Μια πικρή ιστορία για μια γλυκιά ''πρωταγωνίστρια'' της παραγωγής!!!

''Mια χώρα που δεν παράγει τίποτε, και που όσα λίγα παρήγαγε τα διέλυσε με ''περηφάνια''!!!'' Αυτή είναι η εικόνα της χώρας μας σήμερα...........


Μια πικρή ιστορία για τη γλυκιά πρωταγωνίστρια της παραγωγής, τη ζάχαρη, αποδεικνύει περίτρανα του λόγου το αληθές!
Η ελληνική βιομηχανία ζάχαρης ήταν μια υγιής βιομηχανία με πέντε εργοστάσια, και έως το 2006 τα εργοστάσια υπερκάλυπταν τις εγχώριες ανάγκες  παράγοντας 320.000 τόνους , με μηδενικά χρέη και καταγράφοντας κέρδη το 2005 πάνω από 10 εκατομ. ευρώ.
Αν και η παραγωγή της ζάχαρης στη χώρα μας ανήκε στο δημόσιο, αν και διορίζονταν ''κουμπάροι και λοιποί παρατρεχάμενοι '' των κομμάτων, προς εξυπηρέτηση κομματικής πελατείας, το ότι ήταν μονοπώλιο έσωζε την κατάσταση,αφού καμιά ουσιαστική πολιτική δεν ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού.
Μετά, ανέλαβε την αγροτική μας παραγωγή η ΕΕ.
Έτσι,  φρόντισε να εξασφαλίσει την παραγωγή των ισχυρών της ένωσης ενώ ο νότος ..........εξαφανίζεται!!!
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ αποφάσιζε και διέταζε!!!
Αποφάσισε  η τευτλοπαραγωγή να περιοριστεί σε μια στενή λωρίδα μεταξύ Λονδίνου και Πράγας. Και διέταξε ποσόστωση παραγωγής στα κράτη μέλη.
Αυτό σήμαινε για την Ελλάδα ότι το  δικαίωμα παραγωγής της ήταν 158.000 τόνοι από τους  320.000 μέχρι τότε.
Και, αφού οι εθνικές αγροτικές  πολιτικές καταργήθηκαν, αποφάσισε ότι μπορούν τα κράτη να εξάγουν σε τρίτα κράτη τα πάντα- εκτός από όπλα- με αντάλλαγμα την εισαγωγή ζάχαρης από αυτά.  Τη θυμόμαστε αυτήν την ευρωπαϊκή πολιτική, enerything but arms, που πέρασε παρ όλες τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Ευρώπης το 2005, έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!!
Ακόμα αποφάσισε η ΕΕ να μειώσει την τιμή που έδινε στους αγρότες που παράγουν τεύτλα, κατά 45%!!
Επέβαλε εισφορά για το κοινό ταμείο της Ευρώπης, την εισφορά ποσόστωσης, που για κάθε τόνο ζάχαρης θα έπρεπε να πληρωθεί εισφορά 110-170 ευρώ τον τόνο.


Μετά τι;;;
Με  αντάλλαγμα 87.000.000 που πήραμε από το κοινοτικό ταμείο, κλείσαμε τα δύο από τα πέντε εργοστάσια της βιομηχανίας ζάχαρης, αυτό της Λάρισας και της Ξάνθης.
Τότε, το καλοκαίρι του 2006, ο  πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πως τα εργοστάσια αυτά θα μετατραπούν σε εργοστάσια παραγωγής βιοκαυσίμων.
Το Δεκέμβριο του 2008, το όλο θέμα των βιοκαυσίμων είχε παγώσει...
Τα συμφέροντα  δεν άφησαν....;;;;
Σήμερα έχει ένα μεγάλο ''πωλείται'' για το καλό του Μνημονίου...χμ της πατρίδας ήθελα να πω. 
Η βιομηχανία μας ανήκει στην Αγροτική τράπεζα που για να εξυγιανθεί η τράπεζα θα πρέπει να πωληθεί  η παραγωγή ζάχαρης,αφού είναι ελλειμματική.
150.000.000 ευρώ χρωστά η ΕΒΖ στην Αγροτική τράπεζα...η οποία για χρόνια είχε επιβάλλει υποχρεωτικό δανεισμό της βιομηχανίας από την τράπεζα με επιτόκιο 12%, όταν το αντίστοιχο επιτόκιο στην ελεύθερη αγορά είναι 8%!!!!!!!!!!! 
Το 2009, η ΕΒΖ, καταγράφει ζημιές ρεκόρ ύψους 46 εκατ. ευρώ. Το ''σήμερα'', βρίσκει την βιομηχανία να αντιμετωπίζει φιλόδοξα σχέδια, να έχει μειωθεί η ζημιά σε 34 εκατ. ευρώ και .......... να πωλείται!!!
Οι αγρότες που καλλιεργούσαν τεύτλα άλλαξαν καλλιέργειες και υπάρχει έλλειψη τεύτλου, που δεν μπορεί να αγοράσει η εταιρεία από άλλη χώρα γιατί το τεύτλο δεν ψύχεται και δεν μπορεί να μεταφερθεί.
Οι αγρότες ζητούσαν μια μικρή αύξηση για να σπείρουν τεύτλα και αντ αυτού, έμαθαν από την Αγροτική Τράπεζα την απόφαση για την πώληση της βιομηχανίας.
Ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ, λέει :''...........Η λεγόμενη μείωση του εισοδήματος των αγροτών είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, κρύβονται πίσω από αυτό το ψέμα για να μην ομολογήσουν ότι στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες''!
Αν η εταιρεία ήταν υγιής,  θα μπορούσε σήμερα να καταγράφει σημαντικά έσοδα για το κράτος, αφού το περιβάλλον της αγοράς είναι τόσο ευνοϊκό. Οι σημαντικοί παραγωγοί ζάχαρης έπαθαν καταστροφές, όπως η παραγωγή της Βραζιλίας που καταστράφηκε από όξινη βροχή, της Ρωσίας από την πυρκαγιά, της Ινδίας από τον καύσωνα, της Αυστραλίας από πλημμύρες.
Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που η ΕΕ, αν και έχει επιβάλλει ποσόστωση στα κράτη μέλη, επιτρέπει τη διάθεση  στην αγορά, μεγαλύτερων ποσοτήτων !!!!
Και σημειωτέον ότι η τιμή της ζάχαρης είναι στα ύψη και αναμένεται να ανέβει και άλλο!!!
Και εμείς...............το ''χάσαμε και αυτό το τρένο''!!!!!!


Οι πληροφορίες είναι από το ''Ε'', από το θαυμάσιο άρθρο της Ντίνας Δασκαλοπούλου για τη ζάχαρη



6 σχόλια:

  1. Δυστυχώς έχουμε χάσει πολλά τρένα μέχρι τώρα αγαπητή μου φίλη. Κι εμένα αυτό που μ' ανησυχεί περισσότερο ακόμα είναι που ο κόσμος "δεν κατεβαίνει πια στις αποβάθρες"...

    Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα εύχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Diatton η έλλειψη κοινού στις αποβάθρες μήπως σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον τρένα για να ανέβει;;; Ή μήπως δεν έχει προορισμό;;; Ή μήπως δεν εμπιστεύεται κανένα τρένο για ταξίδι;;;
    Λέω μήπως..............;
    Καλή σου εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά Αννα μου βάλανε πολλοί το χεράκι τους για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε σήμερα,μηδέ εξαιρουμένης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως πεντακάθαρα αναφέρεται στο πολύ κατατοπιστικό άρθρο.Μ' αρέσει που η Αγροτική Τράπεζα έβαζε επιτόκιο 50% πάνω!Για ποιούς να πρωτοπούμε;τις κυβερνήσεις;τις διοικησεις;τους συνδικαλιστές;Οχι τρένο δεν έχει πια αλλά ούτε σχεδία!!!
    Να είσαι καλά,καλό βράδυ και μη σκαλίζεις τέτοια θέματα γιατί πονάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nομίζω Δημήτρη ότι παραέχουμε πέσει σε νάρκη...Μάλλον μας χρειάζεται ο πόνος μπας και ξυπνήσουμε!!!!!
    Καλή σου εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑ ΜΟΥ ΔΕΙΞΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΕ ???? ΟΤΙ ΘΑΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ???? ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ??? ΟΤΙ ΘΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ??? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΛΑ??? ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΚΑΚΑ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΡΙΘΜΗΣΩ. Η ΕΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΝΟΤΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ , Ο,ΤΙ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝΕ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ , ΤΑ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΑΒΟΥΡΕΣ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣ . ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΗΚΑΝΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΓΙΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ. ΖΗΤΩ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Vichy καλησπέρα. Πήραμε όμως χρήματα πολλά που αν γινόταν σωστή τοποθέτηση θα είχαμε πραγματικά αναπτυχθει...Και εμείς τα κάναμε επιδοτήσεις και τα ξοδέψαμε σε αυτοκίνητα και ψευδείς δηλώσεις παραγωγής.
    Αν μπορούσε ένα κράτος να είναι εκτός συνασπισμών θα ήταν το ιδανικό. Αλλά δεν μπορεί οπότε ας κοιτάμε καλύτερα τι λάθη κάναμε....εγκληματικά λάθη. Ας κοιτάζαμε το συμφέρον μας και εμείς και όχι το γρήγορο πλουτισμό...........
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή