Οι 30άρηδες μένουν με τους γονείς .............

Oι τριαντάρηδες ζουν ακόμη με τους γονείς τους!!!!!!!!!!!!


Αυτό μας λέει μια έρευνα  που αφορά όλη την Ευρώπη  και φυσικά   τη χώρα μας. Συγκεκριμένα 6 στους 10 Έλληνες ηλικίας 18 έως 34 ετών ζουν τουλάχιστον με τον ένα γονιό τους.

Βέβαια είναι ελπιδοφόρο σήμερα, να έχουν οι γονείς μισθό και  σπίτι να μείνουν, αλλά ως συνήθως, οι ερευνητές εστιάζουν στους λόγους που οδηγούν τους νέους ανθρώπους να μην γίνονται ανεξάρτητοι!

Η έλλειψη πόρων και η οικονομική κρίση είναι οι κύριες αιτίες που αναγκάζουν τους νέους να μη φεύγουν  από το πατρικό τους. 

Λες και δεν το ξέραμε!!!!!

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει το 46%, ενώ υψηλά νούμερα καταγράφονται σε Ουγγαρία (64%) και Πορτογαλία (62%).

Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι νέοι δεν εγκαταλείπουν το πατρικό σπίτι τους, η πλειονότητα των νέων Ευρωπαίων προβάλλει λόγους υλικής φύσης. Πιο συγκεκριμένα, το 44% πιστεύει ότι οι νέοι ενήλικοι δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να φύγουν από το σπίτι των γονέων τους, ενώ το 28% είναι της γνώμης ότι υπάρχει έλλειψη στέγης σε προσιτές τιμές.

Επιπλέον, το 16% έχει την τάση να προσάπτει στους νέους εγωισμό, συμφωνώντας με την παρατήρηση ότι οι νέοι σήμερα θέλουν όλες τις ανέσεις του σπιτιού χωρίς να χρειάζεται να φέρουν το βάρος των ευθυνών.

Εγωισμός;;;

Καλομαθημένοι;;;

Ανεύθυνοι;;;

Αυτό λέει το  16% ....Σίγουρα έχει μια μεγάλη δόση αλήθειας. Οι νέοι ζουν για τον  εαυτό τους ,κατά κύριο λόγο. Μεγαλωμένοι από γονείς που τους πρόσφεραν ό,τι ήταν δυνατόν, έμαθαν να είναι ευθυνόφοβοι.
Τα έξοδα πολλά για να ανοίξουν δικό τους σπιτικό, και πολλοί προτιμούν να μένουν στο  πατρικό σπίτι έχοντας το μισθό τους ως ένα γερό χαρτζιλίκι.
Καμιά σχέση με τις παλαιότερες εποχές που ο νέος εργαζόταν για να συνεισφέρει στον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και συχνά αναλάμβανε υποχρεώσεις και καθήκοντα του πατέρα!
Αλλά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.
Σε ένα ανασφαλές περιβάλλον, με υψηλή ανεργία, χαμηλούς μισθούς, πώς μπορεί ο νέος να ανοίξει τα δικά του φτερά;
Με 600 ή 700 ευρώ μισθό μπορεί  άραγε, να ζήσει μόνος;;; 
Σήμερα με την οικονομική κρίση, και με την ανεργία να καλπάζει την ανηφόρα, τα πράγματα είναι τρισχειρότερα...
Έτσι, και όσοι μένουν μόνοι και τύχει να  απολυθούν,  γυρίζουν πίσω στους γονείς τους. Πού να πάνε άλλωστε;;; Τυχεροί είναι εξάλλου οι νέοι που έχουν δικούς τους ανθρώπους και τους στηρίζουν.

Αλλά και να εργάζεται ο νέος, θα πρέπει να βρει συγκάτοικο  για να μοιραστούν τα έξοδα. Έτσι δεν γίνεται στο εξωτερικό;;;
Εμείς ακόμη δεν το έχουμε συνηθίσει, εκτός βέβαια από τα χρόνια της φοιτητικής ζωής ....

Πολλοί κατηγορούν τους νέους ότι είναι τεμπέληδες και περιμένουν το μέσο για μια θεσούλα στο δημόσιο ή σε μια ιδιωτική εταιρεία για εργασία γραφείου.
Τους κατηγορούν ότι δεν ρισκάρουν, δεν δέχονται να εργαστούν έξω από το αντικείμενό τους, δεν έχουν φρέσκες ιδέες και όνειρα.
Νομίζω ότι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αυτό  είναι μεγάλη πλάνη!!!
Και όνειρα έχουν και ιδέες και επιθυμία να εργαστούν. Ευκαιρίες δεν έχουν!!!
Στο εξωτερικό επενδύουν στο νέο άνθρωπο, στα φρέσκα μυαλά, στις νέες ιδέες, θεωρώντας παραγωγικούς υπαλλήλους τους πρωτοεργαζόμενους.
Εμείς ως χώρα υστερούμε και σε αυτόν τον τομέα!!
Θα μου πείτε ότι είναι προτιμότερο ο νέος να μείνει άνεργος από κάποιον μεγαλύτερο με οικογένεια και υποχρεώσεις. 
Δύσκολη επιλογή μια και το μέλλον κάθε χώρας είναι τα νιάτα!!

Πάντως, έτσι όπως πάνε τα πράγματα , όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, οι νέοι όχι μόνο δεν θα φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους, αλλά δεν θα παντρεύονται και καθόλου............και  για παιδιά;;..Ούτε λόγος!!!

Φυσικά όχι από εγωισμό αλλά από υπευθυνότητα.

Και η γηραιά Ευρώπη θα γίνει πραγματικά ''γηραιά''!!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου