Η Ιστορία διδάσκει και για το τσουνάμι, αρκεί να τη διαβάζουμε...........

To ''τσουνάμι'' είναι Ιαπωνική λέξη! Σημαίνει το κύμα στο λιμάνι! ''Τσου'' είναι το λιμάνι και ''νάμι'' είναι το κύμα στα Ιαπωνικά. Καθιερώθηκε αυτή η λέξη, τη δεκαετία του '60 προς τιμή των Ιαπώνων.
Όμως τσουνάμι συνέβαινε και στο παρελθόν όχι μόνο στις  περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού αλλά και  στη χώρα μας όπως έχει καταγραφεί και ας ήταν άγνωστη η λέξη αυτή.
Ο Αριστοτέλης στα ''Μετεωρολογικά '', περιγράφει με ακρίβεια ότι οι σεισμοί προκαλούν μεγάλα θαλάσσια κύματα, και μάλιστα είχε κάνει και χάρτη με επικίνδυνες περιοχές όπως ο Ελλήσποντος, η Αχαΐα, η Κόρινθος, η Σικελία και η Εύβοια!
Πολλοί πολιτισμοί χάθηκαν εν μια νυκτί σύμφωνα με τις καταγραφές. Άνθρωποι και πόλεις εξαφανίστηκαν από σεισμούς που προκάλεσαν καταποντισμούς εδαφών και πελώρια κύματα.
Γνωστότατο τσουνάμι σε μας ήταν του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που τα γιγάντια κύματα πιθανολογείται ότι έφτασαν τα 50 μέτρα. Κατέστρεψαν, όπως γνωρίζουμε, το μινωικό πολιτισμό αλλά οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν να χτύπησαν τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Φοινίκη και τα Μικρασιατικά παράλια!!!
Και επειδή οι μαρτυρίες για πελώρια καταστροφικά κύματα που προκαλούν οι σεισμοί είναι από τις καταγραφές, η πρώτη μεγάλη καταστροφή που καταγράφεται στους ιστορικούς χρόνους είναι της Ποτίδαιας της Χαλκιδικής το 479πχ. Όπως περιγράφει ο Ηρόδοτος, τότε καταστράφηκε όλος ο Περσικός στόλος!
Έναν αιώνα αργότερα, το 373πχ., μια ολόκληρη πόλη, η αρχαία Ελίκη καταστράφηκε σε λίγα λεπτά. Ένας σεισμός 7 ρίχτερ, προκάλεσε καθίζηση του σαθρού εδάφους και σε λίγα λεπτά, σπίτια, άνθρωποι, δημόσια κτίρια, βυθίστηκαν και η λίμνη που σχηματίστηκε από επάνω έγινε λιμνοθάλασσα σκεπάζοντας τη ζωή της πόλης.
Τότε, τα κύματα που ήρθαν ως τσουνάμι από βορά προς νότο, ''έκλεισαν'' την καταστροφή!. Ο Παυσανίας έγραψε για την Ελίκη, την μητρόπολη  12 ιωνικών πόλεων,ότι καταστράφηκε από σεισμό και μεγάλα κύματα που έφταναν τα δέντρα κάλυψαν την πόλη ως το άλσος του Ποσειδώνα.
Μαρτυρίες έχουμε και από τον Θουκυδίδη, όταν με σαφήνεια περιγράφει στο 3ο βιβλίο της Ιστορίας του ότι το 428πχ., και ενώ οι Πελοποννήσιοι είχαν προχωρήσει ως τον ισθμό για να εισβάλλουν στην Αττική, ισχυροί σεισμοί τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω. Τότε, οι Οροβιές στα ΒΔ παράλια της Εύβοιας,  κατακλύσθηκαν από τεράστια κύματα και όσοι δεν πρόφτασαν να καταφύγουν στα υψώματα σκοτώθηκαν ενώ τμήμα της ξηράς καταποντίστηκε. Μάλιστα το κύμα αυτό, παρέσυρε και τμήμα του αθηναϊκού τείχους στο νησάκι Αταλάντη της Λοκρίδας.  Στην αντικρινή Πεπάρηθο, δηλ τη Σκόπελο, ''εγένετο κύματος επαναχώρησις'' και καταστράφηκε μέρος του τείχους, το πρυτανείο και κατοικίες.
 Η Κνωσσός, η Γόρτυνα και πολλές πόλεις της Κρήτης καταστράφηκαν από κύματα που προκάλεσε ο σεισμός του 365 μχ., και που το μεγαλύτερο μέρος του νησιού πλημμύρισε. Πολλές πηγές αναφέρουν για κύματα που έφτασαν στα παράλια της χώρας μας αλλά και της Αιγύπτου ακόμη και της Δαλματίας.
Τα 7 ρίχτερ που έγιναν στο Διακοφτό το 1402 μχ., προκάλεσαν κύματα που προχώρησαν ακόμη και 1200 μέτρα στην ξηρά.
Πολλές ακόμη καταγραφές έχει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο  με τα έτη από πχ για κάθε τόπο που έχει πληγεί από τσουνάμι εξαιτίας μεγάλου σεισμού.
Έτσι διαβάζουμε για μεγάλα κύματα που έπληξαν το Μαλιακό κόλπο, τις Κυκλάδες, τη Θράκη, τη Χίο εκτός όσων αναφέραμε πιο πάνω.
................
Κυρίαρχος η φύση!!!! Μας περιγελά κάθε φορά που με τα επιτεύγματά μας, γεμάτοι ματαιοδοξία περηφανευόμαστε ............Μας δείχνει πόσο ανίσχυροι είμαστε στις διαθέσεις της.............Και η ιστορία διδάσκει..........
Αλλά κωφεύουμε και εθελοτυφλούμε  και συνεχίζουμε ως  υπερ-καταναλωτικά ''ζώα'' να στήνουμε ''πύργους Βαβέλ'' που καταστρέφουν το περιβάλλον.
Τα τεράστια κύματα που έχουν δημιουργηθεί μετά από σεισμούς σε όλη την ιστορία της Γης, είχαν τις μεγάλες καταστροφές των πόλεων και ανθρώπων την χρονική στιγμή που συνέβαιναν. Και μετά, έμεναν μόνο πονεμένες αναμνήσεις!!!
Σήμερα, μετά από το μάθημα-πάθημα της Ιαπωνίας, βλέπουμε ότι οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες επειδή το μέλλον έχει υποθηκευτεί!! 







4 σχόλια:

  1. Να σε κάτι που διαφωνώ. Όχι στο περιεχόμενο αλλά στο πνεύμα.

    Ωραία όλοι ξέρουν για τα τσουνάμι.

    Αλλά τι να κάνουν? Να μην φτιάξουν πυρηνικά εργοστάσια? Και που θα βρουν την ενέργεια??

    Άρα απλά παίρνουν το ρίσκο. Σεισμός 9 και τσουνάμι που να καταστρέψει το σύστημα ψύξης λέγεται απλά "ατυχία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mια που αποδεσμεύτηκε ο κλώνος για να δούμε....Ας πούμε ότι αντί για πυρηνική ενέργεια είχαν αναπτύξει όλα αυτές τις ανανεώσιμες πηγές που έχουν στα συρτάρια τους ή που έχουν μικρή ανάπτυξη. Ας πούμε ακόμη ότι θα έπρεπε να είμαστε λιγότερο καταναλωτικά όντα για να χρειαζόμαστε λιγότερη ενέργεια...και ας πούμε ακόμη ότι θα μπορούσαν τα κράτη που δεν είναι σεισμογενή να παράγουν ενέργεια με πυρηνικά ενώ για σεισμογενείς χώρες να απαγορεύονται... δεν θα ήταν καλύτερα;;;Μια χώρα σαν την Ιαπωνία και --αν είναι αλήθεια-- με πεπαλαιωμένους σταθμούς με πλαστά χαρτιά ελέγχου, είναι δυνατόν να έχει πυρηνικούς σταθμούς και μάλιστα τόσους πολλούς;;; Σε λίγο δεν θα υπάρχουν υγιείς άνθρωποι να καταναλώνουν τόση ενέργεια...........θυμήσου το!!!!!!!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο άνθρωπος όταν μιλά η φύση, καταλαβαίνει την ασημαντότητα του.
    Και ούτε τα τεχνολογικά επιτεύγματα, ούτε η συσσώρευση χρήματος, μπορούν να το αλλάξουν αυτό.
    Κάποιες στιγμές νομίζει ότι είναι κυρίαρχος του Σύμπαντος, αλλά το ίδιο το Σύμπαν τον διαψεύδει!
    ''Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης''!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σωστά Μαίρη...Ο ασήμαντος άνθρωπος τελικά καταστρέφει το ίδιο του το ''σπίτι'', τη Γη!!!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή