Προστασία της εθνικής μας γλώσσας, σημαίνει προστασία της ταυτότητάς μας!!


''Oι γλώσσες, κυρίες και κύριοι, βρίσκονται στα μπόγια των λαών, ψηλώνουν με το ψήλωμα και συρρικνώνονται με τη συρρίκνωση των σκέψεων και των πολιτισμών των ανθρώπων'' ( Χρ.Τσολάκης ''Γλώσσα και πολιτισμός'').
Η δική μας γλώσσα, η γλώσσα των προγόνων μας, που ακόμη μελετάται για τον πλούτο και την πολυπλοκότητά της, έδειχνε το μεγάλο ''μπόι'' των αρχαίων Ελλήνων.
Την έχουν χαρακτηρίσει ''μουσική γλώσσα'', ''μαθηματική γλώσσα'' , ''γλώσσα των θεών'', ''γλώσσα ανώτερη'', γλώσσα των υπολογιστών''...
Σήμερα, κοντύναμε ως λαός και κόντυνε και η γλώσσα μας.
Αν και έχουμε αρχίσει να επιστρέφουμε στις ρίζες μας και αναμένεται μεγαλύτερη επιστροφή, αφού η οικονομική κρίση και η συμπεριφορά των άλλων κρατών  απέναντί μας  μας στρέφει σε κάθε τι ελληνικό,δεν παύει να έχει τραυματιστεί σοβαρά η ελληνική γλώσσα.
Όπως σε μεγάλο μέρος της νεολαίας,  που κυριαρχούν τα γκρίκλις, αυτό το κατασκεύασμα που ούτε ελληνικά είναι ούτε αγγλικά.
Κάποτε θυμάμαι, είχαμε τέτοια ξενομανία, που εκτός από τις ταμπέλες των καταστημάτων και τις ονομασίες των εταιρειών που ήταν σε άλλες γλώσσες, είχαμε και τη συνήθεια να χρησιμοποιούμε στο λεξιλόγιό μας ξένες λέξεις!!
Αισθανόμασταν ότι δείχναμε γλωσσομάθεια, ότι ανήκαμε σε άλλη κοινωνική τάξη, μακριά από την  ''βλαχιά''  των Ελλήνων.
Γιατί ντρεπόμασταν για τη γλώσσα μας, την κουλτούρα μας και γίναμε μιμητές ''ανώτερων '' λαών, με χρήση πρώτα από όλα της γλώσσας τους.
Σήμερα πάψαμε να ντρεπόμαστε....Όμως οι κίνδυνοι για τη γλώσσα εξακολουθούν να υπάρχουν εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και της ανάμειξης των κοινωνιών.
Η ισχυρή γλώσσα, λέει ο Χρ.Τσολάκης, είναι ικανή να ενσωματώσει και να αφομοιώσει ξένα γλωσσικά στοιχεία. Και για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να αποφύγουμε την πολιτιστική μας παραμόρφωση, υποστηρίζει.
Μεγάλο ρόλο σ' αυτό, έχουν και τα ΜΜΕ που ως πολιτισμικοί και παιδευτικοί λειτουργοί, υπαγορεύουν προτιμήσεις, συνήθειες ζωής, επιλογές, αξίες που σκοπό έχουν,ως επί το πλείστον, να προωθήσουν  ό,τι τα οικονομικά κέντρα εξουσίας επιβάλλουν, για το συμφέρον τους.
Έτσι διαμορφώνεται η ''λαλιά ''του λαού, όπως αποκαλείται η γλώσσα. Και επειδή ο λαός δεν μετέχει ενεργά στην διαμόρφωση της λαλιάς του, καλό είναι να μη μένει απαθής και να επιλέγει τη διατήρηση των στοιχείων της εθνικής του γλώσσας.
Γιατί η αδιαφορία μας απέναντι στα φαινόμενα αλλοτρίωσης της γλώσσας μας, θα μας φέρει μπροστά σε μια γλώσσα εξευτελισμένη, πολύσπερμη  και άρα αλλοιωμένη.
Ο Σεφέρης είχε πει  ''Θα συμβεί....αν αφεθούμε μοιρολατρικά στη δύναμη των πραγμάτων'', ότι ακριβώς  δεν επιθυμούμε..
Γιατί η γλώσσα, ο πολιτισμός μας είναι η ταυτότητά μας!!

Οι γλώσσες είναι τα κελαηδητά των λαών. Και '' με τα ξόβεργα πιάνεις τα πουλιά, δεν πιάνεις όμως το κελαηδητό τους''!
Αλλιώς θα ρθει καιρός που στην Ευρώπη της τεχνολογίας θα ακούγεται ένα μόνο πουλί, ο γκιόνης, που μονότονα θα ζητάει το χαμένο αδελφό του.



πληροφορίες από ''Εθνική γλώσσα και γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας''
                          Α.Πεπονής
                         ''Γλώσσα και πολιτισμός''
                          Χρ. Τσολάκης




4 σχόλια:

  1. Η γλώσσα μας είναι ο πολιτισμός μας...Δεν είναι δυνατόν να την αφήσουμε να χαθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Cranberry συμφωνώ απολύτως!!!
    Καλώς όρισες ! Ευχαριστώ για το σχόλιό σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΘΗΣΑΥΡΟΣ. ΘΑ ΤΗΝ ΜΑΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΛΑΟΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΄΄ΑΝΕΒΟΥΝ΄΄ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΠΛΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ ΛΑΩΝ. ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΤΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΙΜΟΙ Ο,ΤΙ ΞΕΝΟΥ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΄΄ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ΄΄. ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή