Τεστ αντοχής για τα σπίτια ο σεισμός!

krasodad.blogspot.com 

Koυνάει η γη!  Η σεισμική δραστηριότητα της Δ. Ελλάδας ανησυχεί.
Όντας κάτοικος μιας σεισμογενούς χώρας, θα έλεγες ότι θα είχα συνηθίσει στην ιδέα του σεισμού. Αλλά όσο εμπεδωμένο και αν είναι το πώς και το γιατί ενός σεισμού, όσες γνώσεις και αν έχω αποκτήσει από τις γνωστές αναλύσεις των σεισμολόγων που κατά καιρούς γίνονται οι πιο συχνοί ομιλητές στις οθόνες μας και τα πιο οικεία πρόσωπα της δημόσιας ζωής, άλλο τόσο μεγαλώνει η ανησυχία μου όταν η γη μας θυμίζει ότι δεν πατάμε καθόλου γερά επάνω της!
Η αδυναμία να αντιμετωπίσω αυτό το φοβερό φυσικό φαινόμενο, εντείνει την ανησυχία μου και κατανοώ όλους όσους τρομοκρατούνται και μόνο σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη.
Η Κεφαλλονιά μετράει τις πληγές της μετά τους δυο έντονους σεισμούς, που επειδή ήταν και επιφανειακοί προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.
Το ενδιαφέρον μου για τους σεισμούς, η κεφαλλονίτικη καταγωγή μου, το σπίτι μου που είναι στο νησί και εκεί περνώ τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά πάνω από όλα οι δικοί μου άνθρωποι, φίλοι και συγγενείς που ζουν αυτό το δράμα, με κάνει να παρακολουθώ στενά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας. Και όχι μόνον από την τηλεόραση.
Ζημιά... υλικές καταστροφές προκάλεσε ο σεισμός. Ευτυχώς οι άνθρωποι είναι καλά.
Και αφού είναι καλά, ας μιλήσουμε λίγο για τις υλικές καταστροφές.
Πολλές κακοτεχνίες είδαν οι μηχανικοί που έλεγξαν τα πληγέντα σπίτια. Κακοτεχνίες σε ένα νησί που είναι το πιο ιδιόρρυθμο στο θέμα της σεισμογένεσης,  που έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών, που ήδη το 1953 ισοπεδώθηκε από τρεις καταστροφικούς σεισμούς- ένας Κυριακή με 6,1ρίχτερ, ο άλλος την Τρίτη με 6,8 και το τελευταίο χτύπημα την Τετάρτη με 7,2- και που ανοικοδομήθηκε με αντισεισμικές κατοικίες
Γιατί κακοτεχνίες; Θέμα μηχανικών που έβαλαν λιγότερα σίδερα ή μπετό για να κερδίσουν χρήματα; Ναι, η μία αιτία. Και γιατί θα πρέπει η ευθύνη του μηχανικού να λήγει μετά τον ένα χρόνο από την ανέγερση της οικοδομής, όπως άκουσα στις ειδήσεις;  Γιατί να μην είναι υπεύθυνος εσαεί;; Αφού υπεύθυνος είναι στην πραγματικότητα! Και τελικά ο σεισμός είναι το strength test μιας οικοδομής... ο καλύτερος εκτιμητής της αντοχής της. 


Δεν υποστηρίζω ότι σε κάθε σεισμό η γερή οικοδομή αντέχει... εξαρτάται αυτό από πολλούς παράγοντες.. Από το εστιακό βάθος του σεισμού, εξαρτάται από το επίκεντρο, από την απόσταση, και φυσικά φυσικά από το μέγεθος. Για τον σεισμό που χτύπησε την Κεφαλλονιά, μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν τέτοιου μεγέθους που οι οικοδομές αντοχής θα έπεφταν. Άρα, αν δεν υπήρχαν κακοτεχνίες ούτε τόση καταστροφή θα βλέπαμε ούτε χρήματα θα ξοδεύαμε και ως άτομα και ως κράτος, για την ανακατασκευή. Ας τα πληρώσει ο μηχανικός που είναι υπεύθυνος.
Μια άλλη αιτία κακοτεχνίας είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες που με το ''δε βαριέσαι'', ή ''δεν έχω χρήματα'', ρισκάρουν τη ζωή τους και τη ζωή των προσφιλών τους προσώπων. Αλλά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες δεν μπορεί να έχτισαν μόνοι τους ολόκληρα σπίτια, κάπου αποτάνθηκαν. Σε κάποιον ειδικό θα απευθύνθηκαν για να χτίσουν κακήν- κακώς τα σπίτια τους! Και εκείνος γιατί δέχτηκε; Είναι σαν να πάω σε ένα γιατρό και να δώσω εντολή στον χειρουργό '' άσε τις απολυμάνσεις και κάνε την επέμβαση γρήγορα .''
Σε έναν τόπο με ιστορικό σεισμών υψηλό, είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν μη αντισεισμικές κατοικίες.Είναι απλό!
Άκουσα μάλιστα και περίπτωση οικίας 1ου ορόφου, που ο ιδιοκτήτης της, ενοχλημένος από τις κολώνες που ήταν μέσα στο σπίτι, τις έκοψε για να τις κάνει... τραπεζάκια!  Μάλιστα! Αν είναι αληθινή η είδηση, γιατί θα πρέπει το κράτος να πληρώσει επιδόματα και βοηθήματα για αυτόν;
Γιατί τελικά θα πληρώσει το κράτος κακοτεχνίες; Αν τις πληρώσει τελικά.
Πώς θα συνετιστούν οι επιρρεπείς στο εύκολο κέρδος και την έλλειψη υπευθυνότητας;
Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των πράξεών μας. Ξέρω πόσο οδυνηρό είναι να μην έχεις σπίτι να μείνεις.........Μα αν αυτό είναι αποτέλεσμα των δικών σου επιλογών και πράξεων, τότε γιατί αποζητάς ευθύνες από την πολιτεία; Μήπως γιατί έχει νομοθετήσει έτσι ώστε να μη βρίσκουμε το δίκιο μας;  Μήπως γιατί με την φιλοσοφία του ''νίπτω τας χείρας μου'' που διέπουν τους νόμους είναι συνυπεύθυνοι και οι νομοθέτες μας, για τις κακοτεχνίες;
Όπως και να χει θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να επιλέγουμε με γνώμονα όχι την τσέπη μας αλλά το καλό των ανθρώπων!!!!!!
Και η επιλογή μας θα πρέπει να είναι η ορθή σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
Επιτέλους, η ζωή δεν χαρίστηκε σε κανέναν. Λέμε ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα. Αν θρηνούσαμε;  Θα λέγαμε ''έφταιγε ο σεισμός; '' Μέχρι εκεί φτάνει η ωριμότητά μας ως πολίτες μιας σεισμογενούς χώρας;

Κάποιες κατασκευές δεν είχαν καν κολώνες... το πιστεύεις; Δεν θα αναφερθώ στο αν η κρατική μηχανή είναι αποτελεσματική σε τέτοιες κρίσεις, ούτε αν τελικά θα δώσει όσα υπόσχεται. Με ενδιαφέρει επιτέλους εμείς οι άνθρωποι να είμαστε υπεύθυνοι. Μόνον έτσι και το κράτος θα γίνει υπεύθυνο. Γιατί το κράτος είμαστε εμείς τελικά!
Αλλιώς είμαστε τελικά άξιοι της μοίρας μας.




''Ζητείται ρομπότ για ...............''



-Έναν καφέ παρακαλώ!
Αμέσως ο σερβιτόρος-μηχανή, τσούλησε γρήγορα στο μαγαζί να δώσει την παραγγελία. Τον παρακολουθούσα για ώρα. Ένα ρομπότ, αληθινή επιτυχία της επιστήμης, ένα ανθρωποειδές με νοημοσύνη, εξυπηρετούσε συνεχώς και ακούραστα τους ουκ ολίγους πελάτες. Ο δίσκος με τα ροφήματα, ισορροπούσε επιδέξια στα μεταλλικά χέρια του και η φωνή που ακουγόταν, αν και ανοιγόκλειναν τα πλαστικοποιημένα χείλη, ήταν μηχανική και τυπική.
Υπήρχαν ένα σωρό ρομπότ που σερβίριζαν στο κατάστημα............
Θυμάμαι όταν ανακοινώθηκε ότι η επιστήμη κατόρθωσε να κατασκευάσει μηχανές σαν ανθρώπους που θα λειτουργούσαν αντ' αυτού όπου ήταν δυνατόν, έγινε το ''έλα να δεις''!
Μεγάλη η αντίδραση του κόσμου..............διαμαρτυρίες, πορείες, φασαρίες, καταστροφές και φωτιές ήταν μέρος της καθημερινότητας. 'Ομως...........αυτά τελικά έγιναν μαύρα γράμματα στην ανθρώπινη ιστορία για να τα διαβάζουν οι μεταγενέστεροι.
Σήμερα με εξυπηρετούσε το ρομπότ.............ενώ στην πλατεία περιπολούσαν ρομπότ αστυνομικοί, άκρως αποτελεσματικοί όπως είχε αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις.
Όταν ήλθε η ώρα να πληρώσω για να φύγω, το ρομπότ ήλθε, έβαλα τα χρήματα στην σχισμή που μου υπέδειξε, πήρα τα ρέστα μου και την απόδειξη από τις ανάλογες εσοχές και έφυγα.
Έπρεπε να περάσω απέναντι για να πάρω ένα δώρο για  τα γενέθλια της μικρής μου βαφτισιμιάς. Το κατάστημα μεγάλο, το γνώριζα χρόνια και η ποικιλία των παιχνιδιών του ήταν ασύγκριτη. Πήρα με τη σειρά τους διαδρόμους με τα ράφια...................βρήκα αυτό που ήθελα και πήγα στο ταμείο. Και εκεί, η μηχανή μόλις με ''είδε'' μπροστά της με κατεύθυνε για το πού θα βάλω τα χρήματα και από πού θα πάρω τα ρέστα και την απόδειξη. Ο σεκιούριτι ήταν στην πόρτα....Ακόμη σεκιούριτι λέμε και τη μηχανή που αντικατέστησε τους ανθρώπους. Μόνο μια υπάλληλος που έκανε το αμπαλάζ δούλευε εκεί.
Φεύγοντας χαιρέτησα την κοπέλα, που σκυθρωπά ανταπέδωσε.
Πήρα το δρόμο για το μετρό...............Δεν θα είχε πολύ κόσμο, το ήξερα. Μηχανές-ρομπότ και στα ταμεία, μηχανές-ρομπότ και στην περιφρούρηση, μηχανές- ρομπότ και στο γκισέ για πληροφορίες.
Ο σταθμός έρημος................τα βαγόνια με λίγο κόσμο όντως, και καθισμένη στα αναπαυτικά καθίσματα έφτασα στον προορισμό μου.
Το σούπερ μάρκετ και αυτό είχε μηχανοποιηθεί.......Υπήρχαν βέβαια περισσότεροι εργαζόμενοι εκεί.............αλλά οι επιστήμονες πασχίζουν να κατασκευάσουν ανάλογες μηχανές που θα κάνουν αυτές όλο και περισσότερες εργασίες
Και στις τράπεζες ρομποτοειδή σε εξυπηρετούν...........Βλέπεις τόσα πολλά στην καθημερινότητά σου που όταν αντικρίζεις ανθρώπινο πρόσωπο γελάς από χαρά λες και είδες κάποιον φίλο.
Ήδη, το 70% της εργασίας γίνεται από ρομπότ. Ακόμη και νταντά ρομπότ υπάρχει που προσέχει τα μικρά και τα διασκεδάζει...........................



http://perierga.gr/
                         

Θεέ και κύριε.............μα πού ''ταξιδεύω;;''
Γύρισα το κεφάλι δεξιά και αριστερά...................ανακάθισα στην καρέκλα μου..............πόσο μακριά με πήγε η φαντασία μου;;;;;;;Κάπως έτσι φαντάστηκα μια συνηθισμένη ημέρα, σε 30 χρόνια από σήμερα.........
Κι όμως... το σκέφτομαι πολύ από τότε που το διάβασα :''To 70% της εργασίας θα έχει αυτοματοποιηθεί σε 30 χρόνια από σήμερα, προειδοποιούν επιστήμονες του Κέιμπτριτζ επισημαίνοντας ότι, η τεχνολογία έχει εισβάλλει σε τέτοιο βαθμό στον εργασιακό τομέα αλλά και στην ζωή μας, που στο εγγύς μέλλον θα μας βάλει στο...περιθώριο''. 
Και φυσικά τα χειρωνακτικά επαγγέλματα θα είναι τα πρώτα που θα δουν ρομπότ να τα εκτελούν!!!!
Και οι άνθρωποι;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Πού θα δουλεύουν;;;;;;;;;; Πώς θα ζουν;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Βέβαια τα ρομπότ θέλουν απλά συντήρηση και κεφάλαιο για την απόκτησή τους. Μα η απόσβεση από μισθούς και ασφάλιση θα γίνει γρήγορα.
Επίσης δουλεύουν αναντίρρητα και δεν απεργούν.................Μιλούν όπως έχουν προγραμματιστεί να ομιλούν, δεν αρρωσταίνουν, δεν θέλουν ένσημα και σύνταξη. Αν χαλάσουν;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Τα επισκευάζεις και αν δεν παίρνουν επιδιόρθωση, τα πετάς στον Καιάδα των ρομπότ, ανακυκλώνοντάς τα. Φυσικά δεν πεινούν, ούτε διψούν οπότε και το επισιτιστικό ζήτημα θα βρει τη .................λύση του. Αλλά πάνω από όλα, δεν έχουν προσωπική άποψη!!!!!!!!!!!!!!Δεν σκέφτονται!!!!!!!!!!!!!Λίγο το έχεις;;;
Παύει όμως η κουβεντούλα με τον κ Στέλιο όταν πας να αγοράσεις τσιγάρα...............''τι κάνει η γυναίκα σου;;; Πώς πάει ο φοιτητής σας;; Κοντεύει να τελειώσει;;'' είναι συζητήσεις που θα καταγράφονται στα χρονικά μιας περασμένης εποχής.
Και μην νομίζετε ότι απλά είναι είδηση που ............................''σιγά μη γίνει''!
Στην Κίνα , το «Robot Restaurant» σερβίρει ήδη τους πελάτες του με την βοήθεια των ηλεκτρονικών σερβιτόρων. Τα ρομπότ αυτά μπορούν εκτός από το να σερβίρουν το φαγητό, να πλένουν τα πιάτα αλλά και να διασκεδάζουν τους πελάτες.
Και μιλάμε ότι η Κίνα έχει τόοοοοοοσο πολύ πληθυσμό με πολλούς χαμηλόμισθους και ανέργους, που είναι ειρωνικό να μειώνονται οι θέσεις εργασίας!!!!!!!!!!!!!!!!

Και επειδή-όπως λένε οι επιστήμονες-αυτά τα ρομπότ θα κοστίζουν λίγο, θα διαβάζουμε σε αγγελίες εύρεσης εργασίας μόνο το ''ζητείται ρομπότ για.............''!
Κοίτα να δεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://www.timeslive.co.za/