Η Γενετική Ρύπανση της Διατροφής μας!!!

Μεταλλαγμένα τρόφιμα ............η νέα - παλιά απειλή !!
Πρόκειται για γενετική ρύπανση της διατροφής μας. Παράγονται στα εργαστήρια και όσο και αν διαβάζουμε τις ετικέτες για να αποφύγουμε την αγορά των μεταλλαγμένων τροφίμων, οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί φτάνουν έμμεσα στο πιάτο μας σε τεράστιες ποσότητες μέσα από τις ζωοτροφές.
Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι ζωντανοί οργανισμοί με τροποποίηση του DNA τους, που είναι προϊόντα εργαστηρίου και όχι της φύσης.
Διασταυρώνονται με φυσικούς οργανισμούς, αναπαράγονται, μεταναστεύουν και μεταφέρονται με απρόβλεπτες και μη ανατρέψιμες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Τα πρώτα Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ( ΓΤΤ), δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ το 1983 και ήταν δενδρύλλια καπνού, ιδιαίτερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Σήμερα καλλιεργούνται εκατομμύρια στρεμμάτων με γενετικά τροποποιημένα φυτά, όπως σόγια, καλαμπόκι, βαμβάκι, πατάτες, ελαιοκράμβη, κολοκυθιές, ραδίκια και ντομάτες.
Πολλά από αυτά βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο. Για παράδειγμα, ρύζι με αυξημένη περιεκτικότητα σε σίδηρο ή λυσίνη, γλυκοπατάτες ανθεκτικές σε ιούς, ψάρια που θα αναπτύσσονται ταχύτερα, δένδρα που θα μπορούν να παράγουν φρούτα και ξηρούς καρπούς ταχύτερα, πατάτες σχεδιασμένες ώστε να απορροφούν λιγότερο λάδι στο τηγάνισμα, φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και Ε και φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία και σε καταστροφικά έντομα και ζιζάνια.
Οι επιπτώσεις είναι πολλές. Άλλες είναι γνωστές και άλλες με άγνωστες ακόμη επιδράσεις ....
Πρώτα από όλα, η κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφών οδηγούν στην εμφάνιση νέων αλλεργιών, στην αύξηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, έχουν τοξική δράση με άγνωστες ακόμα επιδράσεις που μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου ή άλλων παθήσεων.
Όμως και το περιβάλλον επιβαρύνουν γιατί αλλοιώνεται η βιοποικιλότητα, γιατί γίνεται μεγάλη χρήση φυτοφαρμάκων. Ακόμη, τα ζιζάνια και έντομα γίνονται πιο ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα με αποτέλεσμα να χρειάζονται πιο ισχυρά δηλητήρια για την καταπολέμησή τους άρα και πιο επικίνδυνα.
Επίσης η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων, μολύνει γενετικά  και τις συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες επειδή γίνεται μεταφορά των μεταλλαγμένων γονιδίων.
Η εξάπλωση των γενετικά μεταλλαγμένων τροφών, που ανήκει σε λίγες εταιρείες και ελέγχουν τη γεωργία, είναι επικίνδυνη και γιατί οι πολυεθνικές εταιρείες θα φτάσουν να ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων. 
Έτσι οι φτωχότερες χώρες θα εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από τις βιομηχανοποιημένες τροφές και  αν συμπεριλάβουμε και όσους ελέγχουν την τεχνολογία, τότε καταλαβαίνουμε ότι τα προϊόντα που θα παράγονται θα είναι σύμφωνα με τα συμφέροντά τους!!!!!!!
Γι αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζει κανείς.
Προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προβλέπει τη σήμανση των συσκευασμένων προϊόντων  ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τις μεταλλαγμένες ύλες.
Προσοχή και στα παιδιά!
Παιδικές τροφές, σνακ, σοκολάτες, γλυκά, μπισκότα μπορεί να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια ή καλαμπόκι ως βασικά συστατικά ή πρόσθετα.
Προσοχή ακόμη και στα προϊόντα τα μεταλλαγμένα που θα φτάσουν κρυφά στο πιάτο μας.
Ας θυμόμαστε ότι το 80% περίπου της παραγωγής σόγιας και του καλαμποκιού γίνονται ζωοτροφές και τα ζώα που τρέφονται με μεταλλαγμένες τροφές, μας τις μεταφέρουν .
Από έρευνα της Greenpeace προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών βιομηχανικών τροφίμων, δεν περιέχουν μεταλλαγμένες ύλες.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία  δεν καλύπτει τα ζωικά προϊόντα, ακόμη και αν προέρχονται από ζώα που τράφηκαν με μεταλλαγμένες τροφές.
Ορισμένες χώρες όμως πήραν την πρωτοβουλία και επισημαίνουν στα ζωικά προϊόντα πια ζώα προέρχονται από μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές.
Στα βήματα αυτά και η Ελλάδα, θα δημιουργήσει προαιρετικά  πρότυπο για την επισήμανση των Ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης που δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Έτσι θα γνωρίζουμε αν, το κοτόπουλο ή το γάλα , το ψάρι και τα αβγά που αγοράζουμε, έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τους μεταλλαγμένα.
Ας ελπίσουμε να μην καθυστερήσει το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  στη δημιουργία του κρατικού σήματος για τα μη μεταλλαγμένα ζωικά είδη!
Χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και διαμαρτυρία σε  όσες εταιρείες μας σερβίρουν επικίνδυνες τροφές.
Η κόρη μου όταν την ενημέρωσα για όλα αυτά--και το κάνω συχνά για να μη ξεχνιόμαστε-- μου είπε '' Μα από τι να πρώτο-προσέξουμε πια;; Μπορείς να ελέγχεις συνεχώς ;;'' Της είπα αυτό  ακριβώς  που πιστεύω: ''Ο καθένας είναι υπεύθυνος να επιλέξει το τι θα δεχθεί, πώς θα αντιδράσει και πώς θα πορευτεί. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε. Από εκεί και πέρα, αν δεν υπάρχει άγνοια, είναι επιλογή του καθένα από μας"!!!!




Από την εφημερίδα ''Νεα της Κυψέλης''!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου