Νερό : είδος προς εξαφάνιση!

1ο ΑΤΟΜΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΚΟΛΑΖ,
 34o ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ, ΓΙΑΝΝΑ ΝΕΜΠΟΥΝΟΥ


Έχω γράψει τόσα για την καταστροφή  που εμείς οι άνθρωποι προκαλούμε στο περιβάλλον! 
Ε...ας γράψω σήμερα για την μελλοντική αιτία πολέμου που θα είναι και η σοβαρότερη..............την έλλειψη καθαρού νερού!
Τι κάνουμε για το νερό μας εδώ στη χώρα μας, εκτός από το να το μολύνουμε και να το σπαταλάμε;;;
Μόνο μια αύξηση της τιμής κατανάλωσης ..............και προτάσεις που είναι ακόμη στα χαρτιά.........
Έχει καταγραφεί ότι η μέση  ημερήσια κατανάλωση νερού ανά άτομο ανέρχεται στα 145 λίτρα... Η σπατάλη νερού είναι η κύρια αιτία αυτής της μεγάλης κατανάλωσης. Αλλά και οι παλιές τεχνολογίες στα σπίτια βοηθούν αυτήν τη σπατάλη.
Τη μερίδα του λέοντος όμως στην κατανάλωση έχουν οι κατ' εξοχήν υδροβόρες καλλιέργειες και γενικά η γεωργία με ποσοστό που φτάνει το 80%!!!
Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS αναφέρει ότι, οι απώλειες λόγω της παλαιότητας των δικτύων είναι πολύ υψηλές και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 50%.
Είναι τραγικό να σπαταλάς αυτό που δεν μπορείς να παράγεις! 
Σχεδόν 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι  έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με δυσεπίλυτα προβλήματα διαθεσιμότητας και ποιότητας των υδατικών πόρων παγκοσμίως.
Και εμείς;;;
Στην Ελλάδα το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη διαχειριστικών πρακτικών και την υπερκατανάλωση, που οφείλεται στην ανυπαρξία ορθολογικής χρήσης.
Παρ’ όλο που η χώρα μας έχει ενσωματώσει από το 2003 την ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο 2000/60 για τα νερά στο εθνικό δίκαιο, τα βήματα που ακολουθήθηκαν ήταν ελάχιστα και σίγουρα πολύ καθυστερημένα για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της
Θα πούμε τελικά το νερό νεράκι;;;
Και πώς να μειώσεις τη χρήση όταν τα πάντα εξαρτώνται από το νερό;;
Η Medsos υποστηρίζει ότι με σωστή πολιτική και διαχειριστικές πρακτικές από τη μεριά της κρατικής μηχανής, με την ευαισθητοποίηση των πολιτών, και την αντιμετώπιση της αγροτικής σπατάλης του νερού η ημερήσια κατανάλωση ανά άτομο, από 145 λίτρα θα μπορούσε να μειωθεί στα 50 λίτρα.
Ειδική δεν είμαι για το θέμα............Είναι λυπηρό όμως να βλέπεις πχ σπασμένους σωλήνες να εκτοξεύουν νερό στο δρόμο και την επέμβαση για την διόρθωση της ζημιάς να αργεί τόσο πολύ!!!!
Ας ακούσουν οι αρμόδιοι............
Χωρίς νερό δεν ζούμε και ας γνωρίζουμε  ότι, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, το καθαρό νερό εξελίσσεται σε ένα είδος πολυτελείας.
Ας φροντίσουμε να έχουμε πριν να είναι αργά!
Γιατί αλλιώς το νερό θα γίνει είδος προς εξαφάνιση! Ή μήπως είναι ήδη;;;







6 σχόλια:

  1. Αννα μου κατά κάποιο τρόπο συμπέσαμε στα νυχτερινά μας θέματα.Ο παγκόσμιος πόλεμος για το νερό μπορεί να καθυστερήσει λίγο,ο εμφύλιος όμως έχει αρχίσει προ πολλού μεταξύ Αιτ/νων και Θεσσαλών για τα νερά του Αχελώου με την περιβόητη εκτροπή.Δεν φτάνει που φτάσαμε μέχρι το ΣτΕ,το οποίο λέει και ξελέει αλλά στείλαμε και 14 ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και αναμένουμε απαντήσεις.Απ' ότι λέγεται η Θεσσαλία στέγνωσε από την αλόγιστη χρήση του νερού στις βαμβακοκαλλιέργειες.
    Να είσαι καλά,καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη δεν ξέρω αν θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος για το νερό....και αν θα αργήσει. Τοπικοί θα γίνονται γιατί το νερό αρχίζει να χάνεται. Και μιλάμε για καθαρό πόσιμο νερό.
    Ας έχουμε κάπου σωστή διαχείριση.....πολλά ζητάω;;;
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως έχουμε και πουθενά σωστή διαχείριση;
    Εύχομαι καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με υγεία,καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. luthierschool ευχαριστώ για τις ευχές σου και εύχομαι με τη σειρά μου η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει αληθινή ανάσταση στη χώρα μας....Ίσως έτσι δούμε σωστή διαχείριση που τόσο τη χρειαζόμαστε!!
    Καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι λυπηρό όμως να βλέπεις πχ σπασμένους σωλήνες να εκτοξεύουν νερό στο δρόμο και την επέμβαση για την διόρθωση της ζημιάς να αργεί τόσο πολύ!!!!
    Ας ακούσουν οι αρμόδιοι


    Οι αρμόδιοι δεν ακούν:

    α) γιατί είναι δημόσιοι υπάλληλοι (ο μισθός πέφτει, βρέξει χιονίσει)
    β) γιατί περιμένουν να μαζευτούν αρκετά περιστατικά σε μια περιοχή ώστε να στείλουν τα συνεργεία που είναι ελάχιστα λόγω εξοικονόμησης χρημάτων.

    Ο Έλληνας αδιαφορεί για το νερό που χύνεται. Για, όμως, να υπάρξει μια αδικία σε κάποιο φάουλ του Ολυμπιακού να δεις πως θα ξεσηκωθεί όλη η Ελλάδα.

    Εμ .. με τέτοιο λαό τέτοια είναι και η διαχείρηση των υδάτων.

    Πάντως η διαχείρηση των απορριμάτων είναι απείρως χειρότερη.

    Καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ionn έχεις απόλυτο δίκιο!!!!!!!!!!!!!Έχουμε τη χώρα που μας ταιριάζει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλή Ανάσταση και σε σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή