''Θυμάμαι............'' και ήταν περίπτωση σχολικού εκφοβισμού!


Σχολικός εκφοβισμός!
Χθες, ήταν η μέρα του, μια ευκαιρία όχι για να δημιουργηθούν νέα θύματα και θύτες ανάμεσα στους μαθητές, αλλά για ομιλίες, ενημερωτικές συζητήσεις, και δημοσιεύσεις.
Όλοι γνωρίζουμε πλέον τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός, και είναι παρήγορο ότι έχει αναγνωριστεί από το κράτος και γίνονται παντού βήματα αντιμετώπισης αλλά και πρόληψής του.
Η βία, λεκτική ή σωματική, ο φόβος που προκαλεί αλλά και ο φόβος της κατακραυγής, είναι φαινόμενο και του χθες  αλλά και του σήμερα.
Και επειδή η βία αντιγράφεται, θα πρέπει οι κοινωνίες να αλλάξουν αν δεν θέλουμε θύματα και θύτες από την παιδική κιόλας ηλικία στα σχολεία.
Πολλοί ειδικοί μίλησαν για την οικογενειακή βία που είναι η πρώτη αιτία του σχολικού εκφοβισμού.
Πολλοί ειδικοί έχουν αναλύσει το πώς και το γιατί οι μαθητές απειλούν, χτυπούν, κοροϊδεύουν, βρίζουν συμμαθητές τους από το Δημοτικό έως το Λύκειο.

Το σημαντικό για μένα είναι τα αίτια που βοηθούν την εξάπλωση του φαινομένου και δημιουργούν πολλά ψυχολογικά προβλήματα.
 Στο  http://www.epsype.gr/images/egxeiridio/activities.pdf μπορείτε  να μάθετε όσα θέλετε για τον σχολικό εκφοβισμό.
'Όμως σήμερα θα καταθέσω τη δική μου εμπειρία από δυο περιστατικά που οι αιτίες του σχολικού αυτού εκφοβισμού είναι η συμπεριφορά των ίδιων των εκπαιδευτικών, όπως πιστεύω.
Θυμάμαι , όταν η κόρη μου ήταν μαθήτρια στο Δημοτικό και μάλιστα στην Δ' τάξη, είχε μια δασκάλα που είχε εφαρμόσει ένα σύστημα ''ενθάρρυνσης του μαθητή'', όπως το έλεγε και που για μένα ήταν πέρα για πέρα αντιπαιδαγωγικό. Κάθε φορά που έκανε μια ερώτηση και τα χεράκια των μαθητών έφταναν ψηλά στην τάξη για να απαντήσουν, κάθε φορά που επέλεγε μαθητή για την απάντηση, επέλεγε και την αντιμετώπιση της τάξης προς τον μαθητή αυτόν. Αν ήταν η απάντηση όπως ακριβώς την ήθελε, τότε ζητούσε από την τάξη να χειροκροτήσουν το μαθητή αυτόν. Έτσι --έλεγε--επιβράβευε τη σωστή απάντηση.Όμως, ακόμη και αν η απάντηση ήταν σωστή, αλλά δεν εκφραζόταν ο μαθητής όπως ήθελε η δασκάλα ή στην τελική όπως φάνηκε, αν την απάντηση  δεν την έδιναν συγκεκριμένα παιδιά, τότε δεν ίσχυε το χειροκρότημα...
Έτσι, έφτασε η τάξη στο σημείο να χειροκροτεί - 5-6 μαθητές,  μια και αυτοί ήταν η επιλογή της δασκάλας και οι υπόλοιποι άκουγαν μετά την απάντησή τους το '' καλά κάθησε''!!
Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια ελίτ που είχε και τους οπαδούς της-ακολούθους-, αφού ήταν τα πιο χειροκροτημένα παιδιά και φυσικά η συμπάθεια της δασκάλας. Τα άλλα, ήταν αφανείς στην τάξη που αν διαφωνούσαν με τα κελεύσματα των 5-6 και των οπαδών τους, τότε ήταν άξια κοροϊδίας, περιθωριοποίησης και  απειλών από τους συμμαθητές τους.
Να μια αιτία που μπορεί να προκαλέσει θύτες και θύματα και να χαρακτηριστεί  σχολικός εκφοβισμός.  Έτσι τη βλέπω εγώ. Έτσι την είδα και τότε που η κόρη μου ήταν στην Δ' τάξη. Και φυσικά επισκέφθηκα τη δασκάλα και είχαμε μια μεγάλη συζήτηση που σας διαβεβαιώ............την οδήγησε...............εναντίον της κόρης μου όλη τη χρονιά. Δεν είναι αυτό το θέμα μας όμως.......... Σχολικός εκφοβισμός ήταν ό,τι συνέβη τότε, απόρροια ενός συστήματος που ο ίδιος ο εκπαιδευτικός επέβαλλε, αν και με καλή πρόθεση....όπως δήλωσε η ίδια η δασκάλα!
Άλλο ένα περιστατικό που θυμάμαι και μπορεί να χαρακτηριστεί, περίπτωση σχολικού εκφοβισμού, είναι αυτό που συνέβη στον  ανιψιό μου όταν ήταν στην πρώτη Δημοτικού. Ο συμμαθητής του και διπλανός στο θρανίο, τον ενοχλούσε, του πέταγε τα βιβλία, τον έσπρωχνε και τον εμπόδιζε να γράψει ή να ζωγραφίζει, ακόμη και να φάει το κολατσιό του. Χωρίς λόγο.......επειδή έτσι ήθελε, ή ...............δεν μάθαμε ποτέ το γιατί!
Δεν ήταν λίγες οι φορές, λοιπόν, που ήλθε το παιδί στο σπίτι κλαίγοντας για τη συμπεριφορά αυτή. Όταν επισκέφθηκε η μαμά το σχολείο, και μίλησε πρώτα από όλα στο συμμαθητή του παιδιού της για αυτήν την κατάσταση και πόσο ενοχλητική είναι, ξέρετε τι απάντηση πήρε από ένα παιδάκι της πρώτης τάξης;; ''Ξέρετε ποιος είμαι εγώ;;; Είμαι ο γιος της δασκάλας!!!!"'
Ένα παιδί 6 ετών φερόταν αυταρχικά, απειλούσε και συμπεριφερόταν βίαια γνωρίζοντας ότι ως γιος της δασκάλας έχει αυτήν την ελευθερία κινήσεων!!!!!! Ποιος του είχε εμφυσήσει ότι ως γιος της δασκάλας  είχε αυτό το δικαίωμα;; Αν δεν ήταν καθοδηγημένο από το σπίτι, ότι είναι προνομιούχο απέναντι στ'αλλα παιδιά ως γιος εκπαιδευτικού, τότε πώς το ήξερε και το χρησιμοποιούσε;;
Θέλω να πω με αυτά τα παραδείγματα, ότι μπορεί η συμπεριφορά μας στο σπίτι να μην είναι βίαιη. Μπορεί το παιδί να μην βιώνει άσχημη συμπεριφορά από τους γονείς του ή να μη ζει ως θύμα στην οικογένειά του, αλλά να μεγαλώνει ως ένα πρόσωπο που εξυπακούεται ότι έχει δικαιώματα περισσότερα των άλλων συνομηλίκων του.  Μπορεί να ενθαρρύνεται γι αυτό ..................Έτσι, παιδιά που ο χαρακτήρας τους είναι έντονος, ή επιθετικός, θεωρούν τον εαυτόν τους περισσότερο ικανό να πετύχουν αυτό που θέλουν από τους συνομηλίκους τους.
Άλλες φορές οι γονείς οι ίδιοι σπρώχνουν τα παιδιά τους να φέρονται ως μάγκες στο σχολείο, να μην ανέχονται κανένα να τους πει το παραμικρό και αυτό οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές πολλές φορές.
Ας έχουμε υπόψιν ότι  η διαπαιδαγώγηση του παιδιού μας πρέπει να μην του δημιουργεί αισθήματα ανωτερότητας απέναντι στα άλλα παιδιά, και ειδικά οι συμπεριφορές των εκπαιδευτικών στους μαθητές πρέπει και επιβάλλεται να είναι κατάλληλες ώστε να μη δημιουργούνται ανισότητες και ανταγωνισμοί που χωρίζουν τους μαθητές και δημιουργούν εχθρικό κλίμα.
Ας ελπίσουμε ότι θα έλθει κάποια εποχή που η βία, ως φαινόμενο απάνθρωπο, θα είναι σε μικρό ποσοστό και αντιμετωπίσιμη .............γιατί για να καταργηθεί τελείως αποκλείεται μια και είναι ανθρώπινη συμπεριφορά!

Τα extensions :Ματαιοδοξία ή μόδα με πολλούς κινδύνους;


Oι άντρες προτιμούν τις μακρυμαλλούσες, λένε τα γκάλοπ...Και φυσικά οι γυναίκες ανταποκρίνονται.
Το μακρύ μαλλί, λένε οι ειδικοί, κρύβει χρόνια και δείχνει τη γυναίκα πιο εντυπωσιακή και σέξι.
Κάπως έτσι ξεκίνησε και τα hair Extensions, που χαρακτηρίζονται η απόλυτη θηλυκότητα. Και γιατί όχι αφού από τις φυσικές τρίχες κερδίζουν οι εταιρείες εκατομμύρια;
Όταν ρώτησαν την Έιμι Γουάιντχαουζ αν  τα μαλλιά της ήταν τα δικά της, είχε πει ''Ναι, είναι δικά μου, γιατί τα αγόρασα''.
Και η Αγγλία είναι η τρίτη χώρα μετά την Κίνα και την Αμερική στην εισαγωγή φυσικών μαλλιών. Η ζήτηση μάλιστα αυξήθηκε τόσο ώστε η εισαγωγή ήταν της τάξης των 19.000.000 λιρών το 2000, 42.000.000 το 2010 και το 2011 ήταν περίπου 45,6.000.000 λιρών!!!!!!!!!
Μια νέα λοιπόν βιομηχανία ξεκίνησε που κάνει τζίρο στη Βρετανία 65.000.000 λίρες το χρόνο!
Τα extensions  έχουν τις φαν τους ανάμεσα σε νέες σε ηλικία κοπέλες και στις πλούσιες και διάσημες που ξοδεύουν σχεδόν 2.500 ευρώ κάθε έξι μήνες  στα διάσημα κομμωτήρια.
Εθισμός;; Μόδα;;; Ματαιοδοξία;;
Οι γυναίκες που τα χρησιμοποιούν λένε ότι νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά και άνεση αφού βλέπουν τον εαυτό τους διαφορετικό.
Βέβαια ο πόνος και το βάρος είναι το αρνητικό σκέλος  που προκαλεί και προβλήματα όπως μπορεί να προκαλέσει θυλακίτιδα δηλ φλεγμονή του θύλακα της ρίζας της τρίχας, αλωπεκίαση  αλλά και CCCA που οι θύλακες των τριχών καταστρέφονται παντελώς.
Για τις πρωτάρες λένε οι ειδικοί, τα μακριά μαλλιά που θα προσθέσουν πρέπει να μην είναι πιο μακριά από μισό μέτρο γιατί αυτό το βάρος δέχεται το κεφάλι τους!!!!!!
Πού τα βρίσκουν όμως όλα αυτά τα φυσικά μαλλιά;
Μια εταιρεία μαζεύει καθημερινά τα μαλλιά των εκατοντάδων ινδουιστών που ξυρίζουν το κεφάλι τους, σε μια τελετουργία και δείχνει την αφοσίωσή τους στη θρησκεία τους. Λένε μάλιστα ότι είναι άριστης ποιότητας αφού δεν έχουν υποστεί καμιά χημική επεξεργασία, κάτι που ρητά απαγορεύεται όταν πρόκειται τα μαλλιά να χρησιμοποιηθούν για extensions.
Στην Κίνα, οι κόμες είναι φθηνές αρκετά αλλά δεν είναι συμβατές γιατί έχουν στρογγυλές άκρες ενώ τα μαλλιά των Ευρωπαίων έχουν οβάλ.
Πολλές κινέζικες εταιρείες το 2005 για να φτιάξουν τις περούκες που εμπορεύονταν, ξύριζαν τα κεφάλια των φυλακισμένων παρά τη θέλησή τους. Έτσι τώρα ελέγχονται αυστηρά οι εισαγωγές τρίχας από την Κίνα!!!
Πάντως, οικονομική κρίση έχουμε και οι Βρετανοί πουλάνε τα μαλλιά τους. Τους τελευταίους 18 μήνες μια εταιρεία μαζεύει μαλλιά και λέει ότι έχει τρομερή απήχηση και ανάμεσα σε μαθητές που τα χαρίζουν.
Είναι πιο ηθικό λέει η εταιρεία να αγοράσεις βρετανικά μαλλιά και να ξέρεις σε ποιαν ανήκαν! Μόνο τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία αυτή ξόδεψε 25.000 ευρώ σε ανθρώπινα μαλλιά.
Και στο διαδίκτυο πουλούν και αγοράζουν μαλλιά, όπως κοτσίδες που πωλήθηκαν έναντι 6.000 ευρώ τα 84 εκατοστά!!!!!!!!!!
Μέσα σε δύο ως πέντε ώρες μπορεί κάποιος να έχει καινούργια μαλλιά στο κεφάλι του.
Οι τρέσες  μπορεί να μείνουν στο κεφάλι έως δυο μήνες, ενώ οι τούφες ως 6 μήνες. Υπάρχουν βέβαια και τα extensions με  laser, που σφραγίζει τα νέα μαλλιά με υπέρηχο κυμάτων, με ένα ειδικό κερί πάνω στα μαλλιά του πελάτη.
Στην Ελλάδα οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη!!!
Βέβαια η αφαίρεση των νέων μαλλιών χρειάζεται πάλι ειδικούς........
''Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος'', λέει ο λαός αλλά ο πόνος είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, λένε οι δερματολόγοι!
Οι άντρες λατρεύουν τα μακριά μαλλιά, δεν ξέρουμε όμως αν λατρεύουν να τα χαϊδεύουν πιάνοντας όλα όσα χρησιμοποιούνται για να στερεωθούν...
Και τα έξοδα πολλά.........
Και οι κίνδυνοι επίσης αξιοσημείωτοι..........
Αξίζει άραγε τον κόπο;;;


Oι πληρορορίες είναι από τον ''Ταχυδρόμο'' των ΝΕΩΝ