Δύσκολος ο συσχετισμός οικονομικής κρίσης και αυτοκτονιών αλλά.......υπάρχει!!

Η οικονομική κρίση με την ύφεση και την πτώση της αγοράς, με τη μείωση των εισοδημάτων και την ανεργία, προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί απελπισία στους πολίτες.
Είναι γεγονός ότι ο καθένας μας έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα που τον οδηγεί να βρίσκει τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι.............που δεν τους δένει τίποτε με τη ζωή...Οι αυτόχειρες!!!!! Που θέτουν τέρμα στη ζωή τους...........επειδή απελπίστηκαν, επειδή καταστράφηκαν οικονομικά, επειδή έφτασαν σε αδιέξοδα και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.
Δεν είναι του παρόντος να κρίνουμε το προβληματικό της πράξης τους....το ασταθές του χαρακτήρα τους.........τα ψυχολογικά προβλήματα που πιθανόν να είχαν ή ακόμη και το θόλωμα του νου τη στιγμή του άσχημου μαντάτου, του νέου της καταστροφής.


Υπάρχουν πάντα πολλοί λόγοι που οδηγούνται οι άνθρωποι στην αυτοκτονία.. όλα τα χρόνια της ανθρώπινης ύπαρξης.....
Οι αυτοκτονίες  όμως  αυξήθηκαν το 2010, χρονιά της οικονομικής κρίσης και ακούμε ακόμη και στην αρχή του 2011 ανθρώπους να τερματίζουν τη ζωή τους εξαιτίας επαγγελματικών και οικονομικών προβλημάτων.
Όμως ο Γ. Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είπε στη ''F/S'',ότι είναι δύσκολο να συσχετίσουμε την αύξηση των αυτοκτονιών με την οικονομική κρίση. 
Φυσικά συμβάλλει,  όπως συμβάλλει και στην αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ καθώς και ναρκωτικών, ή αντικαταθλιπτικών αλλά υπάρχουν διακρίσεις, ανάλογα με τον χαρακτήρα του καθενός.
Μπορεί, δηλαδή, ο αυτόχειρας να είναι ναρκισσιστικού χαρακτήρα, ανομικού ή μοιρολατρικού. Επίσης υπεισέρχονται παράγοντες όπως ο ψυχισμός, το περιβάλλον, η προσωπικότητα και η γενίκευση είναι επικίνδυνη.
Έφερε μάλιστα το επιχείρημα ότι αν η οικονομική κρίση οδηγεί σε αύξηση αυτοκτονιών, τότε '' θα έπρεπε  με αυτή τη λογική σε όλους τους πολέμους όπου υπάρχει μεγάλη ανατροπή των όρων ζωής, να είχαμε μαζικές αυτοκτονίες, ενώ σε περιόδους ευμάρειας δεν θα έπρεπε να αυτοκτονεί κανείς''!
Όμως τα στοιχεία καταγράφουν αύξηση 100% στον αριθμό των αυτοκτονιών.
Ο άνθρωπος  θεωρείται λογικό ον και μάχεται σε όλη την ιστορία του για τη ζωή .....
Ο αγωνιστής, το άτομο με την ισχυρή θέληση, την λογική και το ελεγχόμενο συναίσθημα, μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. 
Εξάλλου υπάρχουν τόσες μα τόσες δυσκολότερες.............
Όμως για τους ευαίσθητους και τα άτομα που οι δύσκολες συνθήκες ζωής, η επαγγελματική καταστροφή, η φυλάκιση πχ για χρέη, η αδιέξοδη λύση είναι πρωτόγνωρες, μπορεί να αποβούν επικίνδυνα μοιραίες.
Γι αυτό ............χρειάζεται--σύμφωνα με τον Καθηγητή κ Πανούση-- η ανάπτυξη του ''συνανήκειν''!
Να γίνει δηλαδή αισθητό ότι ανήκουμε  στην ίδια κοινωνία, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, είμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο μέλλον και ο ένας θα βρίσκεται δίπλα στον άλλον έτοιμος να στηρίξει και να βοηθήσει, ώστε και οι λύσεις  να βρεθούν ευκολότερα και  κανείς να μην αισθάνεται μόνος!
Αυτό μάλιστα είναι, ή καλύτερα θα έπρεπε να είναι, καθήκον της πολιτείας....
Εν αντιθέσει, ο άνθρωπος  βιώνει πρωτόγνωρα και ανυπέρβλητα εμπόδια μόνος, χάνοντας το κουράγιο να παλέψει για τη ζωή!!!
Έρευνες για το θέμα έχουν γίνει πολλές....
Και υπάρχει συσχέτιση αυτοκτονιών και οικονομικής κρίσης.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζει ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 4%, αυξάνει τις αυτοκτονίες κατά 6%!!!
Σύμπτωση;;;;
Άλλη έρευνα δείχνει στην Ιαπωνία ότι το 2010, οι αυτοκτονίες ήταν 31700 περίπου, και ανάμεσά τους, το ποσοστό των ανέργων ήταν 59%!
Επίσης στην Ιρλανδία υπήρχε το 2009 μια αύξηση του 25% των αυτοκτονιών, ενώ τα ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν αντίστοιχο αριθμό και για το 2010.
Καλό θα είναι να δούμε ψύχραιμα την κατάσταση και να προσέχουμε τα άτομα που γνωρίζουμε και που πιθανόν έχουν δυσκολίες μήπως πάσχουν από κατάθλιψη.
Η στήριξη και η συμπαράσταση, φυσικά, χρειάζονται αντοχές....Ας τις βρούμε!!!!
Κρατώντας το χέρι ο ένας του άλλου, κάθε ανηφόρα φαίνεται ευκολότερη!!!
Τα στοιχεία  είναι από την  Free Sunday.




2 σχόλια:

  1. και κάθε κατηφόρα πιο χαρούμενη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dark13Sun, δεν ξέρω αν είναι πιο χαρούμενη η κατηφόρα εκτός αν εννοείς τσουλήθρα!!! Πάντως πιο εύκολη είναι...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή