Το τέλος του κόσμου.........έχει φανατικούς οπαδούς!

Δεν ξέρω αν το τέλος του κόσμου θα έρθει το 2012, όπως έχουν προφητεύσει οι Μάγια.
Δεν ξέρω αν τότε θα έρθει και το διαστημόπλοιο από το υπερπέραν....με κακές διαθέσεις για τη γη.........
Δεν ξέρω αν το ΔΝΤ είναι το δικό μας τέλος............
Προφήτης δεν είμαι.......
Γιατί είμαστε όμως τόσο λάτρεις της εσχατολογίας;;;
Αλλά και   η εκμετάλλευση του επερχόμενου τέλους έχει κάνει πλούσιους τους εκμεταλλευτές!!!


Κατά καιρούς κάποιοι χρίστηκαν προφήτες για χάριν των οπαδών τους που τους οδήγησαν στο θάνατο παίρνοντας τις περιουσίες τους.....
Ταινίες με αυτό το θέμα έχουν ''σπάσει τα ταμεία''!!
Η συντέλεια του κόσμου περιγράφεται λεπτομερώς από την κάθε θεωρία ....
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες με ημερομηνία λήξης ή χωρίς ημερομηνία, βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς.
Αλλά και οι επίσημες θρησκείες περιέχουν τη δική τους αποκάλυψη η κάθε μια.
Καταστροφολογία;;;
Δικαίωση του αναξιοπαθούντα ανθρώπου για μια δικαιότερη ζωή;;;
Έλεγχος των πιστών με τον φόβο της τιμωρίας;;;
Εκμετάλλευση ;;;
Απλά στοιχεία που βασίζονται σε  επιστημονικές μελέτες;;
Πάντως εκατομμύρια βιβλία για το τέλος του κόσμου πωλούνται όλα τα χρόνια ...
Ταινίες και διαλέξεις από αυτοχριζόμενους ερευνητές,ή συγγραφείς, παρουσίαση κάθε νέας θεωρίας ή αναβίωσης της παλιάς από τα ΜΜΕ, επηρεάζουν κόσμο!!
ΠΧ δεν είναι λίγοι στις ΗΠΑ που ανήκουν στους ''επιβιωτιστές''. Δεν είναι κίνημα...Απλά προετοιμάζονται εδώ και χρόνια, χτίζοντας καταφύγια σε ορεινά απομακρυσμένα μέρη που δεν θα τα φτάσουν τα τσουνάμια...Μαζεύουν τρόφιμα, εργαλεία επιβίωσης, καύσιμα, όπλα και  ό,τι θεωρούν χρήσιμο για την ''επόμενη μέρα''!


Όλες οι θρησκείες περιέχουν το δικό τους τέλος του κόσμου.
Από τις ανατολικές θρησκείες   μαθαίνουμε για τον αιώνιο κόσμο και την συνεχή αναγέννηση. Ενός κόσμου που αλλάζει μεν αλλά παραμένει αιώνιος, με τον χρόνο να ακολουθεί μια κυκλική πορεία, μια διαδοχική εναλλαγή από εμφανίσεις και εξαφανίσεις...Γι αυτό σε αυτές τις θρησκείες η  αέναη μετενσάρκωση είναι στα πιστεύω τους,  όπως ο πολύμορφος ινδουισμός και ο πιο δογματικός βουδισμός,που προσβλέπουν σε κύκλους γέννησης και αναγέννησης -παραπέμποντας στον Ηράκλειτο, που θεωρούσε ότι ο κόσμος δεν δημιουργήθηκε, ''ήταν πάντα και θα είναι πάντα'' και απλώς έχει κύκλους που εναλλάσσονται ανά 10.800 έτη με τεράστιες αλλαγές,  ''καταστροφές'' κατά κάποιους, που δεν σημαίνουν όμως το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε.


Στις δυτικές θρησκείες όμως υπάρχει τέλος , υπάρχει τελική κρίση, υπάρχει περιούσιος λαός και ουρί του παραδείσου.
Όμως και οι τρεις δυτικές θρησκείες έχουν κοινά στοιχεία. 
Επηρεασμένες οι δύο από τον Ιουδαϊσμό, που και αυτός με τη σειρά του  επηρεάστηκε,  κατά τη διάρκεια της βαβυλώνιας αιχμαλωσίας, από τον ζωροαστρισμό, που υπήρχε η ατέρμονη ανειρήνευτη μάχη καλού -κακού.
Έτσι πέρασε μετά τον Ιουδαϊσμό στον Χριστιανισμό και μετά στον Ισλαμισμό με τις κατάλληλες προσαρμογές στην κάθε θρησκεία.


Σύμφωνα με τον Ιουδαϊσμό ο κόσμος όπως τον ξέρουμε θα υπάρξει μόνο για 6.000 χρόνια. Δηλ οι φανατικοί που ακολουθούν την Τορά εκτιμούν ότι αφού σήμερα διανύουμε το 5.570 έτος από τη δημιουργία του κόσμου, το τέλος του κόσμου, σύμφωνα με ''τις γραφές'', θα έρθει το 2240! 
Τότε, θα ξεσπάσουν ταραχές, οι Γωγ και οι Μαγώγ θα επιτεθούν κατά του Ισραήλ, όλα θα κριθούν στη μάχη του Αρμαγεδδώνα, οπότε ο Θεός θα σώσει τον περιούσιο λαό του καταστρέφοντας τους κακούς, ενώ ο Μεσσίας θα κρίνει ζώντες και νεκρούς , με τους δίκαιους Εβραίους συναγμένους από κάθε γωνιά του κόσμου να απολαμβάνουν ένα Ισραήλ ''λυτρωμένο, θριαμβευτή και κυρίαρχο επί όλων των εθνών''!!!!!!!!


Η Ισλαμική εσχατολογία μιλά για σεισμούς ,κραυγές, πυκνό καπνό, ρωγμές από τις οποίες βγαίνει λάβα πυρωμένου σιδήρου, σβήσιμο των άστρων, σκοτάδι, μετακίνηση βουνών, ερήμωση και ισοπέδωση της Γης, ανατροπή κάθε τάξης, αλλά και εξόντωση του θηρίου και των Γωγ και Μαγώγ, ενώ, όπως θυμίζει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, προανάκρουσμα του τέλους θα είναι και η εμφάνιση του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα ως πιστού μουσουλμάνου!!!!!!!!  
''Η γη θα κομματιαστεί, ομίχλη αερίων θα καλύψει τον ουρανό για 40 μέρες και θα τον ακολουθήσει μια νύχτα τόσο μεγάλη όσο τρεις. Μετά όμως, ο ήλιος θα ανατείλει στη δύση.
Το κτήνος της γης θα προελαύνει, θα μιλήσει στους ανθρώπους και θα σημαδέψει τα πρόσωπά τους. Το κοράνι θα φύγει από τις καρδιές των ανθρώπων, όμως ένας φωτισμένος θα σας διδάξει και θα ιδρύσει την αυτοκρατορία του Αλλάχ πάνω στη Γη''.
 Και έπειτα ο Μωάμεθ θα εμφανιστεί πάνω στο άσπρο του άλογο και κατά την ημέρα της κρίσης, θα υποδείξει ποιος θα πάει στην κόλαση και ποιος στους κήπους του Αλλάχ πίνοντας κρασί πλάι στις 72 παρθένες (ουρί του παραδείσου) που του αναλογούν!!!!!!!!!!!!


Και ο Χριστιανισμός έχει τη δική του αποκάλυψη, τη Δευτέρα Παρουσία όπως πολύ καλά την γνωρίζουμε.


Μας τρομάζει ο θάνατος. Και όμως είναι  το μόνο σίγουρο στη ζωή του κάθε ανθρώπου.
Γιατί το τέλος του κόσμου μας φοβίζει και μας γοητεύει τόσο;; 
Φαίνεται πως η ιδέα ενός συλλογικού τέλους ασκεί μακάβρια γοητεία πάνω μας...Όλοι θα αισθανθούμε ίσοι απέναντι σε αυτήν την καταστροφή ,όποια και αν είναι αυτή που πιστεύει ο καθένας.
Τι γίνεται με αυτούς που δεν πιστεύουν;;;
Ο Ουμπέρτο Έκο στο βιβλίο του ''Τι πιστεύει αυτός που δεν πιστεύει'' λέει:
''Η Αποκάλυψη είναι πολυσχιδής..............αλλά σήμερα δεν είναι οι επτά σάλπιγγες και το χαλάζι, η θάλασσα που γίνεται αίμα ή η πτώση των άστρων και οι ακρίδες ή οι στρατοί του Γωγ και Μαγώγ και το τέρας που βγαίνει από τη θάλασσα. Είναι τα πυρηνικά απόβλητα, οι όξινες βροχές, η τρύπα του όζοντος, ο Αμαζόνιος που εξαφανίζεται, τα κύματα των μεταναστών, η πείνα που θερίζει, οι νέες ασθένειες, το κλίμα που αλλάζει. Σήμερα ζούμε τον τρόμο του τέλους και το ζούμε με το πνεύμα του, γιορτάζοντας το τέλος των ιδεολογιών και της αλληλεγγύης στη δίνη ενός ανεύθυνου καταναλωτισμού.............'Έτσι ο καθένας μας ζει το φάντασμα της Αποκάλυψης και συγχρόνως το εξορκίζει. Όσο περισσότερο το εξορκίζει τόσο περισσότερο το φοβάται υποσυνείδητα και το προβάλλει πάνω στις οθόνες με τη μορφή ενός σκληρού θεάματος, ελπίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο ότι το εξορκίζει από την πραγματικότητα''!!!


Και ο πανικός εγκαθίσταται στη ψυχή των ανθρώπων...
Καταστροφές φυσικές αλλά και πολιτικές ανισότητες, πείνα και φτώχεια, ανασφάλεια , ασθένειες σπέρνουν αυτόν τον πανικό στους ανθρώπους!!


Και όπως είπε ο Πολ Βιρλό ''..........τον 21ο αι. βασικό πολιτικό ζήτημα............είναι η ανάδυση αυτού του ψυχρού πανικού''!!!
Ο καθένας μας πιστεύει στη δική του αποκάλυψη τελικά!!!!!!!!!!!

4 σχόλια:

  1. Νομίζω πως κάποιοι θέλουν να καλλιεργήσουν και να επενδύσουν στον φόβο για δικούς τους σκοπούς κυρίως χειραγώγησης της μάζας,τώρα αν υπάρχουν εχθρικά διαστημόπλοια και το τι θα γίνει το 2012 δεν μπορώ να πάρω θέση,εξάλλου ο χρόνος είναι τόσο κοντινός...πάντως προσωπικά δεν φοβάμαι κανέναν εξωγήινο,περισσότερο φοβάμαι γήινες δραστηριότητες..καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ μαζί σου και ας μη ξεχνάμε το κέρδος από την εκμετάλλευση αυτού του φόβου της μάζας!!!
    Και εγώ ανησυχώ περισσότερο για τις δικές μας δραστηριότητες ...εξάλλου είναι τόσες πολλές και λίαν ανησυχητικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟΝ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ ΛΑΟ, ΤΟΝ ΚΗΔΕΜΟΝΕΥΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΄΄ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ΄΄. ΓΙΑΥΤΟ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ. ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΩΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΑΣΧΕΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω αν θα άντεχα να ζήσω στις ΗΠΑ, ιδίως στις επαρχιακές τους μικρότερες πόλεις και χωριά που βρίθουν από..."god fearing men", όπως κατά λέξει αυτοαποκαλούνται, και μάλιστα με περηφάνεια.
    Θέλω να πιστεύω πως ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες στις οποίες οι θρησκείες έχουν κάποια ουσιαστική συμβολή στην ζωή, στην προσωπικότητα και την συμπεριφορά των ανθρώπων.

    Αν έβγαιναν οι θρησκείες από την μέση θα ήταν κατόπιν πιο εύκολο να ακυρωθεί ο γενεσιουργός τους παράγοντας, η κερδοσκοπία και η πλουτοκρατία - που με την σειρά τους είναι συγκοινωνούντα δοχεία με την δίψα για εξουσία και έλεγχο.

    Σε ένα ορθολογικό, μη δισειδαιμονικό περιβάλλον θα ήταν οφθαλμοφανές πως έχουμε πάρει εδώ και αρκετό καιρό την κατρακύλα, πως είμαστε μες τον βούρκο μέχρι τον λαιμό και δεν έχουμε πολλά περιθώρια πριν βουλιάξουμε ολόκληροι.

    Παρόλα αυτά δεν ασπάζομαι την κλασσική αθεΐα, ούτε την δήλωση άγνοιας του αγνωστικισμού. Με "μαγιά" τον πανθεϊσμό του Σπινόζα, "αλεύρι" τα κείμενα του Pierre Teilhard de Chardin, "νερό" την Θεωρία της Γαίας των Luvlock/Margulis και "σουσάμι" την επιστήμη και την τεχνολογία, ονόμασα τον δικό μου...διόλου επιούσιο άρτο "νεοπανθεϊσμό".
    Είναι μία μη τελεολογική, μη μεσσιανική, μη εσχατολογική "θρησκεία" που σαφώς και δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ ιερέα, προφήτη, μεσσία, πιστούς ή ναό, ούτε καν ξωκλήσι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή