Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο και η ιστορία του.....

 «Λαϊκό πανεπιστήμιο», το οποίο ήδη λειτουργεί σε 14 πόλεις της Ελλάδας, πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει και στην Λάρισα υπό την επιστημονική ευθύνη τμημάτων των Πανεπιστημίων Κρήτης και Αιγαίου.
Η «Ακαδημία Πολιτών Λάρισας», όπως θα ονομάζεται, θα λειτουργήσει με την στήριξη φορέων της πόλης και οι συμμετέχοντες δεν θα καταβάλουν δίδακτρα, παρά ένα πόσο 80 ευρώ ετησίως για τις 26 εβδομαδιαίες συναντήσεις που θα γίνουν, καθώς η όλη προσπάθεια είναι αυτοχρηματοδοτούμενη.


Τον προπερασμένο αιώνα, έγιναν τα πρώτα βήματα για τη μόρφωση ενηλίκων.

Η προσφορά αυτή απευθυνόταν στα κατώτερα λαϊκά στρώματα γι αυτό και ονομάστηκε  λαϊκή μόρφωση.
Στον αιώνα μας αντικαταστάθηκε ο όρος αυτός με  αυτόν της μόρφωσης ενηλίκων, γιατί απευθυνόταν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο όρος ''Λαϊκό Πανεπιστήμιο''  όμως, παρέμεινε .
Σύμφωνα με τις απόψεις του Δανού λαϊκού εκπαιδευτή N.F.S.Grunatvig, στη Σκανδιναβία το 1850 δημιουργούνταν τα οικιακά λαϊκά πανεπιστήμια, που ο σκοπός τους ήταν η μετάδοση γνώσεων στο λαό.
Όμως, το αγγλικό κίνημα διάπλασης  πανεπιστημίων, University Extension, απέβλεπε στην πανεπιστημιακή μόρφωση όλων των κοινωνικών στρωμάτων ανεξαιρέτως.
Αυτά τα δύο κινήματα, που παρουσιάστηκαν τον 19ο αιώνα, ήταν πρότυπα για το  νέο θεσμό που ιδρύθηκε στη Γερμανία , το λαϊκό πανεπιστήμιο, και χωριζόταν σε βραδινό και οικιακό. Σκοπός του ήταν μια γενικά λαϊκή και εργατική επιμόρφωση.
Πριν το 1918 τα λαϊκά πανεπιστήμια ιδρύονταν από ιδιώτες ή εξαιτίας της πρωτοβουλίας ομάδας πολιτών, χωρίς καμιά κρατική συνδρομή.
Μεγάλη άνθηση γνώρισε ο θεσμός του λαϊκού πανεπιστημίου στη Γερμανία μεταξύ 1900- 1933. Ήταν ο πιο διαδεδομένος τρόπος μόρφωσης των ενηλίκων.
Την εποχή των ΝΑΖΙ σταμάτησε η λειτουργία τους και επαναλειτούργησαν μετά το  1945.
Σκοπός του λαϊκού πανεπιστημίου είναι να προσφέρει στον κάθε ενήλικα που το επιθυμεί, το αναφαίρετο δικαίωμα που έχει  στη μόρφωση.

πηγή
και πηγή



2 σχόλια:

  1. Αγαπητή Αννα ενώ ως θεσμός το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ακούγεται και είναι πολύ καλό εν τούτοις κάποιοι επιτήδειοι πολιτικοί εκμεταλλεύτηκαν ακόμα κι αυτό.Διάβασε εδώ.
    Να είσαι καλά,καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη καλημέρα. Ναι το ξέρω για τον κ.Ανδριανό. Το να είσαι εκ δεξιών ενός πρωθυπουργού και υποψίες προκαλεί η απόκτηση πτυχίων και διδακτορικών στο άψε σβήσε αλλά και πάμπολλες διευκολύνσεις..
    Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι ένα πανεπιστήμιο για ενήλικες που έχουν περιορισμένο χρόνο και δυνατότητα πληρωμής των διδάκτρων.
    Το Λαϊκό πανεπιστήμιο είναι άλλο πράγμα: είναι επιμόρφωση για ενήλικες χωρίς πληρωμές και πτυχία.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή