Και η Κούβα δεν αντέχει οικονομικά...



O πρόεδρος της Κούβας Raul Castro, ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο που πήρε την εξουσία της χώρας από τον αποχωρήσαντα Φιντέλ, προειδοποιεί ότι κινδυνεύει η επανάσταση αν δεν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.
'Εχει ενδιαφέρον το τι επικρατεί στη Κούβα, αφού είναι το άλλο πολιτικό σύστημα, το κομμουνιστικό, που είναι όλα κρατικά και που η κεφαλαιοκρατία είναι κόκκινο πανί για τη χώρα.
Κι όμως, τα οικονομικά της χώρας δεν πάνε καλά είπε ο πρόεδρος της. ''Παίζουμε με τη ζωή της επανάστασης, " είπε στην ομιλία του. " Μπορούμε είτε να αποκαταστήσουμε την κατάσταση, είτε εμείς να προλάβουμε το χρόνο περπατώντας στην άκρη της αβύσσου, ή να βουλιάξουμε". "Ενισχύστε το σοσιαλισμό". Αυτό το νησί της Καραϊβικής έχει οικονομικό πρόβλημα και η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά τις ογκώδεις επιχορηγήσεις που αποζημιώνουν τους χαμηλόμισθους. Οι Μισοί κρατικοί εργαζόμενοι πρόκειται να χάσουν τις εργασίες τους''. 
Ο Πρόεδρος Castro είπε ότι οι αλλαγές δεν θα γύριζαν πίσω τον κεφαλαιοκράτη στη Κούβα. 
Ο στόχος, είπε, ήταν να ενισχυθεί το σοσιαλιστικό σύστημα που δημιουργήθηκε από τον αδελφό του Fidel Castro μετά την επανάσταση το 1959.


Δυστυχώς και εδώ ακούμε για απολύσεις στο  δημόσιο. Τελικά ο απλός πολίτης, ο εργαζόμενος, βάλλεται από παντού και σε κάθε πολιτικό σύστημα.
Σημάδι ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να ζήσει μόνη, σημάδι ότι το σύστημα της παγκοσμιοποίησης έχει επιβάλλει τις ''αξίες'' του παντού.
Ακόμα ο Ραούλ Κάστρο επιτέθηκε στις ΗΠΑ, για τον εμπορικό  αποκλεισμό που ισχύει ακόμη  και την απαγόρευση σε πολλούς Αμερικανούς να επισκέπτονται την Κούβα στις διακοπές τους.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ένα από τα μέτρα που θέλει να επιβάλλει ο πρόεδρος της Κούβας,  και ζήτημα είναι αν ο κόσμος θα ακολουθήσει. Πάντως και στο νησί η ανεργία απειλεί!!!
   


8 σχόλια:

  1. Η κρίση δε κανει διακρισεις τελικά...
    Καλησπέρα και καλή εβδομάδα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλησπέρα lilium. Αυτό βλέπω και εγώ!!! Πού θα πάει;;; Θα περάσει και αυτή η κρίση!!!
    Καλό σου βράδυ και καλή βδομάδα επίσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποιο σύστημα που μπορεί να προστατεύσει τον απλό εργαζόμενο πολίτη!
    Παντού υπάρχει μια άρχουσα τάξη είτε αυτή είναι της Αριστεράς είτε της δεξιάς!
    Το χρήμα παιδιά δεν υπάγεται σε συγκεκριμένο σύστημα!Κυβερνά παντού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγνώμη φίλοι μου, αλλά η Κούβα έχει κρίση γιατί από το 1989 με το εμπάργκο τις στερούν το δικαίωμα στην ζωή. Εμείς έχουμε κρίση γιατί κάποιοι θέλουν να κερδίζουν και όταν δεν παράγουν. Οι Κουβανοί παλεύουν να επιζήσουν μόνοι τους με αξιοπρέπεια ενώ εμείς πεινάμε για να τ΄αρπάζουν κάποιοι. Δεν είναι λοιπόν το ίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. marypertax και να υπάρξει σύστημα για τον εργαζόμενο, δεν το αφήνουν να υπάρξει αυτόνομα και με ισοτιμία ανάμεσα στον κόσμο!!!
    Δυστυχώς το χρήμα κυβερνά!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε συμφωνώ . Το θέμα μας δεν είναι οι λόγοι της κρίσης, είναι ότι ο εργαζόμενος απειλείται με απόλυση ακόμη και στο ''βασίλειο'' του εργάτη!!!
    Ασφαλώς δεν αφήνουν την Κούβα να αναπτυχθεί και να επιτύχει συνεργασίες με τα άλλα κράτη. Και σε μας δεν είναι μόνο ότι κάποιοι τ'αρπάζουν, αλλά ότι δεν μας αφήνουν να αυτοκυβερνηθούμε στην ουσία. Συμφέροντα....Υποτέλεια.... Υπακοή! Αυτό είναι το μάθημα που θέλουν να δώσουν στους λαούς!!!
    Πάντως πεινάμε όλοι οι λαοί επειδή κάποιοι στον κόσμο θέλουν να ελέγχουν και να εξουσιάζουν ανεξάρτητα τι επιπτώσεις θα έχει στον κόσμο.
    Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου
    Καλή βδομάδα και καλό βράδυ να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως Αννα μου διαφέρουμε και σε κάτι από την Κούβα.Είδες εδώ στην Ελλάδα να παραλάβει κανένας την εξουσία από τον αδελφό του;Οχι πες μου είδες;Τι λες;Από μπαμπάδες κι από θείους;
    Καλό ξημέρωμα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χαχαχα Δημήτρη μόνο που εδώ ψηφίζουμε...Έτσι για να αισθάνεσαι ότι είναι επιλογή σου!!!! Είδες τη Ντόρα;;; Δεν την ψήφισαν για αρχηγό τους....άρα έχουμε επιλογή!!!!!
    Και είναι στο χέρι μας....εκεί είναι;;;
    Καλόν ύπνο και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή