Τα ζώα δρουν με το ένστικτο.............ο άνθρωπος;;;;;;;;

Υπέροχη φύση!!!!!!!! Αλλά και τόσο άγρια........τόσο σκληρή με το νόμο του δυνατού να υπερισχύει.
Με μάχες καθημερινές για την επιβίωση........
Οι φωτογραφίες αδιάψευστοι μάρτυρες!


   
Η φύση.............με τη σοφία της,
μας διδάσκει;;;;;;
μας νουθετεί;;;;;;;
μας προτρέπει;;;
Ο άνθρωπος, μέλος και μέρος της φύσης, άγριο και σκληρό ον, έφτιαξε με τη δύναμη του νου  κοινωνίες ανθρώπινες, τις οχύρωσε με νόμους που προστατεύουν το πρόβατο από το λύκο--έτσι λένε--έχτισε  πολιτισμούς για να δοξαστεί το πνεύμα, στερέωσε τη δικαιοσύνη, δημιούργησε πολιτεύματα.
Πάλεψε να επιβληθεί στη φύση του, να επιβληθεί της φύσης, να δαμάσει ένστικτα, να  μπορεί να δρα με λογική αλλά  και συναίσθημα, έτσι ώστε να διαφοροποιηθεί από τα ζώα  αφού διαθέτει νόηση και λόγο........

Ξέφυγε πολλές φορές από ό,τι πάλεψε αιώνες τώρα!
Ταυτίστηκε με την κοινωνία των ζώων, τα ξεπέρασε, έγινε κτήνος, αγέλη, θύτης και θύμα, βορά των ενστίκτων του.
Γκρέμισε πολιτισμούς, πόλεις και χώρες ολόκληρες, μα ξαναγύρισε στην τιθάσευση του μεγάλου του ''εγώ'' !
Σήμερα..............πολιτισμένος λογίζεται...........Πνευματικά ώριμος για να φτιάξει  ανθρώπινες κοινωνίες δίκαιες, που όλο του ξεφεύγουν.
Μα οι πράξεις του, ομοιάζουν με  τις μάχες των ζώων για επιβίωση. Ομοιάζουν μόνο.....επειδή ο άνθρωπος ξεπέρασε τα ζώα και μάχεται όχι μόνον για επιβίωση αλλά από φιλοδοξία να υπερισχύσει.......να νικήσει.............να διαφεντεύει.
Σκηνές μάχης παρακολουθούμε καθημερινά. Εικόνες σκληρές παρανομίας, απανθρωπιάς, εγκληματικότητας.
Εικόνες που γεμίζουν φόβο τον άνθρωπο, αλλά και τον υποβιβάζουν.
Όμως εικόνες ντροπής παρακολουθούμε καθημερινά και στην πολιτική μας ζωή........
Που μειώνουν τον πολίτη που ψήφισε τους εκπροσώπους του, που οδηγούν σε αδιέξοδα και ξυπνούν πρωτόγονα ένστικτα.............
Ο λόγος έγινε άλογος πια και το λεξιλόγιο  που χρησιμοποιείται για τον αντίπαλο, ούτε στο πεζοδρόμιο δεν είναι ανεκτό....
Πόσο θα ανεχθούμε να ζούμε σε μια κοινωνία  ζούγκλα;;;Οι φώτο της άγριας φύσης είναι από εδώ

Κι όμως τα Τουρκικά σήριαλ επηρεάζουν ............

antikleidi.comΠολλές φορές λέμε ότι η τηλεόραση, που είναι το πιο κοινό και δημοφιλές μέσο ψυχαγωγίας, διαμορφώνει αντιλήψεις και αλλάζει νοοτροπίες.
Αυτό ήλθε να υποστηρίξει ένα ελληνικό  ντοκιμαντέρ που βρίσκεται στην τελική τριάδα της κατηγορίας του- (IDFA Competition for Mid-Length Documentary).
Το θέμα του είναι τα τούρκικα σήριαλ που έχουν αντικαταστήσει τις εγχώριες παραγωγές σε πολλά κράτη, ανάμεσά τους  και η δική μας χώρα, και την επίδραση που έχουν στις γυναίκες- τηλεθεάτριες, ειδικά του Αραβικού κόσμου.

Το KISMET -αυτός είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ-παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο IDFA 2013 (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ), το σημαντικότερο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ευρώπης και επιλέχθηκε στην τριάδα των υποψήφιων ντοκιμαντέρ για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία Mid-Length. Είναι το μόνο ελληνικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ.
Οι μαρτυρίες του για την επίδραση στη ζωή των γυναικών προέρχονται από τις ίδιες τις τηλεθεάτριες σε Αίγυπτο, Τουρκία, Αραβικά Εμιράτα, Βουλγαρία και Ελλάδα. Μίλησε με τους ηθοποιούς των σήριαλ και μπήκε στα πλατό των γυρισμάτων των σειρών, αυτών που έγιναν μόδα σε 80 χώρες που εξάγονται, αν και τελευταία στην Ελλάδα προβάλλονται ως διαφήμιση από τα ελλ. κανάλια που σταμάτησαν τις προβολές των περισσότερων από αυτά και πωλούν τα ντιβιντι των σειρών στα περιοδικά τηλεόρασης.
Επηρέασαν λοιπόν τη ζωή των γυναικών του μουσουλμανικού κόσμου;;
Ναι απαντά το ντοκιμαντέρ.
Βοήθησαν τη θέση της γυναίκας που ήδη βρίσκεται στο ναδίρ της κοινωνικής βαθμίδας, και της έδωσαν κουράγιο να πάρει τη ζωή της στα χέρια της.
Οι μαρτυρίες των τηλεθεατών είναι φοβερές για το πόσο επηρεάστηκαν από πολλές σειρές.....
Πίστευα ότι μόδα είναι και θα περάσει.
Πίστευα επίσης ότι η οικονομική κρίση οδηγεί τα κανάλια σε φθηνές αγορές σειρών όπως είναι αυτά τα σήριαλ.
Επίσης πίστευα ότι η υψηλή τηλεθέαση στη χώρα μας οφείλεται στο θέμα των τουρκικών σειρών που δείχνουν μοντέλο οικογενειακό περασμένων εποχών για μας εδώ και που ίσως, νοσταλγούν πολλοί/ες.
Δεν σκέφτηκα όμως ποτέ ότι θα επηρεαστούν και θα αλλάξουν στάση και νοοτροπία ζωής πολλές γυναίκες στον μουσουλμανικό κόσμο
Και αν άλλαζαν, ποιος θα τους το επέτρεπε;
Όμως, όπως αναφέρει και η Σαμίρα, μια ακτιβίστρια από το Κάιρο, που συμμετείχε στην επανάσταση και υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από αξιωματούχους του στρατού, «χρειαζόμαστε τουρκικές σειρές σαν τη ''Φατμαγκιούλ'' οι οποίες προβάλλουν τα δικαιώματα των γυναικών, σπάνε ταμπού και παροτρύνουν τις γυναίκες να μιλούν ανοιχτά». Η Σαμίρα μήνυσε τον αιγυπτιακό στρατό και κατάφερε να σταματήσει τα τεστ παρθενίας στο Κάιρο.

Να λοιπό που κάνουν καλό σε πολλές περιπτώσεις τα τούρκικα σήριαλ.........
Είναι λυπηρό όμως γυναίκες καταπιεσμένες στις χώρες τις μουσουλμανικές να έχουν μόνον τα τούρκικα σήριαλ για να διαμορφώσουν άποψη για τα δικαιώματά τους, για να πάρουν κουράγιο να αμυνθούν και να διεκδικήσουν τη θέση τους στην ανδροκρατούμενη - θεοκρατούμενη κοινωνία τους.............
Και πόσα μπορούν να επιτύχουν αν δεν οργανωθούν; Αν τα κράτη τους δεν θεσπίσουν κανόνες δικαίου για όλα τα μέλη της κοινωνίας;;;
Στην τελική, αν η επίδραση στις γυναίκες αυτές των σήριαλ της Τουρκίας έχει μεγάλη απήχηση, ποιος εγγυάται ότι δεν θα απαγορευτούν από το κράτος τους;
Είναι λυπηρό ...................και απελπιστικό να σκέφτεσαι ότι από σήριαλ πολλές γυναίκες ''ξυπνούν'' από το λήθαργο που τους έχει επιβληθεί........
Όμως το χειρότερο για μένα είναι ότι η θέση της γυναίκας στα κράτη αυτά βρίσκει πολλές άλλες σύμφωνες και οπαδούς της σωβινιστικής συμπεριφοράς!!!!!!!!!!!!

Όμως το τελικό συμπέρασμα είναι ένα: η τηλεόραση έχει άμεση επίδραση στις οικογένειες, διαμορφώνει απόψεις, αντιλήψεις, αλλάζει στάση ζωής και συμπεριφορές σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας.
Γι αυτό χρειάζεται πραγματική ευαισθησία για τα θέματα που περνούν οι υπεύθυνοι των καναλιών σε κάθε σπίτι.
Χιλιοειπωμένο θέμα μα τόσο σοβαρό!!!

περισσότερα για το ντοκιμαντέρ εδώ