Ας πούμε επιτέλους... ''αγαπώ το σώμα μου'΄'!!

Είμαστε μια ανάσα από το καλοκαίρι....Και οι συμβουλές για δίαιτες έχουν πολλαπλασιαστεί..Δεν είναι κάτι νέο....αλλά αυτήν την εποχή δεν μπορώ να μη σκεφθώ τι έχουν περάσει και τι περνάνε οι γυναίκες του κόσμου για να έχουν ωραίο σώμα!!!!!!!!!!
Βέβαια κάθε εποχή έχει τα δικά της πρότυπα....
Θυμάμαι εποχές  για τις οποίες έχω διαβάσει ή δει σε ταινίες που οι γυναίκες προσπαθούσαν να χωρέσουν σε έναν κορσέ που έσφιγγε τόσο το σώμα ώστε και η ανάσα γινόταν μετά δυσκολίας!!! 
''Μέση δαχτυλίδι, και καμπύλες είναι το όμορφο σώμα '' έλεγε η γιαγιά μου.
Μα τα χρόνια πέρασαν και η Τουίγκι με τα  41 κιλά και το 1,67 ύψος έβαλε τις βάσεις για το σημερινό πρότυπο σώμα- στέκα!
Τα ΜΜΕ προβάλλουν το σώμα-τοπ μόντελ και η προβολή των μοντέλων  έχει επηρεάσει τόσο τις γυναίκες και τους άντρες ώστε μια ολόκληρη βιομηχανία μόδας και ομορφιάς πλουτίζει από αυτό το πρότυπο ομορφιάς.
Δεν μιλάμε για πάχος....που είναι ασθένεια και  που προκαλεί τόσες βλάβες στον οργανισμό. Μιλάμε για την ποικιλία σωματότυπων, που δεν μπορούν με κανένα τρόπο να αλλάξουν φυσιολογικά.
Και εδώ μπαίνει η επιστήμη: χειρουργικές επεμβάσεις, λιποαναρροφήσεις, πλαστικές, χάπια και προσθετικά αδυνατίσματος, δίαιτες, γυμναστήρια, κρέμες σύσφιξης, ρούχα με μικρή ποικιλία μεγεθών, είναι μερικά από αυτή την τεράστια βιομηχανία που ζει από την επιθυμία να είσαι όμορφη!!!
Όμως, όλη αυτή η μανία για απόκτηση του σώματος οδοντογλυφίδα, προκαλεί σε όσες και όσους έχουν εθιστεί πολλά προβλήματα.
Τα ψυχολογικά είναι στην πρώτη γραμμή....Μέχρι και τάσεις αυτοκτονίας παρουσιάζονται εξαιτίας της έλλειψης αυτοπεποίθησης. 
Η νευρική ανορεξία μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο...
Πόσες φορές έχουμε ακούσει για έφηβες που  αυτο-προκαλούν εμετό μετά από φαγητό, επειδή νοιώθουν τύψεις για κάτι που έφαγαν!!! 
Πόσο κακό κάνουν στην υγεία τους, προσέχοντας μόνο το ''ένδυμα'' του οργανισμού και όχι τον ίδιο τον οργανισμό τους!!!
Έρευνες έχουν δείξει ότι η αντίληψη των γυναικών για το σώμα τους είναι και εύθραυστη και κατευθυνόμενη...
Η ψυχολόγος Τρέισι Τίλκα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, δημοσίευσε μια έρευνα που αποδεικνύει ότι οι γυναίκες που προσέχουν περισσότερο πώς λειτουργεί  το σώμα τους  και λιγότερο πώς αυτό φαίνεται στα μάτια των άλλων, έχουν πιο υγιή και πιο θετική εικόνα για τον εαυτό τους και τρώνε ό,τι το σώμα τους έχει ανάγκη και όχι ότι απαιτεί η κοινωνία!!!
Η ανασφάλεια που νοιώθουν οι γυναίκες σήμερα για το σώμα τους περνάει στα παιδιά τους και ειδικά στα κορίτσια τους...Έτσι, μεγαλώνουν άτομα που αν δεν κατορθώσουν να επιτύχουν το στόχο τους --σώμα-στέκα--, γίνονται κομπλεξικά, δυστυχισμένα άτομα, ανασφαλή και  αντικοινωνικά.
Το 1989 η Τζέιν Χίρσμαν και η Κάρολ Μάντερ  έγραψαν το βιβλίο ''Όταν οι γυναίκες θα σταματήσουν να μισούν το σώμα τους'' και ανέφεραν ότι ''όσο περισσότερη δύναμη αποκτούμε οι γυναίκες στις κοινωνίες μας τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση εναντίον μας να ξεφορτωθούμε τις καμπύλες μας που κάνουν τα σώματά μας να διαφέρουν από αυτά των ανδρών''!
Η ομορφιά πάντως είναι διαφορετική από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή! 
Εξάλλου, ''οι γυναίκες  και τα σώματά τους είναι ο συμβολικός πολιτιστικός τόπος όπου οι ανθρώπινες κοινωνίες αποτυπώνουν την ηθική τους τάξη........'' λέει η Σέιλα Μπενχαμπίπ , πολιτική επιστήμων και φιλόσοφος!
Ας αποκτήσουμε σωστή θεώρηση της έννοιας της  ομορφιάς, αλλά   και του σώματός μας και να μην γινόμαστε εύκολη λεία κατευθυνόμενη από ένα σύστημα που ζει και πλουτίζει από τη δική μας ανασφάλεια!!!
Ομοιομορφία δεν υπάρχει στη φύση! Και ο άνθρωπος ανήκει στη φύση...
Ας ξανακατοικήσουμε στο σώμα μας μια και η Σούζαν Όρμπαχ στο βιβλίο της ''Το πάχος ένα φεμινιστικό ζήτημα'' έγραφε ''Το άγχος των γυναικών για τη διατροφή τους τις έφτασε στο σημείο να μην κατοικούν πλέον στο σώμα τους....''
Μας φτάνουν όσα άγχη έχουμε στη ζωή μας, ας μην προσθέτουμε και άλλα!
Όλες γνωρίζουμε τη σωστή διατροφή για τον οργανισμό μας... Ας την ακολουθήσουμε και ας αγαπήσουμε το σώμα μας  αυτό το καλοκαίρι!!!
Είναι σίγουρο ότι θα ξαναγεννηθούμε!!!

2 σχόλια:

  1. ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ,ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΣΟ ΘΑΧΟΥΜΕ ΑΔΥΝΑΤΙΣΕΙ ΟΛΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή θα πρέπει να πούμε στους κυβερνώντες μας ένα μεγάλο ευχαριστώ έτσι;;;χαχαχα
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή