Το ότι ο άνθρωπος είναι το τελειότερο δημιούργημα, το έχουμε ακούσει πάμπολλες φορές. Το ότι ξεχωρίζει από τα ζώα εξαιτίας της γλώσσας, θα το ξέρετε και αυτό.
Η αλήθεια είναι ότι ο Κλοντ Λεβί- Στρος , μεγάλος ανθρωπολόγος στη δεκαετία του 1960 είχε γράψει ότι το μαγείρεμα εδραιώνει τη διαφορά ανάμεσα στα ζώα και τους ανθρώπους!
Ο Δαρβίνος είχε χαρακτηρίσει το μαγείρεμα ως πιθανότατα την ''σπουδαιότερη ανακάλυψη πέρα από τη γλώσσα, που έκανε ο άνθρωπος''.
Ο Ρίτσαρντ Ράνγκεμ αναλύει τη θεωρία αυτή με βάση τη βιολογική εξέλιξη!
Ως καθηγητής βιολογικής Ανθρωπολογίας στο Χάρβαρντ, επιμελητής της Συμπεριφορικής Βιολογίας Πρωτευόντων στο Μουσείο του Πίμποντι και διευθυντής του Kibate Project για τους χιμπατζήδες στην Ουγκάντα, ο Ράνγκεμ υποστηρίζει ότι ο μεγάλος μας εγκέφαλος και το σχήμα του σώματός μας είναι αποτέλεσμα της πλούσιας διατροφής που αποκτήσαμε από τη στιγμή που αρχίσαμε να μαγειρεύουμε!
Γνωρίζουμε ότι σήμερα υπάρχουν οι οπαδοί του ωμού φαγητού, που το χαρακτηρίζουν ως επιστροφή στη φύση και ηθική στάση απέναντι στον εαυτό μας. Όμως η εξέλιξη του ανθρώπου που, από την εποχή της εμφάνισής του, ζούσε συλλέγοντας καρπούς και κυνηγώντας, χωρίς να διαφέρει η διατροφή του από εκείνη των σύγχρονων χιμπατζήδων, είναι εντυπωσιακή.
Με το μαγείρεμα λοιπόν, ο άνθρωπος έμεινε σε μια σταθερή βάση, μια και έτσι διατηρούσε τη φωτιά, έφτιαχνε φαγητό στη φωτιά που ήταν πιο εύπεπτο, με μεγαλύτερη θρεπτική αξία, μαλακό, που μπορούσε και το μικρό παιδί να το μασήσει και να απογαλακτιστεί νωρίτερα,ώστε η μαμά να αναλάβει τη συλλογή καρπών και νερού δημιουργώντας τη βάση της οικογένειας, της μικρής κοινωνίας και του πολιτισμού.
Ο homo erectus, όπως δείχνουν τα βιολογικά στοιχεία, αποδεικνύει την εξέλιξη αυτή, 1,6 εκατ. χρόνια πριν. Και τα βιολογικά στοιχεία είναι η μεγαλύτερη μείωση δοντιών σε όλη την εξελικτική ιστορία σε σχέση με τον homo habilis, τον πρόγονό του. Ο κινητικός σκελετός του erectus υποδεικνύει ότι, διένυε πολύ μεγάλες αποστάσεις καθημερινά, κάτι που υποδεικνύει ότι έχει περισσότερη ενέργεια. Το μέγεθος του εγκεφάλου του παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην εξελικτική ιστορία.
Στην πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου, μειώθηκε το μέγεθος των εντέρων, δηλαδή το γαστρεντερικό χρειαζόταν λιγότερη ενέργεια για τη χώνεψη και σε συνδυασμό με την αυξημένη ενέργεια της μαγειρεμένης τροφής, σήμαινε την αύξηση του εγκεφάλου.
Ο Ράνγκεμ επιμένει ότι ο άνθρωπος έλεγχε τη φωτιά πολύ νωρίτερα από ότι τα δείγματα κάποιου είδους εστίας, ηλικίας 800.000 χρόνων, δείχνουν. Η αρχαιολογία δυστυχώς δεν έχει προς το παρόν αποδείξεις για τη χρήση και γνώση της φωτιάς τόσο παλιά, όσο υποστηρίζει ο κύριος καθηγητής.
Σήμερα, μετά από τόση εξέλιξη, που έχουμε προσαρμόσει τη διατροφή μας και που επιλέγουμε τροφές που παράγουν πολλή ενέργεια, παχαίνουμε επικινδύνως .
Μαζί λοιπόν με την ανακάλυψη της φωτιάς, την κρεατοφαγία, τη χρήση εργαλείων, την ανακάλυψη της γεωργίας, που είναι οι βασικοί πυλώνες της ανθρώπινης ιστορίας, υπολογίστε και τη μαγειρική!!!!
Από το ''Ε'' της ΚΕ.
Αυτά παθαίνουμε ανακαλύψαμε τη φωτιά τη διατηρήσαμε για να τρώμε, και μας έγινε συνήθεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίναμε εγκέφαλοι επειδή μαγειρεύαμε στη φωτιά και τρώγαμε. Κι έπειτα μας λένε παχείς απλά πανέξυπνοι με μεγάλο εγκέφαλο είμαστε!
Καλό βράδυ Άννα
χαχαχαχχαχα δεν το είδα έτσι!!! Πάντως σωστά παχύναμε και γίναμε εξυπνότεροι!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου εβδομάδα