Η κάρτα του μαθητή

Kάρτα του μαθητή ανακοινώθηκε πως θα αποκτήσουν οι μαθητές από την Α' τάξη του Δημοτικού, υποχρεωτικά και θα αφορά την κατάσταση της υγείας τους, που θα έχει σχέση με την παχυσαρκία
Όχι δεν είναι κακό ....από τη μια όψη του νομίσματος! 
Γιατί θα καταγράφεται το βάρος τους, το ύψος τους, οι συνήθειες διατροφής τους, ο δείκτης μάζας του σώματος τους....
Θα ενημερώνονται οι γονείς αν οι μετρήσεις των παιδιών τους, ξεπερνούν τα όρια της Διεθνούς Οργάνωσης Υγείας και θα γίνονται γνωστοί οι κίνδυνοι υγείας του παιδιού.


Όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο υφυπουργός Υγείας κ. Χρ. Αηδόνης, «θα πρέπει να παρακολουθείται η ανάπτυξη αλλά και το βάρος των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία και αυτό αποτελεί μέριμνα της πολιτείας». 
Η κάρτα θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, ώστε γονείς και μαθητές να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της σωματικής διάπλαση των παιδιών.
Με την εφαρμογή της κάρτας ΒΜΙ θα αυξηθούν, βεβαίως, και οι ώρες υποχρεωτικής γυμναστικής στα σχολεία.
Αυτή είναι η μία όψη...
Πάντα όμως το νόμισμα έχει δύο όψεις:
Σε ποιους άλλους θα είναι γνωστά τα στοιχεία της κάρτας;;;

Πρόσφατο παράδειγμα ανησυχίας για την ''άλλη όψη'' του νομίσματος είναι η περίπτωση φιλικής οικογένειας που το 5άχρονο αγοράκι τους αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας...
Χρειάζεται λοιπόν παρακολούθηση ετήσια, τέτοιας ποιότητας που το ΙΚΑ δεν προσφέρει. 
Απευθύνθηκαν  σε ασφαλιστικές εταιρείες για  νοσοκομειακή ασφάλεια.
''Βεβαίως δεν σκεφτήκαμε να κρύψουμε το ιατρικό ιστορικό του παιδιού μας'' είπαν. Η απάντηση των ασφαλειών ήταν'' Δεν συμφέρει την εταιρεία μας να ασφαλίσει το παιδί σας'' ...Στην ένσταση των γονιών για αυτή την απάντηση και στη διαβεβαίωση ότι δέχονται να πληρώνουν περισσότερα ασφάλιστρα, η απάντηση παρέμεινε η ίδια!
Και δεν ήταν σκληρή στάση-- με σκοπό το κέρδος-- μιας και μόνο ασφάλειας.
Όλες όσες επισκέφτηκαν τους είπαν ακριβώς το ίδιο!!
Μήπως η  άλλη όψη του ''νομίσματος''  θα είναι η εκμετάλλευση των στοιχείων της κάρτας, που κανείς δεν διαβεβαιώνει  ότι στο μέλλον δεν θα περιλαμβάνει και άλλα προσωπικά δεδομένα, ώστε οι αδύναμοι οργανισμοί, οι μη συμφέροντες για το κράτος και τις εταιρείες να περιθωριοποιούνται;;;
Ασφαλώς και η παχυσαρκία είναι ασθένεια! 
Ασφαλώς και πρέπει να καταπολεμάται!
Αλλά η ενημέρωση των γονιών για το πάχος του παιδιού τους --λες και δεν το βλέπουν οι γονείς-- τι θα προσφέρει;;;
Οι λόγοι που τα παιδιά και αργότερα ενήλικες παχαίνουν είναι--εκτός από κληρονομικούς παράγοντες και προβλήματα υγείας-- η κακή διατροφή ή η ''φαστ φουντ'' διατροφή , και η έλλειψη κίνησης .
Όταν οι γονείς εργάζονται σχεδόν όλη την ημέρα, τα παιδιά ασφαλώς θα τρώνε μη υγιεινά σκευάσματα έτοιμων φαγητών.
Αλήθεια γιατί δεν απαγορεύονται να πωλούνται όλα τα επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών τρόφιμα;;;
Η έλλειψη πραγματικής ενημέρωσης στα σχολεία, για την υγιεινή διατροφή είναι αισθητή. Κανένα παιδί δεν θα προτιμήσει το σάντουιτς με το μαύρο ψωμί, τα λαχανικά και το μήλο που θα έχει πάρει από το σπίτι, όταν απέναντι από το σχολείο του πωλούνται σοκοφρέτες και γαριδιάκια και όλα αυτά που δεν είναι υγιεινά!!!!

Ακόμη, η πίεση  και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου των παιδιών είναι μια αιτία που  περνούν την ημέρα τους καθισμένα τις περισσότερες ώρες διαβάζοντας για το σχολείο αλλά και για τα εξωσχολικά τους μαθήματα όπως ξένες γλώσσες, απαραίτητες ως όπλα για την εργασιακή τους αποκατάσταση.
Πού να γυμναστούν;;; Πού να κινηθούν;;;
Η γυμναστική στα σχολεία, όσο και να αυξηθεί δεν αποτελεί λύση!
Μετά από έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι παχύσαρκα άτομα είναι τα φτωχά άτομα!!
Αλλαγή βιοτικού επιπέδου, απαιτεί αλλαγή οικονομικής στάθμης των οικογενειών.
Σήμερα που η φτώχεια αυξάνεται, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση της παχυσαρκίας!!
Περισσότερα πάρκα σε διάφορες γειτονιές χρειάζονται, με πράσινο και χώρους ελεύθερους για να κινούνται τα παιδιά  ...ασφαλή, χωρίς φόβο....
Πλατείες για να παίζουν τα παιδιά , να κινούνται , να τρέχουν, να κάνουν ποδήλατο...χρειάζονται και όχι ''στέκια'' μεθυσμένων αστέγων μεταναστών...

Αλλαγή στο ωράριο του εργαζόμενου γονέα, του ένα τουλάχιστον, για να ασχολείται με το παιδί του...
Όχι μείωση μισθών των οικογενειών, αφού η υγιεινή διατροφή χρειάζεται και γερό ''πορτοφόλι''!.
Σωστή παιδεία στα σχολεία ώστε ο μαθητής να μην χρειάζεται να απασχολείται πολύ στο σπίτι, για  να έχει ελεύθερο χρόνο για να ...παίξει, να κινηθεί!!!
Δωρεάν προγράμματα άθλησης για παιδιά σε όλες τις γειτονιές....και μεγάλος έλεγχος,  για επικίνδυνα αναβολικά ,στα αθλητικά κέντρα που τα παιδιά αθλούνται σήμερα , είναι η σωστή μέριμνα για το παιδί...

Έτσι παύουν να δυσπιστούν οι γονείς και να προφυλάσσουν τα παιδιά τους από τον αθλητισμό.
Χρειάζεται με λίγα λόγια σωστή πολιτική που να δείχνει ''αγάπη στον πολίτη'' και ιδιαίτερα στο παιδί..
Και η σωστή πολιτική αποτελεί μέριμνα της πολιτείας!!
Όλα τα άλλα είναι απλά υποκρισία ή ............ύποπτων προθέσεων!!!






6 σχόλια:

  1. Καταρχήν θα πρέπει να σου πω ότι η ανάρτηση σου είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες, και θίγει ένα θέμα αρκετά ''καυτό''.
    Έχει ξεκινήσει ένα ρατσιστικό κίνημα κατά του τσιγάρου, και κατά του πάχους.
    Ναι δεν πρέπει να είμαστε ούτε καπνιστές και ούτε παχύσαρκοι.Συμφωνούμε όλοι.Και πρέπει να ξεκινήσει όντως η αλλαγή νοοτροπίας από τη μικρή ηλικία.
    Όμως το να φακελώνουν τους πάντες δεν είναι μέριμνα για την υγεία.
    Θα έπρεπε να επεκταθούν και στις καλλιέργειες που χρησιμοποιούν ένα σωρό φάρμακα και χημικούς τρόπους για γρηγορότερη σοδειά, και στις βιομηχανίες τροφίμων που μολύνουν το περιβάλλον, και στα τραστ των γαλακτοκομικών προιόντων που βγάζουν μολυσμένα προιόντα για μεγαλύτερο κέρδος, και στις κτηνοτροφικές μονάδες με τις μεταλλαγμένες τροφές στα ζώα και σε όσα λες παραπάνω.Αυτή είναι ολοκληρωμένη φροντίδα για τον άνθρωπο όλων των ηλικιών.
    Και φυσικά να φροντίσουν το βιοτικό επίπεδο των οικογενειών, όπως λες.
    Όλα τα υπόλοιπα είναι μόνο μπάλωμα και φακέλωμα.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Marypertax συμφωνώ μαζί σου και προσυπογράφω!!!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕ ΥΠΟΠΤΑ ΛΙΠΑΡΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ, ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ, ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑΣ, ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕ ΥΠΟΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ. ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΣΙΓΑΡΑ, ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ , ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΡΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΝΕΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΑΦΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ Ή ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ Ή ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ??? ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙΑΔΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ. ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ, ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Vicky σίγουρα φροντίδα για τα παιδιά είναι η απαγόρευση τροφών για παιδιά ακατάλληλα για την υγεία τους.
    Σίγουρα ο σύγχρονος Καιάδας είναι εφιαλτική προοπτική..Ας μην είμαστε τόσο απαισιόδοξοι!!
    Απλά μια κάρτα δεν προσφέρει από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας που παίρνει τρομερές διαστάσεις!!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή Αννα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση,πιάνεις πολλά θέματα μαζί αλλά όλα είναι αλληλένδετα και πολυ σημαντικά για τα νέα παιδιά.
    Πολύ φοβάμαι ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο και πως η κάρτα αν δεν είναι εκ του πονηρού θα ξεχαστεί κι αυτή σαν τους υπολογιστές που έδωσαν πέρσι στην Α' Γυμνασίου και φέτος πάπαλα.Θα μπορούσε σταδιακά ο υπολογιστής να αντικαταστήσει το βάρος και την πληθώρα των βιβλίων.Το θέμα της διατροφής θα πρέπει οι γονείς να το ελέγχουν απόλυτα και να μην επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε από τα Κιλικία ή τα Φαστφουντάδικά.Να είσαι καλά,καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημήτρη η παιδεία για να φτάσει στο επίπεδο που της αρμόζει στη χώρα μας πρέπει να απορροφήσει μεγάλα ποσά από τον προϋπολογισμό.
    Αλλά στο θέμα της κάρτας, αν δεν αλλάξει το ''τοπίο'' των εργασιακών συνθηκών για τους γονείς τουλάχιστον ,αν δεν διαμορφωθεί ο χρόνος των παιδιών έτσι ώστε να έχουν ελεύθερο χρόνο κλπ δεν θα χτυπήσουν την ασθένεια της παχυσαρκίας.
    Οι γονείς έχουν ρόλο αλλά η κάρτα θα μείνει για άλλες χρήσεις ...Τα προβλήματα που θίγω πιστεύω ότι επιγραμματικά δείχνουν το πρόβλημα όπως εγώ το βλέπω.
    Να περάσεις όμορφο σ/κο

    ΑπάντησηΔιαγραφή