13 επαχθέστατοι όροι που πρέπει να υπογράψουν οι λιμενεργάτες με την COSCO

Είπαμε......θέλουμε επενδύσεις στη χώρα γιατί  ευελπιστούμε σε νέες θέσεις εργασίας!!!
Αλλά είναι υποχρέωση των επενδυτών να εναρμονίζονται με τους νόμους που ισχύουν στο κράτος επένδυσης...
Οι Κινέζοι της COSCO όμως  '' έστησαν'' ένα μικρό κινέζικο κράτος στο λιμάνι...Και εφαρμόζουν την κινέζικη νομολογία. Που, διαβάζοντας τους όρους της σύμβασης που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι,  θα λυπηθείτε τους Κινέζους !!
Λαϊκή εξουσία δεν έχουν στην Κίνα;;; Γιατί αυτή η άδικη σύμβαση για τους εργαζόμενους;;;


Οι όροι είναι 13....και .....:
1)Όλοι οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται ως ανειδίκευτοι εργάτες...
--Φυσικά δεν είναι όλοι ανειδίκευτοι και έτσι θα γλυτώνουν τις μεγαλύτερες αμοιβές--!!!
2)Η εταιρεία έχει το δικαίωμα μετακίνησης χωρίς συμφωνία του εργαζόμενου. 
--Και βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να επέμβει συνδικαλιστικός φορέας για οποιαδήποτε καταγγελία--!
3)Η εργασία είναι οκτάωρη, σε κυλιόμενες βάρδιες και το ωράριο συνεχές ή σπαστό. Η υπέρβαση του ωραρίου λογίζεται ως οικειοθελής προσφορά, εκτός κι αν υπάρχει γραπτή εντολή διευθυντή. 
4) Η αμοιβή είναι 40 ευρώ την ημέρα. Στο ημερομίσθιο περιλαμβάνονται τα επιδόματα και οι πρόσθετες αμοιβές για νυχτερινή εργασία, αργίες, υπερεργασία, εκτός έδρας. 
--Όπως καταλάβατε προσπαθούν και θα το κατορθώσουν να φέρουν τα κινέζικα ημερομίσθια εδώ--!!
5)Στην αμοιβή περιλαμβάνονται και όλες οι κρατήσεις, εισφορές, φόροι, τέλη κ.λπ. 
6) Οι εργαζόμενοι, παρότι έχουν ημερομίσθιο, πληρώνονται την τελευταία ημέρα του μήνα. 
7) Οποιεσδήποτε παροχές (bonus), εναπόκεινται στη διοίκηση (από ελευθεριότητα όπως αναφέρεται) και μπορούν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή.
8) Η εταιρεία έχει δικαίωμα καταγγελίας αν παραβιαστεί ένας όρος ή ο εργαζόμενος απουσιάσει χωρίς άδεια 3 ημέρες σε διάστημα ενός έτους.

9)Αν η εταιρεία επιλέξει να μην καταγγείλει τη σύμβαση, αυτή η στάση πρέπει να θεωρείται προσωρινή.
10) Σε περίπτωση ασθένειας του εργαζομένου, η εταιρεία δικαιούται να ελέγχει με γιατρό της δικής της επιλογής τον ασθενή. 
11)Ο εργαζόμενος αναλαμβάνει έναντι της εταιρείας την υποχρέωση πίστης, που από την ανάλυση των όρων παραπέμπει σε όρκο σιωπής.
--Με αυτόν τον τρόπο ποτέ ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να καταγγείλει--.... 
12)Στα θέματα αδειών, η εταιρεία πρωτοτυπεί και παραπέμπει στην εργατική νομοθεσία. 
13) Για τις διαφορές αρμόδια είναι τα δικαστήρια της Αθήνας και όχι του Πειραιά.
13 όροι....13 θηλιές στους εργαζόμενους....
Φυσικά οι εργαζόμενοι αντιδρούν...Καλούν την εταιρεία να συμμορφωθεί με την διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά ''φωνή βοώντος εν τη ερήμω''!!!

Και επειδή η κατάσταση είναι φοβερή....διαβάζοντας τι καθεστώς υπάρχει στην εταιρεία λυπήθηκα τους εργαζόμενους στην Κίνα!!!
Διαβάστε τον εργατικό μεσαίωνα της Κινέζικης εταιρείας, όπως  περιγράφεται ΕΔΩ:

 Στο ΣΕΜΠΟ της Cosco εργάζονται 300 χειριστές μηχανημάτων και εργατοτεχνίτες και 50 διοικητικοί. Το ωράριο των εργατοτεχνιτών είναι σπαστό. Κανείς δεν γράφει υπερωρία και όσοι εργάζονται πενθήμερο, περίπου οι μισοί, έχουν μηνιαίες αποδοχές γύρω στα 700 ευρώ.
Αυτή είναι η πρώτη γεύση της ''μικρής Κίνας'' όπως χαρακτηρίζεται η εταιρεία!!
Και ακολουθεί ο πραγματικός εργασιακός ''μεσαίωνας'':
Για τους υπόλοιπους ισχύει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με αποδοχές 300-400 ευρώ. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω της εταιρείας ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ Α.Ε. και πέντε υπεργολάβων.
Κανονισμός εργασίας δεν υπάρχει, σωματείο δεν επιτρέπεται και δεν αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων, της ΓΣΕΕ και των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Τέσσερις καταγγελίες εξετάζονται από την Επιθεώρηση Εργασίας, από τον περασμένο μήνα, αλλά καμία δεν έχει ολοκληρωθεί. 
Δεν θα αναφέρω εδώ τις κινήσεις που έχει κάνει το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC) καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας που καταπατούν τους διεθνείς νόμους... και είναι πολλές!!!
Το θέμα μου είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν χάνουν μόνο τις δουλειές τους αλλά και με τέτοιου είδους επενδύσεις μάλλον χάνουν σιγά σιγά και την αξιοπρέπειά τους!!!
Εκτός αν η εταιρεία εισάγει από την χώρα της εργάτες, πειθήνια όργανα των αφεντικών, ώστε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα!!!!
Λέτε;;;;





10 σχόλια:

  1. Ξαναγυρνάμε στην εποχή των τσιφλικάδων αγαπητή Αννα κι αυτή είναι η αρχή.Σε λίγο το φαινόμενο θα επεκταθεί και κανένας δεν θα μιλάει αφού φρόντισε η Κυβέρνηση δια του κυρίου Λοβέρδου να δώσει αυτά τα δικαιώματα στα αφεντικά με τον εργασιακό νόμο.
    Οταν ο Χότζας έμαθε το γάιδαρο να μη τρώει αυτός ψόφησε.Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχουμε την ίδια τύχη και θα αφυπνισθούμε νωρίτερα.
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύσκολες οι καταστάσεις δυστυχώς.
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζείδωρον θα μου επιτρέψεις να ''δανειστώ'' την αισιοδοξία σου και να περιμένω και εγώ την αφύπνισή μας ;;;
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΙοnnKorr
    Σίγουρα είναι από τις πλέον δύσκολες καταστάσεις και δεν ξέρω πώς θα επέλθει λύση...
    Σ'ευχαριστώ για τη παρουσία σου στη σελίδα μου
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την λυση την ειπε ενα πρωην στελεχος του ΔΝΤ που ηταν στην Αργεντινη...
    "Ο μονος τροπος για να σωσετε την χωρα σας ελληνες,εθναι να βγαινετε ενα εκκατομυριο ανθρωποι επι εναν μηνα στους δρομους..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. MA ΓΙΑΤΙ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ??? ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΧΑΜΗΛΑ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ. ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΑΝΕ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΦΤΩΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΔΑΝΕ. ΜΕΤΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΛΛΗ, ΣΕ ΑΛΛΗ ...ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΕΙΝΑΝΕ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΓΥΡΩ ΣΑΣ , ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΠΑΝΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ , ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ. ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΙΤΤΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιπεράτος
    Μόνο να βρούμε το 1.000.000 γιατί νομίζω ότι χαθήκαμε στον καναπέ!!! Αυτό είναι το πρόβλημα μας ..Έτσι δεν είναι;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Vicky νομίζω ότι γι αυτό μας οδήγησαν στο Μνημόνιο...Για αυτόν τον πλούτο που λες...Και δεν είναι η πρώτη φορά...Ποτέ δεν μας άφησαν να εκμεταλλευτούμε τις πηγές πλούτου μας ή παλιά θυμάμαι, μας απαγόρευαν να καλλιεργούμε διάφορα προϊόντα για να μην πάψουμε να εισάγουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά εσύ πίστεψες ότι επειδή λένε ότι έχουν λαική κυβέρνηση, δίνουν άπλετα και στο λαό;;;Ή νομίζεις ότι όλοι οι Κινέζοι είναι ευχαριστημένοι;;Δεν μπορούν να μιλήσουν ή να αντιδράσουν.Η φτώχεια του λαού είναι μεγάλη σε μια τόσο πλούσια χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. marypertax εδώ δεν είναι Κίνα...Υπάρχουν κανόνες δικαίου και νόμοι της χώρας και της ΕΕ.Δεν μπορεί οι επενδυτές να δημιουργούν τους δικούς τους κανόνες στη χώρα που δραστηριοποιούνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή