Νέες ιδέες παραγωγής για οικονομική ανάπτυξη!!

Έχουμε πει επανειλημμένως ότι είμαστε η χώρα που δεν παράγει.
Ακόμη και οι μικρές παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας, αναλώνονται στα ίδια προϊόντα..
Το κάνει ο γείτονας;;; Κέρδισε;;; Θα το κάνω και εγώ!!!

Ειδικά στην αγροτική παραγωγή, πολλοί λίγοι τολμούν να ρισκάρουν με καινοτόμες και νέες καλλιέργειες.  Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Τα ''πάππου προς πάππου '' προϊόντα που παράγονταν και επιδοτούνταν εξασφάλιζαν τα έσοδα που ήθελε η οικογένεια στην επαρχία. Οι επιδοτήσεις όμως σταματούν.
Τα προϊόντα μας ανταγωνίζονται με ίδια προϊόντα άλλων χωρών που έχουν μικρότερη τιμή. Πώς να αντεπεξέλθει ο  αγρότης;;;
Με αλλαγή νοοτροπίας άρα και καλλιέργειας.

Ένα παράδειγμα προς μίμηση είναι και ο Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, που αντικατέστησαν τις επιδοτούμενες καλλιέργειες καπνού και σιτηρών, στράφηκαν πριν από έξι χρόνια στο βιομηχανικό ροζ τριαντάφυλλο και επιχειρηματικά δικαιώθηκαν.
Οι τολμηροί αυτοί καλλιεργητές ξεκίνησαν την παραγωγή ροδέλαιου από τριαντάφυλλο και  τώρα λανσάρουν στην αγορά μια σειρά από υποπροϊόντα, με τελευταίο την μπουγάτσα με τριαντάφυλλο, που έκανε θραύση στην πρώτη πειραματική παρουσίασή της.
Σημειωτέον ότι το ροδέλαιο πωλείται στην αγορά 6.000 ευρώ ανά λίτρο και στη λιανική να αγγίζει τα 15 ευρώ ανά γραμμάριο.
Χρησιμοποιείται  στις αρωματοποιίες και φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνεταιρισμού Ν. Ξανθόπουλου, «η παραγωγή δίνει στρεμματική απόδοση πενταπλάσια από αυτήν των σιτηρών ή του καπνού, ενώ το τελικό προϊόν είναι από τα καλύτερα του κόσμου».


Να λοιπόν μια περίπτωση --και δεν είναι η μόνη -- που ρισκάρισε και δικαιώθηκε!!
Χρειαζόμαστε νέες φρέσκες ιδέες για να αναπτυχθεί αυτή η χώρα!!!!
Και όχι ''ξαναζεσταμένο φαγητό'' με κυνήγι της όποιας επιδότησης.
Και να υπενθυμίσω ότι τη μεγαλύτερη παραγωγή ροδέλαιου την έχει η Βουλγαρία που το ονομάζει και ''ρευστό χρυσό''!

Οι παραγωγοί Κοζάνης, 18 συνολικά, που έφεραν στη χώρα πρώτοι το βιομηχανικό τριαντάφυλλο, διαθέτουν αποστακτήριο, δυναμικής ενός τόνου την ημέρα και έβαλαν και το ροδόνερο στη ζαχαροπλαστική.


Σε πρόσφατη ημερίδα για τις εναλλακτικές καλλιέργειες στην Κοζάνη, ο Συνεταιρισμός παρουσίασε μια ποικιλία από πρωτογενή προϊόντα με χρήση ροδόνερου, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε η… μπουγάτσα τριαντάφυλλο, που έγινε ανάρπαστη. Ο Συνεταιρισμός αποφάσισε την εμπορική αξιοποίησή του και ήδη δύο εργαστήρια ζαχαροπλαστικής – αρτοποιημάτων σε Κοζάνη και Καστοριά έχουν πάρει τη συνταγή και το απαραίτητο ροδόνερο για την παρασκευή του. «Πρόκειται για τη γνωστή γλυκιά μπουγάτσα με κρέμα, με την προσθήκη ροδόνερου που της δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα. Φαίνεται πως η συνταγή πέτυχε και το προϊόν μπορεί να προχωρήσει σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος.
Τα στρέμματα που καλλιεργούνται σήμερα είναι 100 και το επόμενο έτος αναμένεται να φτάσουν τα 1000.!!!
Μπράβο τους!!!!



πηγή   και πηγή



2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο το σημερινό σου θέμα αγαπητή μου φίλη, άξιο αναφοράς. Θα μπορούσα να το είχα συμπεριλάβει κι εγώ ως ανάρτηση στην ιστοσελίδα μου του Φάρου που ασχολείται με ότι αξιόλογο συμβαίνει στην περιφέρεια (κι ότι προλαβαίνει φυσικά να εντοπίσει)... Καλό σου απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Diatton χαίρομαι που το βρίσκεις άξιο αναφοράς. Η γνώμη μου πάντα είναι να λέγονται και οι σωστές πρωτοβουλίες.Μπορείς να το αναρτήσεις και εσύ.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή