2010: ένα κακό έτος και για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Το 2010 φεύγει! Λίγες μέρες απόμειναν για να γραφτεί στην ιστορία ως το πιο κακό έτος για τον κόσμο...Και περιοριζόμαστε μόνο στις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές.
250.000 θάνατοι συνανθρώπων μας στον κόσμο έχουν καταγραφεί και οφείλονται στα έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι φονικότερες καιρικές συνθήκες της τελευταίας 20αετίας  παρατηρήθηκαν φέτος, με νεκρούς που δεν φανταζόταν κανείς.
Και όμως οι χώρες δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν για μείωση ρύπων, για ένα κοινό πρόγραμμα που θα έπαυε σταδιακά να μολύνει τον πλανήτη.
Και όμως σήμερα, παραμονή του 2011, εξακολουθεί ο άνθρωπος να κοιτά την επιβίωση του στο ''τώρα'' και όχι την επιβίωση του και  στο  ''αύριο''!
Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσεις την άρνηση των κρατών να μειώσουν τους βιομηχανικούς ρύπους φοβούμενοι την μείωση της παραγωγής και την αύξηση εξόδων στις βιομηχανίες;


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ασφαλιστικού ομίλου Swiss Re, το 2009 αποδόθηκαν στον καιρό 15.000 θάνατοι. Δείτε διαφορά!!!!!!!!!!
«Ήταν λες και έρχονταν το ένα μετά το άλλο, κατά κύματα», λέει ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων Κρεγκ Φουγκάτι, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τα κράτη της γης. «Η έκφραση "μια φορά στα 100 χρόνια" πραγματικά έχασε το νόημά της φέτος». Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος 18 χώρες έσπασαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και τυπικά στο τέλος του έτους.
Κατά τη Swiss Re, που έδωσε στη δημοσιότητα τα προαναφερθέντα στοιχεία - στοιχεία που λίγο-πολύ συμφωνούν με αυτά των Ηνωμένων Εθνών- τα αίτια αυτών των καταστροφών είναι σε μεγάλο βαθμό ανθρωπογενή. Όχι, οι ειδικοί του ομίλου δεν αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή, αλλά στις ανεπαρκείς κατασκευές και στις κακές αναπτυξιακές πρακτικές που καθιστούν π.χ. τις πλημμύρες ή τους σεισμούς πιο φονικούς απ’ όσο θα ήταν υπό άλλες συνθήκες.
Και αναφέρονται στις κακές κατασκευές των σπιτιών που ζούμε, στην συγκέντρωση πολλών ανθρώπων σε μια πόλη, στις πρόχειρες κατασκευές των χώρων που εργαζόμαστε.
Δεν μιλούν όμως για τους λόγους που εξαναγκάζουν τους λαούς να μαζεύονται σε πόλεις--για την εύρεση δουλειάς--, δεν αναφέρονται στη φτώχεια που μαστίζει τα κράτη και αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν σε πλινθόκτιστες παράγκες και κακές κατασκευές γενικά, ούτε στην έλλειψη υποδομών των κρατών και την έλλειψη μέριμνας για την αποτροπή τέτοιων καταστάσεων.
«Η Γη αντεπιτίθεται σε συνεργασία με τις λανθασμένες αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι», λέει η Ντεμπαράτι Γκούχα Σαπίρ, διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για την Επιδημιολογία των Καταστροφών, το οποίο υπάγεται στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. «Έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε το παραμικρό που συμβαίνει στη Γη να έχει δυσανάλογες επιπτώσεις».
Παράδειγμα;; Οι σεισμοί στην Αϊτή δεν θα είχαν τόσους νεκρούς αν συνέβαιναν το 1985, τότε που οι κάτοικοι δεν ζούσαν στοιβαγμένοι σε παραπήγματα στο Πορτ-ο -Πρενς....
 «Χτίζουμε σπίτια που μας σκοτώνουν. Εμείς φταίμε επειδή δεν τα προβλέψαμε όλα αυτά» είπε ο καθηγητής γεωλογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Ρότζερ Μπίλαμ.
Αν και δεν υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας για το μέλλον από τα κράτη, ας ελπίσουμε να αλλάξουν οι συνθήκες διαβίωσης και τα μαθήματα του 2010 θα αξιολογηθούν σωστά προς όφελος του κόσμου!!!


οι πληροφορίες εδώ




5 σχόλια:

  1. Nα πάει και να μη ξαναγυρίσει....Ας ελπίσουμε πως το '11 θα φέρει στον κόσμο ότι του στέρησε το '10!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Lilium σίγουρα να μην ξαναέρθει τέτοιος χρόνος ..Ούτε για μένα ήταν καλός!!! Ευχομαι το 2011 να είναι ο χρόνος που ονειρεύεσαι
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. apneagr εύχομαι χρόνια πολλά και καλά! Να περάσεις όμορφες γιορτές.
    καλό ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το 2011 απαιτεί αυτό που θέλει η ίδια η ζωή: πάλη
    χαίρομαι που βρήκα και εδώ φίλους και επικοινωνία
    Χρόνια πολλά και Καλά Χριστούγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. diogenis καλώς όρισες. Εύχομαι καλές γιορτές να περάσεις. Να σαι καλά! Θα τα λέμε!!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή