Οι οικονομικές αναλύσεις που δεν δίνουν λύσεις.....μου κατακλύζουν το νου!

Τελείωσαν οι εκλογές και σήμερα θα ακούσουμε πόσο έχει αυξήσει το έλλειμμα η Eurostat.. 
Τι σημαίνει αυτό;;; Νέα μέτρα!!! Νέες απολύσεις!!! Νέα απόγνωση των ανέργων!!!
Και σκόρπιες σκέψεις κατακλύζουν το νου για το τι μπορεί να γίνει και το τι πρέπει να γίνει......
Από ότι παρακολουθούμε να συμβαίνει με τα νέα μέτρα, σκοπός της Τρόικας είναι μόνο η μείωση των ελλειμμάτων. Βέβαια ο Στρος Καν σε ομιλία του πριν λίγο καιρό, συνέστησε στα κράτη να ασχοληθούν περισσότερο με την ανεργία και λιγότερο με τα ελλείμματά τους γιατί έτσι δεν θα επιδεινώσουν την ήδη αυξημένη  ύφεση που προκαλεί περισσότερες απολύσεις!!!
Αλλά στα λόγια και στις αναλύσεις όλοι οι ειδικοί είναι ''πρώτοι''. Στην πράξη όμως οδηγούν τους λαούς πέρα των ορίων τους.
Πώς όμως αντιμετωπίζεται η ανεργία;;;
Με επενδύσεις λένε οι αναλυτές...Που θα έρθουν από τους επιχειρηματίες που θα θέλουν να ρισκάρουν τα χρήματά τους σε μια ''υπό πτώχευση'' χώρα;;;
Πολλοί --πιστεύω --έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα μας. Δεν το κάνουν για πολλούς λόγους. Ένας οφθαλμοφανής λόγος, είναι ότι οι προσδοκίες για το μέλλον είναι απαισιόδοξες.  Άρα μεγάλο ρόλο παίζει η επικράτηση αρνητικών ειδήσεων για την οικονομική προοπτική της χώρας..
Μια αλυσίδα με κρίκους που εξαρτώνται ο ένας από τον άλλον είναι η οικονομία μιας χώρας..Πόσο δε μάλλον όταν επικρατούν αρνητικές συγκυρίες . 
Όλοι συνεισφέρουν σ' αυτό το αρνητικό κλίμα...
Τα ΜΜΕ που γίνονται ''Κασάνδρες'' των δεινών που ακολουθούν...
Τα κόμματα για τις δικές τους μικροπολιτικές σκοπιμότητες.. 
Οι επενδυτές που δεν ρισκάρουν, οι καταναλωτές που περιορίζουν την κίνηση της αγοράς και όχι αδίκως!
Ο κ.Β.Βιλιάρδος, οικονομολόγος πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και με μεταπτυχιακές σπουδές  στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, μας εξηγεί την οικονομική κρίση με τις γνωστές ''φούσκες'' των ΗΠΑ.
Μας αναφέρει και τις μορφές ανεργίας που υπάρχουν με χειρότερη, επειδή ως ύπουλη είναι και  επικίνδυνη, την κρυφή ανεργία. Την ανεργία που δεν δηλώνεται,  δεν προσμετράται από την Στατιστική Υπηρεσία, αλλά βρίσκεται στη σύγκριση των παραγομένων ποσοτήτων προϊόντων ή υπηρεσιών, μεταξύ ενός ή περισσοτέρων ''εργασιακών σημείων''.
Το σημαντικό είναι ότι αυτή η μορφή ανεργίας που πιστεύεται ότι πλήττει τη χώρα μας σε μεγαλύτερο βαθμό, αν δεν αντιμετωπιστεί θα επέλθουν τα χειρότερα
Θεωρητικά --μας λέει ο οικονομολόγος αναλυτής--η  συσσώρευση του πλούτου 
στα χέρια λίγων,  η οποία ''εκτρέφει'' κυρίως το χρηματοπιστωτικό κλάδο σε βάρος όλων των υπολοίπων, είναι ο βασικός υπαίτιος της ανεργίας..
Ακούμε διάφορους τρόπους που προτείνονται κατά καιρούς από αναλυτές για την καταπολέμηση της ανεργίας..Εξαρτάται βέβαια σε ποια σχολή ανήκουν....αφού τα οικονομικά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων έχουν δημιουργήσει σχολές που εξηγούν τους τρόπους και τις συνθήκες..........
Όλα όμως προϋποθέτουν κανόνες για να ισχύσουν αλλά οι αστάθμητοι παράγοντες  ''τινάζουν'' στον αέρα προγραμματισμούς και αποφάσεις.
Ένα πειραματόζωο καθίσταται έτσι ένα κράτος με τους κατοίκους του να υποφέρουν αβοήθητοι....
Και έτσι, μαθαίνουμε ότι η ανεργία κατά τον Keynes, οφείλεται σε ένα σφάλμα της ζήτησης και για την καταπολέμησή της προτείνονται  ''αντικυκλικά μέτρα'' δηλ κρατικά έργα κλπ...
Και έτσι μαθαίνουμε, σύμφωνα με άλλους που ανήκουν στην Αυστριακή σχολή, ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνεται η μείωση των φόρων..
΄Ολες οι θεωρίες έχουν αποτύχει, μας λέει ο κ. Βιλιάρδος στο έργο του '' Ο Εφιάλτης της Ανεργίας: Το πρόβλημα της απασχόλησης'', και χρειάζεται μια νέα οικονομική θεωρία για να αντιμετωπιστούν οι διαφορές που παρουσιάζουν οι οικονομίες των κρατών..
Εν τω μεταξύ , μειώνουν μισθούς, για να φτάσουμε τους ασιατικούς μπας και έρθει η ανάπτυξη που έχουν εκείνα τα κράτη, μειώνουν τις θέσεις εργασίας, μπας και κρατήσουν τα κέρδη τους οι μέτοχοι των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση άρα και τα έσοδα του κράτους.
Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν έτσι μικρότερα έσοδα και για να καλύψουν το έλλειμμα αυτό --συν την κατασπατάληση των χρημάτων τους-- αυξάνουν τα χρόνια εργασίας!!!!!!!
Τελικά, ως μη οικονομολόγος, και επειδή το θέμα είναι δύσκολο, ένα κατανοώ:
Οι πολίτες είναι εκείνοι που ρυθμίζουν την οικονομία του κράτους μέσω της κατανάλωσης--αύξηση κατανάλωσης =αύξηση παραγωγής--, άρα και τα έσοδα του κράτους.


Οι εύποροι πολίτες καταναλώνουν όσα κατανάλωναν πάντα, άρα δεν συμμετέχουν στην αύξηση εσόδων..εκτός βέβαια από την φοροδιαφυγή.
Απολύοντας εργαζόμενους δεν επηρεάζονται αρνητικά  μόνο οι πολίτες --βιοτικό επίπεδο, ψυχολογικός κόσμος, αύξηση εγκληματικότητας, υγεία κλπ--αλλά και το έλλειμμα του κράτους δεν μειώνεται!!!!
Ως πολίτης αυτής της χώρας, που θέλω μεν να βοηθήσω στο μέτρο του δυνατού αλλά αρνούμαι να ''σηκώσει '' η πλάτη μου βάρη που δεν μου αναλογούν, αδιαφορώ για τις οικονομικές αναλύσεις των οικονομολόγων...
Με ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα........
Και μέχρι τώρα, παρακολουθώ να ''φορτώνεται'' η πλάτη μου εν απουσία μου!!!
Να μην αγανακτήσω;;;



4 σχόλια:

  1. Αγαπητή Αννα δικαιολογημένη η αγανάκτησή σου και πολύ σωστή η ανάλυση που κάνεις.Μετέφερα εδώ σχόλιό μου που άφησα χτες σε άλλο φίλο με παρεμφερές θέμα:
    "Τα ‘χουμε ξαναπεί πως όλα αυτά που ήδη εφαρμόζονται συν τα καινούργια δεν βοηθάνε την Ελληνική οικονομία,το αντίθετο μάλιστα.Οταν ο άλλος είναι χαμηλόμισθος ή άνεργος δεν έχει αγοραστική δύναμη άρα ΦΠΑ πάπαλα,παράλληλα μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές κι αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας(αν κι αυτά βλέπω να μειώνονται άρδην).Αυτά τα απλά σίγουρα τα καταλαβαίνουν και οι ίδιοι,συνεπώς κάπου αλλού την πάνε τη δουλειά.Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι να οδηγήσουν τα χαμηλά στρώματα στην πλήρη εξαθλίωση και να τα αναγκάσουν να πουλήσουν κοψοχρονιά κινητή και ακίνητη περιουσία ώστε να τα μαζέψουν πάλι όπως έγινε με το χρηματηστήριο παλιότερα και με την υποτίμηση της δραχμής.
    Πάντως σε καμία περίπτωση δεν τους ενδιαφέρει η χώρα κι ο λαός της!"
    Πιστεύω να συμφωνείς.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη συμφωνώ απόλυτα αλλά το μυαλό μου πάει και.........αλλού!!! Να σου πω ότι εδώ που φτάσαμε, αν είναι αυτός ο λόγος, για τα μέτρα που παιρνονται, που εσύ καταγράφεις θα αναστενάξω με ανακούφιση!!!
    Καλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. EXOYN MAZEΨΕΙ ΧΡΥΣΟ, ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΛΟΥΤΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟΝ Γ΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΜΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ. ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ. ΝΑ ΖΟΥΝ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΠΟΝΑΝΕ ΑΥΤΟΙ. ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ. ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Vicky τώρα υποχρεωτικά θα καταναλώνουμε λιγότερα !!! Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι τους κάνουμε φτωχότερους, απλά θα βρουν τρόπο να ισοσκελίσουν κέρδη- ζημία με τις απολύσεις..Απλά δεν έχουμε άλλο τρόπο εμείς ως πολίτες...
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή