''Κυνηγήστε τα όνειρά σας!''
πηγή

Τελειώνουν οι Πανελλήνιες………. Μια βαθιά ανάσα θα πάρουν οι  υποψήφιοι  για να την κρατήσουν ως τους βαθμούς  όταν ανακοινωθούν.  Και τότε θα ξεφυσήσουν με ανακούφιση ή με θλίψη.
Και αρχίζουν τα εύκολα-δύσκολα. Ένα ευχάριστο διάλειμμα  στη ζωή είναι η φοιτητική  περίοδος  για  όσους  μπουν σε κάποια σχολή.  Για εκείνα  τα παιδιά που πιάνουν αμέσως δουλειά, ακόμη και φοιτώντας , η ξεγνοιασιά τελείωσε με το απολυτήριο του Λυκείου.
Πάντα εύχομαι στα παιδιά να αμειφθούν οι κόποι τους. Και κυρίως, να κάνουν αυτό που τους αρέσει.
‘’Αυτό που τους  αρέσει’’…………… είναι ένα όνειρο, το ιδανικό που όλοι θα θέλαμε να πραγματοποιηθεί.  Όλοι κάναμε και κάνουμε όνειρα για το μέλλον. Όμως  η ζωή είναι δύσκολη και για πάρα πολλά νέα παιδιά, τα όνειρα είναι πολυτέλεια.
Αλλά και για όσα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν ό,τι σχεδίασαν, ό,τι τους αρέσει και ονειρεύτηκαν, πόσα  θα κατορθώσουν να φτάσουν το όνειρό τους;
Βιοποριστικό επάγγελμα και όνειρο ζωής  πολλές φορές δε συμβαδίζουν. Αλλά πώς να πεις στο παιδί σου μην κυνηγάς τα όνειρά σου,  αλλά  αυτό που θα σου εξασφαλίσει χρήματα;
Κι όμως πολλά παιδιά θα ακολουθήσουν ως επάγγελμα, αυτό που ΔΕΝ  τους αρέσει ………  απλά και μόνο για να ζήσουν καλά.
Το πώς ζει ένας  άνθρωπος που ασχολείται χρόνια ολόκληρα μέχρι τα γεράματά του με αυτό το ΔΕΝ.....είναι ένα μεγάλο  θέμα που επηρεάζει τη ζωή και την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Αν και σήμερα  με το μέλλον να διαγράφεται δυσοίωνο, το να εργάζεσαι έστω και εκεί που δεν σ’ αρέσει, είναι  πολυτέλεια!
Πολλοί κατηγορούν  τις οικογένειες  ότι επηρεάζουν το παιδί ή το πιέζουν να μπει στο Πανεπιστήμιο, γιατί  ‘’χωρίς πτυχίο πού θα εργαστεί;  ’Και είναι μια ελληνική πραγματικότητα  αυτό. Ναι πιστεύω ότι τα παιδιά γαλουχούνται να θέλουν να μπουν στο πανεπιστήμιο. Αλλά και η ελληνική κοινωνία  πιέζει με τον τρόπο της προς αυτήν την κατεύθυνση. Βλέπεις λέμε, άλλο άνεργος με πτυχίο γιατί αλλιώς αντιμετωπίζεται και άλλο χωρίς.
Φυσικά δεν είναι λίγα τα παιδιά που σπουδάζουν εκεί που οι δυνατότητές τους το επιτρέπουν και ας μην είναι η πρώτη τους επιλογή. Πτυχίο είναι αυτό και ας είναι ό,τι να ναι. Αλλά και πάρα πολλά παρατούν τις σπουδές που δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες τους.
Να ακολουθείς αυτό που σου αρέσει και ας μην  είναι ορατό ότι θα μπορείς να το κάνεις επάγγελμα ή να σπουδάζεις αποκτώντας ‘’ όπλα’’ για να βγεις  πανέτοιμος στην αγορά εργασίας;
Τι είναι λάθος;
Τι είναι σωστό;
Πρέπει οι γονείς να επεμβαίνουν επηρεάζοντας τις επιθυμίες των νέων για το ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσουν;
 Πώς μπορεί ο νέος να ξέρει στα 17 ή 18 τι θέλει να ακολουθήσει ως επάγγελμα;
Κι όμως, πάρα πολλοί,   παραπονούνται για την εργασία τους ………….  λένε ότι δεν είναι αυτό που ήθελαν να κάνουν. Πώς διορθώνεις τέτοιες καταστάσεις όταν οι οικονομικές σου δυνατότητες δεν το επιτρέπουν;
Λέω πολλές φορές σ’ εκείνους  που παραπονιούνται ότι υπάρχουν  παιδιά   που απλά θα ήθελαν να μπορούσαν  να πάνε σχολείο . Να μπορούσαν να μάθουν γράμματα.  
Απ’ την άλλη όμως, συγκρίνοντας το χειρότερο με αυτό που έχουμε ποτέ δεν θα κατορθώσουμε να βελτιωθούμε.
Είναι τύχη, είναι πραγματική ευλογία να κάνει ο άνθρωπος αυτό που του αρέσει. Να ακολουθήσει τα όνειρά του και να παλέψει γι αυτά. Πού ξέρεις τι μπορεί να γίνει στο μέλλον;; 
Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να κυνηγήσουν τους στόχους τους, λέω εγώ. Να παλέψουν για να κερδίσουν τη ζωή.  Να συμπαρασταθούμε μόνο γιατί σίγουρα θα πάρουν και ρίσκα. Και να  προσπαθούμε να μπούμε στη θέση τους όχι να τα πιέζουμε να μπουν στη δική μας.
Ας δηλώσουν –όταν έλθει η ώρα-οι υποψήφιοι τις σχολές που τους ευχαριστούν, ό,τι πιστεύουν ότι τους ταιριάζει και να παλέψουν γι αυτό. Και εκείνα τα παιδιά που δεν θα πετύχουν, ευκαιρία είναι να κάνουν –αν δεν ήταν δική τους επιθυμία το Πανεπιστήμιο-αυτό που θα ήθελαν.
Η ζωή θέλει τολμηρούς αλλά και κυνηγούς των ονείρων τους. Θέλει να την κοιτάς κατάματα χωρίς φόβο και να ρισκάρεις………..

Καλά αποτελέσματα  εύχομαι…………… και κυνηγήστε  τα όνειρά σας!  Πριν να είναι αργά!