Υπερχρεωμένοι δήμοι.....την επομένη των εκλογών.



Σύντομα έχουμε τις εκλογές της αυτοδιοίκησης.
Με το σύστημα  Καλλικράτη, δήμοι της χώρας συγχωνεύτηκαν  και θα υπάρξουν την επαύριο των εκλογών μεγαλύτεροι δήμοι, περισσότερες πόλεις υπό                          την εποπτεία τους...          
Τι θα γίνει όμως με τα χρέη τους;;;
Ακούσαμε τις προτάσεις του Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας.
Εν μέσω αντιδράσεων ο κ. Προβόπουλος μίλησε για μειώσεις ΚΑΠΗ και βρεφονηπιακών σταθμών, για περικοπές σε ΤΕΙ και κλείσιμο δημοτικών σταθμών τηλεόρασης, για αύξηση των εισιτηρίων ΟΑΣΑ και περικοπές στη δαπάνη για την μεταφορά των μαθητών..
Ασφαλώς  και ''σήκωσε θύελλα '' αντιδράσεων...''Για όνομα του Θεού ,μήπως θα πρέπει να κλείσουμε και νοσοκομεία για να μειωθούν τα ελλείμματα '';;; είπαν πολλοί αγανακτισμένοι πολίτες .
Γιατί προέβη σε αυτές τις δηλώσεις ο κ. Προβόπουλος;;;
Μα γιατί οι δήμοι είναι χρεωμένοι.
 Κάποιοι εξ αυτών είναι στο χείλος της χρεωκοπίας. Με τι χρήματα θα αποπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες;;;;
Το κράτος έχει σταματήσει να χρηματοδοτεί εν όψη Μνημονίου , και τα έσοδα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις οφειλές!
Οι πιο χρεωμένοι δήμοι της χώρας μας οφείλουν αρκετά εκατομ ευρώ..
Ο Πειραιάς είναι χρεωμένος  με 131 εκατομμύρια ευρώ, η Αθήνα με 130 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλονίκη με 75 εκατ. ευρώ, το Μενίδι με 55 εκατ. ευρώ, το Μαρούσι με 52 εκατ. ευρώ, ο Ασπρόπυργος και η Ρόδος με 41 εκατ. ευρώ, η Νίκαια Αττικής με 40 εκατ. ευρώ, το Περιστέρι με 38 εκατ. ευρώ και τα Γιάννενα με 32 εκατ. ευρώ.
Τι περιμένουμε μετά τις εκλογές;;;;
 Χρεωμένους δήμους να προσπαθούν να αντεπεξέλθουν των υποχρεώσεών τους. Και πώς θα το κάνουν αν δεν αυξήσουν τις εισφορές που οι πολίτες πληρώνουν;;;
Οι αρμοδιότητες τους αυξάνονται, και αντιστρόφως ανάλογα μειώνονται οι κρατικές επιχορηγήσεις.
 Για φέτος μειώθηκαν στο 30%, ενώ την ερχόμενη τριετία προβλέπεται να πέσει "μαχαίρι" μισού δις. ευρώ σε δήμους και περιφέρειες .
Αλλά δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας...
Και πολλοί ευρωπαϊκοί δήμοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας.
Οι οίκοι αξιολόγησης ασχολούνται ακόμη και με την οικονομική κατάσταση των δήμων...
Μάλιστα λένε ότι τα εθνικά κράτη, χωρίς να είναι υποχρεωμένα, θα αναγκαστούν να στηρίξουν και δήμους όπως έκαναν με τις τράπεζες...
Η Morgan Stanley εκτιμά σε πρόσφατη έκθεσή του ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα σε πολλές από τις χώρες της ευρωζώνης. Οι υποχρεώσεις και οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι εξίσου σημαντικοί
Το θέμα για μας είναι σπουδαιότερο επειδή δεν υπάρχουν χρήματα να δοθούν στους δήμους.
Γι αυτό και ο Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας έκανε τις προτάσεις αυτές..
Ίσως για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο νόημα του τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε...
Ίσως γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να αποπληρωθούν δημοτικά δάνεια.
Ας δούμε και τα παραδείγματα ευρωπαϊκών δήμων που αδυνατώντας να εξοφλήσουν τα δάνεια που συνήψαν  έκαναν περικοπές στα προγράμματά τους.
Όπως η  Γαλλική  Σεντ Ετιέν προχώρησε δύο φορές σε αύξηση των φόρων, περιόρισε κατά 75% το σχέδιο ανακαίνισης τοπικού μουσείου, που μνημόνευε την εκλιπούσα βιομηχανία εξόρυξης χάλυβα στην πόλη, και ακύρωσε την κυκλοφορία ενός τραμ.
Η Πφορτζχάιμ,που  ακυρώνει σχέδια αποκατάστασης οδικών δικτύων, σχολείων και ανακαινίσεις κτιρίων, καθώς οι τοπικές αρχές της Βάδης Βυρτεμβέργης στην Καρλσρούη της έδωσαν εντολή, να περιορίσει τον προϋπολογισμό της κατά 240 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 12% ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Και ο λόγος που έχουν αυτό το έλλειμμα αυτές οι πόλεις είναι τα δάνεια των τραπεζών  και οι επενδύσεις σ' αυτές που ενώ φαίνονταν ευνοϊκές έγιναν αρνητικού ρίσκου και ζημιογόνες.
Σκεφτείτε οι δικοί μας δήμοι που, πολλοί, κατασπατάλησαν  τα χρήματά των δημοτών, που παρέλαβαν  παλαιά δάνεια, που η χρηματοδότηση μειώθηκε....
Αναμένεται μια δύσκολη τετραετία για τους Δήμους της χώρας..
Πιο δύσκολη θα είναι για τους δημότες βεβαίως ,αφού και θέσεις εργασίας θα χαθούν , και οικονομική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά θα υπάρξει αν οι προτάσεις του κ.Προβόπουλου εφαρμοστούν...
Αν όχι ,πώς θα κατορθώσουν οι Δήμοι να μην κάνουν στάση πληρωμών;;;;


περισσότερα εδώ



4 σχόλια:

  1. Το σίγουρο είναι ένα.Ότι όλοι οι Δήμοι είναι χρεωμένοι, κι όμως οι πόλεις μας έχουν τα χάλια τους.Ότι θα ζητήσουν πάλι χρήματα από εμάς,για να καλύψουν τα ''σπασμένα''.Και ότι θέλουν βαθύ ψάξιμο, γιατί έχουν χαλαρώσει πάνω στις δάφνες τους.Ο κ.Προβόπουλος μιλάει εκ του ασφαλούς.Λέει κλείσε το ένα,κλείσε το άλλο,ψυχρά και λογικά.Γιατί δεν τον αγγίζει άμεσα.Εμάς αγγίζει.
    Πρέπει να μπει μαχαίρι, αλλά εκεί που πρέπει!
    Αλλά κανείς δεν τολμάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μarypertax να μπει μαχαίρι αλλά πού πρέπει;;; Για την κάθε οπτική γωνία το μαχαίρι πρέπει να μπει σε άλλο σημείο ...
    Δυστυχώς όταν δήμαρχοι αντέδρασαν πριν μερικούς μήνες γιατί θα απαγορευόταν δια νόμου, να έχουν και τους μισθούς της θέσης του δημάρχου και τους μισθούς από τις εργασίες τους, πχ γιατρού , πανεπιστημιακού κλπ, τι περιμένεις ότι θα κάνουν;;;
    Εμείς θα πληρώσουμε πάλι!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. YΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ.....ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΄΄ΚΟΥΤΑΛΑ΄΄. ΑΜ, ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ??? ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ???? ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ. ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ. ΠΗΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΑΠΟ ΠΡΟΒΑΤΑ- ΔΗΜΟΤΕΣ. ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ Η ΠΕΘΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ......ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ...ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ. ΜΗΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ.ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ ΓΙΑ ΜΑΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΟΙΦΘΟΥΝ ΔΕΟΝΤΩΣ???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Vichy σίγουρα ''έφαγαν'΄' καλά όλοι τους!! Βόλεψαν τους δικούς τους ανθρώπους και ζήσανε αυτοί καλά και μη χειρότερα για μας!!
    Τώρα θα την πληρώσουμε εμείς ....Και πριν να λήξει η τετραετία πάλι θα πουν τα μεγάλα λόγια...για να τους ξαναψηφίσουμε!
    Καλά ο λαός αμνησία παθαίνει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή