως βρίσκουμε για πρώτη φορά τη γυναικεία τσάντα πιο κοντά στη σημερινή της μορφή.
Πρόκειται για μια θήκη που κρεμόταν από τη μέση. Εκεί, στη μέση θα μείνει και στην Αναγέννηση, με τη μορφή μικρού πουγκιού.
Το υλικό που φτιαχνόταν η τσάντα, ή αυτό το πουγκί, ήταν κυρίως το δίχτυ.
Τι να είχε μέσα το πουγκί της  γυναίκας της αναγέννησης;;; Κάποια κέρματα...ίσως λίγο άρωμα, κάποια μπιλιετάκια ....ένα κεντημένο μαντήλι!!!!!!!!
Πάντως κινητό δεν θα υπήρχε, ούτε ένα πορτοφόλι κάρτες και φυσικά ούτε νεσεσέρ καλλυντικών ................
Πάντως, μετά το δίχτυ, γύρω στα 1869, ανακαλύφθηκε στην Αμερική το πρώτο συνθετικό υλικό και κατασκευάστηκε τσάντα από σελιλόιντ.
Και αμέσως κατακτά την υψηλή κοινωνία το νέο συνθετικό.Γιατί αν δεν κατακτήσει την υψηλή κοινωνία, δεν θα βγει στην αγορά....Φτιάχνονται τότε τσάντες, σε διάφορα σχέδια με χέρι αλυσίδα ή μεταξωτό μαντήλι.
Και εκεί στο 1870-1871 αρχίζει ο ανταγωνισμός δύο επιχειρηματιών στο χώρο της κατασκευής της τσάντας που άλλαξε την ιστορίας της και την παγκόσμια εικόνα της.
Είναι ο Λουί Βιτόν  και ο Ερμές!
Πανάκριβες τσάντες σήμερα οι Βιτόν και Ερμές!!!!!!...Αξίζουν μια μικρή περιουσία!!
Ο Λουί Βιτόν λοιπόν τότε, αποφάσισε να κατασκευάσει πολυτελή  είδη ταξιδιού και τσάντες.
Ο Ερμές είναι εκείνος που στις αρχές του 20ου αιώνα κατασκεύασε την πρώτη τσάντα με φερμουάρ  και την αφιέρωσε στην γυναίκα του.
Ακολουθεί η τσάντα Κelly, που αρκετά χρόνια μετά την κατασκευή της πήρε το όνομά της από την Γκρέις Κέλι, που την λάτρεψε.
Τέλος ο Εμίλ Ερμές παρατηρώντας τη δυσκολία της ηθοποιού και τραγουδίστριας Τζέιν Μπίρκιν να χωρέσει σε ένα καλάθι τα ρούχα τα δικά της και της κόρης της κατασκεύασε μια μεγάλη τσάντα, την πρώτη μεγάλη πρακτική ακριβή τσάντα ειδικά για μαμάδες. Έτσι, η τσάντα μεγαλώνει και ανάλογα με τις εποχές παίρνει το σχήμα της και την τελική της μορφή στο χέρι της γυναίκας.
Για άλλες, η τσάντα είναι και όπλο...Ίσως αυτό να εννοούν όσοι λένε ότι η τσάντα για τη γυναίκα είναι........... η δύναμή της!!!
Το 1918 εμφανίζεται η πρώτη τσάντα φάκελος. Τα υλικά της είναι δέρμα ή μαλλί ή ύφασμα,έχει μια σκληρή βέργα στο πάνω μέρος και κλείνει με ελατήριο.
Το 1920 εμφανίζεται ένας νέος επιχειρηματίας που φτιάχνει σέλες για άλογα. Κατασκεύασε και τσάντες και βαλίτσες αλλά οι σνομπ κυρίες της αριστοκρατίας δεν τον ..........καταδέχονταν. Εκείνος έκανε υπομονή και αμείφθηκε! Ήταν ο Γκούτσι!!!!!!!!!!!!!!
Στη δεκαετία του '30 εμφανίζονται οι τσάντες στον ώμο. Εμπνευστής ήταν η εκκεντρική Έλσα Σκιαπαρέλι που σχεδίασε και τις τσάντες κλουβιού πουλιού ενώ ο καλός της φίλος Νταλί της σχεδίασε τσάντες σε σχήμα τηλεφώνου ή πλήκτρων πιάνου!
Την ίδια εποχή η Λουλού Γκίνες φτιάχνει τσάντες σε σχήμα αγροικίας με κόκκινη σκεπή καθώς και τσάντες  σε σχήμα βεντάλιας.
Το απόλυτο must, το 1950, είναι η τσάντα κουβαδάκι ενώ οι βραδινές είναι σατέν και στολίζονται με στρας και ημιπολύτιμους λίθους.
Το 1955 η Κοκό Σανέλ πήρε το βραβείο Neiman Marcus για την τσάντα από καπιτονέ.
Και έρχεται το 1980 με τη μανία των γυναικών για επώνυμες τσάντες,  ώστε ο οίκος Σανέλ έβαλε πλαφόν σε κάθε πελάτισσα: απαγορεύεται μια πελάτισσα να αγοράσει πάνω από τρια κομμάτια.
Η πιο παράξενη τσάντα σήμερα είναι φτιαγμένη από αυγό στρουθοκαμήλου, στολισμένη με  πολύτιμους λίθους, αλυσίδες και δαντέλες....και κοστίζει 1500 δολάρια.
Η πιο ακριβή τσάντα στον κόσμο είναι λίγο μεγαλύτερη από μια  παλάμη, φέρνει επάνω της λευκόχρυσο και διαμάντια 381,92 καρατίων και η αξία της είναι .........3,5 εκατομμύρια δολάρια!!!!!!!
Πάντως να θυμάστε κυρίες μου ότι ο Κριστιάν Ντιόρ έλεγε ότι μπορείτε να είστε τέλεια ντυμένες με τα ίδια ρούχα από το πρωί έως το βράδυ, αρκεί να αλλάξετε τσάντα. Η βραδινή πρέπει να είναι μικρότερη και εντυπωσιακή!



Οι πληροφορίες είναι από το ''w/e''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου