Άρχισαν να εξαφανίζονται οι μέλισσες....αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει;;;

O Αϊνστάιν είχε πει ότι αν χαθούν οι μέλισσες θα χαθεί και η ανθρωπότητα!
Και όμως οι μέλισσες χάνονται, ψοφάνε κατά χιλιάδες τα τελευταία χρόνια!
Επειδή δεν πιστεύω στα περί τέλους του κόσμου και ότι  οι μέλισσες μας το ''φωνάζουν'', όπως υποστηρίζουν  οι λάτρεις της εσχατολογίας, θα δεχθώ αυτό που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει φτάσει στο κόκκινο.
Νέος χρόνος ήρθε, ώρα για νέες αποφάσεις των κρατών και των οργανισμών που θα προφυλάξουν τη φύση και θα μας δώσουν ένα περιβάλλον αντάξιο ανθρώπων.
Για να δούμε όμως τι συμβαίνει στον κόσμο των μελισσών.
Η εξαφάνιση των μελισσών που έχει σπείρει την παγκόσμια ανησυχία και στους επιστήμονες και στους πολίτες έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ από το 2006. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν εξαφανιστεί 3 εκατομ αποικίες μελισσών. Οι Αμερικανοί μελισσοκόμοι έχουν πάθει τεράστιες ζημιές αφού ορισμένοι έχουν χάσει και το 70% των μελισσών τους.
Στην Ευρώπη  υπάρχει και εκεί ανησυχία για το φαινόμενο CCD-Σύνδρομο Κατάρρευσης  των Μελισσών- και έχει σημάνει το συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα.


Φυσικά δεν υπάρχει ανησυχία μόνο για τη μείωση παραγωγής μελιού αλλά γιατί εξαιτίας των μελισσών γίνεται με την επικονίαση  η γονιμοποίηση του 30%  των φυτών που τρώμε.
Αυτό σημαίνει λιγότερα φυτά, άρα λιγότερα ζώα, άρα κίνδυνος λιμού για τους ανθρώπους.
Είναι υπερβολή λέτε;;; 
Το θέμα έχει ανησυχήσει σε τέτοιο βαθμό την Ευρωπαϊκή κοινότητα ώστε  η Επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ τον Οκτώβριο το έφερε στο κοινοβούλιο, όπου τέθηκαν σε ψηφοφορία προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Εν τω μεταξύ οι επιστήμονες  ερευνούν τα αίτια.
Να τι βρήκαν:
Η ομάδα Αμερικανών επιστημόνων με επικεφαλής τον Τζέρι Μπρόμενσενκ του Πανεπστημίου της Μοντάνα, συνεργάστηκε με τον αμερικανικό στρατό και βρήκαν ότι οι μέλισσες πέθαναν γιατί είχαν μολυνθεί ταυτόχρονα από δύο ιούς , που από μόνοι τους δεν είναι θανατηφόροι, τον μύκητα Nosema Apis και από τον ιό ΙΙV.
Αλλά το γιατί και το πως προσβλήθηκαν από αυτούς τους ιούς ακόμη το ψάχνουν.
Κατέληξαν όμως και σε άλλα συμπεράσματα. Το φαινόμενο CCD παρουσιάζεται σε  ανεπτυγμένες βιομηχανικά δυτικές χώρες και ιδιαίτερα εκεί που οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες εξαπλώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Ο ερευνητής Ζαν Μαρκ Μονματίς του Κέντρου Βιοφυσικής της Ορλεάνης ανέφερε ότι ''παντού όπου  χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, οι μέλισσες είναι πιο ευαίσθητες και η υγεία τους γίνεται πιο ευάλωτη''.
Ο Γουόλτερ Χέφεκερ, Γερμανός εκπρόσωπος των μελισσοκόμων επισημαίνει ότι το 40% του καλαμποκιού των ΗΠΑ αποτελείται από γενετικά μεταλλαγμένα φυτά που περιέχουν ισχυρές τοξίνες σαν την Bt (χρησ/νται ως εντομοαπωθητικά) , ενώ ένας συμπατριώτης του ο Χανς Χίνριχ Κάατζ, επικεφαλής μιας σχετικής έρευνας προσθέτει ότι η '' βακτηριακή τοξίνη του μεταλλαγμένου καλαμποκιού πιθανόν να επιφέρει αλλαγές στην επιφάνεια των εντέρων των μελισσών , εξασθενώντας τες αφού περνούν παράσιτα στον οργανισμό τους.
Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι τα βιολογικά μελίσσια δεν έχουν πληγεί από την επιδημία αυτή.
Τέλος τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου της Γερμανίας Λαντάου, έδειξε ότι οι μέλισσες αρνούνται να επιστρέψουν στις κυψέλες τους αν γύρω βρίσκονται κινητά τηλέφωνα!!!!!!
Είναι πάντως γεγονός ότι τα φυτά που οι μέλισσες γονιμοποιούν αποφέρουν σχεδόν 30 δισεκατομμύρια ευρώ στην παγκόσμια οικονομία.
Οι μέλισσες μας δείχνουν το δρόμο ....
Το περιβάλλον και ό,τι τρώμε είναι τόσο μολυσμένα που αν δεν λάβουν μέτρα τα κράτη σίγουρα δεν θα καταστραφεί μόνο η οικονομία που σχετίζεται με τα τρόφιμα αλλά και οι άνθρωποι σιγά σιγά!
Ο Αϊνστάιν είχε πει :''Αν οι μέλισσες εξαφανίζονταν από τον πλανήτη, τότε η ανθρωπότητα θα είχε μόνο τέσσερα χρόνια ζωής''!!!!
Εύχομαι να μην είναι αυτή η αρχή της επαλήθευσης της φράσης του!!!!!!


οι πληροφορίες είναι από το ΕΨΙΛΟΝ 1029




4 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ,ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΘΕΙ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΑΪΣΤΑΪΝ,ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι εγώ aoratos δεν θέλω να επαληθευτεί αλλά δεν τους έχω και εμπιστοσύνη....των κρατούντων εννοώ!!!
    Καλή χρονιά και ελπίδα ότι οι μέλισσες θα ξαναέρθουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΤΕΤΟΙΑ....ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΙ ΔΕΝ ΖΩ....ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟ, ΤΗΝ ΒΑΨΑΜΕ. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ....?????????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Vicky εδώ δεν θα ζούμε εμείς αν πάψουν να υπάρχουν μέλισσες , το μέλι τι να το κάνουμε;;;
    Καλή χρονιά!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή