Το ''τσουκάλι'' της Αλληλεγγύης!


 πηγή
Έχω ξεφυλλίσει  αλλά και διαβάσει e-book κι άλλες φορές, αλλά πρώτη φορά ενθουσιάστηκα και συγκινήθηκα συγχρόνως, τόσο βλέποντας   μια θαυμάσια δουλειά, προσεγμένη  με σεβασμό και στον αναγνώστη και στους γράφοντες, όσο και όταν διάβασα υπέροχες ιστορίες  και ποιήματα, που στους δύσκολους καιρούς που ζούμε τόνωσαν την ελπίδα μου για τον άνθρωπο.  


Διάβασα και συνταγές. Συνταγές φαγητών και γλυκών.  ''Μύρισα'' την κανέλα και τα μπαχαρικά, ''Γεύτηκα'' τη νοστιμιά και τη γλύκα τους. 
Σίγουρα έχεις δει συνταγές μαγειρικής, αλλά ίσως ποτέ δεν έχεις διαβάσει συνταγές μαζί με ιστορίες που τις περιλαμβάνουν. Ενδιαφέρουσες ιστορίες, συγκινητικές, ευχάριστες, διηγήσεις αληθινές ή φανταστικές.
Έλα μαζί μου να σου δείξω...



Να, παίρνω  το  τσουκάλι  και ανακατεύω όλα τα υλικά και  μπαχαρικά που οι   bloggerς μας χάρισαν και θέλω να σου ανοίξω την όρεξη...όχι δεν θα σε  ταΐσω,  απλά να... δοκίμασε  λίγο, να μου πεις αν είναι όντως νόστιμο.
Πάμε λοιπόν...
Μέσα στο ''τσουκάλι'' της Αλληλεγγύης έβαλε τη νοστιμιά της η Αλεξάνδρα: ''Πάλεψα για μια όμορφη ζωή, έζησα μια όμορφη ζωή κι έχω κάνει σκοπό μου να ομορφύνω τις ζωές όλων των παιδιών! ....'' 
και πρόσθεσε και η Ελένη το μυστικό  της συστατικό: 
''Πεινάω  μαμά 
 Εσύ μου δίνεις τα χάδια σου Την αγκαλιά σου 
 Το παγωμένο φιλί σου Αλλά πεινάω ....''

Και τη δική μου εκδοχή θα βρεις στο ''τσουκάλι'' της αλληλεγγύης: ''Η μαμά, όταν δεν απαντούσε στις ερωτήσεις μου, σιγοτραγουδούσε. Είχε πάντα κέφια όταν μαγείρευε και ....''
... έτσι έχεις πάντα νόστιμο φαγητό για τους ανθρώπους σου!

Και φαντάσου την εικόνα που περιγράφει η   Μ. Κανελλάκη:  ''Ένα ανθρώπινο μελίσσι γύρω από ένα τεράστιο τσουκάλι, που ζεσταινόταν στη φωτιά μιας γκαζιέρας. Τραπεζάκια παραταγμένα στη σειρά και ....''
Η Αλεξάνδρα πρόσθεσε ξανά  λίγο συστατικό από τη μοναξιά τόσων ανθρώπων δίπλα μας:  ''Πληγωμένος και μόνος γυρνούσε κάθε βράδυ, μετά τη δουλειά, στο σπίτι. Σ’ ένα υπόγειο με τους τοίχους του ...''
 Κι εγώ συμπλήρωσα: '' Βλέπεις, με χορτάτο στομάχι όλα τα άσχημα ....'' 
Γι αυτό το φαγητό πρέπει να μοιράζεται μας λέει η Μ Νικολάου: ''Γιατί η ζωή, όπως και το φαΐ έχει άλλη γεύση όταν το μοιράζεσαι και η αγάπη ....''
 Η Μαίρη πρόσθεσε στο  ''τσουκάλι''  της αλληλεγγύης και τη μαγειρική της Αρετής. Ποια είναι η Αρετή; '' ''Η Αρετή απόκανε πια με το σφουγγαρόπανο.  Χρόνια τώρα του έδινε και καταλάβαινε, ....''   και  η Αλεξάνδρα  ακούραστα συνέχισε να  συμπληρώνει υλικά στο τσουκάλι μας : ''Υποψιαζόταν πως ο εφιάλτης που τη βασάνιζε είχε να κάνει με τη μάνα της. Χωρίς χρήματα και ρεύμα, με λιωμένη ....''  
Η Μαρία όμως πρόσθεσε ένα διαφορετικό μπαχαρικό: '' Ένα χρόνο μετά η Αλκμήνη, μην μπορώντας να βρει δουλειά πουθενά και μην έχοντας κρατήσει ουσιαστική σχέση με κανέναν......''  
Μα το γιατρικό είναι ένα λέει η Σταυρούλα
''Κι ήρθαν αγγέλοι  απ’ το Θεό
 τάχα να δούνε κάτι  Γλυκό, είπαν το βάζο μου, 
  του κουταλιού ΑΓΑΠΗ.''
 ''Όπου μοιράζεται κανείς, εκεί υπάρχει ευτυχής!'' μας διαβεβαιώνει η Μαριάννα.
 '' Περίεργη η μοίρα σκέφτηκε και στο μυαλό της ήρθε κάτι, που ο Σήφης  της είχε πει κάποτε, κάτι που έλεγε η μάνα του.....'' προσθέτει  η Κλαυδία  το υλικό της στο   τσουκάλι.
 Η Έλλη δεν ξέχασε τα παιδιά: ''Την ώρα του δεκατιανού όλα τα παιδάκια έστρωσαν στο τραπέζι τις πετσετούλες τους όπως είχαν μάθει και έβγαλαν από τις τσάντες τους τα τάπερ με το κολατσιό τους. Ο Μίσα τους είδε και ......''
''Τώρα, μες στην κρίση, ο Βασίλης, χαμογελούσε, συγχωρούσε, ονειρευόταν, σκάλιζε τα ζωάκια του, κι αν ....'' μας θυμίζει τους πραγματικούς ανθρώπους  η Αλεξάνδρα με άλλο ένα '' μπαχαρικό της ''. 
''Κάθε μέρα, έκανε το ίδιο δρομολόγιο... σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι. Εκτός από τα Σάββατα. Κάθε Σάββατο μαγείρευε ...'' προσθέτει και η Εύη   γι αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους που προσφέρουν .
πηγή

 . ''-Έιιι μαμά που χάθηκες;; Τελείωσαν τα μπισκότα.. Ξεκινάμε;; -Ναι, καρδιά μου. -Σε πειράζει να πάρω μερικά κομμάτια στο σχολείο αύριο να ....;'' είναι  η σειρά της Κατερίνας να προσθέσει το ''μπαχαρικό'' της  προσφοράς
''Έτσι έκανα και είδα στα πιάτα τους αντί για μαγειρίτσα να έχουν σαλιγκάρια με χόρτα. Μόλις τ’ άκουσε ο πατέρας .... ''μας ενθουσιάζει η Νίκη με τη δική της νοστιμιά.  
 ''Τρώμε μαζί το κέικ μελιού, μιλάμε και αισθάνομαι για πρώτη φορά πως βρίσκομαι σε οικογενειακό τραπέζι. Κι ας .....'' συνεχίζει η Αλεξάνδρα να νοστιμίζει το φαγητό μας
 '' Κάθε φορά που έβλεπε ανθρώπους ξεβρασμένους από τη θάλασσα, με τα μωρά τους στην αγκαλιά ... '' προσθέτει με τη σειρά της η Μαρίνα το δικό της υλικό στο τσουκάλι μας.
 '' Άνθρωποι που ανέχτηκαν να τους μειωθεί το μεροκάματο προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν δουλειά, αλλά και .... ''  βροντοφωνάζει  η Ελένη μαγειρεύοντας!


Μα ένα  είναι το γιατρικό ''Αγάπη νικάς του χειμώνα τα χιόνια ''τραγουδά η  Σταυρούλα!
''«Τους νεκρούς τους ανακουφίζουμε με τις προσευχές και τις ελεημοσύνες που κάνουμε για την ψυχή τους» (Γέροντας Παΐσιος) '' μας υπενθυμίζει η Αριστέα,  για να μην ξεχνάμε και όσους έφυγαν...
''Άλλο ένα γεύμα είχε στεφτεί με απόλυτη επιτυχία! Μα, η αποστολή δεν είχε τελειώσει. Για κάποιους  … '' σειρά της Χριστίνας να νοστιμίσει το τσουκάλι με το φαγητό  και να μας ξεκουράσει.
18 bloggers μαζευτήκαμε για να ''μαγειρέψουμε'' για την Αλληλεγγύη!



 Πώς σου φάνηκε; Είναι νόστιμο το φαγητό   που σιγοψήθηκε στο τσουκάλι μας;
 Σου ομολογώ ότι ξεκίνησα   να  ξεφυλλίζω   το e-book, υποσχόμενη στον εαυτό μου, ότι θα το διαβάσω μόλις βρω το χρόνο και τελικά το διάβασα απνευστί όλο... και   αισθάνθηκα όμορφα, πάρα πολύ όμορφα.
Και εσύ μπορείς να διαβάσεις τις ιστορίες μας, να αντιγράψεις τις συνταγές μας και να βοηθήσεις να κάνουμε τον περίγυρό μας πιο όμορφο.
Δες εδώ!



32 σχόλια:

  1. Πεντανόστιμη παρουσίαση του βιβλίου Αννούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί είναι πεντανόστιμο το ίδιο το βιβλίο Μαρία μου!!

      Διαγραφή
  2. Έλιωσα! Η πιο όμορφη, η πιο τρυφερή, η πιο κατάλληλη παρουσίαση για το e book μας! Και θέλω τώρα να το διαβάσω ξανά!!!
    Αννούλα μου, πραγματικά δεν έχω λόγια. ❤❤❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να θες να το ξαναδιαβάσεις, είναι ανταμοιβή και αυτό....αυτό έχει σημασία!
      ΄Δεν έχεις λόγια έχεις καρδιά όμως...και τρεις!!🌼🌼🌼

      Διαγραφή
  3. Είναι ένας κύκλος ομορφιάς
    και προσφοράς!!!!
    Πολύ ωραία παρουσίαση Αννούλα μου

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ελένη μου πανέμορφος κύκλος προσφοράς!!
      Φιλιά και από εμένα

      Διαγραφή
  4. Όλες κάναμε μια παρουσιαση δίνοντας μια μικρή γεύση από τις ιστορίες και τα φαγητά μας, αλλά η δική σου είναι μια αγκαλιά που μας χωρά όλες και αφήνει την πιο γλυκιά γεύση στο τέλος!
    Μακάρι πολλοί άνθρωποι να θελήσουν να το αποκτήσουν αυτό το e book, να διαβάσουν όσα γράψαμε, να γευτούν τις συνταγες και να βοηθήσουν έναν τόσο σημαντικό σκοπο!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ομορφιές πάντα χωράνε σε μια αγκαλιά Νικη μου όσες και αν είναι. Μακάρι να το διαβάσουν πολλοί...μακαρι!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Τι υπέροχη παρουσίαση που τραβάει τόσο το ενδιαφέρον! Μπράβο Άννα μου μακάρι να πάει καλά και να τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών. Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε.. Ήθελα να σας αρέσει, αγωνιούσα κιόλας. Είστε όλες σας υπέροχες.
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  6. Με το Συμπόσιο δεν έχω προλάβει να το τελειώσω η καψερή. Έχω μείνει στη μέση της διαδρομής!
    Πολύ όμορφη η παρουσίασή σου Αννούλα μου :))
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το τελειώσεις και θα ενθουσιαστείς και εσύ σαν και μένα...
      Φιλιά μάτια μου

      Διαγραφή
  7. Άννα, μέσα σε μια ανάρτηση-παρουσίαση, έδωσες και σε εμάς μια πλήρη εικόνα από αυτή την εξαίρετη κοινωνική συλλογική δουλειά σας. Υπέροχη παρουσίαση, που ξεχωρίζει τα επί μέρους, που αναδεικνύει τα συναισθήματα του καθένα, που δίνει την συνολική εικόνα.
    Ένα έργο περήφανο, ανθρώπινο, αλληλέγγυο.
    Συγχαρητήρια για σένα κοπέλα μου στην εδώ σου δημιουργία και σε όλες σας για το έργο σας.
    Υ.Γ. Επανήλθε το πρότυπο που αγαπώ εδώ ή κάνω λάθος ; Το λατρεύω.
    Φιλιά κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου να το πάρεις και να το διαβάσεις και να μας πεις τη γνώμη σου που θα είναι ολοκληρωμένη.
      Σ'ευχαριστώ πολύ, όλες σε ευχαριστούμε
      Το πρότυπο δεν εφυγε από τότε που μπήκε. Απλά άλλαξε χρώματα...
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  8. Άννα μου τι όμορφη παρουσίαση του e-book που έκανες. Μακάρι να το διαβάσουν πολλοί γιατί αυτό θα σημαίνει πως έχουν στείλει και την βοήθειά τους σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου χαίρομαι αφάνταστα που σ'αρεσε η παρουσίαση.Είχα αγωνία αν θα σας αρέσει...
      Μακάρι να το διαβάσουν πολλοί γιατί φυσικά θα σημαίνει πολλά δέματα
      ΦΙλιά πολλά

      Διαγραφή
  9. Καταπληκτική παρουσίαση.
    Μπράβο σε όλες σας..
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι όμορφη παρουσίαση Αννιω μου!! για οσους δεν το διαβασαμε είναι ευκαιρια να το κανουμε . και να απολαυσουμε τα της καρδιας του τσουκαλι..... γιατί καρδια ειναι να αγαπας και να προσφερεις όπου μπορείς με τον τρόπο σου.. ενα μεγαλο μπραβο σε όλες σας κοριτσια.. να περνας όμορφα Αννιώ μου .. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ρούλα μου να το διαβάσετε δεν θα χάσετε. Και να μου πεις μετά τις εντυπώσεις σου, ναι;
      Να σαι καλά και σ'ευχαριστώ πολύ εκ μέρους όλων όσων συμμετέχουν στο e-book
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  11. Υπέροχα και μεθυστικά αρώματα
    αναδύονται δικαίως από παντού!
    Καλημέρα και πάντα blogοτέτοια! ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αννούλα μου!!!
    Τι δημιούργησες!
    Μια ανθρώπινη, ιδιαίτερη αλυσίδα θα το έλεγα.
    Υπέροχο θέμα, υπέροχες ενημερώσεις και φυσικά υπέροχη αλλαγή στο μπλοκ σου.

    Να εισαι παντα καλα και να περνας υπεροχα ευχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι μας! Χαίρομαι όταν σε βλέπω...
      Ανθρώπινη αλυσίδα σίγουρα Κική μου για κάτι όμορφο και ζεστό από καρδιάς
      Να σαι καλά
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  13. Πολύ ωραίο!
    Αχ πρεπει να στειλω το δεμα, πριν φυγω για σεζον,
    για να διαβασω το ebook σας παιδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε Αριάδνη μου στείλε το να μας πει τη γνώμη σου για αυτά που γράψαμε...
      Να σαι καλά μάτια μου Εύχομαι να σ'αρέσει. Μάλλον σίγουρη είμαι ότι θα σ'αρέσει

      Διαγραφή
  14. Έλιωσα, λέμε!!!!!!! Τι υπέροχη ανάρτηση, Άννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή