Περιβαλλοντική συνείδηση από μαθητές

Από μικρά τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση του περιβάλλοντος, της οικολογίας, της καθαριότητας και προστασίας της περιοχής τους,  ώστε να γίνουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες στο μέλλον.
Είναι λυπηρό να βλέπεις την αδιαφορία των συμπολιτών μας , όπως στους δημόσιους χώρους που υπάρχουν περιφραγμένα αρχαία  και μέσα εκεί να πετάνε σκουπίδια.
Πρόσφατα, είδα στο Μοναστηράκι, στο χώρο της πλατείας που υπάρχει  τμήμα αρχαίων με την κοίτη του Ηριδανού ποταμού , σκουπίδια. Και όχι ό,τι ο άνεμος  παρέσυρε, αλλά μπουκάλια κόκα κόλας, πακέτα τσιγάρων και άλλα απορρίμματα, σημάδι αναισθησίας, απολίτιστης συμπεριφοράς, υπανάπτυκτου ανθρώπου.
Γι αυτό χάρηκα ιδιαιτέρως όταν διάβασα την είδηση που σας παραθέτω.

Μια ομάδα μαθητών από το Γυμνάσιο της Μύρινας με τις ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει, προωθούν  την ανακύκλωση χαρτιού, αλλά και γενικότερα τα θέματα καθαριότητας στη Μύρινα και στα χωριά του νησιού.
Με πρωτοβουλία της υπεύθυνης εκπαιδευτικού του προγράμματος αγωγής υγείας «Σκουπίδια», Μαίρης Γεροντάρα, έγινε η πρώτη συλλογή των παλιών βιβλίων του Γυμνασίου της Μύρινας.
Η προσπάθεια προχώρησε και ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ένας περίπου τόνος χαρτιού, ενώ οι μαθητές με τη βοήθεια της κ. Γεροντάρα συσκεύασαν τα παλιά βιβλία σε 112 κιβώτια.
Το επόμενο βήμα έγινε την ημέρα των εκλογών, οπότε, σε συνεργασία με τους Δήμους Μύρινας και Νέας Κούταλης, συγκεντρώθηκαν 650 κιλά ψηφοδέλτια από τα εκλογικά τμήματα των δύο Δήμων.
Τόσο τα παλιά βιβλία όσο και τα ψηφοδέλτια βρίσκονται στο υπόγειο του Γυμνασίου και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε σύντομα να προχωρήσει η διαδικασία μεταφοράς τους στη Μυτιλήνη ή την Αθήνα.
Η επόμενη ενέργεια, μαζί με κάποια άλλα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνουν τα παιδιά με την κ. Γεροντάρα, θα προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στην πόλη της Μύρινας.
Τα παιδιά θα καθαρίζουν τις γειτονιές της Μύρινας από τα σκουπίδια, με προγραμματισμό μία φορά την εβδομάδα σε κάθε συνοικία. Μαζί με άλλους πολίτες της Μύρινας, υπήρξε επαφή και με τους φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, με τους οποίους θα προχωρήσουν στον καθαρισμό των συνοικιών με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την ορθή διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων.

Βέβαια πολλοί ίσως αντιδράσουν στο θέμα των παιδιών ως οδοκαθαριστές. Κάποιοι θα πουν ότι υπάρχουν υπάλληλοι του Δήμου για τη δουλειά αυτή. Κάποιοι άλλοι, θα φωνάξουν για το ανθυγιεινό της δραστηριότητας, ενώ υπάρχουν και οι φωνές αυτών που θα υποστηρίξουν ότι προσβάλλεται η εργασία των υπαλλήλων στην καθαριότητα.
Στην Αθήνα και πιστεύω και σε άλλες πόλεις, έχω παρακολουθήσει πόσο αδιάφορα οι πολίτες πετάνε ό,τι άχρηστο κάτω, στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο και ας έχει καθαρίσει πριν 5' ο υπάλληλος καθαριότητας.
Έχω υποστηρίξει ότι μας λείπει η παιδεία γι αυτό βρομίζουμε τα ''εκτός της οικίας μας''. Κι όμως και η πόλη είναι δικό μας περιβάλλον, είναι το ευρύτερο σπίτι μας.
Οι μαθητές, πρώτα από όλα θα γίνουν οι ίδιοι υπεύθυνοι ως ενήλικες και σίγουρα δεν θα ξεχάσουν το δικό τους κόπο για την καθαριότητα της περιοχής τους, αλλά ούτε και το πόσο  όμορφη θα δείχνει η πόλη μετά...
Επίσης υπάρχει πιθανότητα να  ευαισθητοποιηθούν όσοι βρομίζουν εκούσια ή ακούσια τους δρόμους.
Από μένα ένα μπράβο στα παιδιά αλλά και στην άξια εκπαιδευτικό τους!

 Η είδηση εδώ , τα σχόλια δικά μου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου