Θα γίνουν τελικά οι εργασίες στο Τατόι;;;;;;;


Μετά από εγκατάλειψη τόσων ετών, με τα κτίσματά του να είναι ερειπωμένα και το δάσος του γηρασμένο, το Τατόι, το πρώην βασιλικό κτήμα, φαίνεται ότι μπορεί να ελπίζει στην αναγέννησή του. Όχι φυσικά ως βασιλική κατοικία...αλλά ως σημαντική δημόσια περιουσία που χρειάζεται αναστήλωση και περιποίηση.
Στα 42.000 στρέμματα υπάρχουν 27 διατηρητέα κτήρια, με πρώτη την έπαυλη, την εξοχική κατοικία των πρώην βασιλέων που ακόμη δεν έχει εκκενωθεί. Βέβαια το Υπ.Πολιτισμού ολοκλήρωσε την αναπαλαίωση σε τρία από αυτά τα κτήρια, αν και οι εργασίες  δείχνουν προχειρότητα..........
Τουλάχιστον δεν θα καταρρεύσουν τα κτίρια αυτά, όπως το Οινοποιείο(1880), η οικία Στουρμ (1874) και το σπίτι του κηπουρού (1880) που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ερείπια!!!!!!!

Η κακοδαιμονία της χώρας μας είναι αυτή...να προσπαθούμε να πάρουν δημόσιο χαρακτήρα όσα ιδιωτικά κτήρια και χώροι έχουν ιστορία και αξία, και να τα μετατρέπουμε σε σωρό ερειπίων!!!!!!!!!!!
Λοιπόν ...τον προηγούμενο μήνα ανατέθηκε η μελέτη αξιοποίησης αυτού του σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου.....και οι μελετητές καλούνται να αποδείξουν την οικονομική αποδοτικότητα της πρότασής τους αλλά και να ερευνήσουν πιθανό επενδυτικό ενδιαφέρον!!!!!!!!!!!!
Στην αναμονή λοιπόν της μελέτης..............ξέρουμε εκ πείρας πόσος χρόνος απαιτείται, ώστε το κονδύλι των 6,5 εκατ.ευρώ για τα έργα αναπαλαίωσης να κινδυνεύει να χαθεί ...Το χρονικό όριο για την εκταμίευση είναι το 2012!!!!!!!!!!
Υπάρχουν όμως και οι Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου που ανησυχούν για τις μελέτες και απειλούν να αντιδράσουν αν προταθεί ''τσιμέντο'' ....
Σύμφωνα με το Σχέδιο Διάταξης για το Τατόι που υπάρχει και πάνω σ'αυτό θα βασιστούν οι μελέτες, υπάρχουν δυο σενάρια.
Το πρώτο προβλέπει έργα και δραστηριότητες μικρής κλίμακας με ελάχιστες παρεμβάσεις στη φυσιογνωμία και λειτουργία του χώρου.
Το δεύτερο σενάριο αναφέρει μια δυναμική επέμβαση και με προτάσεις που περιλαμβάνουν επεμβάσεις σε έκταση και ένταση εκμετάλλευσης.
Πάντως γενικές κατευθυντήριες γραμμές  δόθηκαν στους μελετητές, ώστε το κτήμα να γίνει ένας τουριστικός ελκυστικός προορισμός, με τη φύση να πρωταγωνιστεί. Βέβαια η συμμετοχή των ιδιωτών είναι επιβεβλημένη μια και απαιτείται οικονομική αυτάρκεια του χώρου.
Οι σκέψεις είναι να μετατραπεί η έπαυλη σε μουσείο- όπως το Αχίλλειο στην Κέρκυρα- θα μελετηθεί η οργάνωση χρήσεων αναψυχής στους υπαίθριους χώρους, χώροι αθλητισμού, εκπαίδευσης κλπ.
Τώρα βέβαια τι θα δούμε από όλα αυτά;;;
Η πείρα μας από τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από τις κυβερνήσεις με τρομάζει...........
Η ιστορία του κτήματος είναι εδώ!

 
Οι πληροφορίες είναι από το ΒΗΜΑΗ ζάχαρη ......προκαλεί εθισμό όπως τα ναρκωτικά;;;;;;

Αυξανόμαστε και πληθαίνουμε στη Γη, τόσο που κάποια στιγμή δεν θα επαρκούν τα τρόφιμα για να θρέψουν τόσο μεγάλο πληθυσμό.
Και ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως λέγονται, παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση ή στασιμότητα του πληθυσμού, εν τούτοις οι παχύσαρκοι πολίτες τους αυξάνονται ιλιγγιωδώς!
Ανησυχία προκαλεί η παχυσαρκία στα κράτη και οφείλεται όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί στην κακή και χωρίς μέτρο διατροφή μας...
Κατά καιρούς, έχουν προταθεί μέτρα για την αναγκαία στροφή των κατοίκων σε υγιεινές τροφές...
Κάποια κράτη έχουν πάρει ήδη μέτρα, όπως η φορολόγηση των ''κακών'' κορεσμένων λιπαρών που επέβαλλε η Δανία φέτος τον Οκτώβρη. Έτσι,το βούτυρο, το τυρί, το γάλα, το κρέας αλλά και επεξεργασμένες τροφές όπως οι πίτσες και τα χάμπουργκερ έχουν επιπλέον φορολόγηση, αν περιέχουν κορεσμένο λίπος πάνω από 2,3%. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, το αλάτι, η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θα έπρεπε να συμπεριληφθούν επίσης και όχι μόνο τα λιπαρά...
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με μελέτες, η επίδραση που έχει η ζάχαρη αλλά και το μπέικον που κυκλοφορούν στην αγορά στον άνθρωπο είναι μεγάλη: αλλάζει την ''καλωδίωση'' του εγκεφάλου μας.
Μετά από πειράματα σε αρουραίους αλλά και μετά το χημικό έλεγχο του εγκεφάλου μέσω τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων των παχύσαρκων αλλά και φυσιολογικού βάρους εθελοντών, κατορθώθηκε να ''χαρτογραφηθούν'' τα επίπεδα του υποδοχέα ντοπαμίνης D2.
Η ντοπαμίνη φαίνεται να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα στους παχύσαρκους από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Αυτό το χημικό, η παραγωγή του οποίου στον εγκέφαλο οδηγεί στην ''ανταμοιβή'', παρουσιάζεται σε παρόμοια χαμηλά  επίπεδα και στους ναρκομανείς!!!!!!!!!!!!!!
Όπως οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών θέλοντας να επιτύχουν αύξηση της ντοπαμίνης, δηλ του αποτελέσματος της ευφορίας, παίρνουν όλο και μεγαλύτερες δόσεις ουσιών, έτσι και οι παχύσαρκοι καταναλώνουν όλο και περισσότερες ανθυγιεινές τροφές!
Υπάρχουν βέβαια και αντιρρήσεις που αφορούν στα συμπεράσματα των ερευνών αυτών.....γιατί η έρευνα για τον  εθισμό που προκαλούν ορισμένες τροφές  στον άνθρωπο, λένε, έχει δρόμο να διανύσει ...
Όμως, η παχυσαρκία ανησυχεί...και οι ασθένειες που προκαλεί κοστίζουν και ανθρώπινες ζωές αλλά και χρήμα στα κράτη.
Το ενδιαφέρον είναι ότι από παλιά προτάθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Το 1942 ο φυσιολόγος Αντον Κάρλσον πρότεινε για πρώτη φορά την επιβολή φόρου σε κάθε κιλό που αφορούσε σωματικό βάρος άνω του φυσιολογικού τόσο για να αντιμετωπιστεί, όπως υποστήριζε, μια ''βλαπτική πολυτέλεια'' αλλά συγχρόνως με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα τροφής κατά τη διάρκεια του πολέμου...
Στα τέλη του 2003, ο ΠΟΥ, πρότεινε τη φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφών, ώστε να στραφεί ο πληθυσμός σε υγιεινές επιλογές.
Στην Ιαπωνία το 2008, αν και η παχυσαρκία δεν έχει μεγάλη έκταση στη χώρα, έλαβε νομοθετικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ''metabo'' δηλ των υπέρβαρων. Με βάση τα μέτρα αυτά, οι τοπικές κυβερνήσεις της Ιαπωνίας αλλά και εταιρείες, κυκλοφορούν με........μεζούρα, μετρώντας τη περιφέρεια μέσης ανδρών και γυναικών ηλικίας 40-74, στα πλαίσια του τσεκ-απ τους!
Τι γίνεται όταν βρεθούν πάνω από τα 90 εκατ. οι άντρες και τα 85 εκατ. οι γυναίκες;;
Όσοι τα ξεπερνούν αυτά τα όρια της μέσης, και αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, λαμβάνουν συμβουλές δίαιτας και ξανακάθονται στα ''θρανία'' για να εκπαιδευτούν για τη σωστή διατροφή.
Αν λοιπόν οι εταιρείες και οι τοπικές κυβερνήσεις δεν πιάσουν τους στόχους της κυβέρνησης να μειωθεί κατά 10% ο υπέρβαρος πληθυσμός της χώρας σε 4 χρόνια και κατά 25% σε ορίζοντα επταετίας, τότε...............επιβάλλονται πρόστιμα!!!!!!!!!!!!!!!!!
Και η Αγγλία, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Ντ. Κάμερον ο πρωθυπουργός της, σκέφτεται τη φορολογία στα λιπαρά για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που αυξάνεται συνεχώς στη χώρα του.
....................
Να ένας τρόπος για να αυξήσει τα έσοδά του το κράτος: να φορολογείται κάθε κιλό, επιπλέον του φυσιολογικού, στον άνθρωπο!!!!!!!!
Εξάλλου είναι η μόνη φορολογία που δεν έχει επιβληθεί ακόμη!!!!!!!!


Οι πληροφορίες είναι από το ΒΗΜΑSCIENCE-Διατροφή