Η μικρή Ελβετία παράδειγμα προς μίμηση!!!

Οι δημοτικές εκλογές έγιναν...Περιμένουμε τα έργα των νέων δημάρχων για τις πόλεις και τα χωριά μας! Τα χρήματα που δεν υπάρχουν είναι ο λόγος που οι άρχοντες των πόλεών μας χρησιμοποιούν για να μας πείσουν για ό,τι δεν έγινε.
Και όμως: Η Ελβετία της Ελλάδας μπορεί να δώσει παραδείγματα προς μίμηση!
Πρόκειται για ένα κτηνοτροφικό χωριό που κατόρθωσε να απλώσει τη φήμη του έξω από τα σύνορά μας.. Για την οργάνωσή του, για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για τη μηδενική ανεργία, για το υψηλό επίπεδο ζωής.
Είναι η κοινότητα της Ανάβρας Μαγνησίας. Πολλοί θα το γνωρίζετε μιας και η φήμη του απλώθηκε παντού.!
Βρίσκεται  σε υψόμετρο χιλίων περίπου μέτρων, στις δυτικές πλαγιές της Όθρυος και σε μεγάλη απόσταση από τις πιο κοντινές κωμοπόλεις της Μαγνησίας, της Λάρισας και της Φθιώτιδας. Γι΄ αυτό και παρέμεινε κοινότητα και δεν ενσωματώθηκε σε κάποιο άλλο Δήμο.

Σήμερα,
  διαθέτει αιολικό πάρκο  το οποίο της εξασφαλίζει ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ περίπου , περιβαλλοντικό - πολιτιστικό πάρκο έκτασης 240 στρεμμάτων, πρότυπες κτηνοτροφικές υποδομές που στεγάζουν το χειμώνα, όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια  25.000 ζώα, πρότυπο σφαγείο, διώροφο πάρκινγκ 60 θέσεων, γυμναστήριο εξοπλισμένο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, άψογο νηπιαγωγείο και δημοτικό, αγροτικό ιατρείο, πάντοτε στελεχωμένο , αναρριχητικά κέντρα, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, ακόμη και σπίτια που φιλοξενούν τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα σχολεία και τους αγροτικούς ιατρούς.

Η Ανάβρα και ο πρόεδρός της παρουσιάστηκαν στο NTDTV.
To NTDTV είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός τηλεοπτικός σταθμός που ιδρύθηκε το 2002 στην Νέα Υόρκη. Εκπέμπει δορυφορικά σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Το 2004 έγινε ο πρώτος και μοναδικός τηλεοπτικός σταθμός στη κινέζικη γλώσσα που εκπέμπει χωρίς λογοκρισία μέσα στην Κίνα.
Τι είπε στο σταθμό;;-Δημήτρης Τσουκαλάς, Κοινοτάρχης Ανάβρας
«....Μετά μπήκαμε στην πράσινη ανάπτυξη. Πρώτο έργο: Το αιολικό πάρκο της Αλογόραχης, το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ελλάδα, που έγινε με πλήρη αποδοχή των κατοίκων στο χωριό...Εδώ σε μια κτηνοτροφική περιοχή κατασκευάστηκε αιολικό πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες, 17,5 ΜW ισχύ που θα μπορούσε να καλύψει 12,5 με 13 χιλιάδες νοικοκυριά, που θα υπήρχε μεγάλη απορρύπανση στο περιβάλλον, καταλαβαίνετε 13.000 νοικοκυριά να σιγήσουν 13.000 καυστήρες καταλαβαίνετε τι σημαντικό είναι για το περιβάλλον.»
Ο Κοινοτάρχης κ. Δημήτρης Τσουκαλάς ξεκίνησε τα έργα υποδομής αφότου εκλέχθηκε. Το χωριό έχει τρία βιολογικά κτηνοτροφικά πάρκα, έργα ασφαλτόστρωσης δρόμων, νοσοκομειακή μονάδα, δημόσια εγκατάσταση πάρκινγκ και γηροκομείο.
Νέα έργα έρχονται για την Ανάβρα. Το χωριό σκοπεύει να αναπτύξει την τηλεθέρμανση. Bιομάζα και υπολείμματα υλοτομίας θα καίγονται σε ένα κεντρικό καυστήρα, ο οποίος μετά θα διοχετεύει θέρμανση και ζεστό νερό σε ολόκληρο το χωριό.


Πως  η Ανάβρα έχει γίνει τόσο επιτυχημένη; Να κάποιες συμβουλές από τον κ. Τσουκαλά.
«Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο μυστικό. Ο κάθε κοινοτάρχης, ο κάθε δήμαρχος, πέρα από τις ικανότητες που πρέπει να έχει, τις θεωρώ δεδομένες. Πρώτον να είναι εργατικός και τίμιος, δεύτερον να μην στοχεύει στο προσωπικό του συμφέρον και καταλαβαίνετε τι θέλω να πω, να το πω λαϊκά, να μην είναι λαδιάρης, να μην πάει εκεί για να κονομήσει, τρίτον να μην προβλέπει στην προσωπική του δόξα και ανέλιξη, δηλαδή να είναι δήμαρχος για να πάει να καταλάβει κάποια άλλη θέση και τέταρτον, πέρα από το να είναι έντιμος και εργατικός, αφού εκλεγεί, να μην υπηρετεί κανέναν πολιτικό χώρο. Εγώ αυτά έκανα, την δουλειά μου έκανα.»
Σε εποχή οικονομικής κρίσης, ο κ. Τσουκαλάς και το χωριό της Ανάβρας ίσως μπορούν να δώσουν κάποιες απαντήσεις.


Και η προβολή της ανάπτυξης αυτής της ορεινής περιοχής έχει και συνέχεια:
Το TED (Technology, Entertainment, Design) είναι μια διεθνής διοργάνωση, που στόχο έχει τη διάδοση των ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε από την Αμερική, γίνεται μια φορά το χρόνο και συγκεντρώνει την παγκόσμια αφρόκρεμα των ομιλητών (π.χ. Bill Gates, Bill Clinton, Bono κ.α.).
Το διεθνές αυτό event ήρθε και στην Ελλάδα μέσω του πρώτου TEDxAcademy. Το θέμα της διοργάνωσης ήταν «Τι χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα; Το όραμά μας για τη χώρα». Προσκεκλημένοι ήταν ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από διάφορα επιστημονικά πεδία. Στόχος ήταν να αναδειχθεί η καινοτόμα και δημιουργική σκέψη και να αναπτυχθεί ένας διάλογος με φρέσκιες ιδέες που να συνθέτουν το νέο όραμα για την Ελλάδα.
Η παρουσίαση της Ανάβρας κάλυψε το κομμάτι του υλοποιημένου με επιτυχία έργου, στους τομείς των υποδομών, της κοινωνικής μέριμνας, του πολιτισμού και της πράσινης ανάπτυξης. Η ομιλία του Προέδρου ήταν από τις πιο επιτυχημένες και αυτές που έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση, όπως προκύπτει και από τις επισκέψεις στο αντίστοιχο site της διοργάνωσης.


Ο κ. Τσουκαλάς εργαζόταν ως επιθεωρητής της ΔΕΗ στην Αθήνα. Εγκατέλειψε όμως την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του. Εξελέγη πρόεδρος της Κοινότητας και ξεκίνησε τις προσπάθειες για την ανάπτυξή του. «Αρχικά έγινε η εσωτερική οδοποιία, το δίκτυο ύδρευσης, η προμήθεια αποχιονιστικών μηχανημάτων, και η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων έξω από το χωριό καθώς η πλειοψηφία του πληθυσμού ασχολείται με την κτηνοτροφία και μάλιστα την παραγωγή βιολογικών κτηνοτροφικών προϊόντων. Κρίσιμο όμως σημείο για την ανάπτυξη του τόπου αποτέλεσε το συνέδριο που πραγματοποιήσαμε. Σε αυτό συμμετείχαν καθηγητές και ειδικοί από διαφορετικούς χώρους οι οποίοι διατύπωσαν προτάσεις για το μέλλον της Ανάβρας» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Βεβαίως και η περιοχή αναπτύσσεται τουριστικά.

Πόλο έλξης για τον επισκέπτη της Ανάβρας αποτελεί το περιβαλλοντικό - πολιτισμικό πάρκο που έχει δημιουργηθεί με επίκεντρο το υδάτινο στοιχείο που είναι πλούσιο στην περιοχή. Το πάρκο βρίσκεται σε περιφραγμένη έκταση 240 στρεμμάτων, ξεκινά από τις πηγές της Ανάβρας και αναπτύσσεται κατά μήκος του ποταμού Ενιπέαμαντάνια και νερόμυλους, κατασκευές για την επεξεργασία και τον καθαρισμό υφασμάτων με τη βοήθεια του νερού. Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί παιδικές χαρές ενώ κατασκευάζονται infokiosk και ενημερωτικές πινακίδες. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να ελευθερωθούν στο πάρκο και ορισμένες ομάδες ζώων.

Γι αυτό το λόγο παρατηρείται το φαινόμενο οι κάτοικοι να μην εγκαταλείπουν τον τόπο τους αλλά αντιθέτως να επιστρέφουν πίσω!!!
Η Ελλάδα υποφέρει από οικονομική κρίση, αλλά το μεράκι, η όρεξη για ανάπτυξη του τόπου, η εντιμότητα, οι ιδέες και η συνεργασία δίνουν αποτελέσματα τύπου Ανάβρας!!!
Μήπως πρέπει να  πάμε και εμείς εκεί;;;;

πηγές  1.
          2.
           3.
           4.






5 σχόλια:

  1. NTΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΕΙΣ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΟΥ ΒΟΛΕΜΑ. ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΕΡΓΟ. ΦΥΣΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΥΣΟΥΝ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ. ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΨΗΦΟΥΛΑΚΙΑ. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Vicky χρειάζεται στην ηγεσία του τόπου μικρού ή μεγάλου άνθρωποι έντιμοι, με ιδέες, με όρεξη για δουλειά, με μεράκι και τότε να δεις πόσο ο κόσμος θα είναι δίπλα τους...
    Ενωμένοι μπορούμε πολλά να κάνουμε .Αρκεί να βλέπουμε τις προσπάθειες και θυσίες μας να πιάνουν τόπο!!!! Αλλά βλέπεις τέτοια παραδείγματα σαν της
    Ανάβρας είναι λίγα μετρημένα στα δάχτυλα!!! Γιατί και οι αληθινοί άνθρωποι είναι λίγοι τελικά...
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελπίδα-Άννα καλώς σε βρίσκω!
    Εξαιρετικό το blog σου, εξαιρετική και ενημερωτική η ανάρτησή σου!
    Τέτοια αυτοδιοίκηση θέλουμε και όχι αυτούς τους αχανείς καλλικρατικούς δήμους όπου οι δήμαρχοι είναι σαν μικροί υπουργοί (δηλ. "μην τον είδατε τον Παναή")...
    Θα τα λέμε, καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πορτιάτη καλώς όρισες! Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...
    Για το σχόλιό σου...ναι τέτοιους δήμους θέλουμε αλλά ξέρεις κάτι;;; Τους είχαμε!!!! Όλα μας τα χρόνια μέχρι τον Καποδίστρια είχαμε μικρές κοινότητες αλλά τέτοιους ανθρώπους δεν είχαμε!!!
    Γι αυτό και επιμένω...Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά!!!
    Σ' ευχαριστώ και θα χαρώ να τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ "ΕΥΓΕ"......ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ!
    ΠΑΡΑΣΧΑΡΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή