Tην Παρασκευή ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά της γούνας!

Tην Παρασκευή ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά της Γούνας...Ο κάθε ένας από μας έχει τις απόψεις του, άλλος υπέρ και άλλος κατά. 
Πολλοί απλά αδιαφορούν!
Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε, όχι τυχαία, αλλά επειδή αρχίζουν οι αγορές και τα δώρα εν όψη των εορτών των Χριστουγέννων.
Πολλά ή ίσως τα περισσότερα ζώα που εκτρέφονται, βασανίζονται πραγματικά για να πάρει ο παραγωγός  τη γούνα τους. Πολλά είναι ζωντανά την ώρα που γδέρνεται το ζώο , για να μην χαλάσει η γούνα του!!!!! 
Φοβερές πρακτικές για να φορέσει μια κυρία γούνινο παλτό...
Αλλά από την άλλη ζούνε τόσοι και τόσοι εργαζόμενοι με αυτό το είδος εργασίας!
Πριν τριμήνου, ακτιβιστές είχαν ελευθερώσει από εκτροφείο της Κοζάνης τα ζώα που έτρεχαν ελεύθερα στη γύρω περιοχή.
Παραθέτω μόνο τις επιστολές που αντάλλαξαν τα δύο ''αντίπαλα'' μέρη!:
 Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Άνιμα, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Καλλιστώ από τη πλευρά των αντιθέτων με την απελευθέρωση των γουνοφόρων ζώων και από την άλλη,
Σωματεία και Πολίτες ενάντια στη γούνα.
Η πρώτη επιστολή  των ΜΚΟ:

''Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Άνιμα, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Καλλιστώ καταδικάζουν την απελευθέρωση των μινκ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Πριν λίγες μέρες άγνωστοι απελευθέρωσαν παράνομα ένα μεγάλο αριθμό γουνοφόρων ζώων από εκτροφεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Ανεξάρτητα από τα όποια κίνητρά τους η πρακτική της απελευθέρωσης ξενικών ειδών στο φυσικό περιβάλλον είναι επιβλαβής και μπορεί να αποβεί και καταστροφική για την άγρια φύση.
Πέρα από τις όποιες επιπτώσεις σε καλλιέργειες και οικόσιτα, τα ξενικά είδη προκαλούν ζημιές στη άγρια ζωή και σε περίπτωση που αναπτύξουν βιώσιμους πληθυσμούς έχουν σοβαρές και ευρύτερες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα.
Η διαμαρτυρία για την εκμετάλλευση των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους δεν είναι θεμιτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον.
Τη στιγμή που η βιοποικιλότητα απειλείται από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων η επιβάρυνση της με άστοχες πρακτικές διαμαρτυρίας, είναι καταδικαστέα.''


Η απαντητική επιστολή των Σωματείων!

«Με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του Αρκτούρου αλλά και της νέας ανακοίνωσης των Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι έσπευσαν για άλλη μία φορά να καταδικάσουν τις τελευταίες απελευθερώσεις γουνοφόρων στη Δυτική Μακεδονία, θα θέλαμε να δηλώσουμε τα παρακάτω.
Θεωρούμε το επιχείρημα σχετικά με τη μη επιβίωση των απελευθερωμένων ζώων και του βασανιστικού, όπως τον χαρακτηρίζουνε θανάτου τους, τραγικά γελοίο, καθώς όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η ζωή και ο θάνατος των γουνοφόρων ζώων στα εκτροφεία, έτσι ώστε, το αν θα επιβιώσουν μετά την απελευθέρωση δεν έχει καμία λογική βάση!
Θεωρούμε το επιχείρημα και την ανησυχία τους σχετικά με τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον επίσης αστείο, τη στιγμή που η παραγωγή γούνας παράγει τοξικά απόβλητα επικίνδυνα όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και την υγεία των εργαζομένων, και κυρίως υποκριτικό, τη στιγμή που μία δραστηριότητα με τις μεγαλύτερες ίσως επιπτώσεις στο περιβάλλον, τους αφήνει εντελώς αδιάφορους. Μιλάμε βέβαια για την εκτροφή των παραγωγικών ζώων, τα οποία τιμούν δεόντως (τα ίδια και τα παράγωγά τους), οι δήθεν οικολόγοι, σε κάθε γεύμα τους!
Γελοίο επίσης και αφελές θεωρούμε το επιχείρημα σχετικά με τη νομιμότητα των επιχειρήσεων, όταν είναι γνωστό ότι μεγάλα εγκλήματα στην ιστορία έχουν γίνει νόμιμα, και όταν στις μέρες μας νομιμότατα οδηγούνται σε αργό θάνατο από πείνα και εξαθλίωση εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας, από τα νόμιμα οικονομικά μέτρα, μίας νόμιμης κυβέρνησης.
Τέτοιες δηλώσεις φανερώνουν την πρόθεσή τους να εξυπηρετήσουν τοπικιστικά ή μικροκομματικά συμφέροντα προκειμένου να είναι αρεστοί, αποδεικνύουν την έλλειψη κάθε πολιτικής τόλμης και δείχνουν ανικανότητα να αντιληφθούν τις εξελίξεις, που θέλουν την κατάργηση της γουνοποιίας.
Όποιος θέλει να αναζητήσει τους πραγματικούς υπεύθυνους για αυτές τις ενέργειες, ας στραφεί προς την πολιτεία, η οποία στηρίζει οικονομικά αυτές τις επιχειρήσεις με χρήματα φορολογούμενων πολιτών, η οποία δεν θεσπίζει αυστηρότερους νόμους για την κακοποίηση των ζώων, η οποία συνεχίζει και επιτρέπει τη λειτουργία τσίρκων με ζώα, συνεχίζει και επιτρέπει τη δολοφονία εκατομμυρίων ζώων για την αναψυχή μίας μειοψηφίας αιμοχαρών ηλιθίων κτλ., προκαλώντας την αγανάκτηση του κόσμου με την προκλητική της στάση!!
Και βέβαια, μεγάλο μέρος ευθύνης φέρουν όσες περιβαλλοντικές οργανώσεις και δήθεν οικολογικά κόμματα δεν παίρνουν ξεκάθαρη και ουσιαστική θέση κατά του αιματηρού εμπορίου της γούνας, αποδεχόμενοι με την απραξία τους και τη σιωπή τους τη συνέχισή του.
Μέχρι να έχουν κάποιο σοβαρό έργο να επιδείξουν για τον τερματισμό της γουνοποιίας, ΔΕΝ τους αναγνωρίζουμε ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να καταδικάζουν τις δράσεις vegan ακτιβιστών!!

Γι’ αυτό κύριοι περιβαλλοντικών οργανώσεων, μέχρι να πάρετε σοβαρή και υπεύθυνη θέση υπέρ των γουνοφόρων ζώων, παρακαλούμε να αφήσετε τους χαρακτηρισμούς των ακτιβιστών ΄΄ανεγκέφαλοι’’ στην άκρη.
Θα έχετε ίσως έτσι μία ελπίδα να σας αντιμετωπίσουμε πιο σοβαρά!''


Τα συμπεράσματα δικά σας!!!





4 σχόλια:

  1. Καλημέρα φίλη μου,
    πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου, μας βάζει σε σκέψεις. Αναφανδόν εναντίον της γούνας, στις μέρες μας, οι δύο ανακοινώσεις μάς μπερδεύουν...
    Εκεί που συμφωνεί κανείς με τις ΜΚΟ για τη βιοποικιλότητα, έρχονται οι ακτιβιστές και βάζουν άλλα (σωστά) ζητήματα...
    Προσωπικά πιστεύω ότι είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού και κεντρικού σχεδιασμού, τόσο για την οικολογική και ευαίσθητη πλευρά (βιοποικιλότητα, εκτροφή-σφαγή ζώων, κλπ) όσο και για την πρακτική πλευρά (ανάγκες επιβίωσης, ένδυσης, απασχόλησης, κλπ).
    Θα μου πεις βέβαια, τι ζητάς στην Ελλάδα του μνημονίου... και δεν θα'χεις άδικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή σου ημέρα;
    μου αρέσει το blog σου και θα σε επισκέπτομαι
    Μπράβο σου γι' αυτό το άρθρο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει τύχει να ασχοληθώ καθόλου μ' αυτό ίσψς επειδή εδώ στην Καλαμάτα ο Χειμώνας να είναι πολύ μικρός και έτσι να μη μας απασχολεί.
    Μόλις είδα το άρθρο σου αμέσως μου γεννήθηκε η εξής απορία.
    "αν εκθρέφουν ζωάκια τα οποία γεννήθηκαν μέσα σε ένα χώρο και όχι στο δάσος και αυτά δίνουν τη γούνα τους, τότε αυτό που βλάπτει την οικολογία?"
    Κάνω μια σκέψη σαν άσχετος. Αυτό μπορεί να σου φαίνεται κουτό, μπορεί έξυπνο.Δεν ξέρω τι είναι.
    Από τη στιγμή που δεν βλάπτει τη φυσική πανίδα γιατί να είναι κακό.
    Ένας άλλος λόγος που το γράφω είναι διπότι εμείς οι blogers πρέπει να συμμετέχουμε στα άρθρα των άλλων blogs. Έτσι ανεβάζουμε την ποιότητα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πορτιάτη, καλημερα.
    Είναι εύκολο να πάρει κάποιος θέση, αλλά αν δει και τις δύο αντίθετες απόψεις μπερδεύεται.
    Φυσικά είμαστε εναντίον της γούνας και στο λέω εγώ που έχω μια καταχωνιασμένη στο βάθος της ντουλάπας. Όχι γιατί είμαι ενάντια στην εκτροφή ζώων για το σκοπό αυτό..Μήπως δεν εκτρέφουμε ζώα και τα σκοτώνουμε για να τα φάμε;;;
    Μη φτάσουμε σε υπερβολές.
    Προσωπικά έγινα ''οπαδός''εναντίον της γούνας από τότε που έμαθα --γι αυτό και το καταχώνιασμα--το πώς παίρνουν τη γούνα από τα καημένα τα ζωάκια.Είναι φοβερό να αισθάνεσαι ότι φοράς το δέρμα ζώων πολλών που πέθαναν με βασανιστικό τρόπο.
    Δυστυχώς φίλε μου η Ελλάδα του μνημονίου το μόνο που προσέχει είναι να υπάρχουν δουλειές και εταιρείες βιώσιμες..Όλα τα άλλα είναι ψιλά γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αntonis Messinios καλημέρα
    Το θέμα δεν νομίζω ότι είναι η βιοποικιλότητα.Είναι ο βασανισμός των ζώων για να τους πάρουν τη γούνα. Τα γδέρνουν ζωντανά γιατί η γούνα χαλάει αν είναι νεκρό το ζώο.Αυτό με έκανε να είμαι υπέρ της κατάργησης της γούνας από την γκαρνταρόμπα μας. Το θέμα από την άλλη μεριά είναι τι θα γίνουν τόσοι εργαζόμενοι;; Οι πόλεις που ανθεί η παραγωγή γούνας θα μαραζώσουν;;
    Πρόβλημα οικονομικό από τη μια και ανθρωπιστικοί λόγοι από την άλλη...
    Δύσκολη η απόφαση για αντικειμενική θέση απέναντι στο θέμα!!
    Συμφωνώ με την άποψή σου ότι τα σχόλια ανεβάζουν την ποιότητα των μπλογκ..
    Θα τα λέμε συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή